آموزش
آموزش کامل کاشت نعناع فلفلی در خانه
پایگاه خبری Da1news: نعناع فلفلی (Mentha x piperita) گیاه معطر و علفی چند ساله است که به خانواده Lamiaceae خانواده (رزماری و اسطوخودوس) تعلق دارد. این گیاه را نمی توان از طریق بذر کاشت و تنها از طریق رویشی (استولن ها، قلمه ها و ریشه) تکثیر می شود. این گیاه در طول فصل بهار و تابستان رشد می کند و برگ های نعنایی که حاوی اسانس هستند را تولید می کند. اسانس نعناع فلفلی به طور گسترده به عنوان یک عامل طعم دهنده در نوشیدنی ها، بستنی ها، خمیردندان ها، آدامس ها و غیره استفاده می شود. اسانس نعناع فلفلی در صنایع دارویی و بهداشتی و مراقبت های شخصی به طور گسترده استفاده می شود. برگ های نعناع تازه به غذاهای مختلف اضافه می شود. در طول دو دهه اخیر به دلیل خواص ضد آسپاسم و تقویت سیستم گوارشی چای نعناع بسیار محبوب شده است. موارد کاربرد زیاد و ارزش بالای اسانس نعناع این گیاه را به یک کالای ارزشمند جهانی تبدیل کرده است. ایالات متحده آمریکا، کانادا، استرالیا، انگلستان، ژاپن، نیوزیلند، چین و هند از تولید کنندگان عمده نعناع فلفلی در جهان هستند.
نحوه کاشت نعناع فلفلی در خانه
نعناع فلفلی به راحتی از طریق ریزوم در خاکی که به خوبی زهکشی شده باشد و تابش کامل یا جزئی آفتاب را برای آن فراهم آورده رشد خواهد کرد. موارد و نکاتی که باید در کاشت و نگهداری از گیاه دارویی نعنا در نظر داشته باشید به صورت زیر است. برای فراگیری و آموزش کامل کاشت نعناع فلفلی در ادامه مقاله مارا همراهی کنید.
• نعناع فلفلی یک گیاه هیبرید است که نمی توان آن را از طریق بذر کاشت و از طریق قلمه کردن ساقه های سالم و بالغی که از یک گیاهی که به خوبی ایجاد شده است تکثیر می شود.
• روش دیگر و مرسوم تکثیر نعناع فلفلی استفاده از ریزوم می باشد. ریزوم به راحتی رشد کرده و شما میتوانید با خرید ریزوم نعناع فلفلی مزرعه خود را احداث کنید.
• ساده ترین روش آموزش کامل کاشت نعناع فلفلی پیدا کردن یک رانر یا ساقه رونده است. رانر یک ساقه است که از گیاه رشد کرده و ریشه های توسعه یافته ای دارد. از آنجا که این گیاه دارای ریشه های توسعه یافته است، رانر شانس بیشتری برای زنده ماندن و رشد دارد.
• در صورت عدم دستیابی به رانر, می توان از قلمه نعناع فلفلی استفاده کنیم. برای تهیه یک قلمه خوب ما باید حدود ۱ سانتیمتر از بالای یک گره را برش زنیم به طوری که شاخه های جوان از آن رشد کند. ما نیازی به برگ های زیادی در شاخه ای که بریده ایم نداریم. شاخه یا شاخه های بریده شده را در آب قرار دهید و اجازه دهید تا ریشه های کوچک سفید ظاهر شوند. تقریبا ۲ هفته طول می کشد تا ریشه ها با طول مناسبی رشد کنند. باید آب را حداقل هر ۳ روز یکبار عوض کنیم.
• انتخاب یک نقطه مناسب برای کاشت نعناع فلفلی بسیار مهم است، نعناع فلفلی یک گیاه تهاجمی است که می تواند به بخش هایی گسترش پیدا کند که شما نمی خواهید. باید از طریق موانع طبیعی مانند سنگ ها و غیره از این عمل جلوگیری کنیم تا نعناع فلفلی به قسمت های دیگر زمین گسترش پیدا نکند. درصورتی که میخواهید کل زمین را پوشش دهد میتوانید این اجازه را به آنها بدهید.
• بعد از کاشت نعناع فلفلی، باید در طول سال اول به طور منظم آبیاری را انجام دهیم اما نباید بیش از حد آبیاری را انجام دهیم و خاک خیلی خیس شود.
