استان ها
انار ساوه در محاصره خشکسالی؛ نجات در گرو فناوری
در اولین رویداد فناورانه انار ساوه، دکتر علی اکبر داودی راد بر نقش کلیدی پردیس تحقیقات انار برای نجات این محصول از چالشهای کمآبی و تغییرات اقلیمی تأکید کرد.
پایگاه خبری داوان نیوز: در اولین رویداد فناورانه انار که در شهرستان ساوه برگزار شد، سرپرست مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی، راهبردهای کلیدی برای مقابله با چالشهای پیش روی این محصول استراتژیک را تشریح کرد.
به گزارش خبرنگار ما، دکتر علیاکبر داودی راد در این رویداد تخصصی با اشاره به جایگاه ویژه شهرستان ساوه در تولید و صادرات انار کشور، اظهار داشت: «پردیس تحقیقات و آموزش انار در مجموعه مرکز تحقیقات، ظرفیت بیبدیلی برای بهبود وضعیت تولید، فرآوری و صادرات این محصول دارد.»
وی کمآبی و تغییرات اقلیمی را از اصلیترین چالشهای پیش روی باغداران عنوان کرد و افزود: «برای پوشش اثرات نامطلوب این بحرانها، تمرکز بر دو سنجه کلیدی “افزایش عملکرد در واحد سطح” و “توسعه فرآوری” امری اجتنابناپذیر است.»
داودیراد، نقش فناوری و رویدادهای هوشمند را در این مسیر حیاتی خواند و تصریح کرد: «این سومین رویداد فناورانه مرکز تحقیقات است که برای اولینبار به صورت تخصصی بر روی محصول انار متمرکز شده است.»
وی چهار محور اصلی این رویداد را «تولید»، «برداشت و پس از برداشت»، «تغذیه و سلامت» و «اکوتوریسم و گردشگری انار» اعلام کرد.
سرپرست مرکز تحقیقات استان مرکزی با تشکر از همکاری نهادها از جمله پارک علم و فناوری، شهرداری، دانشگاه علوم پزشکی و فرمانداری، از گردآوری ۳۷ ایده در مرحله اول خبر داد و گفت: «از این تعداد، ۲۸ ایده به مرحله نهایی راه یافته و در حال حاضر در فرآیند داوری قرار دارند. در نهایت، ۸ تا ۱۰ ایده برتر انتخاب و از میان آنها، ۳ ایده نهایی برای ورود به عرصه کسبوکار و جذب سرمایهگذار معرفی خواهند شد.»
راهکارهای عملیاتی برای باغداران
داودیراد در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به سالها تلاش کشاورزان در مواجهه با آفات و خشکسالی، بر لزوم یافتن راهکارهای برونرفت از خشکسالی تأکید کرد. وی «انتخاب ارقام مقاوم و پایههای متحمل به شوری» را از مهمترین اولویتهای پژوهشی عنوان نمود و به باغداران توصیه کرد در کنار انتخاب ارقام معرفیشده، بر انتخاب پایههای مناسب دقت ویژهای داشته باشند.
وی در پایان «استفاده از سایبان» را به عنوان راهکاری مؤثر برای کاهش تبخیر و تامین رطوبت در شرایط کمآبی معرفی کرد که میتواند سهم بسزایی در جبران بخشی از کمبود آب و بهبود کمّی و کیفی محصول ایفا کند.