روش کنترل و مبارزه با بیماری ویروسی روگوز گوجه فرنگی
پایگاه خبری DA1news: آفات گوجهفرنگی پدیدهای اجتناب ناپذیر است که بسیاری از مزارع را درگیر کرده و تمام تلاش چندین ماهه را از بین خواهد برد. از کرمهای برگ خوار و مگسهای سفید گرفته تا کنهها، همیشه در کمین محصولات و بخصوص گوجهفرنگی هستند. در کنار آنها بیماریهای قارچی، باکتریایی و ویروسی مانند بوتهمیری، پژمردگی فوزاریومی، سفیدک پودری، بیماری آنتراکنوز یا خال سیاه گوجهفرنگی و بسیاری دیگر هم به این مشکل اضافه میشوند.
به گزارش اخبار روزانه کشاورزی، یکی از مهمترین و بیماری همه گیر در محصول گوجه فرنگی، بیماری ویروسی روگوز است، این بیماری همانطور که گفته شد از بیماری های ویروسی مهم است که در گوجه فرنگی و فلفل طی چند سال اخیر در ایرن و جهان است.
ویروس چروکیدگی قهوه ای میوه گوجه فرنگی از اعضای جنس توباموویروس عامل بیماری روگوز است که از طریق بذر آلوده، نشای آلوده و میکانیکی قابل انتقال می باشد.
از علائم این بیماری ویروسی می توان به نقوش موزائیکی در برگ های بالایی و گوچه فرنگی و تاولی شدن برگ ها و کوتولگی بوته های فلفل از علائم بارز بیماری بر روی فلفل می باشد.
بدشکلی و لکه های قهوه ای متمایل به سیاه (نکروتیک) بر روی میوه های سبز گوجه فرنگی، نوارهای سبزرنگ و لکه های زردرنگ بر روی میوه، کاهش تعداد میوه بر روی هرشاخه نیز از دیگر علائم آلودگی به TOBRFV می باشد.
روش های کنترل بیماری روگوز
استفاده از بذر و نشاء عاری از آلودگی ویروسی و جلویری از انتقال نشاء های آلوده به سایر مناطق از روس های اصلی کنترل بیماری روگوز است.
شناسایی دقیق و به موقع ویروس TOBRFV نیز از دیگر روش های مهم در جلوگیری از انتشار آلودگی می باشد.
ضدعفونی لباس کارگران و ابزار آلات کشاورزی، ضدعفونی سطوح صاف با توجه به ماندگاری و دوام طولانی ویروس در سطوح صاف، به شدت توصیه می شود.
حذف بوته های مشکوک به آلودگی ویروسی و استفاده از خاک عاری از آلودگی از سایر روش های کنترل این بیماری محسوب می شود.
توضیح: این نوشتار توسط زنده نام دکتر کاه بنانج، عضو هیات علمی موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور تهیه و منتشر شده است