علوم و آموزش
مهدی صادقی شعاع خبر داد: رقم جدید چغندر علوفهای در راه است
پایگاهخبری Da1news: مهدی صادقی شعاع گفت:رقم جدید چغندر علوفهای در راستای تولید علوفه با ارزش غذایی بالا، اصلاح الگوی کشت و افزایش بهرهوری آب معرفی میشود.
به گزارش اخبار روزانه کشاورزی Da1news به نقل از روابط عمومی سازمان تحقیقات،آموزش و ترویج کشاورزی ؛ عضو هیات علمی سازمان تات گفت: در خصوص توسعه کشت چغندر علوفهای بیان کرد: سالیانه مقادیر قابلتوجهی علوفه و خوراک دام با صرف هزینههای ارزی از خارج وارد کشور میشود. این واردات به دلیل پایین بودن تولید و عملکرد گیاهان علوفهای و همچنین محدودیت منابع آبی در کشور هست.
وی ادامه داد: باتوجهبه افزایش قیمت جهانی خوراک دام و مقادیر زیاد واردات این اقلام و نیز محدودیت منابع آبوخاک مناسب، توجه جدی به منابع جدید و گیاهان با پتانسیل عملکرد بالا و اقتصادی برای تأمین علوفه موردنیاز جمیت دامی کشور از اهمیت بالایی برخوردار است. ازاینرو کاربرد روشهای زراعی و استفاده از گیاهان جدید و پر محصول سازگار با شرایط آب و هوائی کشور نقش بسزایی دارد.
عضو هیات علمی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند افزود: ضمناً جهت ارزیابی علوفههای تولیدی باید در نظر گرفت با چه میزان آب مصرفی و با چه کیفیت آبی، چه میزان ماده خشک قابلهضم، چه میزان پروتئین، چه میزان انرژی و در کل چه علوفه باکیفیتی در واحد سطح تولید میشود. اگر تمام این پارامترها در نظر گرفته شود، چغندر علوفهای گزینه مناسبی است.
صادقی شعاع ادامه داد: چغندر علوفهای به دلیل عملکرد بالا و مقاومت به خشکی و تولید با عملکرد اقتصادی در شرایط کمآبی و خشکسالی در تناوب زراعی منطقه ازجمله این محصولات است. بهویژه در شرایط کشت پاییزه که گیاه از بارندگیهای فصلی حداکثر استفاده رامیکند. لذا باتوجهبه این ویژگیها در مواقع خشکسالی کمآبی میتوان با حداقل آب مصرفی بهخوبی از کاشت این گیاه جهت تأمین علوفه موردنیاز دام استفاده کرد.
وی افزود: در بین تمام گیاهان زراعی، چغندر علوفهای تنها گیاه مقاوم به شوری است که بیشترین عملکرد بیوماس در هکتار را دارد، بدین معنا که در مناطق شور میتوانیم با کشت چغندر علوفهای بهراحتی شرایط اجتماعی و اقتصادی کشاورزان را بهبود دهیم.
عضو هیئتعلمی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند ادامه داد: چغندر علوفهای دارای مزیتهای فراوان ازجمله مقاومت به خشکی و شوری، خوشخوراکی بالا، جایگزین ایده آل بهجای غلات، قابلیت سیلوپذیری مطلوب جهت فروش یا استفاده در زمستان، افزایش عملکرد شیر، تولید علوفه باارزش غذایی و درصد انرژی بالا و همچنین استفاده در تناوب زراعی در الگوهای کشت پاییزه، بهاره و تابستانه هست.
صادقی شعاع گفت: چغندر علوفهای در برابر تغییرات محیطی از پایداری عملکرد برخوردار بوده و نیاز به آب آبیاری کمتری دارد. این گیاه هم بهعنوان بخش خشبی و هم بهعنوان کنسانتره جیره غذایی انواع دام محسوب میشود.
صادقی شعاع بیان کرد: چغندر علوفهای از دیرباز در کشور بهصورت سنتی کشتشده است و حدود سه الی چهار هزار هکتار در مناطقی همچون اصفهان، خراسان جنوبی، خراسان رضوی، قم، مرکزی و سمنان کشت سنتی میشود. این استانها، مناطق خشک و حاشیه کویر هستند. مناطق کشت نشان میدهد چغندر علوفهای این توانایی را دارد که با مقدار مصرف آب پایین علوفه باکیفیت تولید کند.
