آذربایجان شرقی
چهارمين جشنواره برداشت عدس شهرستان ورزقان برگزار شد
پایگاه خبری DA1news: چهارمين جشنواره برداشت عدس شهرستان ورزقان با حضور جمعي از مسئولين استان و شهرستان، مردم منطقه و عدس کاران شهرستان در روستاي آبخواره اين شهرستان برگزار شد.
به گزارش اخبار روزانه کشاورزی DA1news به نقل از روابط عمومي سازمان جهاد کشاورزي استان آذربایجان شرقی، معاون بهبود توليدات گياهي سازمان جهاد کشاورزي استان آذربايجان شرقي در اين جشنواره با بيان اينکه اينگونه جشنواره ها به منظور تقدير و پاسداشت زحمات کشاورزان برگزار مي شود گفت: عدس جزء محصولات وارداتي است و کشاورزان استان آذربايجان شرقي حدود 20 درصد عدس موردنياز کشور را توليد مي کنند و از خروج ارز جلوگيري مي کنند و اين جاي تقدير و پاسداشت دارد.
اکبر کرامتي با اشاره به نقش جشنواره ها در معرفي ظرفيت هاي کشاورزي و گردشگري ادامه داد: با برنامه ريزي مناسب و همکاري مردم منطقه مي توان جشنواره هاي باشکوه و در شان مردم و کشاورزان برگزار کنيم. ورزقان هم به لحاظ کشاورزي و هم گردشگري ظرفيت دارد و حائز اهميت است و مي تواند يک الگو باشد. وي بيان کرد: بايد سعي کنيم در سال هاي آينده درجه مکانيزاسيون در مزارع را افزايش دهيم تا عملکرد محصول عدس را در شهرستان ورزقان بيش از اين افزايش دهيم.
کرامتي با اشاره به کلون بومي که شهرستان ورزقان است تاکيد کرد: ما براي اولين توليدکننده بذر عدس در اين شهرستان مجوز صادر کرديم و حمايت هم مي کنيم انتظار داريم مرکز تحقيقات نيز در خصوص خالص سازي کلون بومي اقداماتي انجام دهد تا ما به سمت کشت پاييزه اين محصول برويم.
مدير امور زراعت سازمان جهاد کشاورزي استان آذربايجان شرقي نيز در اين جشنواره گفت: ضروري است کشاورزان ورزقان از تکنولوژي و علم در کنار تجربه بهره ببرند تا رتبه اول بودن خود را در زمينه توليد عدس حفظ کنند. جلال رحيم زاده با بيان اينکه موسسه تحقيقات ديم کشور در دو سال اخير قدم هاي خوبي به منظور خالص سازي توده اي که در ورزقان کاشته مي شود برداشته است افزود: مقايسه اي که با رقم بيله سوار و کيميا شده است نشان مي دهد که رقم عدس ورزقان هم در کيفيت و هم پخت رقم بهتري است که بايد در سطح کشور مطرح و توسعه داده شود.
وي ادامه داد: کشاورزان ورزقان بايد در کنار مروجان و کارشناسان کشاورزي سعي کنند نسبت به خالص سازي توده اقدام کنند و با همکاري با شرکت توليدکننده بذر باعث شوند تا رقم عدس ورزقان در ساير مناطق کشور گسترش يافته و آوازه يابد.
مدير امور زراعت سازمان جهاد کشاورزي استان آذربايجان شرقي با اشاره به اينکه اعتمادي به بارندگي هاي بهاره نيست اضافه کرد: بهتر است کشاورزان به کشت پاييزه عدس به جاي کشت بهاره اقدام کنند چرا که با کشت پايلوتي که انجام شد مشخص شد که در کشت پاييزه عدس نسبت به بهاره افزايش عملکرد وجود دارد و رقم عدس ورزقان مقاوم به سرما است.
