با ما همراه باشید

اسلایدر

رئیس جهاد کشاورزی استان گلستان: مبنای عملکرد ما مدیریت جامع، هوشمند و اقلیم محور است

منتشر شده

در

پایگاه خبری DA1news / مجید میری:

استان گلستان به عنوان یکی از قطب های مهم کشاورزي که در همه بخش های کشاورزي و دام پروري از کشت گندم و پنبه و محصولات باغي و توليد چوب گرفته تا پرورش دام و صيد ماهي و شيلات و استحصال خاويار و … حضور جدي و پيشگام دارد.
دکتر محمد برزعلی رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار سایت اخبار روزانه کشاورزی به توضیح عملکرد سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان در بخش کشاورزی پرداخته است که در ادامه می خوانیم:

 

دکتر محمد برزعلی رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان در ابتدای این گفت و گو گفت:جامع بودن استان گلستان در بخش های مختلف کشاورزی و منابع طبیعی و همچنین با توجه به اقلیم های مختلفی را که در خود دارد، از معدود استانهای است در بخش زراعت بغیر از درخت نخل ، از کشت پسته در شرق استان گرفته و زعفران در جنوب شرقی استان و پرورش ماهیان گرم آبی و سرد آبی تا پرورش ماهیان خاویاری در دریای خزر و همچنین پرورش شتر و دیگر محصولات کشاورزی را در استان گلستان دارد. از این رو استان گلستان چه از نظر زراعت و چه دام، نقش بسیار مهمی در سطح کشور دارد.

دکتر محمد برزعلی گفت: انواع محصولات بخش های مختلف بخش های کشاورزی یاد شده نشان دهنده اهمیت استان گلستان در تولید جامع محصولات کشاورزی می باشد و استان در راستای امنیت غذایی و اقتدار غذایی نقش کم بدیلی در کشور دارد.

وی در باره اهمیت موضوع امنیت غذایی و اقتدار غذایی گفت: در سیاست های ابلاغیه رهبر معظم انقلاب در بند 6 برنامه هفتم توسعه کشور بحث امنیت غذایی و الگوی کشت فوق العاده مهم تلقی شده، و با درنظر گرفتن فعالیت های انجام گرفته و همچنین برنامه هایی که در دست تهیه است سعی و تلاش می کنیم که همراه با سایر دستگاه های ذیربط، شرایط را طوری راهبری می کنیم که همسو با دستورات ریاست محترم جمهور و همچنین همراه با دستورات و برنامه های وزیر محترم جهاد کشاورزی بوده و در این راه سعی در بهره وری حداکثری از منابع در دسترس را داشته باشیم.


تهدیدها، فرصت ها، چالش ها

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان در پاسخ به این سوال که مهمترین چالش پیش روی شما در بحث رسیدن امنیت غذایی چیست گفت: از اولین روزی که بنده به عنوان مسئول جهاد کشاورزی استان گلستان مشغول به کار شدم، اولین قدم احصاء شرایط استان در حوزه کشاورزی بر مبنای چندبخش مهم : تهدیدها، فرصت ها، چالش ها بر اساس مدل SWOC ، طراحی و برنامه ریزی شد.

وی ادامه داد: بر این اساس و با درنظر گرفتن اهمیت بخش کشاورزی استان گلستان در موضوع مهم و استراتژیک امنیت غذایی، اساس کار و برنامه فنی استان را بر مبنای «مدیریت جامع، هوشمند و اقلیم محور» قرار دادیم. بر همین اساس و با در نظر گرفتن پستانسل های کشاورزی موجود در استان گلستان و با در نظر گرفتن رنجیره های ارزش در حوزه های مختلف کشاورزی استان گلستان چیدمان و برنامه ریزی کردیم.

دکتر برزعلی در توضیح استقرار رنجیره های ارزش و پستانیل های بخش کشاورزی استان گلستان در بحث «مدیریت جامع» در استان توضیح داد و گفت: یکی از محصولات استان گلستان، پنبه است که از گذشته تا حال از اصلی ترین و مهمترین مراکز عمده تولید پنیه در کشور بوده و هست.

وی ادامه داد: در راستای مدیریت رنجیره ارزش این محصول مهم ، برنامه ریزی هایی انجام داده ایم که می توان به طرح و برنامه ارتقای بهره وری تولید پنبه و همچنین معرفی ارقام جدید آن که توسط توسط موسسه تحقیقات پنبه کشورکه در استان گلستان بوده به کشاورزان است که نتیجه عملکردی مطلوب و برداشت حداقل دوبرابری برداشت پنبه را در سطح اراضی زیر کشت را داشته است.

