استان ها
آفتاب سوختگی و آسیبهای مكانیكی و زودخندانی پسته
پایگاه خبری آسیبهای مکانیکی زودخندانی و ایجاد ترک خوردگی نامنظم روی پوست مهمترین عوامل نفوذ قارچهای مولد زهرابه افلاتوکسین به درون میوه پسته هستند همچنین آفتاب سوختگی، عامل افزایش پوكی پسته خواهد شد
به گزارش اخبار روزانه کشاورزی، همزمان با روز ملی پسته اعضای هیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان در خصوص آلودگی ها و مشکلات تولید و برداشت پسته توضیحاتی دادند که در پی خواهید خواند:
نفوذ قارچهای مولد زهرابه افلاتوکسین
آسیبهای مکانیکی زودخندانی و ایجاد ترک خوردگی نامنظم روی پوست مهمترین عوامل نفوذ قارچهای مولد زهرابه افلاتوکسین به درون میوه پسته هستند.
ترک خوردگی پوست سبز پسته میتواند تحت تأثیر عواملی چون عدم رعایت فاصله کاشت درختان و تراکم درخت در واحد سطح، عدم انجام عملیات هرس اصولی درختان، عدم استفاده از پایه و پیوندک مناسب، عدم رعایت اصول بهداشت کف باغ، فعالیت حشرات، نوک زدن پرندگان، کمبود عناصر غذایی، تنش آبی در اواخر فصل بهار و تأخیر در برداشت محصول باشد.

مهمترین عوامل اثرگذار بر بالا بردن امکان آلودگی و افزایش سرعت رشد قارچهای مولد زهرابه آفلاتوکسین؛ رطوبت، دما و زمان است، برداشت سریع محصول، تهویه مناسب و حمل سریع پسته تازه برداشت شده از محیط باغ به ترمینال فرآوری پسته میتواند به کاهش آلودگی محصول کمک کند.
هرس شاخههای نزدیک به زمین به منظور از بین بردن امکان تماس دانههای پسته با خاک، تمیز نگه داشتن کف باغ از بقایای آلی که میزبان رشد قارچ آسپرژیلوس هستند، تغذیه مناسب درختان پسته با توجه به نیاز گیاه به منظور افزایش مقاومت درختان، انجام دورهای منظم آبیاری متناسب با نیاز آبی گیاه به ویژه در اواخر فصل بهار، مبارزه صحیح و اصولی با آفاتی مانند کرم کراش که به پوست سبز پسته آسیب میزنند، دور کردن پرندگان از محیط باغ در هنگام نزدیک شدن به فصل برداشت میوه و برداشت به هنگام محصول در نقطه فیزیولوژیکی رسیدگی میوه از جمله راهکارهای جلوگیری از آلودگی پسته است.
آفتاب سوختگی، عامل افزایش پوكی محصول پسته
تولید میوههای پوک (بدون مغز) در پسته در اثر عدم انجام گرده افشانی در زمان گلدهی (پارتنوکارپی) و توقف رشد جنین (سقط جنین) در زمان تشکیل و رشد مغز در ماههای تیر و مرداد ایجاد میشود.
تولید میوههای پوک (بدون مغز) در پسته در اثر عدم انجام گرده افشانی در زمان گلدهی (پارتنو کارپی) و توقف رشد جنین (سقط جنین) در زمان تشکیل و رشد مغز در ماههای تیر و مرداد ایجاد میشود.

اکثر میوههای پوک پسته در نتیجه سقط جنین به وجود می آیند و عوامل مختلفی از جمله افزایش دمای محیط (آفتاب سوختگی) در زمان رشد و تکمیل مغز میوه (تیر و مرداد)، کمبود مواد غذایی، کمبود آب آبیاری و گاهاً خسارت آفاتی از جمله زنبور مغزخوار و پسیل پسته بر درصد ایجاد پوکی در ارقام مختلف پسته مؤثر هستند.
با توجه به افزایش دمای بیش از حد هوا (۴۸-۴۷ درجه سانتی گراد)، تکرار تعداد روزهای با دمای بالا در دوره رشد مغز (بیش از ۴۰ روز با دمای بالاتر از ۴۰ درجه سانتی گراد در تیر و مردادماه) و افزایش شدت تابش نور خورشید، آفتاب سوختگی عامل اصلی افزایش درصد پوکی محصول پسته در سال جاری است.
قطعی مکرر برق الکتروموتورهای کشاورزی در روزهای گرم سال باعث افزایش دور آبیاری، افزایش تبخیر و تعرق و افزایش نیاز آبی شده که خسارت آفتاب سوختگی را تشدید و باعث ایجاد آفتاب سوختگی و افزایش درصد پوکی شده است.
درصد پوکی ارقام مختلف در شرایط طبیعی حدود ۱۵ تا ۱۰ درصد بوده و افزایش درصد بیشتر از این مقدار مربوط به خسارت آفتاب سوختگی و مدیریت نگهداری است.