وي به اهميت افزايش ضريب مکانيزاسيون نيز اشاره کرد و گفت: با همکاري ستاد اجرايي فرمان امام (ره) تسهيلات خوبي در اين زمينه ارائه مي شود و کشاورزان با دريافت تسهيلات با بهره 4 درصد از بانک ملي مي توانند نسبت به خريد ادوات دنباله بند اقدام کنند. با استفاده از اين ادوات کشت را به صورت رديفي انجام دهند که در اين صورت مبارزه با علف هرز تسهيل مي شود و عملکرد نيز افزايش مي يابد.
مدير امور زراعت سازمان جهادکشاورزي استان آذربايجان شرقي با بيان اينکه آذربايجان شرقي رتبه دوم توليد عدس در کشور را بعد از استان اردبيل به خود اختصاص داده است گفت: در سال زراعي جاري 21 هزار هکتار از اراضي زراعي اين استان به ويژه در منطقه ورزقان به زير کشت محصول عدس رفته بود که از اين ميزان سطح زير کشت، بيش از 13 هزار و 650 تن محصول با عملکرد 650 کيلوگرم برداشت شده و روانه بازار مصرف ميشود.
وي با بيان اينکه کيفيت محصول عدس ورزقان در رتبه نخست کشوري قرار داشته و عدس ورزقان داراي شهرت ملي و جهاني است ادامه داد: محصول عدس استان آذربايجان شرقي به علت توليد به شکل ارگانيک و محصول سالم از مرغوبيت و سلامت بالايي برخوردار است .
رحيم زاده افزود: بعد از شهرستان ورزقان، شهرستانهاي اهر، سراب، ميانه و هريس به ترتيب بيشترين سطح زير کشت عدس را به خود اختصاص داده اند.
مدير جهادکشاورزي شهرستان ورزقان نيز در اين جشنواره با بيان اينکه سطح زير کشت عدس در شهرستان ورزقان، 14 هزار هکتار است گفت: توليد محصول عدس اين شهرستان بالغ بر 10 هزار تن بوده است. پرويز عزتي با بيان اينکه شهرستان ورزقان با 74 درصد توليد رتبه نخست توليد عدس استان آذربايجان شرقي را به خود اختصاص داده است افزود: توليد 12 درصد عدس کشور به شهرستان ورزقان اختصاص دارد.
وي با بيان اينکه عدس از محصولات اصلي زراعي شهرستان ورزقان و در شهرستان بعد از گندم در رتبه دوم قرار دارد ادامه داد: عدس در تناوب با غلات کشت مي شود و نقش بسزايي در بهبود حاصلخيزي، ساختار خاک و افزايش عملکرد دارد .
مدير جهادکشاورزي شهرستان ورزقان با اشاره به درآمد 5 هزار ميلياردريالي اين محصول در ورزقان افزود: امسال کليه مزارع عدس زير کشت شهرستان در قالب طرح جهش توليد در ديمزارها کشت شده است و کشاورزان طرف قرارداد از توصيه هاي آموزشي ترويجي و توزيع رايگان کودهاي بذر مال و اسيد آمينه بهره بردند.
وي با توجه به اينکه کشت پاييزه اين محصول به دليل استفاده بهينه از بارش ها توليد بالايي نسبت به کشت بهاره دارد گفت: لذا مديريت جهاد کشاورزي تلاش دارد با برگزاري مزارع نمايشي و کلاسهاي آموزشي ترويجي کشت پاييزه اين محصول را افزايش دهد .
فرماندار شهرستان ورزقان نيز در اين جشنواره گفت: شهرستان ورزقان با توليد سالانه 10 هزار تن عدس رتبه اول را داراست. مهدي نعمتي با بيان اينکه بذر عدس شهرستان ورزقان از نظر کيفيت و طعمي که دارد خاص و نمونه است و الگوي مناسب براي استفاده در ساير شهرستان ها است ادامه داد: شهرستان ورزقان قطب توليد عدس در سطح کشور بوده و 12 درصد عدس مورد نياز کشور از شهرستان ورزقان تامين مي شود. اين ظرفيتي که در شهرستان است نشان از اين است که مردم اين منطقه اهل کار و تلاشند و نياز به حمايت و توجه بيشتر از سوي مسئولين دستگاه هاي ذيربط است. انتظار داريم با توجه به اينکه عدس ورزقان به صورت خام به فروش ميرود و کمترين بهره عايد کشاورزان منطقه مي شود، حمايت بيشتري در اين خصوص صورت گيرد.