وی افزود: در کنار عملکرد مطلوب و بهره وری بیشتر پنبه نسبت به ده های گذشته، اقدام به افتتاح کارخانه ریسندگی با ظرفیت بالا نیز در همین راستا انجام شده است. همچنین پیگیر راه اندازی کارخانه منسوجات نیز هستیم که در واقع به دنبال صنایع تبدیلی و تکمیلی در ادامه استقرار رنجیره ارزش پنبه بشمار میرود، که نتیجه یک کار تیمی و مشارکتی در استان گلستان بشمار میرود که از عالیترین مقام دولت که استاندار محترم استان گلستان بوده تا کارشناسان محترم بخش های مختلف در این فعل دخیل بودند.


مدیریت هوشمندو هوشمندسازی سازمان

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان در باره موضوع «مدیریت هوشمندو هوشمندسازی سازمان » گفت: در بحث و توضیح فرایند مدیریت هوشمند باید بگویم که برنامه ریزی و تلاش مضاف و پیگیرانه ما به صورتی است که سعی می کنیم سازمان جهاد کشاورزی را به سمت هوشمندسازی سوق دهیم و این برنامه بغیر از اجرای سامانه های مختلف ستادی و اداری که بر مبنای اصل شفافیت و مبارزه با فساد اجرایی میشود به سمت هوشمندسازی بخش های مختلف فنی سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان است.

وی در توضیح این موضوع ادامه داد و گفت: در راستای هوشمندسازی بخش های فنی سازمان با همکاری رصدخانه وزارت جهاد کشاورزی، سامانه ستکاوا را در استان راه اندازی و مستقر کردیم به طوری که با استفاده از این سامانه، هر شخص حقیقی و حقوقی می تواند از این سامانه استفاده کنند و سعی در تکمیل و راه اندازی بخش های مختلف این سامانه را داریم، در حال حاضر این سامانه در بخش محصولات گوشتی مثل مرغ گرم، گوشت قرمز منجمد، دام سبک و سنگین و مرغ منجمد را ه اندازی و اجرایی شده است.

وی افزود: استان گلستان یکی از استان های پیشرو در بخش هوشمندسازی بشمار میرود. و باید اضافه کنم که هدف از اجرایی شدن این سامانه توزیع هوشمند و هدفمند محصولات بخش کشاورزی در کشور می باشد.

دکتر محمد برزعلی در توضیح موضوع فعالیت های «اقلیم محور» در استان گلستان گفت: جهان امروز دچار تغییرات اقلیمی گوناگونی شده است که به طور مثال این تغییرات مانند بارش های سیل آسا، خشکسالی های مداوم صورت پذیرفته است، بر همین اساس فعالیت های انجام شده در استان به سویی راهبری می شود که سازگار با محیط ها و اقلیم های مختلف موجود در استان باشد.

وی افزود: در همین راستا به سمت طرح الگوی کشت قدم برداشتیم که مثلا به جای کشت برنج که یکی از محصولات آب بر در استان بمشار میرود به سمت کاشت کنجد و ماش و یا به سمت روش هایی مانند کشت خشک کاری برنج روی آورده ایم تا میزان مصرف آب در واحد سطح کمتری را داشته باشیم. که این برنامه های در راستای سازش پذیری با اقلیم انجام داده ایم.


تلاش خانواده بزرگ وزارت جهاد کشاورزی

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان در پاسخ به این سوال که همکاری دستگاه های مختلف و همچنین حمایت های انجام شده از جهاد کشاورزی استان گلستان گفت: اگر موفقیت هایی در تولید بخش های مختلف کشاورزی صورت و اتفاق می افتد، ماحصل همکاری بین دستگاه های و ماحصل تلاش خانواده بزرگ وزارت جهاد کشاورزی است.

دکتر محمد برزعلی در ادامه توضیح داد: به طور مثال در فصل زراعی 1400 -1401 در بخش تولید گندم تولید بسیار خوبی صورت گرفته شد که از رتبه سوم کشور به رتبه دوم رسیدیم که این موفقیت نشان دهنده حمایت های مختلف بین دستگاه های بوده و یا در تولید مرغ گرم در سطح کشور، استان گلستان رتبه دوم را به خود اختصاص داده است که یکی از بخش هایی که با این موضوع مساعدت و کمک کرده است ، شرکت پشتیبانی دام در خصوص پرورش دام و طیور و شرکت خدمات حمایتی در بخش پوشش دادن کودهای کشاورزی و شیمیایی ، همچنین سازمان تحقیقات کشاورزی به وسطه معرفی ارقام جدید و سازگار با اقلیم منطقه بوده که نقش بسزایی در موفقیت های استان داشته و دارند. و همچنین نقش وزارتخانه های مختلف مانند وزارت کشور، صمت، نیرو، در این خصوص موثر بوده است.


