دستهبندی نشده
صالحی جوزانی عنوان کرد: خودکفایی در تولید مینیتیوبر سیبزمینی در کشور
پایگاه خبری Da1news: رئیس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی گفت: با خودکفایی در تولید مینیتیوبر سیبزمینی در کشور ۵۰میلیون دلار صرفهجویی ارزی در ۱۵ سال گذشته ایجاد شد.
به گزارش اخبار روزانه کشاورزی Da1news، غلامرضا صالحی جوزانی در نشست خبری اظهار داشت: بر اساس مطالعات و گزارش سازمان فائو در منطقه خاورمیانه و ایران تا سال 2050 میانگین دمای محیطی حداقل یک درجه سانتیگراد افزایش و منابع آبی در دسترس حداقل 30 درصد کاهش خواهد یافت.
وی افزود: 100 میلیارد مترمکعب آبهای تجدیدپذیر در کشور به کمتر از 70 میلیارد مترمکعب خواهد رسید، در حالی که میزان تقاضا برای آب 50 درصد افزایش خواهد یافت.
رئیس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی ادامه داد: این بهمعنی کاهش معنیدار سطح مزارع بهدلیل کمآبی و شوری است بهطوری که اکنون نیز 7 میلیون هکتار زمین شور در کشور داریم. این معضلات تولیدات بخش کشاورزی و دستیابی به امنیت غذایی بهعنوان یک شاخص بسیار مهم ملی را دوچندان دشوار خواهد کرد.
صالحی جوزانی متذکر شد: تغییر اقلیم گرما، کمآبی، خشکی، شوری آب، آفت و بیماریهای گیاهی و افزایش گازهای گلخانهای در کشور پیشبینی میشود به همین منظور اهمیت فناوریهای خاص محیط زیستی که عمدتاً زیرمجموعه یا مرتبط با بیوتکنولوژی یا نانوتکنولوژی هستند دوچندان میشود، اینها میتوانند نقش اساسی در توسعه تحول بخش کشاورزی کشورمان ایجاد کنند.
وی اضافه کرد: این فناوریها شامل اصلاح ژنتیکی مبتنی بر ژنوم، ویرایش ژنی، مهندسی ژنتیک، کشاورزی در فضای بسته مانند کشاورزی عمودی است؛ کشاورزی با آب دریا، کشاورزی در بیابان، گوشت مصنوعی، کشاورزی دقیق و هوشمند، استفاده از پهپادها، هوش مصنوعی و اینترنت اشیاء از جمله مواردی هستند که باید از آنها در سالهای آینده استفاده بیشتری شود.
رئیس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی گفت: حدود دو دهه فعالیت این پژوهشگاه، 70 فناوری قابل تجاریسازی به دست آمده که بخشی از آنها تا ابتدای سال جاری در قالب 35 قرارداد انتقال فناوری به بخش خصوصی منتقل شده و اثربخشی قابلتوجهی در بخش کشاورزی ایجاد کرده است.
صالحی جوزانی ابراز کرد: برخی از فناوریهای راهیافته به عرصه کشاورزی در حدود 205 هزار هکتار از اراضی کشاورزی کشور استفاده شده است و سالانه بالغ بر 175 میلیون دلار از این محل صرفهجویی میشود.
وی گفت: فناوری در تولید صنعتی پروبیوتیکهای دام و طیور، آبزیان و انتقال فناوری و تولید تجاری کودهای زیستی و تولید سریع بیوکومپوست بهعنوان کود آلی، از پسماندهای نیشکر، کشت بافت، تولید بذر سالم (مینیتیوبر) سیبزمینی از جمله این موارد است.
خودکفایی در تولید پروبیوتیکها
رئیس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی تصریح کرد: سالیان سال است که تولید و استفاده از پروبیوتیکها برای افزایش عملکرد تولید و افزایش سلامت دام و طیور و آبزیان در دنیا استفاده میشود اما تا در یک دهه پیش ما واردکننده آن بودیم بهنحوی که سالیانه چندین میلیون دلار برای واردات پروبیوتیکها هزینه میشد اما اکنون با ایجاد و گسترش شرکتهای دانشبنیان، واردات پروبیوتیکها تقریباً صفر شده است.