وی اضافه کرد: در اواخر دهه شصت شمسی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، نسبت به جمعآوری بذر تودههای بومی علوفهای و لبوئی از نقاط مختلف کشور اقدام کرد. ماحصل این اقدامات تشکیل مجموعهای مشتمل بر بیش از یکصد واریته از انواع فرمهای لبوئی و علوفهای کشور بود.
عضو هیئتعلمی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند طی سالهای اخیر، پروژههای اصلاحی باهدف ارتقاء کمی و کیفی تودههای بومی چغندر علوفهای و هدایت آنها به سمت تهیه ارقام جدید باقابلیت مصرف در سطح کشور ارائه شد و ماحصل آن معرفی اولین رقم چغندر علوفهای ایرانی به نام کارا توسط موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند در سال 1397 شد.
وی افزود: با توجه به دستاوردهای ارزشمند طی این مدت، در سال 1401 بانک ژن چغندر علوفهای در ستاد موسسه راهاندازی شد. یکی از مهمترین وظایف موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند معرفی ارقام مناسب جهت کشت در مناطق مختلف کشور و یاری کشاورزان در ارتقاء تولید در واحد سطح با حداقل آب مصرفی هست که با توجه به برنامه اصلاحی پیش رو، امید است بتوان ارقام مناسبتری را به جامعه کشاورزی کشور معرفی کرد.
صادقی شعاع بیان کرد: موسسه اقدام به معرفی پتانسیل کمی و کیفی تولید علوفه از طریق کشت چغندر علوفهای با اجرای مزارع الگویی و انجام آزمایشهای متعدد در مناطق مختلف کرد که با توجه به پتانسیل تولید علوفه باکیفیت بهوسیله این گیاه، برنامهریزی لازم در دفتر امور غلات و محصولات اساسی وزارت جهاد کشاورزی به تفکیک کشت بهاره و کشت پاییزه انجام شد که طی برنامه 10 ساله مقرر شد میزان 18 هزار هکتار کشت بهاره و 22 هزار هکتار کشت پاییزه در کشور اجرا شود.
عضو هیئتعلمی موسسه تحقیقات چغندرقند گفت: موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند با همکاری موسسه علوم دامی کشور طی سالیان اخیر تحقیقات متعددی را در زمینههای مدیریت مزرعه، سیلو و مصرف در دامهای هدف مختلف انجام شد که با نتایج امیدبخشی به ثمر رسیده است. درنهایت امید است با حمایت دستاندرکاران مربوطه بتوان از طریق کشت پاییزه چغندر علوفهای و همچنین افزایش بهرهوری اراضی شور گامی مؤثر در جهت تأمین بخشی از علوفه موردنیاز جمعیت دامی کشور برداشت.
علوم و آموزش
فناوری خشکسازی پوست انار رونمایی شد
با هدف توسعه فناوریهای نوین و ارزش آفرینی از ضایعات انار، کارگاه آموزشی «فناوریهای پاک در فرآوری انار» با نمایش خشکسازی پوست انار در تنها ۱۸ دقیقه و با حفظ ترکیبات دارویی ارزشمند، در پردیس تحقیقات و آموزش انار ساوه برگزار شد.
پایگاه خبری داوان نیوز: کارگاه فناوریهای پاک در فرآوری انار در جشنواره ملی انار ساوه برگزار شد.
به گزارش داوان نیوز، وحیده نرجسی، سرپرست پردیس تحقیقات و آموزش انار ساوه، از برگزاری کارگاه آموزشی «فناوریهای پاک در فرآوری انار» در دومین روز از چهارمین جشنواره ملی انار ساوه خبر داد.
این کارگاه تخصصی در روز جمعه هفتم آذرماه ۱۴۰۳ در این پردیس برگزار شد و مورد استقبال تجار، صادرکنندگان و تولیدکنندگان صنعتی فرآوردههای انار شهرستان ساوه، روسا و کارشناسان این پردیس و مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان، قرار گرفت.
در این کارگاه، عباس رنجی، مدیرعامل شرکت پارسی گیل، به عنوان مدرس، توضیحات مبسوطی در خصوص تکنولوژی دستگاههای نوین ارائه نمود و دستگاه خشکسازی خانگی را به طور عملی رونمایی و معرفی کرد. در این رونمایی، پوست انار در مدت زمان کوتاه ۱۸ دقیقه و با حفظ ترکیبات ارزشمند فنولی و آنتیاکسیدانی خشک شد.