کشاورزی سلامت محور 

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان در توضیح کشاورزی سلامت محور و چگونگی عملکرد سازمان در این خصوص به سوال خبرنگار DA1news گفت: یکی از برنامه های اجرایی در خصوص سلامت محوری محصولا کشاورزی در استان به این صورت عملیاتی شده است که با در نظر گرفتن برنامه ها و استاندارد های سازمان حفظ نباتات کشور اجازه نداده ایم که سموم ثبت نشده و آزمایش نشده در اراضی استان مورد استفاده قرار گیرد تا بدین طریق سلامت جامعه در معرض خطر باشد. این قدم اصلی در خصوص استفاده از سموم بمشار میرود.

وی ادامه داد: یکی از برنامه های اجرایی در بخش تولید محصولات ارگانیک در استان، پرورش همزمان ماهی، اردک و برنج می باشد که واقع در این پروسه پرورش و تولید از کود شیمیایی استفاده نمی شود. نمونه دیگر محصولات ارگانیک در پرورش و بهره برداری انار است. همانطور که می دانیم یکی از آفات این درخت «کرم گلوگاه انار» است. در این خصوص از مبارزه بیولوژیگ استفاده می کنیم تا در تولید این محصول از سموم شیمیایی استفاده نکنیم.


گردشگری کشاورزی

دکتر محمد برزعلی در بخش دیگری از این گفت و گو گفت: یکی از اقدامات خوب وزیر محترم وزارت جهاد کشاورزی جناب دکتر ساداتی نژاد در راستای گردشگری کشاورزی می باشد که در این خصوص تفاهم نامه هایی با وزارت میراث فرهنگی صورت گرفته و به تبع آن جهاد کشاورزی استان نیز با در نظر گرفتن پتانسل های موجود در استان در این امر پیشرو است.

وی ادامه داد: ما در خصوص فعالیت های بین تخصصی مانند گردشگری کشاورزی، در حال طراحی روستایی نمونه که محلی برای گردشگری کشاورزی مبتنی بر تولید محصولات کشاورزی ارگانیک و سالم و گواهی هستیم.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان ادامه داد: در ادامه و اجرای این هدف، به دنبال تولید و صادرات محصولات با برند حلال ( محصولات حلال) و همچنین به دنبال گردشگری حلال هستیم که گام های خوب و مثبتی هم برداشته شده است.

سهم استان گلستان در امنیت غذایی

دکتر محمد برزعلی در توضیح و سهم استان گلستان در امنیت غذایی در سطح کشور گفت: گلستان به عنوان سومین استان تولید غله در کشور بشمار میرود و این موضوع باعث شده که مسئولیت مهمی در این خصوص داشته باشد، بنابر این تمامی برنامه ریزی و اقدامات ما، ناظر بر تولید محصولات غذایی با محوریت امنیت غذایی کشور بوده و با درنظر گرفتن حساسیت این موضوع، مسئولین و مدیران جهاد کشاورزی استان هیچگونه حق اشتباهی در این خصوص ندارند. و این موضوع از طریق نظارت های مستمر پیگیری می شود، چرا که نظارت، لازمه کار با کیفیت و خروجی محور است و به نظر من، این مهم نباید در چرخه بروکراسی اداری صورت پذیرد.

وی ادامه داد: درخصوص پیگیری و نظارت، با استفاده از کانال های ارتباطی مستمر و در موارد و مواقعی جلسات اضطراری و فوری در سطح مراکز و ادارت استان و شهرستان ها، نظارت ها با حساسیت بالایی اجرا و انجام می شود.

دکتر برزعلی در خصوص فعالیت در تولید و امنیت غذایی کشور ادامه داد: به طور مثال یکی از مواردی که میتوان گفت خرید تضمینی گندم در امسال است که میزان خرید، بیش از دوبرابری گندم استان نسبت به سال های گذشته بشمار می رود که در راستای امنیت غذایی کشور صورت پذیرفته است.

وی ادامه داد: حضور و بازدید چندین باره دکتر ساداتی نژاد، وزیر محترم جهاد کشاورزی در کمتر از یکسال از استان گلستان، نشان دهنده جایگاه استان در بخش کشاورزی کشور است که هم اهمیت و حساسیت وظایف جهاد استان گلستان را نشان می دهد و نشان دهنده نگاه مقام عالی وزارت به امر تولید در بخش کشاورزی است. در این خصوص درایت استاندار محترم استان هدایت کننده و یاری دهنده و خرد جمعی مسئولان استان در خصوص تولید هر چه بهتر و بیشتر محصولات کشاورزی را می رساند.