صالحی جوزانی در بخش دیگری از صحبتهای خود با اشاره به تولید صنعتی پودر زیستی در کشور، گفت: پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی در چند سال گذشته به دانش فنی تولید پودر زیستی مبتنی بر قارچ تریکودراما رسید و این دانش فنی اکنون به بخش کشاورزی منتقل شده است.
وی افزود: بر این اساس سالانه حدود 20 هزار بسته کود زیستی در کشور تولید و در سطح 20 هزار هکتار مصرف میشود.
رئیس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی با اشاره به اجرای برنامه خودکفایی در تولید بذر سیبزمینی عاری از ویروس گفت: تا 15 سال پیش ایران در مدت 70 سال واردکننده بذر سالم سیبزمینی از خارج از کشور بود که منجر به خروج سالانه 3 میلیون دلار ارز از کشور میشد.
صالحی جوزانی اظهار کرد: پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی دانش فنی تولید ریزغده سیبزمینی را از طریق کشت بافت به دست آورد و زنجیره تولید بذر سالم را با مشارکت مراجع ذیصلاح تکمیل کرد و اکنون در تولید این محصول خودکفا هستیم و دانش فنی آن در اختیار بخش خصوصی است.
صرفهجویی 50میلیوندلاری با خودکفایی مینیتیوبر سیبزمینی در کشور
وی یادآور شد: میزان صرفهجویی ارزی حاصل از خودکفایی در زمینه غده سیبزمینی عاری از ویروس 50 میلیون دلار در 15 سال گذشته است.
رئیس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی گفت: در بخش محصولات باغی نیز وضعیت تولید سیب درختی در هر هکتار حدود 20 تن است در حالی که میانگین جهانی آن 35 تا 40 تن در هکتار است که در برخی از کشورها 80 تن نیز گزارش شده است؛ به همین منظور استفاده از پایههای پاکوتاهکننده در دستور کار قرار دارد و در باغات کشور اجرا میشود.
صالحی جوزانی اضافه کرد: با پیادهسازی اصول باغداری علمی میتوان میزان تولید سیب درختی را در کشور تا 3 برابر افزایش داد. این پژوهشگاه با دستیابی به دانش فنی تکثیر کشت بافت و انتقال آن به 4 شرکت بخش خصوصی در حال گسترش این تکنولوژی در کشور است.
وی در ادامه راجع به تجاریسازی دانش فنی تولید سریع بیوکومپوست از پسماندهای نیشکر تولیدی در کشور تصریح کرد: یکی از همکاریهای توسعه مشترک، دانش فنی تولید کمپوست از بقایای نیشکر و سرشاخههای آن است بهطوری که سالانه حدود 2.5 میلیون تن بقایای نیشکر و 1.5 میلیون تن سرشاخه آن در کشور تولید میشود که قابلیت استفاده برای فرآوردههای مختلف از جمله خوراک دام را دارند.
رئیس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی اعلام کرد: با شکلگیری دانش فنی تولید کومپوست از این پسماندها در زمان حاضر برای تولید چندین هزار تن کمپوست از باقیمانده نیشکر و سرشاخه آن استفاده میشود.
صالحی جوزانی در بخش دیگری از صحبتهای خود با بیان اینکه سالانه حدود 10 تا 12 میلیون تن ذرت به کشور وارد میشود که بخشی از آن تراریخته است، گفت: بررسیهای تراریختگی این محصولات توسط این پژوهشگاه انجام میشود.
وی اظهار داشت: در زمان حاضر بخش زیادی از ذرت و سویای تولیدی در دنیا تراریخته است به همین منظور نمیتوانیم اجازه واردات تراریخته را در این بخش ندهیم اما قبل از واردات سلامت آن مورد بررسی قرار میگیرد و راستیآزمایی میشود.
رئیس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی افزود: در زمان حاضر در اتحادیه اروپا نیز خوراک دام تراریخته مورد استفاده قرار میگیرد که در کشور ما نیز پژوهشگاه بیوتکنولوژی قبل از واردات آن را تأیید فنی میکند و شورای ایمنی زیستی نیز اجازه مصرف آن را میدهد.
فعالیتهای تحقیقاتی تولید پنبه، کلزا و سویای تراریخته در کشور
صالحی جوزانی تصریح کرد: در زمان حاضر به فعالیتهای تحقیقاتی تولید پنبه، کلزا و سویای تراریخته در کشور در حال انجام است اما اینکه این محصولات به عرصه و زمینهای کشاورزی وارد شود یا نه، مشخص نیست و مراجع بالادستی درباره آن تصمیمگیری میکنند.
