استان فارس؛ پیشتاز در تولیدات باغی و زراعی

پایگاه خبری داوان نیوز: استان فارس با مساحت 122608 کیلومتر مربع، اولین استان کشور در تولیدات باغی و دومین استان کشور در کل تولیدات کشاورزی است و 10 درصد کل محصولات کشاورزی ایران را تأمین می‌کند.

به گزارش اخبار روزانه کشاورزی، استان فارس به دلیل پهناوربودن از تنوع آب‌وهوایی نیز برخوردار است. آب‌وهوای سرد کوهستانی، معتدل، نیمه‌خشک و بیابانی، جنگلی و نیمه‌حاره‌ای را می‌توان در این استان مشاهده کرد. به همین دلیل پتانسیل کاشت محصولات کشاورزی متعددی در این استان فراهم است. بنابراین انواع میوه‌های سردسیری و گرمسیری در این استان به بار می‌نشیند که در ادامه به معرفی آنها می‌پردازیم.

انجیر
۴۰ درصد انجیر ایران در استان فارس تولید می‌شود و این استان مهم‌ترین تولید‌کننده‌ی انجیر در کشور است.
باغ‌داری انجیر به‌صورت آبی و دیم در این استان صورت می‌گیرد. سالانه بیش از 40هزار تن انجیر از باغات این استان برداشت می‌شود که به مصرف داخلی و خارجی می‌رسد.

گل محمدی
استان فارس یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان گل محمدی در ایران است و بیش از ۳۵ درصد گل محمدی ایران در این استان تولید می‌شود. میمند و داراب مناطق عمده‌ی کشت گل محمدی در استان فارس هستند.

خرمالو
حدود ۳۵ درصد خرمالوی تولیدی در ایران در استان فارس تولید می شود. گرچه این میوه در اکثر استان‌های ایران قابلیت کشت دارد، اما شرایط آب‌و‌هوایی برخی مناطق استان فارس ازجمله استهبان، نورآباد ممسنی و جهرم سبب شده است که سالانه حدود 10‌هزار تن از این محصول باغی وارد بازار استان و ایران شود.

انار
استان فارس حدود 33 درصد از کل انار کشور را تولید می‌کند. شیراز، ارسنجان، نی‌ریز و استهبان مناطقی هستند که سالیانه حدود ۳۰۰هزار تن انار تولید کرده و به بازار ایران عرضه می‌کنند.

گوجه‌فرنگی
استان فارس اولین تولیدکننده‌ی گوجه‌فرنگی در ایران است. با اینکه تنها ۱۱ درصد کشت گوجه‌فرنگی ایران در این استان انجام می‌شود، اما چند فصلی‌بودن کشت این محصول، این استان را به اولین تولیدکننده‌ی گوجه‌فرانگی ایران تبدیل کرده است. لار، لامرد، مهر، گراش، خنج و فراشبند مناطقی هستند که گوجه‌فرنگی در آنها به‌صورت خارج از فصل و زمستانه کشت می‌شود.

لوبیا
حدود 20هزار هکتار از اراضی استان فارس به کشت انواع لوبیا شامل لوبیا چیتی، لوبیای قرمز و سفید اختصاص یافته است و این استان را به قطب تولید لوبیای ایران تبدیل کرده است. این محصول در شهرستان‌های اقلید، آباده و پاسارگاد کشت می‌شود.

پنبه
گرچه استان خراسان رضوی بیشترین سطح کشت پنبه را به خود اختصاص داده است، اما استان فارس از نظر میزان برداشت در واحد سطح، به رتبه‌ی نخست کشور در زمینه‌ی تولید این محصول تبدیل شده است.

زعفران
زعفران نیز در استان فارس به‌صورت عمده در حال کشت‌و‌کار است و یکی از مهم‌ترین و اقتصادی‌ترین محصولات صادراتی استان به شمار می‌آید. گرچه سطح زیر کشت زعفران در این استان به اندازه‌ی استان‌های معروف تولید‌کننده‌ی آن نیست، اما به دلیل شرایط محیطی، میزان برداشت در واحد سطح در این استان اندکی بالاتر از سایر استان‌هاست.

خرما
خرما نیز یکی از میوه‌هایی است که در مناطق جنوبی و جنوب غربی استان فارس به‌صورت عمده کشت می‌شود. نخلستان‌های این استان رتبه‌ی دوم تولید خرما در ایران و همچنین رتبه‌ی چهارم سطح زیر کشت خرما را به خود اختصاص داده‌اند.

گیاهان دارویی
دشت‌های وسیع و مناطق نیمه‌کوهستانی استان فارس شرایط مناسبی را برای رشد دیم این محصولات فراهم کرده است.

غلات
گندم و جو در استان فارس به‌صورت عمده به شکل دیم کاشته می‌شود. بارندگی‌های مناسب این استان امکان تولید این محصولات را به کشاورزان داده است و استان فارس را به یکی از پیشتازان تولید گندم و جو در ایران تبدیل کرده است. واحدهای دامداری متعددی در استان فارس وجود دارد که بقای آنها نیازمند کاشت غلات و محصولات علوفه‌ای است.

کینوآ
کینوآ که به خاویار گیاهی نیز شهرت دارد، در واقع بومی کشورهای آمریکای جنوبی است. تولید این محصول در استان فارس از سال 1396 آغاز شده و هم‌اکنون در 11 شهر این استان کشت می‌شود.