فرماندار شهرستان ورزقان اضافه کرد: نياز است به همت مديريت جهاد کشاورزي شهرستان ورزقان تعاوني عدس کاران در اين منطقه تشکيل شود تا با حمايتهاي دولتي و ارائه تسهيلات ويژه به عدس کاران فرآوري عدس انجام شود.
مديرکل دفتر امور روستايي و شوراهاي استانداري آذربايجان شرقي نيز در اين جشنواره گفت: امنيت غذايي به عنوان يکي از مهمترين مقوله ها براي کشورها مهم است و در کشور ما نيز قرارگاه امنيت غذايي در سازمان جهاد کشاورزي استان آذربايجان شرقي راه اندازي شده است.
محمد اسکندري افزود: 84 درصد جمعيت شهرستان ورزقان را روستاييان تشکيل ميدهند که مشغول توليد هستند. وي بر حمايت از روستاييان در راستاي تامين امنيت غذايي است تاکيد کرد و گفت: روستا به عنوان قطب مولد است. در روستا کشاورزي، دامداري و زنبورداري و… صورت مي گيرد و روستاييان مصرف کننده نيستند بلکه در عرصه توليد قدم برمي دارند.
وي با اشاره به اهميت فرآوري محصولات کشاورزي افزود: لازم است مسئولان محلي و استاني نسبت به ايجاد صنايع تبديلي در شهرستان ورزقان همت کنند تا محصولات توليدي مردم منطقه به ويژه عدس برندسازي شوند.
مديرکل دفتر امور روستايي و شوراهاي استانداري آذربايجان شرقي با بيان اينکه ضريب مکانيزاسيون شهرستان ورزقان2.47 است اظهار کرد: هر چند اين ضريب مکانيزاسيون رقم خوبي است ولي در حوزه مکانيزاسيون بايد اقدامات جهشي انجام دهيم.
اسکندري با اشاره به اينکه جشنواره ها در معرفي توانمندي هاي شهرستان ها بسيار با اهميت هستند افزود: با برگزاري اين جشنواره ها محصولات توليدي مردم منطقه به دنيا معرفي مي شود و زمينه حل مشکلاتي مثل نبود صنايع تبديلي نيز فراهم مي شود.
شايان ذکر است در چند سال اخير رغبت کشاورزان استان آذربايجان شرقي به کشت حبوبات روند رو به رشدي داشته و کاشت اين محصول نسبت به سال هاي گذشته افزايش قابل ملاحظه اي يافته است ، کشت حبوبات به دليل افزايش مواد آلي خاک از طريق تثبيت بيولوژيکي ازت، کاهش جمعيت علفهاي هرز، کاهش جمعيت آفات گندم و ساير غلات بسيار حائزاهميت است و در تناوب با غلات موجب افزايش حاصلخيزي خاک و افزايش درآمد کشاورزان خواهد شد.
براساس آمار سازمان فائو در حالي که در بخش توليد عدس کشورهاي کانادا، هند و استراليا پيشرو هستند ايران نيز جايگاه دوازدهم توليد اين محصول را به خود اختصاص داده است و کمتر از ۱.۲ درصد در اين توليد سهم دارد. گفتني است عدس يکي از قديمي ترين منابع غذايي شناخته شده است که بيش از 3 هزار سال قدمت دارد و بومي کشورهاي جنوب آسيا، مصر و نواحي مديترانه مي باشد.