• در اواخر بهار تا اوایل پاییز برگ های نعناع فلفلی تازه را برداشت کنیم.
• اگر چه این گیاه به خوبی در خاک های معمولی رشد می کند اما در خاک هایی که در طول بهار کود به آن اضافه شده و به خوبی آبیاری شده است رشد بسیار خوبی دارد.
• در اغلب موارد، در زمستان بخش های بالایی گیاه خشک می شود و کاهش پیدا می کند اما در بهار بعدی بازسازی می شود.

نحوه کاشت تجاری نعناع فلفلی
در طول دو دهه اخیر، کاشت نعناع فلفلی به خاطر اسانس یا برگ های تازه یا خشک شده توجه زیادی را به خود جلب کرده است. نعناع فلفلی یک گیاه است که می تواند در یک محیط معتدل رشد کند و محصولات مختلفی از آن تولید می شود. اکثر کشاورزان، نعناع فلفلی را به خاطر اسانسی که دارد پرورش می دهند که می تواند درآمد خوبی داشته باشد. برگ های تازه را باید در طول یا بعد از شکوفه دهی کامل برداشت کرد .(در ماه های تابستان. اولین برداشت به طور معمول برای تقطیر و اسانس گیری استفاده می شود. چند ماه بعد در اوایل پاییز بسیاری از کشاورزان برداشت دوم را برای مصرف برگ های تازه یا خشک کردن انجام می دهند. به این ترتیب کشاورزان از دو منبع درآمد بهره مند می شوند.
گیاه نعناع فلفلی یک گیاه مقاوم است و تقریبا در هر خاکی که زهکشی خوبی دارد رشد می کند. کاشت، آبیاری، کوددهی، کنترل علف های هرز و برداشت بسیار مهم هستند و روی محصول نهایی تاثیر می گذارد. این فعالیت ها هزینه بر است. روش های فراوری، نگهداری و تقطیر نیز روی کمیت و کیفیت اسانس روغن تاثیر می گذارد.
عملیات کاشت:
قبل از کاشت بایستی زمین را شخم عمیق زده و با کودهای دامی پوسیده ( ۴۰ تن در هکتار ) و کودهای کامل ماکرو ( ۵۰۰ کیلوگرم درهکتار ) زمین را تقویت نمود. تراکم مناسب کاشت در هر هکتار حدود ۷۰۰۰۰ بوته است که بوته ها باید به فاصله ۳۰تا ۵۰ سانتیمتر و به عمق ۱۰ تا ۱۲ سانتیمتر کشت شوند . برای کشت از بوته هایی که ۱۰ تا ۱۵ سانتیمتر طول و ۳ تا ۵ برگ دارند و یا ریشه های جانبی که ۱۰ تا ۱۵ سانتیمتر طول و ۳ تا ۴ جوانه دارند استفاده می شود . کشت بصورت کرتی برای نعناع فلفلی مناسب است . متوسط عمر مزارع نعناع فلفلی ۳ تا ۴ سال است و نیاز به دوره تناوب ۴ ساله دارد یعنی چهار سال پس از برداشت نهایی می توان دوباره در همان زمین نعناع را کشت کرد .
عملیات داشت :
بلافاصله پس از کاشت آبیاری صورت می گیرد و باتوجه به اینکه ریشه های این گیاه سطحی است نیاز به آبیاری با فاصله زمانی کم می باشد . در ابتدای رشد گیاه هم باید با علفهای هرز مبارزه نمود. در طول دوره رشد نیز از کودهای شیمیایی اوره و یا کودهای مرکب مایع بصورت محلولپاشی و یا سرک همراه با آب آبیاری استفاده می شود .
برداشت :
در سال ۲ تا ۳ بار محصول را می توان برداشت نمود . چین اول در خرداد و تیر ، چین دوم شهریور و چین سوم آذرماه می باشد. برای انجام عملیات برداشت بوته ها را از فاصله ۴ تا ۵ سانتیمتری سطح خاک درو می کنند که با دست یا ماشین دروگر انجام می گیرد و بسته به نیاز بازار مصرف بصورت تریا خشک بفروش می رسد.
تاریخ و فواصل کاشت
– کشت و تکثیر نعناع از طریق اندام های زیر زمینی را می توان در پاییز یا در بهار انجام داد.
– خاک در فصل پاییز از رطوبت کافی برخوردار است درنتیجه این فصل را زمان مناسبی برای کشت نعناع می دانند.
