علوم و آموزش
ازبین بردن باکتریهای آب آلوده با پودر نانویی در یک ثانیه
پایگاه خبری Da1news: محققان پودر نانویی ساختند که به محض اینکه به آب ریخته شود، باکتریهای آن در یک ثانیه از بین میروند. این پودر غیرسمی، ارزان و همچنین قابل بازیافت و استفاده دوباره است.
به گزارش اخبار روزانه کشاورزی به نقل از ایرنا، از تارنمای نانو ورک، حداقل ۲ میلیارد نفر در سراسر جهان به طور معمول آب آلوده به میکروبهای بیماریزا مینوشند. دانشمندان دانشگاه استنفورد و آزمایشگاه ملی شتاب دهنده اسلک (SLAC) در آمریکا نانوپودری ارزان قیمت و قابل بازیافت ساختند که هزاران باکتری موجود در آب را در یک ثانیه از بین میبرد.
این پودر با کمک تابش نور خورشید باکتریها را نابود میکند. به گفته این تیم تحقیقاتی، کشف این ماده ضدعفونیکننده فوق سریع میتواند پیشرفت قابل توجهی برای تقریبا ۳۰ درصد از جمعیت جهان بدون دسترسی به آب آشامیدنی سالم باشد.
تانگ وو استاد دانشکده مهندسی استنفورد که سرپرستی این مطالعه را به عهده دارد، درمورد این دستاورد گفت: بیماریهای قابل انتقال از آب سالانه عامل مرگ و میر ۲ میلیون نفر هستند که اکثریت آن کودکان زیرپنج سال هستند. ما معتقدیم که فناوری جدید تغییرات بزرگی در گندزدایی از آب ایجاد میکند و الهامبخش نوآوریهای بیشتری در این زمینه بینرشتهای است.
فناوریهای متعارف تصفیه آب شامل مواد شیمیایی است که میتواند محصولات جانبی سمی تولید کند و به نور فرابنفش نیاز دارد که زمان نسبتاً طولانی برای ضدعفونی کردن لازم داشته و به منبع برق نیاز دارد.
نابودی باکتریهای آب آلوده با پودر نانویی در یک ثانیه
این ضدعفونیکننده جدید که در دانشگاه استنفورد ساخته شده است، پودر فلزی بیضرری است که با جذب اشعه ماوراء بنفش و نور مرئی پرانرژی از خورشید کار میکند، این پودر متشکل از ذرات نانویی از جنس اکسید آلومینیوم، سولفید مولیبدن، مس و اکسید آهن است.
یی کوی از محققان این پروژه هم گفت: ما فقط از مقدار کمی از این مواد استفاده کردیم، مواد مورد استفاده، کم هزینه و نسبتا فراوان هستند. نوآوری کلیدی این است که وقتی در آب غوطهور میشوند، همه با هم کار میکنند.
وی یادآور شد: پس از جذب فوتونها از خورشید، کاتالیزور سولفید مولیبدن/مس مانند یک اتصال نیمهرسانا/فلز عمل میکند و فوتونها را قادر میکند تا الکترونها را جابجا کنند سپس الکترونهای آزاد شده با آب اطراف واکنش میدهند و پراکسید هیدروژن و رادیکالهای هیدروکسیل تولید میکنند که یکی از مخربترین رادیکالها است. مواد شیمیایی تازه تشکیل شده، به سرعت باکتریها را با آسیب رساندن به غشای سلولی آنها میکشند.
نابودی باکتریهای آب آلوده با پودر نانویی در یک ثانیه
کوی گفت: عمر پراکسید هیدروژن و رادیکالهای هیدروکسی بسیار کوتاه است. اگر فوراً باکتری برای اکسید شدن پیدا نکنند، این مواد شیمیایی به آب و اکسیژن تجزیه میشوند و در عرض چند ثانیه از بین میروند. بنابراین میتوانید بلافاصله آب را بنوشید.