از جمله خواص عدس مي توان به موثر بودن در لاغري، سلامت قلب، مغز، معده، پوست، مو و عضله سازي اشاره کرد، همچنين عدس براي درمان کم خوني، ديابت، کلسترول و فشارخون نيز مفيد بوده و نسبت به ساير حبوبات بيشترين ميزان آهن را دارد. بطور کلي عدس به دو نوع سبز و قرمز تقسيم ميشود که عدس سبز در سه سايز درشت و متوسط و ريز و عدس قرمز فقط در سايز ريز کشت ميشود. ميزان توليد عدس در ايران برابر با 80 هزار تن است که 91 درصد آن را کشت ديمي و 9 درصد باقي مانده را کشت آبي تشکيل ميدهد.
استان هاي اردبيل، آذربايجان شرقي و لرستان به ترتيب در رتبه هاي اول، دوم و سوم استان هاي پيشرو در توليدات عدس قرار دارند و سرانه مصرف در ايران در حدود 3 کيلوگرم است و نسبت به ساير حبوبات از محبوبيت بيشتري در ميان مصرف کنندگان قرار دارد.
آذربایجان شرقی
نظارت گسترده بر مراکز قرنطینه گیاهی آذربایجان شرقی
مانور گسترده نظارتی بر مراکز قرنطینه گیاهی از امروز (چهارم آذر) به طور همزمان در سراسر آذربایجان شرقی آغاز شد؛ اقدام راهبردی که هدف از آن، صیانت از امنیت غذایی کشور از طریق پیشگیری از ورود و گسترش آفات قرنطینهای عنوان شده است.
پایگاه خبری داوان نیوز: مانور سراسری نظارت بر واحدهای کنترل عوامل قرنطینه گیاهی، از امروز با هدف ارتقای سلامت محصولات کشاورزی و تضمین امنیت غذایی، به صورت همزمان در سراسر آذربایجان شرقی آغاز شد.
به گزارش خبرنگار ما و به نقل از روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی، مانور سراسری نظارت بر واحدهای کنترل عوامل قرنطینه گیاهی، صبح امروز سهشنبه چهارم آذر، در این استان آغاز به کار کرد.
این مانور با هدف ارتقای دقت نظارتی، افزایش هماهنگی بینبخشی و تضمین سلامت گیاهی در زنجیره تولید و تجارت محصولات کشاورزی در حال اجراست.
بر اساس این گزارش، تیمهای نظارتی متشکل از مدیران و کارشناسان تخصصی، طی روزهای چهارم و پنجم آذر، از مراکز قرنطینه گیاهی، کلینیکهای گیاهپزشکی و شرکتهای ضدعفونی در سطح استان بازدید به عمل آورده و عملکرد آنان را مورد ارزیابی دقیق قرار میدهند.
سلامت گیاهی؛ خط مقدم امنیت غذایی
«مجید احمدی»، مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان، در این رابطه تأکید کرد: صیانت از سلامت گیاهی، خط مقدم امنیت غذایی کشور است. این مانور تنها یک بازدید معمولی نیست، بلکه ارزیابی دقیق زنجیرهای است که سلامت محصولات کشاورزی، ایمنی تبادلات تجاری و پیشگیری از ورود و انتشار آفات قرنطینهای را تضمین میکند. هرگونه ضعف در این حوزه میتواند خسارتهای جبرانناپذیر اقتصادی و زیستمحیطی ایجاد کند.
وی با اشاره بر اهمیت این برنامه افزود: با هدایت ریاست سازمان، امسال رویکرد نظارتی در حوزه قرنطینه گیاهی به سمت ساختارمندتر شدن، افزایش سرعت واکنش و ارتقای استانداردهای کنترلی پیش میرود. حضور گسترده مدیران و کارشناسان در این مانور نشان میدهد که استان آذربایجان شرقی موضوع سلامت گیاهی را یک اولویت راهبردی میداند.
احمدی در پایان خاطرنشان کرد: در این مانور تلاش میشود ضمن شناسایی نقاط قوت و ضعف، برنامههای اصلاحی و آموزشی لازم تدوین شود تا فرآیندهای نظارتی بهصورت مداوم تقویت گردند.