– مناسب ترین زمان برای کشت بهاره اواسط بهار می باشد.
روش کاشت
– تکثیر از طریق استولون:
– مناسب ترین روش تکثیر نعناع است.
– پس از بارندگی یا آبیاری سبک، پایه های مادری 2 تا 3 ساله را از زمین خارج می کنند.
– پایه های انتخابی عاری از عوامل بیماریزا باشند.
– باید 70% استولون سفید و 30% سبز باشد (قسمت سبز خارج از زمین قرار می گیرد).
– رطوبت استولون ها از 80% کمتر نباشد.
– برای هر هکتار زمین 1/4 تا 1/6 تن استولون.
تکثیر از طریق قلمه های ساقه:
– از شاخه های جوان و سبز پایه مادری، 2 تا 3 قلمه که حداقل 2 جفت برگ داشته باشند.
– کشت در خزانه هوای آزاد با بستری از خاک نرم و در سایه.
– با آبیاری مرتب،ریشه دار شدن در 2 تا 3 هفته.
– تکثیر از طریق پاجوش:
– پاجوش هایی به ارتفاع 8 تا 10 سانتی متر.
– برای هر هکتار زمین 112 تا 134 هزار پاجوش نیاز است.
– در سال، 2 تا 3 بار محصول را می توان برداشت نمود.
– مرحله ی گلدهی زمان مناسب برای برداشت محصول می باشد (دارای حداکثر مقدار اسانس).
مراقبت و نگهداری
– برای توسعه سطح برگ ها، کاربرد مواد غذایی محلول به صورت محلول پاشی.
– آبیاری بسیار مهم است: وقتی که ارتفاع به 8 تا 10 سانتی متر می رسد، پس از تشکیل شاخه های جوان، در مرحله جوانه زنی، پس از اولین برداشت، پس از رویش مجدد
– مبارزه با علف های هرز، به دو روش شیمیایی و مکانیکی
– مبارزه با عوامل بیماریزا
– مبارزه با آفات
– مبارزه با رشد گونه های دیگر نعناع
– محققان: تا قبل از خرداد نباید محصول را برداشت کرد زیرا اسانس در این مرحله کیفیت مطلوبی ندارد
– زمان مناسب اولین برداشت: آخر خرداد تا 25 تیر
– دومین برداشت: 10 مرداد تا 15 مهر
– سومین برداشت: تا 15 آذر
برداشت محصول
– در سال، 2 تا 3 بار محصول را می توان برداشت نمود
– مرحله ی گلدهی زمان مناسب برای برداشت محصول می باشد (دارای حداکثر مقدار اسانس)
– در سطوح وسیع برداشت مکانیزه
– گیاهان از فاصله 4 تا 5 سانتی متری از سطح زمین بریده می شوند
– برای مدتی روی زمین می مانند تا حدود 25 تا 40% رطوبت آن ها تبخیر شود
– بیشتر باقی ماندن روی زمین، تاثیر منفی دارد
– محققان: تا قبل از خرداد نباید محصول را برداشت کرد زیرا اسانس در این مرحله کیفیت مطلوبی ندارد
– زمان مناسب اولین برداشت: آخر خرداد تا 25 تیر
– دومین برداشت: 10 مرداد تا 15 مهر
– سومین برداشت: تا 15 آذر
موارد استفاده و خواص درمانی
– مداوای دل درد و نفخ شکم، محرک، ضدعفونی کننده،ضد اسپاسم،معرق، صفرا آور،ضد سرفه، حشره کش
– عطر و طعم نعناع برای خوش طعم شدن دارو های بدمزه مورد استفاده
منبع: سایت یکتابان
آموزش
نگهداری اصولی ابزارهای باغبانی
فرآیند نگهداری ابزار کشاورزی را میتوان در چهار اصل کلی تمیز کردن، خشک کردن، روغنکاری و نگهداری در محل مناسب خلاصه کرد. با رعایت این اصول، نه تنها در هزینههای خود صرفهجویی میکنید، بلکه کار باغبانی و کشاورزی را برای خود لذتبخشتر و ایمنتر میسازید.
پایگاه خبری داوان نیوز: با اختصاص دادن تنها چند دقیقه پس از هر بار استفاده به مراقبت از ابزارهای کشاورزی، میتوانید سالها از سرمایه خود محافظت کنید.