برای این مطالعه، تیم استنفورد و آزمایشگاه ملی شتابدهنده اسلک از یک لیوان ۲۰۰ میلیلیتری آب آلوده به حدود یک میلیون باکتری E. coli در هر میلیلیتر استفاده کردند.
بوفی لیو از محققان این پروژه نیز توضیح داد: ما پودر نانویی را در آب آلوده به هم زدیم سپس آزمایش ضدعفونی کردن را در دانشگاه استنفورد در زیر نور خورشید انجام دادیم و در مدت ۶۰ ثانیه هیچ باکتری زندهای شناسایی نشد.
وی افزود: پودری نانویی میتواند به سرعت حرکت کنند، با بسیاری از باکتریها تماس فیزیکی برقرار کنند و آنها را سریع از بین ببرند. این پودر غیر سمی و قابل بازیافت است. اکسید آهن این امکان را فراهم میکند که با آهنربای معمولی از آب خارج شوند.
در این مطالعه، محققان از مغناطیس برای جمعآوری پودر ۳۰ بار برای تصفیه ۳۰ نمونه مختلف آب آلوده استفاده کردند.
علوم و آموزش
فناوری خشکسازی پوست انار رونمایی شد
با هدف توسعه فناوریهای نوین و ارزش آفرینی از ضایعات انار، کارگاه آموزشی «فناوریهای پاک در فرآوری انار» با نمایش خشکسازی پوست انار در تنها ۱۸ دقیقه و با حفظ ترکیبات دارویی ارزشمند، در پردیس تحقیقات و آموزش انار ساوه برگزار شد.
پایگاه خبری داوان نیوز: کارگاه فناوریهای پاک در فرآوری انار در جشنواره ملی انار ساوه برگزار شد.
به گزارش داوان نیوز، وحیده نرجسی، سرپرست پردیس تحقیقات و آموزش انار ساوه، از برگزاری کارگاه آموزشی «فناوریهای پاک در فرآوری انار» در دومین روز از چهارمین جشنواره ملی انار ساوه خبر داد.
این کارگاه تخصصی در روز جمعه هفتم آذرماه ۱۴۰۳ در این پردیس برگزار شد و مورد استقبال تجار، صادرکنندگان و تولیدکنندگان صنعتی فرآوردههای انار شهرستان ساوه، روسا و کارشناسان این پردیس و مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان، قرار گرفت.
در این کارگاه، عباس رنجی، مدیرعامل شرکت پارسی گیل، به عنوان مدرس، توضیحات مبسوطی در خصوص تکنولوژی دستگاههای نوین ارائه نمود و دستگاه خشکسازی خانگی را به طور عملی رونمایی و معرفی کرد. در این رونمایی، پوست انار در مدت زمان کوتاه ۱۸ دقیقه و با حفظ ترکیبات ارزشمند فنولی و آنتیاکسیدانی خشک شد.
دکتر نرجسی در حاشیه این کارگاه با اشاره به تولید حدود ۵۰ درصدی پوست انار به عنوان ضایعات در حوزههای خانگی، صنعتی و نیمهصنعتی شهرستان ساوه، که تاکنون بهرهبرداری اقتصادی مناسبی از آن صورت نگرفته است، اظهار داشت: با توجه به وجود بالاترین سطوح ترکیبات آنتیاکسیدانی در پوست انار که از ارزش غذایی و دارویی بسیار بالایی برخوردار است، بهرهگیری از این فناوریهای پاک میتواند نقش بهسزایی در تکمیل زنجیره ارزش افزوده محصول استراتژیک انار ایفا کند.
سرپرست پردیس تحقیقات و آموزش انار ساوه افزود: استفاده از این دستگاهها در سطوح مختلف، در کنار تولید فرآوردههای متعارف مانند آب، کنستانتره و رب انار، نه تنها از هدررفت این ماده باارزش جلوگیری میکند، بلکه سبب رونق اقتصادی و ایجاد اشتغال برای بهرهبرداران حوزه انار در شهرستان ساوه خواهد شد.
