استان اصفهان پیشرو در کشاورزی نوین، کارآمد در تولید

پایگاه خبری DA1news: استان اصفهان با مساحتی بیش از 106786 کیلومتر مربع و دارا بودن 24 شهرستان، سالانه 6 درصد از محصولات کشاورزی ایران را تأمین می‌کند. این مطلب به معرفی محصولات کشاورزی استان اصفهان می‌پردازد.

به گزارش اخبار روزانه کشاورزی، استان اصفهان با مرکزیت شهر اصفهان در مرکز ایران قرار دارد و ششمین استان پهناور و سومین استان پرجمعیت ایران است.
این استان با مساحتی بالغ بر ۱۰۶۷۸۶ کیلومتر مربع از شرق به استان‌های یزد و خراسان جنوبی، از شمال به استان‌های سمنان، قم و مرکزی، از غرب به استان‌های لرستان و چهارمحال و بختیاری و از جنوب به استان‌های کهکیلویه و بویراحمد و فارس منتهی می‌شود.
۲۴ شهرستان آران و بیدگل، اردستان، اصفهان، برخوار، بوئین و میاندشت، تیران و کرون، خمینی‌شهر، خوانسار، خور و بیابانک، سمیرم، دهاقان، فریدن، فریدون‌شهر، شاهین‌شهر و میمه، فلاورجان، کاشان، گلپایگان، لنجان، مبارکه، نائین، چادگان، نجف‌آباد و نطنز از توابع این استان هستند.
این استان دارای سه ناحیۀ کوهستانی و کوهپایه‌ای، دشتی و بیابانی است. نواحی کوهستانی و کوهپایه‌ای این استان شامل سمیرم، فریدن، فریدون‌شهر و… به دلیل شیب زیاد و عمق کم شرایط مناسبی برای کشاورزی ندارند.
نواحی دشتی شامل گلپایگان و اطراف زاینده‌رود خاک مساعد و آب‌های سطحی زیرزمینی زیادی دارند. نواحی بیابانی این استان که حدود 22 درصد مساحت این استان را تشکیل می‌دهند نیز شامل اردستان، نائین، کاشان و… است. از سوی دیگر 10 درصد از بیابان‌های کشور در این استان قرار دارد.

آب‌وهوا
آب‌وهوا در استان اصفهان به سه صورت بسیار خشک تا گرم و خشک، نیمه‌مرطوب تا مرطوب سرد و نیمه‌خشک است. این تنوع آب‌وهوایی این امکان را فراهم کرده است که محصولات گرمسیری و سردسیری در این استان کشت شود.
مناطق سردسیری مانند سمیرم و فریدون‌شهر محصولاتی مانند سیب‌زمینی، سیب درختی و غلات تولید می‌کنند؛ اما در مناطق گرمسیری این استان مانند کاشان و آران و بیدگل محصولاتی مانند خرما، زعفران و پسته کشت می‌شود.

انواع کشت در استان اصفهان
حدود ۹۰ درصد زمین‌های این استان زیر کشتِ آبی است و ۱۰ درصد آن به‌صورت دیمی کشت می‌شود. محصولات دیمی بیشتر در بخش‌هایی از جنوب و غرب این استان با عمل می‌آید و شامل گندم و جو است.
استان اصفهان ۳ درصد از اراضی کشاورزی کشور را به خود اختصاص داده است و با ۵۶۳ هزار هکتار زمین کشاورزی، سالیانه ۶ درصد از محصولات کشاورزی کشور را تولید می‌کند.

کشت محصولات زراعی
حدود ۷۰ درصد از اراضی کشاورزی استان اصفهان به کشت محصولات زراعی مانند حبوبات، گیاهان زینتی، انواع سبزی، انواع غلات، محصولات علوفه‌ای و جالیزی منحصر شده است که سالیانه معادل ۴ میلیون و پانصد هزار تن محصول زراعی تولید می‌کنند.
در سال‌های اخیر کل استان‌های کشور و به‌خصوص استان اصفهان با مسئلۀ کمبود آب روبه‌رو هستند. یکی از عوامل اثرگذار در بحران آب، شهرک‌های صنعتی متعدد استان است. از سوی دیگر بسیاری از کشاورزان استان اصفهان هنوز هم از آبیاری سنتی برای کشت محصولات استفاده می‌کنند که می‌توان با استفاده از روش‌های نوین آبیاری، تا اندازۀ زیادی از هدررفت آب در این استان جلوگیری کرد.