به گزارش داوان نیوز، نگهداری صحیح از ابزارهای باغبانی و کشاورزی نه تنها طول عمر آنها را افزایش میدهد، بلکه کارایی بهتری در حین کار برای شما به ارمغان میآورد. در ادامه یک راهنمای کامل برای نگهداری از این تجهیزات پس از هر بار استفاده ارائه شده است.
پس از اتمام کار، با رعایت این چهار مرحلهی اصلی، ابزارهای خود را برای استفادهی بعدی آماده نگه دارید.
1. تمیز کردن کامل: باقیماندههای خاک، شیرهی گیاهان و کثیفیها، دشمنان اصلی ابزارهای شما هستند چرا که باعث زنگزدگی و کندی میشوند. خاکهای چسبنده به تیغهی بیل و بیلچه را با یک برس سیمی یا کاردک پاک کنید. برای قیچی، ابتدا با یک پارچهی مرطوب شیرهی گیاهان را پاک کرده و سپس برای ضدعفونیکردن، آن را با محلولهای مناسب مانند الکل یا محلول رقیق سفیدکننده تمیز کنید تا از انتقال بیماری بین گیاهان جلوگیری شود.
2. خشک کردن دقیق: رطوبت عامل اصلی زنگزدگی است. پس از شستشو و تمیز کردن، تمام سطوح فلزی و دستههای چوبی را با یک پارچهی خشک کاملاً خشک کنید.
3. روغنکاری منظم: روغنکاری، یک لایهی محافظ در برابر رطوبت ایجاد میکند و حرکت قطعات متحرک را روان میسازد. پس از تمیز و خشک کردن، با یک پارچه، کمی روغن گیاهی یا روغن دانه کتان (برای ابزارهای دستی) یا روغن صنعتی و گریس (برای ابزارهای بزرگتر و قطعات متحرک) به سطح فلزی و مفاصل بمالید. برای قیچیها، حتماً اتصالات میانی و فنرها را روغنکاری کنید.
4. تیز کردن دورهای: ابزارهای تیز، هم کارایی بیشتری دارند و هم ایمنتر هستند، زیرا برای برش یا ورود به خاک به نیروی کمتری نیاز دارند. لبهی قیچیها و بیلها را به صورت دورهای با سوهان دستی تیز کنید. برای تیز کردن قیچی یا بیلچه، ابزار را محکم گرفته و سوهان را با زاویهی ۲۰ تا ۴۵ درجه در امتداد لبهی اصلی حرکت دهید. از برش شاخههای خشک و سخت با قیچی معمولی خودداری کنید، زیرا این کار به سرعت باعث کندی تیغهها میشود.
محل و روش صحیح نگهداری
محل نگهداری ابزارها نقش بسیار مهمی در حفظ آنها دارد.
* محل مناسب: بهترین مکان، یک انبار خشک، تمیز و سرپوشیده است که ابزارها را از باران، برف و نور مستقیم خورشید محافظت کند. در صورت اجبار به نگهداری در فضای باز، حتماً از کاور یا چادر ضدآب استفاده کنید.
* روش چیدمان: تا حد امکان ابزارها را آویزان کنید. این کار هم از تماس آنها با رطوبت کف زمین جلوگیری میکند و هم دسترسی به آنها را آسانتر میسازد. بین ابزارها فاصله بگذارید تا جریان هوا برقرار باشد و از ایجاد رطوبت راکد جلوگیری شود.
نگهداری از تجهیزات ایمنی فردی
تجهیزات حفاظت فردی نیز پس از کار در مزرعه یا باغ، نیاز به مراقبت دارند تا هم عمر مفیدشان افزایش یابد و هم در استفادهی بعدی، ایمنی شما را تضمین کنند.
* لباسکار، دستکش و چکمه: پس از سمپاشی یا کوددهی، این تجهیزات را قبل از ورود به خانه خارج کنید. آنها را جدا از سایر لباسها و با آب گرم و صابون بشویید و در هوای آزاد و زیر نور آفتاب کاملاً خشک کنید.
* ماسکهای تنفسی: فیلترهای ماسک را طبق دستورالعمل تولیدکننده تعویض کنید. بدنهی ماسک را با یک دستمال مرطوب تمیز کرده و در جای خشک و دور از گرد و غبار نگهداری کنید.
برنامهریزی برای نگهداری دورهای و فصلی
علاوه بر مراقبتهای روزانه، برنامهریزی برای نگهداری در بازههای زمانی طولانیتر بسیار مفید است.
* نگهداری پایان فصل: پیش از انبار کردن ابزارها برای مدتی طولانی (مثلاً در زمستان)، یک بازرسی و سرویس کامل انجام دهید. قطعات فلزی را به خوبی روغنکاری کنید، تسمهها را شل کنید و باتری ابزارهای موتوری را جدا کرده و در محل مناسبی نگهداری کنید.
* مستندسازی: یک دفترچه برای ثبت تاریخ سرویس، تعمیرات و تعویض قطعات ابزارهای خود داشته باشید. این کار به شما کمک میکند تا برنامهی مراقبتی منظمی داشته باشید.
آموزش
قاسمی: «پل دانش تات» صدای رسای تحقیقات کشاورزی
پایگاه خبری داوان نیوز: آیین تقدیر از برگزیدگان اولین دوره مسابقه «پل دانش تات» با حضور دکتر کمال قاسمی بزدی، مشاور معاون وزیر و مدیرکل دفتر حوزه ریاست سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، برگزار شد.
به گزارش داوان نیوز، این مراسم با هدف شناسایی و تشویق تولیدکنندگان محتوای فاخر در حوزه کشاورزی برگزار گردید.
دکتر قاسمی در این مراسم با تقدیر از تیم روابط عمومی به مدیریت مهندس سید اسحاقی، بر اهمیت انتقال سریع و مؤثر دستاوردهای پژوهشی به بهرهبرداران واقعی تأکید کرد. وی اظهار داشت: «یکی از مشکلات اصلی، شنیده نشدن صدای محققان و نرسیدن اطلاعات صحیح به جامعه هدف است. ما باید از تمامی ابزارهای ممکن برای پر کردن این فاصله استفاده کنیم.»
مدیرکل دفتر حوزه ریاست سازمان، کانال «پل دانش تات» را ابزاری مؤثر برای رساندن یافتههای پژوهشی به کشاورزان معرفی و خاطرنشان کرد: این کانال با قالبهای محتوایی متنوع، کوتاه و کاربردی، طراحی شده است تا نقش بارزی در اطلاعرسانی دقیق و بهموقع ایفا کند. انتظار داریم این رسانه در کنار دیگر رسانهها، باعث افزایش دامنه مخاطبان و ارتقای بهرهوری در بخش کشاورزی شود.
ویژگیهای محتوای مؤثر از نگاه مدیران ارشد
در این مراسم بر تولید محتوای ساده، کاربردی و قابل فهم برای تمامی کشاورزان، انتشار منظم و هدفمند و توجه به نیازهای بومی و منطقهای تأکید شد. همچنین بر لزوم تعامل دوسویه با کشاورزان و انتقال تجربیات موفق میان آنان تصریح گردید.
درخواست همکاری گسترده
در پایان، از تمامی واحدهای زیرمجموعه سازمان تحقیقات، سازمانهای اجرایی و خبرگزاریها دعوت شد تا با ارسال محتواهای علمی و آموزشی و انعکاس نیازهای میدانی کشاورزان، در غنای این کانال و تحقق اهداف آن همکاری نمایند.
به گزارش اخبار روزانه کشاورزی، در این مراسم خانم نوروز زاده و آقای بابازاده با اشاره به روند فعالیت این کانال به برنامه ها و سیاست های سازمان تات در تقویت و اثرگذاری این کانال سخنانی اظهار داشتند و در ادامه هر یک از برگزیدگان، ضمن بیان ثبت تجربیات خود بر اهمیت، تاثیرگذاری و ادامه فعالیت کانال «پل دانش تات» اشاره کردند.
این مراسم با تجلیل از تولیدکنندگان محتوای برتر حوزه کشاورزی به کار خود پایان داد.