وی ادامه داد: و سعی داریم مشارکت بخش خصوصی و سرمایه گذاری در بخش های مختلف کشاورزی در راستای تولید بهتر و بیشتر را در امر تصدی گری گسترش و وسیع کنیم تا کمک بسزایی در تولید داشته باشند. چرا که با استفاده تجارب بخش خصوصی شاهد استقرار دهکده نوآوری در بخش کشاورزی، پایانه صادرات محصولات کشاورزی باشیم

وی افزود: همچنین یکی از برنامه بسیار خوبی که در دست اقدام است، استقرار منطقه آزاد اینچه برون که جهاد کشاورزی استان گلستان پایه های اصلی در بخش صادرات و واردات نهاده های کشاورزی در این منطقه بشمار می رود.


برنامه ریزی در صادرات

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان در بخش دیگری از این گفت و گو گفت: ما سعی داریم با استفاده از صنایع تبدیلی و تکملی استان، محصولاتی که به صورت خام وارد می شود، با ارزش افزوده چند برابر به کشورهای دیگر صادر کنیم به طور مثال استان گلستان عنوان استان اول در خصوص کارخانه های خوراک دام طیور را داراست . ما در استان بیش از 52 کارخانه فعال داریم که بیش از یک میلیون و 800هزار تن ظرفیت تولید را دارا هستند که می توانیم به واسطه همین ظرفیت، صادرات خوبی به کشورهایی مانند قزاقستان را داریم.

وی در ادامه افزود: برنامه هایی داریم که خوشبختانه با وجود حمل و نقل ریلی که در استان به سمت کشور قزاقستان وجود دارد در امر صادرات محصولات کشاورزی ورود پیدا کنیم.


جذب سرمایه گذاری بخش خصوصی

دکتر برزعلی در خاتمه این گفت و گو در خصوص جذب سرمایه گذاری بخش خصوصی در استان گلستان توضیح داد و گفت: ما در استان گلستان شرایط بسیار خوبی در بخش های مختلف زراعی، باغی، دامی و آبزی و تولید گوشت انواع مرغ دارا بوده و زمینه مناسبی برای سرمایه گذاری بخش خصوصی را دارا هستیم.

وی ادامه داد: درخصوص سرمایه گذاری بخش خصوصی در خصوص دام سبک و با در نظر گرفتن این موضوع که بیش از 600 هزار دام سبک در حوزه عشایر وجود دارد، می توانیم پیشنهاد ایجاد و راه اندازی کارخانه دباغی را برای سرمایه گذاران داشته باشیم.

وی افزود: در این خصوص بزرگترین شهر دام کشور را در شهرستان کنبد کاووس کلنگ زنی کردیم که یکی از قطب های اصلی صادرات دام سبک در کشور بشمار میرود.

 

گفت و گوی کامل را می توانید در کانال آپارات DA1nesw.com  ببنید:

ادامه مطلب
تبلیغات
برای افزودن دیدگاه کلیک کنید

یک پاسخ بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسلایدر

همایش ملی «تغییر اقلیم»؛ یافتن راهکارهای مدیریت پایدار

منتشر شده

در

پایگاه خبری داوان نیوز: غلامرضا صالحی جوزانی، معاون پژوهشی و فناوری سازمان تات، از برگزاری همایش ملی «تغییر اقلیم؛ مدیریت پایدار کشاورزی و منابع طبیعی» خبر داد.

به گزارش داوان نیوز، صالحی جوزانی با اشاره به چالش‌های جدی ناشی از تغییرات اقلیمی، اظهار داشت: در شرایط حاضر، تغییر اقلیم و گرمایش جهانی از موضوعات بسیار مهم و تأثیرگذاری است که افکار جامعه علمی و اجرایی را به خود معطوف کرده است. شاهد کاهش قابل توجه بارش‌ها، افزایش دما، کم‌رنگ شدن بارش برف، کاهش روزهای آسمان آبی، خشکی و شور شدن زمین‌ها و خشکیدن چشمه‌ها هستیم.

وی با تأکید بر پیوند امنیت غذایی و امنیت ملی با تولید محصولات کشاورزی، خاطرنشان کرد: این تغییرات اگرچه پیچیده به نظر می‌رسند، اما غیرقابل مدیریت نیستند. نمونه موفق جهانی در این حوزه، جمهوری خلق چین است که توانسته بخش وسیعی از یکی از بیابان‌های خود را به جنگل و مزارع محصول تبدیل کند.

معاون پژوهش و فناوری سازمان تات تصریح کرد: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی به عنوان متولی و مرجع علمی بخش کشاورزی و منابع طبیعی، با درک عمیق اهمیت این چالش، همایش ملی تغییر اقلیم را برگزار خواهد کرد.