بر اساس اعلام، نتایج این مانور دو روزه در قالب گزارشهای تخصصی، برای تصمیمسازیهای مدیریتی و ارتقای نظام سلامت گیاهی استان مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
آذربایجان شرقی
توسعه طلای شیرین؛ همایش ملی زنبورداران در مراغه برگزار شد
صنعت زنبورداری ایران در مراغه گرد هم آمد تا با پیوند زدن دانش آکادمیک و تجربه پیشکسوتان، خود را برای جهش تولید و فتح بازارهای جهانی عسل آماده کند؛ جهشی که بر دو بال «تجربه» و «علم» استوار خواهد بود.
پایگاه خبری داوان نیوز: همایش ملی زنبورداران کشور با شعار پیوند «دانش روز» و «تجربه میدانی» در دانشگاه مراغه برگزار شد تا گامی بلند در مسیر تحول صنعت زنبورداری، مدرنسازی تولید و توسعه صادرات «طلای شیرین» ایران برداشته شود.
به گزارش خبرنگار ما به نقل از پایگاه اطلاعرسانی جهاد کشاورزی استان آذربایجان شرقی، همایش ملی زنبورداران کشور با حضور گسترده فعالان این صنعت، اساتید دانشگاهی و مقامات بلندپایه در دانشگاه مراغه برگزار شد.
معاون مدیر جهاد کشاورزی شهرستان ویژه مراغه، برگزاری این رویداد دوساله را نقطه عطفی در مسیر مدرنسازی و توسعه صادرات عسل ایرانی عنوان کرد.
هادی خرسندی اظهار داشت: این همایش با هدف پاسخگویی به چالشهای پیشروی صنعت زنبورداری، از جمله بیماریها و تغییرات اقلیمی، و هدایت این صنعت به سمت تولید مدرن و صادراتمحور برگزار شد.
وی افزود: «این مراسم تأکیدی عملی بر اهمیت پیوند تجربه عملی زنبورداران با دانش آکادمیک و یافتههای علمی روز بود.»
تأکید بر جایگاه برتر مراغه و بهرهگیری از فناوری
خرسندی با اشاره به جایگاه ممتاز شهرستان مراغه در این عرصه، خاطرنشان کرد: مراغه با دارا بودن یک هزار و ۵۰۰ زنبوردار و تولید سالانه ۳ هزار تن عسل، به طور رسمی رتبه نخست استان را در اختیار دارد که این موفقیت مرهون مراتع بینظیر سهند است.
معاون مدیر جهاد کشاورزی مراغه بر لزوم استفاده از دانش روز و فناوریهای نوین در این صنعت تأکید و تصریح کرد: بهکارگیری کد QR برای تضمین شفافیت و کیفیت در تهیه و توزیع عسل، مسیر صادرات عسل ایرانی به بازارهای بینالمللی را هموار خواهد کرد.
وی در ادامه بر ضرورت تمرکز بر تولید محصولات با ارزش افزوده بالا مانند ژل رویال، برهموم و گرده گل به عنوان عاملی برای افزایش درآمد زنبورداران و ارزآوری بیشتر تأکید کرد.
هادی خرسندی در پایان، پیام اصلی این همایش را اینگونه تشریح کرد: توسعه پایدار صنعت زنبورداری، نیازمند دو بال دانش روز و تجربه میدانی است.
این همایش دو روزه که با تجلیل از زحمتکشان صنعت زنبورداری همراه بود، فرصتی برای تبادل تجربیات و ارائه آخرین دستاوردهای علمی به فعالان این حوزه فراهم آورد.
آذربایجان شرقی
تفویض اختیار به استانها؛ راهکار تسهیل واردات نهادههای دامی
استاندار آذربایجان شرقی، با حضور رئیس سازمان دامپزشکی کشور، خواستار اعطای «اختیارات ویژه» به این استان برای واردات نهادههای دامی شد؛ درخواستی که با استقبال و تأکید رئیس سازمان دامپزشکی بر «کاهش بروکراسی و چابکسازی تصمیمگیریها» همراه شد.