اسامی تولیدکنندگان محتوای برتر حوزه کشاورزی به شرح ذیل اعلام شد؛
نفر اول؛ داود حسن پناه، پژوهشگر مروج ارشد (اردبیل)
دوم دوم؛ مهدی سلیمی، کارگردان
نفر سوم؛ لیلا موسوی مقدم، کارشناس کشاورزی (ارومیه)
سجاد تنها- مدیر کانال کشاورز نیوز؛ برگزیده ویژه
سید حسن ملکشی، عضو هیئت علی موسسه تحقیقات گیاهپزشکی، شایسته تقدیر
بر اساس گزارش خبرنگار ما، اولین مسابقه «پل دانش تات» با هدف شناسایی و تقدیر از تولیدکنندگان محتوای کشاورزی برگزار شد. در این مراسم، بر لزوم انتقال سریع و مؤثر یافتههای پژوهشی به کشاورزان از طریق ابزارهایی مانند کانال پل دانش تات تأکید شد. ویژگیهای کلیدی این کانال، تولید محتوای کوتاه، کاربردی، ساده و قابل فهم برای جامعه هدف اعلام شد و از تمامی نهادهای مرتبط برای همکاری و غنا بخشیدن به این کانال دعوت به عمل آمد.
آموزش
کمبارشی؛ احتمال افزایش جمعیت آفت سن گندم
پایگاه خبری داوان نیوز: سازمان حفظ نباتات کشور نسبت به طغیان آفت سن گندم در پی پیشبینی پاییز کمبارش و گرم هشدار داد.
به گزارش داوان نیوز به نقل از روابط عمومی سازمان حفظ نباتات کشور، سعید معین، مدیر مبارزه با آفات سازمان حفظ نباتات، با اشاره به پیشبینیهای هواشناسی، اظهار داشت: با توجه به شرایط جوی و پیشبینی کمبارشی در فصل پاییز، احتمال افزایش جمعیت آفت سن گندم در مزارع وجود دارد.
وی با بیان اینکه پاییز و زمستان پیشرو گرم و خشک خواهد بود، افزود: بر اساس پیشبینیها، دمای هوا در این فصل ۱ تا ۱.۵ درجه سلسیوس نسبت به سال گذشته گرمتر است. این شرایط گرم و خشک، تبعات خود را در فصل بهار نشان خواهد داد و میتواند به افزایش جمعیت آفات منجر شود.
معین با اشاره به تأثیر این شرایط بر کشتهای پاییزه، خاطرنشان کرد: کمآبی، چالشی جدی برای کشتهای پاییزه خواهد بود. در مورد وضعیت آینده آفت سن گندم نیز، این موضوع به میزان بقا و پایداری کشتها بستگی دارد و در حال حاضر نمیتوان پیشبینی دقیقی از وضعیت ارائه داد.
این مقام مسئول، شرایط اقلیمی حاضر را «بدترین شرایط در ۱۵ تا ۲۰ سال اخیر» برای کنترل آفت سن گندم توصیف کرد و توضیح داد: گرمای هوا باعث کاهش کارایی عوامل کنترلکننده طبیعی شده و فرصت طلایی مبارزه با این آفت را بسیار کوتاه میکند. هرگونه تأخیر در اجرای عملیات مبارزه، خسارت ناشی از سن را به طور تصاعدی افزایش خواهد داد.
بر اساس آمار رسمی، در سال زراعی گذشته، سطح مبارزه با آفت سن غلات در کشور به ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار هکتار رسید. این در حالی است که اینمنطقه در سال ماقبل آن، ۳ میلیون و ۱۲۶ هزار هکتار بود.
به نظر میرسد کشاورزان و مسئولان استان های مرتبط باید از هم اکنون تمهیدات لازم برای پایش مستمر مزارع و آمادگی برای مبارزه به موقع با این آفت را در دستور کار قرار دهند.
-
اقتصاد2 هفته پیشتغییر پارادایم در اقتصاد کشاورزی؛ از محدودیت منابع تا سازوکارهای نوین توسعه
-
دانستنی ها9 ماه پیشکسب و کار؛ شرایط ورود به شغل سم فروشی چیست؟
-
آموزش8 ماه پیشگام به گام با کاشت نهال های کشت بافتی خرمای مجول (قسمت اول؛ انتخاب زمین)
-
بازرگانی1 سال پیشآیا قیمت کود یارانه ای را می دانید؟
-
اسلایدر3 هفته پیشهمایش ملی «تغییر اقلیم»؛ یافتن راهکارهای مدیریت پایدار
-
اسلایدر8 ماه پیشروش های کشت، صادرات و استان های فعال در کشت تنباکو
-
خبرهای سازمانی3 هفته پیشانتقاد تند آنجفی؛ «دستفرمان خطا» ما را به بحران کشانده
-
استان ها7 ماه پیشکشت، صادرات و مناطق مهم تولید سیر در ایران