به گفته صالحی جوزانی، این همایش دو فرصت مهم برای جامعه پژوهشی و محققان کشور فراهم می‌آورد:
1. ارائه سخنرانی و ارائه آخرین دستاوردهای پژوهشی کشور در حوزه تغییر اقلیم و مدیریت پایدار.
2. برگزاری رویداد «ایده‌های برتر» با هدف شناسایی و شکوفایی نوآوری‌ها.

وی از تمامی پژوهشگران، اساتید دانشگاه‌ها، شرکت‌های دانش‌بنیان، دانشجویان و حتی کشاورزان پیشرو دعوت کرد تا ایده‌های نوآورانه خود را در زمینه‌های مدیریت و فناوری برای مقابله با تغییرات اقلیمی ارسال نمایند.

معاون پژوهش و فناوری سازمان تات در توضیح این ایده‌ها گفت: این ایده‌ها می‌توانند در قالب اختراعات جدید محققین، ایده‌های بکر و تست نشده، یا حتی تولیدات علمی، فرهنگی، اجتماعی و هنری با محوریت مدیریت تغییر اقلیم باشند.

به گزارش اخبار روزانه کشاورزی، این همایش ملی با هدف یافتن راهکارهای بومی و نوآورانه برای کاهش اثرات تغییرات اقلیمی و حرکت به سمت کشاورزی و مدیریت منابع طبیعی پایدار برگزار می‌شود.

بر اساس این گزارش و بر پایه اطلاعیه سازمان تات، مهلت نهایی ارسال مقالات کامل، ۲۵ آبان‌ماه بوده و این همایش در روزهای ۱۰ و ۱۱ آذر ۱۴۰۴ برگزار می‌گردد.

ادامه مطلب

اسلایدر

طرح دیمزارها؛ پایان فاز اول و آغاز جهشی نوین

اجرای «طرح جهش تولید در دیمزارها» در پایان برنامه پنج‌ساله اول، به طور کلی مثبت ارزیابی می‌شود و این طرح هم‌اکنون وارد فاز دوم پنج‌ساله خود با تأکید بر تولید پایدار شده است. هدفگذاری جدید، افزایش سطح زیر پوشش از ۴.۵ میلیون هکتار به ۵.۳ میلیون هکتار است تا سهم این طرح در تأمین امنیت غذایی کشور بیش از پیش تثبیت شود.

منتشر شده

در

پایگاه خبری داوان نیوز: اجرای موفقیت‌آمیز «طرح جهش تولید در دیمزارها» در پایان برنامه پنج‌ساله اول، نه تنها نقش بی‌بدیلی در افزایش ۳۶ درصدی عملکرد محصولات دیم و تأمین امنیت غذایی کشور ایفا کرده، بلکه با ورود به فاز دوم، افق‌های تازه‌ای از کشاورزی پایدار را در ۵.۳ میلیون هکتار از اراضی کشور ترسیم می‌کند.

به گزارش محسن شکربیگی، خبرنگار داوان نیوز؛ طرح «جهش تولید در دیمزارها» به عنوان یک برنامه ملی و بخشی از جهش تولید در بخش کشاورزی، با هدف افزایش پایداری و بهره‌وری در زمین‌های دیم، پس از پایان برنامه پنج‌ساله اول خود، به مرحله دوم اجرا وارد شده است. این گزارش به بررسی چگونگی اجرا و دستاوردهای این طرح در استان‌های مختلف می‌پردازد.

چشم‌انداز ملی و اجرای استانی

این طرح با پوشش میلیون‌ها هکتار از اراضی دیم کشور، در استان‌های متعددی به اجرا درآمده است. بر اساس گزارش‌های رسمی، این طرح در فاز اول خود با استقبال و موفقیت چشمگیری در بسیاری از استان‌ها روبرو شده است.

نمونه‌ای از اجرای استانی طرح:

استان اردبیل: این استان با تحت پوشش بردن ۴۳۲ هزار هکتار از اراضی دیم، به عنوان استان برتر کشوری در دو سال متوالی شناخته شده است. گزارش‌ها حاکی از افزایش ۷۰ درصدی تولید در طول چهار سال اجرای طرح است.
استان آذربایجان شرقی: طرح در ۶۹۰ هزار هکتار از اراضی این استان در حال اجراست. برگزاری بیش از ۲۳۴۵ دوره آموزشی-ترویجی و توسعه مکانیزاسیون از مهمترین اقدامات همراه طرح بوده است.
استان لرستان: سطح زیر پوشش طرح در این استان از ۲۷۰ هزار هکتار به ۴۲۰ هزار هکتار افزایش یافته که نشان از توسعه کمی و کیفی برنامه دارد.
استان آذربایجان غربی: این استان نیز با ۴۱۰ هزار هکتار اراضی زیر پوشش، از جمله مناطق پیشرو در اجرای کامل زیرپروژه‌های مختلف طرح است.
استان فارس: طرح در ۱۷ شهرستان این استان و در مساحتی بالغ بر ۲۷۰ هزار هکتار در حال اجراست و تسهیلات کم‌بهره به کشاورزان اختصاص یافته است.
استان مازندران: اگرچه استان مازندران به کشت برنج و باغات معروف است، اما اجرای این طرح در ۶۰ هزار هکتار از اراضی دیم کوهپایه‌ای این استان، با هدف توسعه کشت گیاهان دارویی، غلات و دانه‌های روغنی در دستور کار قرار دارد.

دستاوردها و پیامدهای کلان طرح

اجرای این طرح در سطح ملی منجر به نتایج مثبت و ملموسی شده است:

افزایش بهره‌وری و عملکرد: بر اساس آمارها، این طرح موجب رشد ۳۶ درصدی عملکرد در واحد سطح در سال زراعی ۱۴۰۱-۱۴۰۲ نسبت به سال قبل از آن شده است. در سال سوم اجرا، یک و نیم میلیون تن به بهره‌وری محصولات دیم اضافه شد.
تغییر الگوی کشت و تنوع‌بخشی: علاوه بر غلات اصلی مانند گندم و جو، کشت گیاهانی مانند حبوبات (نخود و عدس)، گیاهان علوفه‌ای، دانه‌های روغنی و گیاهان دارویی به منظور غنی‌سازی خاک و درآمدزایی بیشتر برای کشاورزان ترویج شده است.
مدیریت پایدار منابع آب و خاک: ترویج روش‌های نوینی مانند کشت مستقیم (No-Till) و کاشت روی خطوط تراز، نقش بسزایی در حفظ رطوبت خاک، جلوگیری از فرسایش و ارتقای سلامت اراضی داشته است.
پشتیبانی مالی و فنی: پرداخت تسهیلات کم‌بهره (۴ درصد) برای خرید نهاده‌ها و ماشین‌آلات، برگزاری دوره‌های آموزشی گسترده و توسعه بیمه محصولات دیم، از جمله حمایت‌های کلیدی برای کشاورزان بوده است.

چالش‌های پیش رو

با وجود موفقیت‌ها، این طرح با چالش‌هایی نیز مواجه است:
تغییرات اقلیمی و خشکسالی: استان‌هایی مانند آذربایجان شرقی با کاهش ۵۱ درصدی بارش‌ها مواجه بوده‌اند که ادامه کار را با دشواری روبرو می‌کند.
مسائل قیمت‌گذاری و بیمه: برخی کشاورزان از پایین بودن قیمت تضمینی دولت برای محصولاتی مانند جو و عدس و نیز تأخیر در پرداخت خسارات بیمه گلایه دارند.

به گزارش اخبار روزانه کشاورزی، اجرای «طرح جهش تولید در دیمزارها» در پایان برنامه پنج‌ساله اول، به طور کلی مثبت ارزیابی می‌شود و این طرح هم‌اکنون وارد فاز دوم پنج‌ساله خود با تأکید بر تولید پایدار شده است. هدفگذاری جدید، افزایش سطح زیر پوشش از ۴.۵ میلیون هکتار به ۵.۳ میلیون هکتار است تا سهم این طرح در تأمین امنیت غذایی کشور بیش از پیش تثبیت شود.

ادامه مطلب

اسلایدر

تخفیف و سازگاری؛ تدابیر سازمانی برای مدیریت تغییر اقلیم

منتشر شده

در

پایگاه خبری داوان نیوز: تغییر اقلیم به عنوان یکی از بزرگترین چالش‌های زیست‌محیطی قرن حاضر، تأثیرات عمیقی بر بخش کشاورزی و مدیریت منابع طبیعی داشته است. این پدیده با نمود افزایش دما و کاهش بارش، امنیت غذایی و معیشت خانوارهای روستایی را با مخاطره مواجه ساخته است.

ناظم رامتین؛ خبرنگار داوان نیوز: این مقاله با بررسی ابعاد مختلف تغییرات اقلیمی در ایران، به تبیین اهمیت مدیریت پایدار کشاورزی و منابع طبیعی پرداخته و راهبردهای سازگاری و کاهش اثرات این پدیده را ارائه می‌نماید. همچنین، برنامه‌ها و سیاست‌های سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی به عنوان نهاد متولی در این زمینه مورد بررسی قرار گرفته است.

بخش کشاورزی در ایران با سهم ۱۸ درصدی در تولید ناخالص داخلی، بیش از ۲۰ درصد اشتغال و ۸۵ درصد عرضه مواد غذایی، نقش حیاتی در اقتصاد و امنیت غذایی کشور ایفا می‌کند. با این حال، ایران در منطقه‌ای خشک و نیمه‌خشک واقع شده و پیش‌بینی‌ها حاکی از افزایش ۲ تا ۳.۵ درجه‌سانتی‌گراد دمای هوا و کاهش بارش در دهه‌های آینده است. این تغییرات اقلیمی، پایداری تولیدات کشاورزی را با تهدید جدی مواجه ساخته و لزوم حرکت به سمت مدیریت پایدار را بیش از پیش ضروری ساخته است. همایش ملی “تغییر اقلیم؛ مدیریت پایدار کشاورزی و منابع طبیعی” توسط سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در آذر ۱۴۰۴، فرصتی برای بررسی علمی این چالش و ارائه راهکارهای عملی است.

تأثیرات تغییرات اقلیمی بر کشاورزی و منابع طبیعی

تأثیر بر منابع آبی
افزایش دما منجر به افزایش سطح تبخیر و تعرق سالانه و کاهش منابع آبی قابل دسترس شده است. بهره‌وری پایین آب در بخش کشاورزی ایران در مقایسه با استانداردهای جهانی، این آسیب‌پذیری را تشدید کرده است.

تأثیر بر تولید و امنیت غذایی
بر اساس پژوهش‌ها، تغییرات اقلیمی می‌تواند بر عملکرد محصول در واحد سطح و مجموع تولید به ویژه در مناطق نیمه‌خشک که ۷۷ درصد محصولات زراعی کشور را تولید می‌کنند، اثر منفی بگذارد. این امر از طریق تأثیر بر میزان تولیدات کشاورزی، بر قیمت، صادرات و واردات این محصولات نیز اثرگذار خواهد بود.

تخریب خاک و کاهش تنوع زیستی
استفاده نامتعادل از منابع خاک و آب و کاربرد بیرویه نهاده‌های شیمیایی، منجر به فرسایش خاک و کاهش حاصلخیزی شده است. این عوامل در کنار تغییرات اقلیمی، تنوع زیستی و تعادل اکولوژیکی را با مخاطره مواجه ساخته است.

راهبردهای مدیریت پایدار در برابر تغییرات اقلیمی

مدیریت پایدار زمین (SLM)
مدیریت پایدار زمین به عنوان یک راهبرد کلیدی، شامل استفاده از منابع زمین (خاک، آب، حیوانات و گیاهان) برای تولید کالاها جهت رفع نیازهای انسانی، در حالی که پتانسیل تولید بلندمدت این منابع و عملکردهای زیست محیطی آنها حفظ شود، تعریف می‌شود. پژوهش‌ها نشان می‌دهد روش‌هایی مانند شخم زدن عمود بر جهت شیب، ایجاد بند در بالادست زمین و استفاده از کود حیوانی بیشترین تأثیر را در افزایش عملکرد محصولات کشاورزی داشته‌اند.

مؤلفه‌های کلیدی مدیریت پایدار زمین:
– سیاست‌های حمایتی و نهادی: توسعه مکانیسم‌های انگیزشی برای پذیرش مدیریت اراضی پایدار
– روش‌های کاربری زمین مشارکتی: involvement of local communities
– استفاده یکپارچه از منابع طبیعی: توسط کشاورزان و در مقیاس اکوسیستم

کشاورزی هوشمند به اقلیم
کشاورزی هوشمند به اقلیم شامل مجموعه‌ای از practices است که به کشاورزان در سازگاری با تغییرات اقلیمی و کاهش پیامدهای منفی آن کمک می‌کند. این راهبرد شامل انتخاب ارقام مناسب، تغییر تاریخ کاشت، تناوب زراعی، حرکت به سمت روش‌های مدرن آبیاری و کشت محصولات با نیاز آبی کمتر است.

مدیریت تلفیقی آفات (IPM)
مدیریت تلفیقی آفات به عنوان یک رویکرد جامع و پایدار، با ترکیب روش‌های زیستی، مکانیکی، زراعی و شیمیایی، سبب کاهش وابستگی به آفتکش‌های شیمیایی و حفظ تعادل بوم‌شناختی می‌شود. از مهمترین مزایای این روش می‌توان به کاهش هزینه‌های تولید، افزایش کیفیت و بازدهی محصولات، امنیت غذایی، کاهش آلودگی منابع طبیعی و حفظ تنوع زیستی اشاره کرد.

برنامه‌ها و سیاست‌های سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

راهبردهای تخفیف و سازگاری
سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاوری، راهبردهای تخفیف (Mitigation) و سازگاری (Acclimation) را به عنوان دو روش شناخته شده برای کاهش اثرات منفی تغییر اقلیم ترویج می‌دهد:

– راهبردهای تخفیف: کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای از طریق فعالیت‌های مدیریتی مختلف از قبیل کاهش کاربرد کودهای شیمیایی، مکانیزاسیون، افزایش ترسیب کربن، حرکت به سمت کشاورزی ارگانیک
– راهبردهای سازگاری: تنظیم رشد و نمو گیاه به گونه‌ای که کمتر در معرض تغییرات اقلیمی قرار بگیرد از طریق انتخاب رقم مناسب، تغییر تاریخ کاشت، تراکم کاشت، تناوب زراعی و الگوی کشت

توسعه و ترویج فناوری‌های پایدار
این سازمان بر تأمین فناوری‌های کشاورزی و حمایت‌های نهادی از کشاورزان و روستاییان به عنوان عوامل مهم در مدیریت پایدار زمین تأکید دارد. این امر از طریق در اختیار قرار دادن فناوری‌های جدید به کشاورزان و حمایت دولتی و مشارکتی محقق می‌شود.

تقویت بنیه اقتصادی کشاورزان
تقویت بنیه اقتصادی کشاورزان از طریق برنامه‌های آموزشی ترویجی برای افزایش عملکرد در واحد سطح، تعیین قیمت تضمینی متناسب با هزینه‌های تولید هر محصول، و حمایت‌های اعتباری، بیمه‌ای و نهادی با مشارکت کشاورزان از دیگر برنامه‌های این سازمان است.

ترویج کشت گونه‌های مقاوم
سازمان، کشت و توسعه گونه‌های مقاوم به خشکی و شوری را به عنوان یکی از محورهای اصلی برنامه‌های خود دنبال می‌کند. از جمله این گونه‌ها می‌توان به درختان بنه، بادام کوهی، گز، ارس و کهور اشاره کرد که هر کدام دارای ویژگی‌های منحصر به فرد مقاومتی در برابر شرایط سخت محیطی هستند.

جدول ۱: گونه‌های درختی مقاوم و ویژگی‌های آنها

توسعه نظام‌های بهره‌وری آب
با توجه به پایین بودن بهره‌وری آب در بخش کشاورزی ایران در مقایسه با استانداردهای جهانی, این سازمان بر توسعه و ترویج روش‌های مدرن آبیاری و کشت محصولات کم‌آب‌بر مانند زعفران، پسته، گیاهان دارویی و موسیر تأکید دارد.

به گزارش اخبار روزانه کشاورزی، تغییرات اقلیمی به عنوان یک چالش جدی، پایداری بخش کشاورزی و منابع طبیعی ایران را با تهدید مواجه ساخته است. با این حال، با اتخاذ راهبردهای مناسب مدیریت پایدار می‌توان این تهدید را به فرصتی برای تحول در نظام کشاورزی تبدیل کرد. سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با محور قرار دادن مدیریت پایدار زمین، کشاورزی هوشمند به اقلیم، توسعه فناوری‌های پایدار و تقویت بنیه اقتصادی کشاورزان، برنامه‌ریزی جامعی برای مقابله با اثرات تغییرات اقلیمی تدوین کرده است.

همایش ملی “تغییر اقلیم؛ مدیریت پایدار کشاورزی و منابع طبیعی” در آذر ۱۴۰۴، فرصت ارزشمدی برای تبادل دانش بومی و علمی، معرفی راهکارهای عملی و تقویت همکاری‌های بین‌بخشی در این زمینه است. موفقیت این راهبردها مستلزم مشارکت فعال کشاورزان، حمایت نهادی پایدار و عزم ملی برای حرکت به سمت کشاورزی پایدار است تا از این طریق، هم امنیت غذایی نسل حاضر تأمین شود و هم منابع برای نسل‌های آینده حفظ گردد.

منابع گزارش
1. بر اساس پژوهش‌های منتشر شده در نشریات علمی داخلی (۱۳۹۱)
2. مطالعات مؤسسه تحقیقات خاک و آب (۱۳۹۳)
3. پژوهش‌های بین‌المللی در زمینه مدیریت پایدار زمین
4. گزارش‌های هیئت بین‌الدولی تغییر اقلیم (IPCC)
5. مطالعات سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

ادامه مطلب
تبلیغات

پرطرفدار

کلیه حقوق این پایگاه خبری متعلق به داوان‌نیوز است.