درصد پوکی محصول پسته سال جاری ٢٠ تا 40 درصد در مناطق مختلف با توجه به ارقام مختلف و مدیریتهای نگهداری متغیر بوده و علائم شاخص آفتاب سوختگی ایجاد لکههای سیاه رنگ در پوست رویی میوه و توقف رشد مغز در مراحل مختلف میباشد که مغزهای سقط شده به رنگ قهوهای و سیاه رنگ در آمده است.
معمولاً درصد میوههای خسارت دیده پسته در اثر این پدیده در نیمههای غربی و در قسمت انتهایی تاج درخت که بیشتر در معرض آفتاب شدید ظهر و بعد از ظهر قرار دارند، بیشتر است.
منبع: مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی کرمان
استان ها
گل محمدی تاکید کرد: تمرکز بر پژوهش، راهبرد توسعه انار
رئیس سازمان تات، در حاشیه جشنواره ملی انار، از زیرساختهای آموزشی و پژوهشی پردیس تخصصی تحقیقات انار ساوه بازدید کردند.
پایگاه خبری داوان نیوز: غلامرضا گل محمدی در بازدید از پردیس تحقیقات و آموزش انار ساوه، از دستاوردهای پژوهشی و کلکسیون کمنظیر ژنتیکی این مرکز، به عنوان قطب علمی انار کشور، تقدیر کرد.
به گزارش داوان نیوز، در حاشیه برگزاری چهارمین جشنواره ملی انار ساوه، دکتر غلامرضا گل محمدی، معاون وزیر و رییس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (تات)، از پردیس تحقیقات و آموزش انار ساوه بازدید به عمل آوردند.
در این بازدید، دکتر وحیده نرجسی، سرپرست پردیس انار، با ارائه گزارشی، به تشریح تاریخچه، ماموریت ها و دستاوردهای این مرکز تحقیقاتی پرداخت. وی با اشاره به جایگاه پردیس انار ساوه به عنوان قدیمی ترین و تنها ایستگاه تخصصی تحقیقات انار در کشور، بر اهمیت کلکسیون ژرم پلاسم این مرکز تاکید کرد.
در ادامه، رئیس سازمان تات از بخش های مختلف این پردیس از جمله ساختمان های اداری و آموزشی، هنرستان کشاورزی، کارگاه های ماشین آلات و سالن پرایش قارچ دیدن کردند.

بازدید از غرفه ارقام متنوع انار در جشنواره
همچنین دکتر گل محمدی همراه دکتر محمدجواد عسکری، رییس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی در آیین افتتاحیه این جشنواره در مسجد تاریخی جامع ساوه حاضر شدند و از غرفه پردیس تحقیقات انار ساوه که نمونه های متعددی از ارقام مختلف انار کشور را در معرض نمایش گذاشته بود، بازدید کردند.
در این غرفه، توضیحاتی در خصوص ارقام تجاری انار و دستاوردهای تحقیقاتی این پردیس، از جمله “سایبان کارآمد با ۵۰ درصد سایهدهی” برای باغات انار ارائه شد. همچنین چالش های پرورش رقم وارداتی “واندرفول” در شرایط اقلیمی شهرستان ساوه از دیگر موضوعاتی بود که مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
به گزارش اخبار روزانه کشاورزی، این بازدید سطح عالی، نشان از توجه ویژه مسئولان کشوری به توسعه پژوهش و فناوری در بخش کشاورزی و به ویژه در حوزه استراتژیک انار دارد.
در این بازدید دکتر حسین فرازمند و دکتر محمودپور معاونین سازمان تات و صفرنژاد رئیس موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور حضور داشتند.
استان ها
ساری میزبان بیستوششمین دوره «تاثریا»
با تمرکز بر هشت محور اصلی از فناوریهای نوین فرآوری تا تبدیل ضایعات کشاورزی، رویداد «تاثریا» در مازندران برگزار میشود تا راهکارهای نوآورانه برای صنایع تبدیلی کشاورزی ارائه دهد.
پایگاه خبری داوان نیوز: بیستوششمین دوره «تاثریا» با محوریت صنایع تبدیلی کشاورزی در مازندران برگزار میشود.
به گزارش داوان نیوز، هلدینگ پیشگامان توسعه فرآیند دانش و مرکز کارآفرینی پارک علم و فناوری دانشگاه شریف، با همکاری پارک علم و فناوری استان مازندران، بیستوششمین دوره رویداد «تاثریا» را با تمرکز بر «صنایع تبدیلی کشاورزی» برگزار میکند.
این رویداد تخصصی که در تاریخ ۱۹ آذرماه سال جاری در شهر ساری برگزار خواهد شد، با هدف شناسایی و حمایت از ایدههای نوآورانه در حوزه صنایع تبدیلی کشاورزی طراحی شده است.