وی در پاسخ به سؤال دیگر خبرنگار تسنیم مبنی بر چگونگی جلوگیری از ورود محصولات تراریخته ذرت دامی به بخش خوراکی مانند تولید پفک در کشور گفت: آنچه ما مسئولیت قانونی در وزارت جهاد کشاورزی داریم، تأیید ایمنی تراریختهها قبل از ورود به کشور است. در صورت بروز هرگونه تخلف احتمالی مراجع بالادستی و اجرایی از جمله وزارت بهداشت، در این زمینه ورود میکنند.
رئیس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی گفت: ذرت تراریخته تنها برای مصرف خوراک دامی اجازه ورود به کشور را دارد.
صالحی جوزانی یادآور شد: تنها محصول تراریختهای که بهصورت مستقیم و با یک مرحله فرآوری به مصرف انسان میرسد، دانههای روغنی است.
وی با اشاره به بخش دیگری از دستاوردهای جدید مؤسسه بیوتکنولوژی کشاورزی گفت: انتقال فناوری تکثیر خرمای گرانقیمت مجول در کشور به بخش خصوصی از جمله دیگر این دستاوردها است که میزان عملکرد این محصول تا 2.5 برابر افزایش مییابد و میتواند 175 هزار میلیارد تومان ارزش افزوده ایجاد کند. معرفی رقم جدید لیموترش مقاوم به جاروک از جمله دیگر دستاوردهاست که در حال طی فرآیند تجاریسازی است.
رئیس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی اضافه کرد: طراحی کیت سریع تشخیص نیترات، نیترید و آمونیاک در محصولات کشاورزی و ایجاد چراگاههای دستکاشت با استفاده از گراسهای علوفهای که امکان هر تن ماده خشک علوفه در مراتع بدون نیاز به آبیاری را دارد از جمله دیگر دستاوردهاست.
صالحی جوزانی اظهار داشت: برنامه راهبردی 4ساله خود را بر اساس اسناد بالادستی تدوین کردهایم که تمرکز اصلی بر اثربخشی در چالشهای بخش کشاورزی مبتنی بر برنامه هفتم توسعه سند امنیت غذایی و سند الگوی کشت است.
وی یادآور شد که ایجاد مراکز نوآوری جدید با مدیریت بخش خصوصی و مشارکت در ایجاد مزارع نوآوری از جمله دیگر فعالیتهای این پژوهشگاه است.
دستهبندی نشده
نسل جدید شالیزارها؛ از ارقام هوازی تا برداشت رباتیک
پایگاه خبری داوان نیوز: تحقیقات علمی نقش کلیدی در توسعه ارقام جدید برنج مقاوم به تنشهای محیطی ایفا میکند و میتواند به افزایش تولید، کاهش ضایعات و بهبود کیفیت محصول بینجامد. رئیس موسسه تحقیقات برنج کشور با تأکید بر نقش تحقیقات در عبور از چالشهای اقلیمی، از برنامههای راهبردی آینده، از جمله توسعه کشاورزی هوشمند با رباتها و احیای ذخایر ژنتیکی به عنوان کلید امنیت غذایی پایدار کشور نام برد.
ناظم رامتین سردبیر داوان نیوز؛ دکتر مریم حسینی، رئیس موسسه تحقیقات برنج کشور، در گفتوگوی اختصاصی به بررسی تاریخچه، دستاوردها و برنامههای آینده این موسسه پرداخت و با تشریح فعالیتهای پژوهشی پنج دهه گذشته، بر نقش تحقیقات علمی در افزایش عملکرد، بهبود کیفیت و توسعه پایدار کشت برنج در ایران تأکید کرد.
دکتر حسینی در آغاز با اشاره به پیشینه پژوهشهای برنج در ایران گفت: موسسه تحقیقات برنج کشور یک موسسه ملی تکمحصولی است که در سال ۱۳۷۳ بهصورت رسمی آغاز به کار کرد، اما سابقه پژوهشهای برنج در ایران به اواخر دهه ۳۰ و سال ۱۳۳۸ بازمیگردد. وی هدف اصلی این موسسه را «افزایش عملکرد در واحد سطح، افزایش تولید برنج داخلی و ارائه یافتههای بهزراعی و بهنژادی به بهرهبرداران» عنوان کرد.
رئیس موسسه تحقیقات برنج به بخشهای تخصصی این موسسه اشاره کرد و افزود: موسسه دارای بخشهای تخصصی شامل اصلاح و تهیه بذر، گیاهپزشکی، تحقیقات خاک و آب و بخش تحقیقات فنی و مهندسی است. ستاد اصلی ما در شهر رشت واقع شده و معاونت موسسه در آمل فعال است.

دستاوردهای کلان موسسه در پنج دهه گذشته
دکتر حسینی با بیان مهمترین دستاورد موسسه اظهار داشت: میانگین عملکرد برنج در واحد سطح طی پنج دهه گذشته بیش از دو برابر افزایش یافته است. در گذشته این میزان حدود ۲.۷ تن در هکتار بود که امروز به بیش از ۵ تن در هکتار رسیده است. این موفقیت حاصل انتقال دانش به مزرعه و استفاده بهرهبرداران از یافتههای کاربردی پژوهشی است.
وی با اشاره به موفقیتهای بخش بهنژادی خاطرنشان کرد: موسسه تاکنون ۶۱ رقم را بهصورت رسمی معرفی کرده و دو رقم جدید نیز نامگذاری شده که با احتساب آنها به ۶۳ رقم میرسد. به گفته دکتر حسینی، این ارقام در گروههای مختلفی معرفی شدهاند:
ارقام متحمل به خشکی(تحمل ۳۵-۴۰ روز خشکی پایان دوره)؛ کیان، هستی
ارقام متحمل به سرما (مناسب مناطق کوهستانی)؛ ستایش
ارقام با کیفیت پخت برتر (کیفیت مطلوب برای ذائقه ایرانی)؛ گیلانه، گیلان، آنام، طلوع، هلال، تیسا
تحقیقات در حوزه مدیریت عوامل زیانرسان
مدیریت تلفیقی آفات: دکتر حسینی در پاسخ به سوالی درباره کنترل آفات بیان کرد: مهمترین آفت برنج، کرم ساقهخوار نواری برنج است که خسارت اقتصادی قابل توجهی وارد میکند. همکارانم در بخش گیاهپزشکی با پایش مداوم رفتار این آفت و استفاده از روشهای مکانیکی و بیولوژیک، آموزشهای لازم را به کشاورزان ارائه دادهاند. وی افزود: هدف ما کنترل این آفت با حداقل سم یا حتی حذف کامل سموم است تا همزمان سلامت زیستبوم نیز حفظ شود.
سیستم مدیریت تلفیقی (ICM): رئیس موسسه تحقیقات برنج کشور توضیح داد: مدیریت تلفیقی شامل استفاده مناسب از کود، عدم استفاده از سموم حشرهکش غیرضروری، کنترل ساقهخوار با استفاده از زنبور تریکوگراما و روشهای مکانیکی است. این سیستم در سطح ۵۰۰۰ هکتار با همکاری سازمانهای جهاد کشاورزی استانهای گیلان، مازندران و گلستان در حال اجراست.
راهکارهای مقابله با تغییرات اقلیمی
دکتر حسینی با اشاره به تأثیر تغییرات اقلیمی بر کشت برنج گفت: برخلاف تصور عمومی، برنج نیازی به وجود دائم آب در پای بوته ندارد. تحقیقات ما نشان داده که میتوان با آبیاری تناوبی با دور ۸ روزه، محصول مناسبی تولید کرد.
وی افزود: این روش دهه ها پیش ارائه شده، اما در سالهای اخیر با کاهش منابع آبی، بهصورت گستردهتری در حال اجراست.
رئیس موسسه تحقیقات برنج کشور تأکید کرد: مهمترین برنامه راهبردی ما در آینده، معرفی ارقام سازگار با تغییرات اقلیمی است. این شامل ارقام متحمل به گرما، سرما، خشکی و همچنین ارقام چندساله (پرنیال) است که بتوانند در شرایط جدید محیطی عملکرد مناسبی داشته باشند.
کاهش ضایعات و بهبود کیفیت فرآوری
دکتر حسینی به موضوع ضایعات پس از برداشت اشاره کرد و گفت: مکانیزاسیون برداشت برنج در کشور از رشد خوبی برخوردار بوده به طوری که بیش از ۷۰ درصد سطح زیر کشت به صورت مکانیزه کشت و حدود ۸۵ درصد به صورت مکانیزه برداشت میشود.