در پایان این کارگاه، مقرر شد در راستای توسعه این فناوری و عینیسازی نتایج آن، یک دستگاه در ابعاد نیمهصنعتی توسط شرکت پارسی گیل در اختیار یکی از تولیدکنندگان فرآوردههای انار قرار گیرد تا پروژه پایلوت تولید صنعتی پوست انار خشک در شهرستان ساوه آغاز گردد.
علوم و آموزش
طرح برتر «رویداد ملی فناورانه انار» معرفی شد
در نخستین رویداد ملی فناورانه انار، طرح نوآورانه دکتر محمدرضا وظیفهشناس با موضوع «غنیسازی خاک و کاهش مصرف آب به روش شبهگلدانی» که راهکاری برای مقابله با چالشهای عمده باغداران انار است، به عنوان طرح برتر انتخاب شد.
پایگاه خبری داوان نیوز: طرح نوآورانه «شبهگلدانی» پژوهشکده مرکبات، طرح برتر نخستین رویداد ملی فناورانه انار شد.
به گزارش خبرنگار داوان نیوز، نخستین رویداد ملی فناورانه انار با معرفی طرحهای برتر به کار خود پایان داد. در این رویداد که با حضور ۳۷ ایده فناورانه از سراسر کشور برگزار شد، طرح دکتر محمدرضا وظیفهشناس با موضوع «غنیسازی خاک و کاهش مصرف آب در باغهای انار به روش شبهگلدانی» به عنوان طرح برتر انتخاب شد.
این رویداد ملی میزبان پژوهشگران و صاحبان ایده بود که پس از ارزیابیهای اولیه، ۲۷ طرح برای ارائه انتخاب شدند و در نهایت، ۱۰ طرح به مرحله نهایی راه یافتند.
بر اساس رأی هیأت داوران تخصصی، طرح دکتر محمدرضا وظیفهشناس، عضو هیأت علمی پژوهشکده مرکبات و مروج ارشد انار کشور، که با سه ایده فناورانه در این رویداد حضور یافته بود، موفق به کسب عنوان برتر شد. این طرح نوآورانه، راهحلی مؤثر برای بهینهسازی مصرف آب و افزایش حاصلخیزی خاک در باغهای انار ارائه میدهد.
دکتر وظیفهشناس علاوه بر عضویت در هیأت علمی پژوهشکده، معاونت پژوهش و فناوری مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد را نیز بر عهده دارد.
برگزاری چنین رویدادهایی، نقش بسزایی در شناسایی و شکوفایی ظرفیتهای فناورانه بخش کشاورزی و توسعه پایدار این صنعت دارد.
علوم و آموزش
بیوتکنولوژی به کمک صرفهجویی در مصرف آب آمد
یک نوآوری فرانسوی در حوزه کشاورزی پایدار، مصرف آب را تا ۲۰ درصد کاهش میدهد. این فناوری که بر پایه مولکولهای طبیعی گیاهی (فیتواسترولها) توسعه یافته، به محصولات کمک میکند تا با کمآبی سازگار شده و در برابر تغییرات اقلیمی مقاومت کنند.
پایگاه خبری داوان نیوز: در پی تشدید تغییرات اقلیمی و افزایش دورههای خشکسالی، یک شرکت نوپای فرانسوی با استفاده از بیوتکنولوژی، راهحلی امیدبخش برای کاهش مصرف آب در کشاورزی ارائه کرده است. این نوآوری میتواند آینده تولید غذا در سراسر جهان را متحول کند.
به گزارش داوان نیوز، نسل جدیدی از نوآوران حوزه بیوتکنولوژی کشاورزی در اروپا در حال بازتعریف روشهای تولید مواد غذایی تحت شرایط سخت اقلیمی هستند. در میان این پیشگامان، شرکت «الیسیت پلنت» (Elicit Plant) فرانسوی بهدلیل توسعه فناوری که به گیاهان در مقابله با کمآبی کمک میکند، شناخته شده است.