دکتر نرجسی در حاشیه این کارگاه با اشاره به تولید حدود ۵۰ درصدی پوست انار به عنوان ضایعات در حوزههای خانگی، صنعتی و نیمهصنعتی شهرستان ساوه، که تاکنون بهرهبرداری اقتصادی مناسبی از آن صورت نگرفته است، اظهار داشت: با توجه به وجود بالاترین سطوح ترکیبات آنتیاکسیدانی در پوست انار که از ارزش غذایی و دارویی بسیار بالایی برخوردار است، بهرهگیری از این فناوریهای پاک میتواند نقش بهسزایی در تکمیل زنجیره ارزش افزوده محصول استراتژیک انار ایفا کند.
سرپرست پردیس تحقیقات و آموزش انار ساوه افزود: استفاده از این دستگاهها در سطوح مختلف، در کنار تولید فرآوردههای متعارف مانند آب، کنستانتره و رب انار، نه تنها از هدررفت این ماده باارزش جلوگیری میکند، بلکه سبب رونق اقتصادی و ایجاد اشتغال برای بهرهبرداران حوزه انار در شهرستان ساوه خواهد شد.
در پایان این کارگاه، مقرر شد در راستای توسعه این فناوری و عینیسازی نتایج آن، یک دستگاه در ابعاد نیمهصنعتی توسط شرکت پارسی گیل در اختیار یکی از تولیدکنندگان فرآوردههای انار قرار گیرد تا پروژه پایلوت تولید صنعتی پوست انار خشک در شهرستان ساوه آغاز گردد.
علوم و آموزش
طرح برتر «رویداد ملی فناورانه انار» معرفی شد
در نخستین رویداد ملی فناورانه انار، طرح نوآورانه دکتر محمدرضا وظیفهشناس با موضوع «غنیسازی خاک و کاهش مصرف آب به روش شبهگلدانی» که راهکاری برای مقابله با چالشهای عمده باغداران انار است، به عنوان طرح برتر انتخاب شد.
پایگاه خبری داوان نیوز: طرح نوآورانه «شبهگلدانی» پژوهشکده مرکبات، طرح برتر نخستین رویداد ملی فناورانه انار شد.
به گزارش خبرنگار داوان نیوز، نخستین رویداد ملی فناورانه انار با معرفی طرحهای برتر به کار خود پایان داد. در این رویداد که با حضور ۳۷ ایده فناورانه از سراسر کشور برگزار شد، طرح دکتر محمدرضا وظیفهشناس با موضوع «غنیسازی خاک و کاهش مصرف آب در باغهای انار به روش شبهگلدانی» به عنوان طرح برتر انتخاب شد.
این رویداد ملی میزبان پژوهشگران و صاحبان ایده بود که پس از ارزیابیهای اولیه، ۲۷ طرح برای ارائه انتخاب شدند و در نهایت، ۱۰ طرح به مرحله نهایی راه یافتند.
بر اساس رأی هیأت داوران تخصصی، طرح دکتر محمدرضا وظیفهشناس، عضو هیأت علمی پژوهشکده مرکبات و مروج ارشد انار کشور، که با سه ایده فناورانه در این رویداد حضور یافته بود، موفق به کسب عنوان برتر شد. این طرح نوآورانه، راهحلی مؤثر برای بهینهسازی مصرف آب و افزایش حاصلخیزی خاک در باغهای انار ارائه میدهد.
دکتر وظیفهشناس علاوه بر عضویت در هیأت علمی پژوهشکده، معاونت پژوهش و فناوری مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد را نیز بر عهده دارد.
برگزاری چنین رویدادهایی، نقش بسزایی در شناسایی و شکوفایی ظرفیتهای فناورانه بخش کشاورزی و توسعه پایدار این صنعت دارد.
علوم و آموزش
بیوتکنولوژی به کمک صرفهجویی در مصرف آب آمد
یک نوآوری فرانسوی در حوزه کشاورزی پایدار، مصرف آب را تا ۲۰ درصد کاهش میدهد. این فناوری که بر پایه مولکولهای طبیعی گیاهی (فیتواسترولها) توسعه یافته، به محصولات کمک میکند تا با کمآبی سازگار شده و در برابر تغییرات اقلیمی مقاومت کنند.
پایگاه خبری داوان نیوز: در پی تشدید تغییرات اقلیمی و افزایش دورههای خشکسالی، یک شرکت نوپای فرانسوی با استفاده از بیوتکنولوژی، راهحلی امیدبخش برای کاهش مصرف آب در کشاورزی ارائه کرده است. این نوآوری میتواند آینده تولید غذا در سراسر جهان را متحول کند.