وی افزود: برای کاهش ضایعات، دستورالعملهای فنی برای مراحل مختلف پس از برداشت شامل خشککردن، تبدیل و بستهبندی تهیه شده است. هرچه درصد شکستگی دانه کاهش یابد، درآمد کشاورز افزایش مییابد.
سلامت محصول و امنیت غذایی
رئیس موسسه تحقیقات برنج کشور در پاسخ به سوالی درباره سلامت محصول برنج توضیح داد: برنج پس از گندم، تأمینکننده بخش عمدهای از کالری مردم ایران است و سلامت آن اهمیت ویژهای دارد.
وی افزود: موسسه تحقیقات برنج با همکاری موسسه تحقیقات گیاهپزشکی، پایش مستمری از مزرعه تا سفره انجام میدهد. خوشبختانه تاکنون گزارشی مستند مبنی بر وجود آلودگیهای خطرآفرین در برنج سفید مصرفی نداشتهایم.

همکاریهای بینالمللی و چشمانداز آینده
دکتر حسینی به همکاریهای بینالمللی موسسه اشاره کرد و گفت: علیرغم تحریمها، با کشورهای پیشرو در تولید برنج شامل چین، مالزی و هند همکاریهای مشترک داریم. جالب است بدانید که مالزی خواهان انتقال یافتههای پژوهشی ما در زمینه کنترل بیماری بلاست و ارقام متحمل است.
برنامههای آینده: وی چشمانداز آینده موسسه را در چند محور خلاصه کرد:
– توسعه کشاورزی هوشمند با استفاده از رباتها و فناوریهای دیجیتال
– تکمیل و توسعه بانک ژن منابع ژنتیکی برنج
– ارائه بستههای بهزراعی و بهنژادی برای سازگاری با تغییرات اقلیمی
– توسعه کشت دوم پایدار با محصولاتی مانند علوفه و سبزی در تناوب با برنج
دکتر مریم حسینی در پایان مصاحبه تأکید کرد: حفظ موسسه تحقیقات برنج به عنوان یک موسسه تخصصی پژوهشمحور برای کشوری که برنج بخش مهمی از سبد غذایی آن را تشکیل میدهد، ضروری است. ما با ادامه همکاریهای بینالمللی، جذب نیروهای جوان و متخصص و تمرکز بر چالش تغییرات اقلیمی، میتوانیم به تولید پایدار برنج در کشور ادامه دهیم.
دستهبندی نشده
زعفران؛ سلطه بیرقابت بر تولید، شکست در عرصه ارزآوری
پایگاه خبری داوان نیوز: زعفران ایرانی، با وجود جایگاه بیرقیب در تولید جهانی، با چالشهای متعددی در مسیر دستیابی به جایگاه واقعی خود در تجارت جهانی روبهروست.
محسن شکربیگی/ خبرنگار داوان نیوز: در تقویم رسمی ایران، پنجم آبانماه به عنوان «روز ملی زعفران» نامگذاری شده است. این نامگذاری با هدف پاسداشت و حمایت از این محصول ملی و استراتژیک و همچنین جلوگیری از تصاحب نام این محصول توسط سایر کشورها انجام شده است. این روز فرصتی ارزشمند برای تجلیل از کشاورزانی است که در طول سال، با تلاش فراوان، این طلای سرخ را تولید میکنند.
برجستهترین رویداد مربوط به این مناسبت، «جشنواره ملی زعفران» است که هرساله در مشهد، پایتخت طلای سرخ ایران، برگزار میشود. این جشنواره مجموعهای از برنامههای فرهنگی، نمایشگاهی و آموزشی را دربر میگیرد و بستری برای همافزایی تولیدکنندگان، صادرکنندگان و فعالان علمی این حوزه فراهم میکند.
اهمیت اقتصادی زعفران
زعفران به دلایل متعددی نقش بیبدیلی در اقتصاد ایران ایفا میکند:
– اشتغالزایی گسترده: صنعت زعفران به نیروی کار زیادی در بخشهای کاشت، داشت، برداشت و فرآوری نیاز دارد. این موضوع به ایجاد اشتغال، بهویژه در مناطق روستایی و برای بانوان، کمک شایانی کرده است. برداشت زعفران که نیازمند دقت و ظرافت فراوان است، در فصل خود هزاران کارگر فصلی را به کار میگیرد.
