کشاورزی استان مازندران؛ خاک حاصلخیز، تنوع آب‌وهوایی

پایگاه خبری داوان نیوز: استان مازندارن با وسعت 23842 کیلومتر مربع و داشتن 22 شهر، در رتبه‌ی دوم محصولات زراعی کشور قرار دارد.

به گزارش اخبار روزانه کشاورزی، آب‌وهوای استان مازندران با توجه به بارش و دما به سه صورت معتدل خزری، معتدل کوهستانی و سرد و کوهستانی است و ازاین‌رو محصولات متنوعی در آن به عمل می‌‌آید.
بیش از ۴۵ نوع از محصولات زراعی در این استان قابل‌کشت است که مهم‌ترین آنها برنج، گندم، جو، سویا، کلزا، ذرت، نباتات علوفه‌ای، انواع سبزی، حبوبات و صیفی‌جات است. رتبه‌ی برتر تولیدات زراعی، باغی و دامی کشور به این استان اختصاص یافته و 8/7 درصد تولید کشاورزی کشور متعلق به این استان است.
یکی از مهم‌ترین محصولات زراعی مازندران برنج است که در سطح بیش از 210هزار هکتار کشت می‌شود. همچنین 32هزار هکتار نشاء مجدد و حدود 55هزار هکتار پرورش رتون با تولید حدود یک میلیون و 300هزار تن شلتوک کشت می‌شود که این میزان، 38 درصد سطح و 42 درصد تولید برنج کشور را به خود اختصاص داده است.
نباتات علوفه‌ای شامل ذرت علوفه‌ای، ذرت دانه‌ای، شبدر برسیم، جو، یونجه، اسپرس و ذرت خوشه‌ای با سطح 146هزار هکتار و تولید سه میلیون و 210هزار تن علوفه‌ی سبز از 6/4 درصد سطح و 24 درصد تولید کشور، دیگر محور کشاورزی مازندران را تشکیل می‌دهد.
همچنین 85 درصد شبدر برسیم کشور در مازندران کشت می‎شود. دانه‌های روغنی شامل کلزا، سویا و آفتابگردان با سطحی حدود 23هزار و 600 هکتار و تولید 55هزار تن، رتبه‌ی چهارم کشور را از آن استان مازندران کرده است.
گندم دیگر محصول کشاورزی مازندران است که با سطحی حدود 56هزار هکتار و تولید بیش از 194هزار تن، رتبه‌ی بیستم کشوری را از آن این استان حاصل‌خیز کرده است.

بزرگترین تولیدکننده مرکبات
سطح زیر کشت مرکبات در ایران 300هزار هکتار است که 50 درصد آن متعلق به استان مازندارن است. قائم‌شهر با 15هزار هکتار سطح زیر کشت، بزرگترین تولیدکننده و صادرکننده‌ی مرکبات کشور است.

در این شهر و دیگر شهرهای استان مازندران، بیش از ۲۵ رقم مرکبات شامل انواع پرتقال تامسون، ناول، ناولینا، مورو، سانگین، بیروتی، پرتقال خونی کاراکارا، پرتقال خونی تاراکو، پرتقال خونی موزی، گریپ‌فروت، لیموشیرین و لیموترش و انواع نارنگی مانند کلمانتین (یافا)، نارنگی زودرس، محلی، انشو و نارنگی پیج، بالنگ، نارنج و… تولید می‌شود.
در این میان باید به تولید کیوی نیز در این استان اشاره کرد که در بالغ بر 7هزار هکتار از باغات این استان پرورش می‌یابد. حجم محصولات این باغ‌ها در حالت طبیعی بین 180هزار تا 220هزار تن در سال است که بیش از 70 درصد آن ارزش صادراتی دارد.