چگونه محصول ذرت سالم تولید کنیم
پایگاه خبری DA1news: در خصوص تولید محصول ذرت سالم از دو ویروس کوتولگی زبر ذرت و ویروس موزاییک ایرانی ذرت به عنوان دو ویروس مهم خسارتزا در ذرت بشمار می رود که کنترل علفهای هرز و حشرات ناقل برای مدیریت آنها ضروری است.
به گزارش گروه علمی اخبار روزانه کشاورزی، ویروسهای ذرت در ایران بومی کشور هستند، به نحوی که از سایر میزبانهای گیاهی به ذرت انتقال می یابند.
علفهای هرز خانواه غلات به عنوان میزبان ثانوی ویروسهای آلوده کننده ذرت از اهمیت زیادی برخوردار است. تعداد زیادی از ویروسها قادر به آلودهسازی ذرت هستند، اما دو ویروس کوتولگی زبر ذرت و ویروس موزاییک ایرانی ذرت در مناطق مرکزی ایران از نظر خسارتزایی اهمیت زیادی دارند. این دو ویروس مهم، اوایل دهه 80 گسترش پیدا کرده و مزارع زیادی را نابود کردند.
راهکارهایی برای کنترل
راهکارهایی برای کنترل بیماریهای ویروسی ذرت وجود دارد. از آنجاییکه کشت ذرت در مناطق معتدل و سرد از اردیبهشت ماه آغاز میشود، در صورت امکان با تاخیر کشت به نیمه دوم خرداد، قادر به کنترل دو بیماری مهم ویروسی خواهیم بود. زیرا ذرت گیاهی گرمادوست با رشد سریع است، که از بیماری فرار می کند.
از دیگر موارد و راهکارهای کنترل می توان به کنترل علفهای هرز به عنوان میزبان ثانویه ویروسها و مدیریت حشرات ناقل ویروسها برای کاهش خسارت ناشی از این ویروسها در مزارع تاکید می شود.
لازم به ذکر است که ذرت از مهمترین محصولات غذایی در دنیا برای تغذیه انسان و دام است که استانهای خوزستان، فارس، کرمانشاه و خراسان بیشترین تولید را در کشور دارند.
محمود معصومی، عضو هیات علمی بخش ویروسهای گیاهی موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور