دانستنی های ترویجی/ تربیت و هرس انار؛ اصول و روشها
پایگاه خبری DA1news: باردهی و افزایش عملکرد محصول و کیفیت میوه درخت انار، به شدت متاثر از نوع تربیت و فرم هرس درخت میباشد.
به گزارش اخبار روزانه کشاورزی، رشد رویشی انار در سالهای اول، سریع بوده و درختان جوان آن در صورت برخورداری از شرایط مناسب، زودتر به بار می نشینند. تربیت صحیح درخت انار، از همان سال اول پس از کاشت نهال، در جهت تمرکز بر فرم دهی صحیح درخت براساس رقم و اقلیم منطقه، حفظ زاویه مناسب بین بازوهای انتخابی و تربیت و حفظ شاخههای میوه دهنده، درخت را به سمت اسکلت مناسب و اصولی هدایت میکند.
انجام عملیات هرس درختان انار نیز از طریق، سربرداری سالیانه برای حفظ ارتفاع درخت، تنک کردن مرکز تاج درخت برای دریافت نور کافی، توزیع نرمال شاخههای بارده در سطح جانبی تاج برای تولید میوه درون تاج و جلوگیری از آفتاب سوختگی آن، حذف مستمر پاجوشهاو نرکها و شاخههای خشک، مزاحم و بیمار برای تامین سلامت گیاه، برای دستیابی به حداکثر کیفیت و کمیت محصول در زمان بلوغ درخت، امری ضروری است.
هرس پاییزه/زمستانی و هرس سبز تابستانی
مانند سایر گیاهان، بهترین زمان برای هرس درختان انار پس از برداشت میوه ها و قبل از استراحت رویشی آنها است: در پاییز، بین مهر و آبان. اما می توان هرس اصلی را در زمستان بین بهمن و اسفند و در پایان استراحت رویشی انجام داد. نکته مهم حذف بزرگترین و بیمولدترین شاخهها و حفظ شاخ و برگ در ارتفاع دو متری برای تسهیل برداشت دستی یا مکانیزه قبل از بیداری بهار است.
به لطف هرس پاییزی/زمستانی نوعی پاکسازی عمومی گیاه انجام می شود. اول از همه، مکنده های پایه حذف می شوند، سپس شاخه های خشک و یا آسیب دیده، شاخه های پشتی نیرومندی که روی شاخه های اصلی به وجود می آیند و به طور کلی پوشش گیاهی اضافی که به سمت قسمت داخلی گیاه رشد می کند، “هوا” و “نور” را به شاخه های مولد می دزدد. در طی این مرحله هرس، شاخه های نگهدارنده نیز متمایل شده و به سیم ها بسته می شوند یا با استفاده از ابزار مخصوص از هم جدا می شوند.
با هرس سبز در ابتدای بهار سعی می شود رشد درختان جوان انار تقویت شود. با این حال، در گیاهان بالغ، سعی می شود با از بین بردن شاخه های جدید پایه و قوی پشتی، به خصوص در داخل گیاه، شاخ و برگ را تحت کنترل نگه دارد، اما همچنین سعی می کند با کوتاه کردن برخی از شاخه های جانبی که شاخه های مولد هستند، بدون اغراق، میوه دهی را تحریک کند، زیرا گل های بارور و عقیم و میوه ها درست در قسمت انتهایی آنها رشد می کنند.
در ماه های میانی تابستان تا اواخر آن. نازک شدن میوههای جوان و یا گلهای قرمز برای بهدست آوردن اندازههای متوسط و بزرگ مفید است، اما تلاش برای حفظ آنهایی که به بهترین وجه از اشعههای خورشید محافظت میشوند تا از آسیب احتمالی ناشی از آفتاب سوختگی بر روی پوست انار آینده جلوگیری شود.
اما در تمام مراحل هرس، یادآوری این نکته ضروری است که درخت انار روی شاخههای دو ساله میوه میدهد تا خطر برشهای نادرست که تولید سال جاری و سال بعد را به خطر میاندازد، نباشد.