پایگاه خبری داوان نیوز: استاندار آذربایجان شرقی با تأکید بر نقش کلیدی این استان در تأمین امنیت غذایی کشور، خواستار اعطای اختیارات ویژه به استان برای تسهیل واردات نهادههای دامی شد.
به گزارش داوان نیوز به نقل از روابط عمومی اداره کل دامپزشکی آذربایجان شرقی، «بهرام سرمست» در دیدار با «علیرضا رفیعیپور» رئیس سازمان دامپزشکی کشور، با اشاره به ظرفیتهای بخش خصوصی و اتاق بازرگانی در استان، اظهار داشت: توانمندیهای موجود، ایجاب میکند تا واردات نهادههای دامی و تأمین کالاهای اساسی با تفویض اختیار به استان تسهیل شود.
سرمست با بیان اهمیت آذربایجان شرقی در تأمین گوشت و فرآوردههای لبنی، بر لزوم پشتیبانی همهجانبه از بخش دام و طیور تأکید کرد. وی همچنین خواستار «افزایش ظرفیت استراتژیک انبارهای کالاهای اساسی از جمله گوشت قرمز و سفید» در استان شد.
استاندار آذربایجان شرقی، مدیریت صحیح در دوران «جنگ ۱۲ روزه اخیر» را نمونهای از کارآمدی دستگاههای اجرایی استان عنوان کرد و گفت: با وجود افزایش ۳۰ تا ۴۰ درصدی جمعیت استان در آن دوره، مشکلی در تأمین کالاهای اساسی نداشتیم.
حمایت رئیس سازمان دامپزشکی از اختیارات استانی
در این نشسـت که «شهرام شفیعی» رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان نیز حضور داشت، «علیرضا رفیعیپور» رئیس سازمان دامپزشکی کشور، با قدردانی از اقدامات دامپزشکی آذربایجان شرقی، بر ضرورت اختصاص اختیارات ویژه به استانهای مرزی تأکید کرد.
وی گفت: افزایش اختیارات استانی، موجب چابکسازی تصمیمگیریها، کاهش بروکراسی اداری و ارتقای سرعت عمل در حمایت از تولیدکنندگان خواهد شد.
رفیعیپور، استان آذربایجان شرقی را از استانهای پیشرو در اجرای طرحهای واکسیناسیون و مراقبت از بیماریهای دامی دانست و نقش این سازمان در «پایداری تولید و امنیت غذایی کشور» را کلیدی ارزیابی کرد.
پیگیری دیپلماسی استانی
سرمست در بخش دیگری از سخنان خود، با اشاره به دستور رئیسجمهور برای تحقق «دیپلماسی استانی»، نقش این رویکرد را در توسعه همهجانبه استان بسیار مهم خواند و خواستار همافزایی بیشتر دستگاههای اجرایی در حوزه کشاورزی و دامپروری شد.
-
اقتصاد2 هفته پیشتغییر پارادایم در اقتصاد کشاورزی؛ از محدودیت منابع تا سازوکارهای نوین توسعه
-
دانستنی ها9 ماه پیشکسب و کار؛ شرایط ورود به شغل سم فروشی چیست؟
-
آموزش8 ماه پیشگام به گام با کاشت نهال های کشت بافتی خرمای مجول (قسمت اول؛ انتخاب زمین)
-
بازرگانی1 سال پیشآیا قیمت کود یارانه ای را می دانید؟
-
اسلایدر8 ماه پیشروش های کشت، صادرات و استان های فعال در کشت تنباکو
-
اسلایدر3 هفته پیشهمایش ملی «تغییر اقلیم»؛ یافتن راهکارهای مدیریت پایدار
-
خبرهای سازمانی3 هفته پیشانتقاد تند آنجفی؛ «دستفرمان خطا» ما را به بحران کشانده
-
استان ها8 ماه پیشکشت، صادرات و مناطق مهم تولید سیر در ایران