دفتر مرکزی این استارتاپ که در عین حال یک مرکز تحقیقاتی و زمین آزمایش است، مجهز به آزمایشگاههای پیشرفته زیستشناسی و شیمی و همچنین یک واحد تولیدی کوچک میباشد. در این مرکز، تیمی بینالمللی از دانشمندان مشغول تبدیل ایدههای تحقیقاتی به راهحلهای عملی و قابل اجرا در مزرعه هستند.
کلید این فناوری، استفاده از «فیتواسترولها» است. به گفته «امریک مولین»، مهندس زراعت و مدیر ارشد عملیات الیسیت پلنت، «فیتواسترولها مولکولهای طبیعی هستند که در تمام گیاهان یافت میشوند. آنها به تنظیم تبادلات سلولی گیاه کمک کرده و آن را قادر میسازند تا با تنشهای محیطی مختلف، از جمله کمآبی، سازگار شود.»
نتایج ملموس: ۲۰ درصد صرفهجویی در مصرف آب
دادههای میدانی این شرکت، اثربخشی چشمگیر این فناوری را تأیید میکند. «مگدالنا کوتنیک»، رئیس آزمایشگاههای الیسیت پلنت، در این باره میگوید: «ما بر روی طیف وسیعی از محصولات از جمله ذرت، سویا، آفتابگردان و غلات کار میکنیم. آزمایشهای میدانی به وضوح نشان دادهاند که گیاهان ذرت تیمار شده با این فناوری، به طور متوسط ۲۰ درصد آب کمتری در مقایسه با گیاهان untreated مصرف میکنند.»
این محصول در دسته «محرکهای زیستی» قرار میگیرد که برای اولین بار در دهه ۱۹۹۰ معرفی شدند و از سال ۲۰۲۲ تحت مقررات سختگیرانه اتحادیه اروپا قرار گرفتهاند.
گسترش در بازار اروپا
مولین با اشاره به موفقیتهای قانونی این شرکت میافزاید: «ما یکی از اولین مجوزهای اروپایی را دریافت کردیم که به ما امکان میدهد با همان مجوز در تمام کشورهای عضو اتحادیه اروپا فعالیت توزیع داشته باشیم. این یک فرصت استثنایی برای گسترش سریع فناوری ما محسوب میشود.»
با توجه به تشدید بحرانهای آبوهوایی، راهحلهایی که به بهرهوری بیشتر آب در کشاورزی کمک میکنند، دیگر یک گزینه لوکس نیستند، بلکه یک ضرورت اجتنابناپذیر برای امنیت غذایی جهان به شمار میروند. کار شرکت الیسیت پلنت نمادی از توانمندی بیوتکنولوژی کشاورزی اروپا در ارائه همزمان نوآوری علمی و تأثیر ملموس در مزرعه است.
-
اقتصاد2 هفته پیشتغییر پارادایم در اقتصاد کشاورزی؛ از محدودیت منابع تا سازوکارهای نوین توسعه
-
دانستنی ها9 ماه پیشکسب و کار؛ شرایط ورود به شغل سم فروشی چیست؟
-
آموزش8 ماه پیشگام به گام با کاشت نهال های کشت بافتی خرمای مجول (قسمت اول؛ انتخاب زمین)
-
بازرگانی1 سال پیشآیا قیمت کود یارانه ای را می دانید؟
-
اسلایدر8 ماه پیشروش های کشت، صادرات و استان های فعال در کشت تنباکو
-
اسلایدر3 هفته پیشهمایش ملی «تغییر اقلیم»؛ یافتن راهکارهای مدیریت پایدار
-
خبرهای سازمانی3 هفته پیشانتقاد تند آنجفی؛ «دستفرمان خطا» ما را به بحران کشانده
-
استان ها8 ماه پیشکشت، صادرات و مناطق مهم تولید سیر در ایران