به گزارش داوان نیوز، نسل جدیدی از نوآوران حوزه بیوتکنولوژی کشاورزی در اروپا در حال بازتعریف روشهای تولید مواد غذایی تحت شرایط سخت اقلیمی هستند. در میان این پیشگامان، شرکت «الیسیت پلنت» (Elicit Plant) فرانسوی بهدلیل توسعه فناوری که به گیاهان در مقابله با کمآبی کمک میکند، شناخته شده است.
دفتر مرکزی این استارتاپ که در عین حال یک مرکز تحقیقاتی و زمین آزمایش است، مجهز به آزمایشگاههای پیشرفته زیستشناسی و شیمی و همچنین یک واحد تولیدی کوچک میباشد. در این مرکز، تیمی بینالمللی از دانشمندان مشغول تبدیل ایدههای تحقیقاتی به راهحلهای عملی و قابل اجرا در مزرعه هستند.
کلید این فناوری، استفاده از «فیتواسترولها» است. به گفته «امریک مولین»، مهندس زراعت و مدیر ارشد عملیات الیسیت پلنت، «فیتواسترولها مولکولهای طبیعی هستند که در تمام گیاهان یافت میشوند. آنها به تنظیم تبادلات سلولی گیاه کمک کرده و آن را قادر میسازند تا با تنشهای محیطی مختلف، از جمله کمآبی، سازگار شود.»
نتایج ملموس: ۲۰ درصد صرفهجویی در مصرف آب
دادههای میدانی این شرکت، اثربخشی چشمگیر این فناوری را تأیید میکند. «مگدالنا کوتنیک»، رئیس آزمایشگاههای الیسیت پلنت، در این باره میگوید: «ما بر روی طیف وسیعی از محصولات از جمله ذرت، سویا، آفتابگردان و غلات کار میکنیم. آزمایشهای میدانی به وضوح نشان دادهاند که گیاهان ذرت تیمار شده با این فناوری، به طور متوسط ۲۰ درصد آب کمتری در مقایسه با گیاهان untreated مصرف میکنند.»
این محصول در دسته «محرکهای زیستی» قرار میگیرد که برای اولین بار در دهه ۱۹۹۰ معرفی شدند و از سال ۲۰۲۲ تحت مقررات سختگیرانه اتحادیه اروپا قرار گرفتهاند.
گسترش در بازار اروپا
مولین با اشاره به موفقیتهای قانونی این شرکت میافزاید: «ما یکی از اولین مجوزهای اروپایی را دریافت کردیم که به ما امکان میدهد با همان مجوز در تمام کشورهای عضو اتحادیه اروپا فعالیت توزیع داشته باشیم. این یک فرصت استثنایی برای گسترش سریع فناوری ما محسوب میشود.»
با توجه به تشدید بحرانهای آبوهوایی، راهحلهایی که به بهرهوری بیشتر آب در کشاورزی کمک میکنند، دیگر یک گزینه لوکس نیستند، بلکه یک ضرورت اجتنابناپذیر برای امنیت غذایی جهان به شمار میروند. کار شرکت الیسیت پلنت نمادی از توانمندی بیوتکنولوژی کشاورزی اروپا در ارائه همزمان نوآوری علمی و تأثیر ملموس در مزرعه است.
-
اقتصاد2 هفته پیشتغییر پارادایم در اقتصاد کشاورزی؛ از محدودیت منابع تا سازوکارهای نوین توسعه
-
دانستنی ها9 ماه پیشکسب و کار؛ شرایط ورود به شغل سم فروشی چیست؟
-
آموزش8 ماه پیشگام به گام با کاشت نهال های کشت بافتی خرمای مجول (قسمت اول؛ انتخاب زمین)
-
بازرگانی1 سال پیشآیا قیمت کود یارانه ای را می دانید؟
-
اسلایدر3 هفته پیشهمایش ملی «تغییر اقلیم»؛ یافتن راهکارهای مدیریت پایدار
-
اسلایدر8 ماه پیشروش های کشت، صادرات و استان های فعال در کشت تنباکو
-
خبرهای سازمانی3 هفته پیشانتقاد تند آنجفی؛ «دستفرمان خطا» ما را به بحران کشانده
-
استان ها7 ماه پیشکشت، صادرات و مناطق مهم تولید سیر در ایران