محورهای اصلی رویداد شامل موارد زیر است:
• فناوریهای نوین فرآوری و بستهبندی
• زنجیره ارزش هوشمند
• صنایع لبنی و پروتئینی نوین
• فناوریهای افزایش ماندگاری محصولات
• کنترل کیفیت و ایمنی مواد غذایی
• صنایع غذایی نوین
• تبدیل ضایعات به محصولات با ارزش افزوده
ک فناوریهای نوین در صنایع روغنکشی و عصارهکشی
مخاطبان این رویداد عبارتاند از:
• صاحبان تیمهای استارتآپی
• کسبوکارهای پایدار و نوآور
• فعالان اقتصاد پیشرو
سازوکارهای حمایتی این رویداد نیز شامل موارد زیر خواهد بود:
• حمایت مالی و سرمایهگذاری
• تسهیل همکاری صنعتی
• توسعه بازار و شبکه توزیع
متقاضیان تا تاریخ ۱۵ آذر ماه فرصت دارند طرحهای خود را از طریق لینک زیر ارسال نمایند:
https://pishgamanhub.com/tasoraya-event/tasoraya-event-registration/
به گزارش اخبار روزانه کشاورزی، این رویداد فرصت مناسبی برای فعالان حوزه صنایع تبدیلی کشاورزی است تا در یک محیط تخصصی، ایدههای خود را ارائه داده و از حمایتهای لازم بهرهمند شوند.
استان ها
فصل جدید حمایت از کشاورزان قزوین آغاز شد
سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین با اعلام بسیج تمامی ظرفیتها، بر حمایت از کشاورزان آسیبدیده و جبران خسارات ناشی از بحران آب تأکید کرد.
پایگاه خبری داوان نیوز: رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین از بسیج تمامی ظرفیتهای انسانی برای حمایت از کشاورزان آسیبدیده خبر داد و بر لزوم جبران خسارات ناشی از قطع آب و کاهش سطح زیرکشت گندم تأکید کرد.
به گزارش داوان نیوز به نقل از روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین، فرامرز حریریمقدم در جلسه شورای معاونین این سازمان، حمایت همهجانبه از کشاورزان آسیبدیده را در صدر اولویتهای کاری دانست و بر بسیج تمامی ظرفیتهای انسانی برای تحقق این هدف تأکید کرد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین، مراکز جهاد کشاورزی را خط مقدم ارتباط مستقیم با بهرهبرداران بخش کشاورزی عنوان کرد و گفت: تقویت و پشتیبانی از این مراکز باید در دستور کار جدی تمامی معاونتها قرار گیرد.
حریریمقدم در ادامه با اشاره به چالش قطعی آب شبکه آبیاری دشت قزوین و پیامدهای ناشی از آن، از کاهش سطح زیرکشت گندم در این منطقه خبر داد و بر لزوم اتخاذ تمهیدات فوری برای جبران خسارت وارده به کشاورزان تأکید نمود.
وی در پایان، راهبردهای کلانی را برای توسعه پایدار بخش کشاورزی استان برشمرد که مهمترین آنها شامل «مدیریت بهینه و علمی مصرف آب»، «پیگیری جدی و مستمر برای تخصیص اعتبارات طرحهای آب و خاک»، «جذب تسهیلات مورد نیاز در حوزه مکانیزاسیون کشاورزی» و «بهرهگیری از ظرفیتهای طرح مولدسازی برای رونق بخشیدن به کشاورزی» میشود.
به گزارش اخبار روزانه کشاورزی، سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین، برنامهریزی جامعی را برای پشتیبانی عملی از کشاورزان و هدایت این بخش به سمت توسعه پایدار و کاهش وابستگی به منابع آبی در دست اجرا دارد.
-
اقتصاد2 هفته پیشتغییر پارادایم در اقتصاد کشاورزی؛ از محدودیت منابع تا سازوکارهای نوین توسعه
-
دانستنی ها9 ماه پیشکسب و کار؛ شرایط ورود به شغل سم فروشی چیست؟
-
آموزش8 ماه پیشگام به گام با کاشت نهال های کشت بافتی خرمای مجول (قسمت اول؛ انتخاب زمین)
-
بازرگانی1 سال پیشآیا قیمت کود یارانه ای را می دانید؟
-
اسلایدر8 ماه پیشروش های کشت، صادرات و استان های فعال در کشت تنباکو
-
اسلایدر3 هفته پیشهمایش ملی «تغییر اقلیم»؛ یافتن راهکارهای مدیریت پایدار
-
خبرهای سازمانی3 هفته پیشانتقاد تند آنجفی؛ «دستفرمان خطا» ما را به بحران کشانده
-
استان ها8 ماه پیشکشت، صادرات و مناطق مهم تولید سیر در ایران