– مناسب برای اقلیم کمآب: زعفران به دلیل مقاومت در برابر خشکی و نیاز آبی کم، گزینهای ایدهآل برای کشت در مناطق خشک و نیمهخشک ایران مانند خراسان جنوبی و رضوی است. این ویژگی در شرایط کنونی بحران آب، بر اهمیت استراتژیک این محصول میافزاید.
– درآمدزایی بالا برای کشاورزان: درآمد حاصل از هر هکتار کشت زعفران میتواند چندین برابر محصولات کشاورزی رایج مانند گندم و جو باشد. این امر، زعفران را به گزینهای سودآور برای کشاورزان تبدیل کرده و به بهبود معیشت آنان کمک میکند.
صادرات و ارزآوری: یک موقعیت منحصر به فرد با چالشهای بزرگ
اگرچه ایران با تولید بیش از 90 درصد زعفران جهان، سلطه بیرقابتی در این بازار دارد، اما در بخش صادرات و ارزآوری با موانع جدی روبرو است.
مقایسه وضعیت صادرات و ارزآوری زعفران ایران در گذشته و حال
شاخص: قیمت هر کیلوگرم در بازار جهانی
• وضعیت گذشته (حدود سال 139۰): حدود ۳۰۰۰ دلار
• وضعیت فعلی (سالهای اخیر): کمتر از ۹۰۰ دلار
شاخص: ارزش کل صادرات
• وضعیت گذشته (حدود سال 139۰): ۳۵۶ میلیون دلار (برای ۱۱۳ تن)
• وضعیت فعلی (سالهای اخیر): کمتر از ۱۸۵ میلیون دلار (برای ۲۱۰ تن)
شاخص: سهم ایران از گردش مالی جهانی
• وضعیت گذشته: دادهای در دسترس نیست.
• وضعیت فعلی: حدود ۳۵۰ میلیون دلار از کل گردش مالی ۲ تا ۳ میلیارد دلاری.
این ارقام به وضوح نشان میدهد که با وجود افزایش حجم فیزیکی صادرات (از ۱۱۳ تن به ۲۱۰ تن)، ارزآوری کل این محصول سقوط چشمگیری داشته است. این به معنای از دست رفتن شدید ارزش طلای سرخ ایران در بازارهای جهانی است.
مهمترین چالشهای پیش روی صادرات زعفران
– خامفروشی و فقدان برند ملی: بخش عظیمی از زعفران ایران به صورت فلهای و خام به کشورهایی مانند امارات، اسپانیا و چین صادر میشود. این کشورها پس از بستهبندی مجدد و برندزنی، آن را با قیمتی بسیار بالاتر به بازارهای جهانی میفروشند و ارزش افزوده اصلی را تصاحب میکنند. فقدان یک برند ملی قدرتمند یکی از اصلیترین مشکلات شناسایی شده در پژوهشها است.
– مشکلات کیفی و استاندارد: گاهی گزارشهایی از صادرات زعفران بیکیفیت و عدم رعایت استانداردهای بینالمللی میرسد. برای نمونه، اخیراً برخی محمولههای صادراتی به دلیل عدم مطابقت با استانداردهای سختگیرانه در گمرک چین توقیف شدهاند. این امر اعتبار تجاری زعفران ایران را به شدت خدشهدار میکند.
– تحریمها و موانع ارزی: تحریمهای بینالمللی، نقل و انتقال ارز و دسترسی به بازارهای جهانی را برای صادرکنندگان ایرانی با دشواری مواجه کرده است.
– وجود واسطهها و عدم سازماندهی مناسب: نبود تشکیلات منسجم برای خرید، توزیع و قیمتگذاری، باعث شده دلالان نقش پررنگی پیدا کنند و سود اصلی به جیب تولیدکننده نرود.
راهکارهای بهبود وضعیت
– توقف خامفروشی و توسعه صنایع فرآوری: باید با ایجاد برندهای معتبر ایرانی و بستهبندی استاندارد و جذاب، زعفران را به صورت محصولی نهایی به بازار جهان عرضه کرد. توسعه محصولات با ارزش افزوده بالاتر مانند عصاره زعفران نیز از اولویتهاست.
– نظارت سختگیرانه بر کیفیت صادرات: سازمانهای ملی استاندارد و گمرک باید با نمونهبرداری و آزمایش دقیق تمامی محمولههای صادراتی، از بروز هرگونه مشکل کیفی که به اعتبار ملی لطمه میزند، جلوگیری کنند.
– حمایت دولتی و سیاستگذاری هوشمند: دولت میتواند با ارائه تسهیلات ارزی و مالی به صادرکنندگان، و همچنین کمک به بازاریابی بینالمللی و حضور در نمایشگاههای جهانی، زمینه را برای رونق این صنعت فراهم کند.
امید است با برنامهریزی بلندمدت و عزم ملی، «طلای سرخ» ایران بار دیگر به جایگاه واقعی خود در عرصه جهانی بازگردد و سهم خود را در رشد و توسعه اقتصادی کشور ایفا کند.
عکس: رضا کامرانی سامانی
آموزش
استفاده از علفکش پروپانیل منع شد
پایگاه خبری داوان نیوز: علفکش پروپانیل به دلیل مخاطرات سلامت و محیط زیست از فهرست سموم مجاز ایران حذف شد.
به گزارش داوان نیوز، سازمان حفظ نباتات کشور در اطلاعیهای رسمی اعلام کرد علفکش پروپانیل، که برای دهه ها در مزارع برنج استفاده میشد، به دلیل مخاطرات جدی بهداشتی و زیستمحیطی از فهرست سموم مجاز ایران حذف شد.
بر اساس تصمیم هیئت نظارت بر سموم، علفکش تکجزئی پروپانیل با فرمولاسیون EC 36 درصد و نام تجاری استام – که توسط شرکت داو تولید میشد – پس از حدود 30 سال (از سال 1374) از فهرست سموم مجاز کشور خارج شد. این محصول که برای کنترل علفهای هرز پهنبرگ، باریکبرگ و جگن در مزارع برنج به کار میرفت، از طریق ریشه و برگ جذب و با مهار عمل فتوسنتز، سبب از بین رفتن علفهای هرز میشد.
دلایل علمی و کارشناسی حذف
این تصمیم پس از بررسیهای علمی و کارشناسی اتخاذ شده و علت آن، مخاطرات جدی برای سلامت انسان و خطرات شدید زیستمحیطی اعلام شده است.
– تأثیرات سوء بر سلامت انسان: این علفکش اثرات سوء بر عملکرد غدد اندوکرین دارد و احتمال سرطانزایی آن مطرح است.
– خطرات برای محیط زیست: پروپانیل دارای سمیت مزمن بالا برای آبزیان است و قابلیت آبشویی در محیطهای آبی را دارد که این امر، آلودگی منابع آبی را به دنبال خواهد داشت.
توصیه به کشاورزان
سازمان حفظ نباتات کشور با تأکید بر اهمیت حفظ سلامت عمومی و محیط زیست، به همه کشاورزان و بهرهبرداران توصیه کرده است در برنامههای مدیریت علفهای هرز در اراضی برنج، از جایگزینهای ایمنتر و کمخطر استفاده کنند.
به گزارش اخبار روزانه کشاورزی، این اقدام نظارتی، نشاندهنده حرکت نهادهای مسئول به سمت استانداردهای سختگیرانهتر برای حفظ اکوسیستم و سلامت جامعه است.
-
اقتصاد2 هفته پیشتغییر پارادایم در اقتصاد کشاورزی؛ از محدودیت منابع تا سازوکارهای نوین توسعه
-
دانستنی ها9 ماه پیشکسب و کار؛ شرایط ورود به شغل سم فروشی چیست؟
-
آموزش8 ماه پیشگام به گام با کاشت نهال های کشت بافتی خرمای مجول (قسمت اول؛ انتخاب زمین)
-
بازرگانی1 سال پیشآیا قیمت کود یارانه ای را می دانید؟
-
اسلایدر3 هفته پیشهمایش ملی «تغییر اقلیم»؛ یافتن راهکارهای مدیریت پایدار
-
اسلایدر8 ماه پیشروش های کشت، صادرات و استان های فعال در کشت تنباکو
-
خبرهای سازمانی3 هفته پیشانتقاد تند آنجفی؛ «دستفرمان خطا» ما را به بحران کشانده
-
استان ها7 ماه پیشکشت، صادرات و مناطق مهم تولید سیر در ایران

