لاینهای جدید کنجد مقاوم به ریزش تولید شد
پایگاه خبری داوان نیوز: با مشارکت محققان سازمان تات، لاینهای جدید کنجد مقاوم به ریزش تولید شد.
به گزارش داوان نیوز: سعدالله منصوری، عضو هیئت علمی بخش تحقیقات دانههای روغنی مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، از دستیابی به موفقیت چشمگیر در تولید لاینهای پیشرفته کنجد با ویژگیهای مطلوب خبر داد.
منصوری در تشریح این پروژه که از سال ۱۳۹۶ آغاز شده، اعلام کرد: با ورود ژرمپلاسم جدید کنجد حاوی صفت مقاومت به ریزش به کشور، برنامه دورگهگیری و نوترکیبی با ارقام و تودههای بومی ایران را کلید زدیم. پس از سالها پیگیری، ارزیابی و خلاصهسازی مواد ژنتیکی، امروز شاهد انبوهی از لاینهای جدید کنجد هستیم که علاوه بر مقاومت به ریزش، از تنوع چشمگیری در تاریخ رسیدگی، عملکرد و درصد روغن برخوردارند.»
وی با اشاره به محدودیتهای ارقام خارجی افزود: توده وارداتی کنجد با وجود مقاومت به ریزش، دارای رنگ بذر سفید، درصد روغن پایین و طول دوره رشد طولانی بود که با توجه به چالشهای کمآبی در کشور، نقطه ضعفی جدی محسوب میشد. با بهرهگیری از ذخایر غنی ژنتیکی ایران، این ژرمپلاسم را با ارقام بومی ترکیب کردیم تا ارقامی متحمل، پربازده و سازگار با شرایط اقلیمی کشور معرفی کنیم.»
عضو هیئت علمی بخش تحقیقات دانههای روغنی با اشاره ویژگیهای برجسته لاینهای جدید گفت:
* مقاومت به ریزش: انتقال موفقیتآمیز صفت مقاومت به ریزش از ژرمپلاسم خارجی به لاینهای جدید.
* تغییر رنگ بذر: تغییر رنگ بذر از سفید به طیفهای آجری تا قهوهای تیره که نشاندهنده وقوع نوترکیبی ژنتیکی است.
* ساختار کپسول برتر: جایگزینی الگوی تککپسولی توده وارداتی با ساختار سهکپسولی در محور (افزایش پتانسیل عملکرد).
* تنوع رسیدگی: تطابق پذیری با اقلیمهای مختلف کشور بهلحاظ طول دوره رشد.
منصوری با اشاره به آمادگی لاینها برای برداشت در نیمه آبان ماه تأکید کرد: این لاینها هماکنون در مرحله نهایی ارزیابی مزرعهای قرار دارند و پس از تأیید نهایی، برنامه توزیع آنها در مناطق مختلف کشور برای بررسی سازگاری اقلیمی و توسعه بهعنوان لاینهای بومی آغاز خواهد شد. هدف نهایی، تثبیت و تکثیر این ارقام در اکوسیستمهای زراعی ایران است.»
به گزارش اخبار روزانه کشاورزی، این دستاورد علمی گامی مهم در جهت خودکفایی و افزایش بهرهوری در زراعت کنجد ایران با تکیه بر ذخایر ژنتیکی بومی و فناوریهای نوین اصلاحی است.
با تشکر از: دفتر روابط عمومی مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر