اسلایدر
دکتر کیانوش حق نما: وظیفه ما جلوگیری از کاهش عملکرد در تولید است
پایگاه خبری DA1news/ مجید احمد میرمحمدعلی:
مدیریت حفظ نباتات استان گلستان یکی از بخش های معاونت مدیریت بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان بشمار می رود و با در نظر گرفتن موقعیت جغرافیای این استان و همچنین وجود بیش از 5 اکوسیستم موجود در این خطه از کشور، جایگاه و حساسیت مدیریت حفظ نباتات را نه تنها در استان گلستان بلکه در کشور را میرساند. و اکو سیستم های مختلف باعث شده است که هم اقلیم شبه مدیترانه ای هم خشک و همچنین صحرای ترکمن و خزری را در خود جایی داده است وتنوع اقیلم دراستان باعث شده است که از بین 700 آفت شناخته شده در کشور، نزدیک به 600 نوع از آن در استان گلستان وجود داشته باشد.
حساسیت و موقعیت استراتژیک استان گلستان در تولید محصولات کشاورزی، علی الخصوص اهمیت بسیار بالای استان گلستان در تولیدات گیاهی و بویژه اهمیت بخش حفظ نباتات در این استان ما را بر آن داشت که با دکتر کیانوش حق نما، مدیریت حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان گفت وگوی ویژه ای انجام دهیم که در ادامه می خوانید:
دکتر کیانوش حق نما مدیریت حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان در ابتدای سخنان خود گفت: موقعیت و تنوع اقلیم های مختلف استان گلستان باعث شده است که کار در استان به سادگی صورت نگیرد.
دکتر حق نما افزود: تنوع اکوسیستم در استان گلستان باعث شده است که عملیات حفظ نباتات به صورت نقطه ای و مبارزه با آفات منطقه ای صورت گیرد و مانند سایر استان با شیوع یک آفت به طور مثال آفت مگس مدیترانه ای را نمی توان به کل استان تعمیم داده و در همه جا شروع به مبارزه با این آفت کرد. از این رو باید گفت که در استان گلستان هر منطقه در هر فصل، مسائل و مشکلات خود را دارد. و الحمدالله حفظ نباتات استان گلستان با دارا بودن کارشناسان خبره و کارآمد توانسته است بر مشکلات ومسائل حوزه عملیاتی و وظایف خود عمل کند.
کارگروه ملی مبارزه با علف های هرز
مدیریت حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان گفت: با در نظر گرفتن همه مواردی که گفته شد و اهمیت مبارزه با علف های هرز که یکی از موارد مهم در حفظ نباتات کشور بشمار میرود، باعث شد است که سازمان حفظ نباتان وزارت جهاد کشاورزی، استان گلستان را پایلوت مبارزه با این آفت قرار دهد و بنده هم به عنوان رییس کارگروه ملی مبارزه با علف های هرز قرار منصوب شوم.
وی در ادامه افزود: یکی از برنامه های این کارگروه را به فعال ودخیل کردن معاونت های مکانیزاسیون ، ترویج و همچنین زراعت وزارت جهاد کشاورزی را نام برد و گفت:همچنین چند استان دیگر را در این کارگروه به عنوان پایلوت قراردادیم ودر آخر دستاوردها ونتایجو به دست آمده را به دیگر استان ها کشور تعمیم و گزارش می دهیم.
محصولات استراتژیک
دکتر کیانوش حق نما در بخش دیگری از گفت وگو درباره وظیفه در حوزه حفظ نباتات در بخش محصولات استراتژیک استان گلستان توضیح داد و گفت: با درنظر گرفتن این که در استان گلستان بیش از 650 هزار هکتار زمین های زراعی وجود دارد که بخشی کشت بهاره و بخشی پاییزه و همچنین تابستانه است و خوشبختانه استان گلستان در این موضوع رتبه های خوبی در کشور را به خود اختصاص داده است. به طور مثال در تولید پنبه، سویا، کلزا و همچنین محصول استراتزیک گندم رتبه های بسیار خوبی را به خود اختصاص داده است.
وی در ادامه افزود: تنوع محصول از یکطرف و وجود تنوع اکوسیستم های مختلف از سوی دیگر باعث شده که حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان با اعمال نظارت بر تولیدات محصولات کشاورزی که بالغ بر 95 نوع می باشد حرف برای گفتن داشته باشد.
حق نما اظهار داشت: از آن جهت می گوییم که حفظ نباتات استان گلستان حرف برای گفتن دارد چرا که پایشی که توسط کارشناسان حفظ نباتات استان گلستان در سامانه عوامل خسارت زای گیاهی انجام داده اند، بالاترین شبکه مراقبت و بیشترین پایش در سطح کشور را به خود اختصاص داده اند. این پایش که به صورت نقطه ای صورت گرفته است باعث آن شده است که تصمیمات ما در حفظ نباتات استان به صورت موضوعی و در یک منطقه معین، عملیاتی شود.
مدیریت حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان گفت: استان گلستان در حوزه محصولات استراتژیک اولین استانی است که کمیته پایش و پیش آگاهی را در سال 1394 راه اندازی کرد و در سالهای اخیر با دستور معاونت زراعت وزارت جهاد کشاورزی با الگو برداری از استان گلستان، راه اندازی این کمیته در تمامی استانها تعمیم داده شده است.
وی افزود: اعضای کمیته پایش و پیش آگاهی را دانشگاه کشاورزی، سازمان جهاد کشاورزی ، مرکزتحقیات و اداره کل هواشناسی تشکیل شده داده اند. این کمیته هر 15 روز با تشکیل جلسات کارشناسی و پایش ها مختلف صورت می گیرد و تصیمات و نتایج به دست آمده از طریق سایت سازمان و رسانه های عمومی به دست بهره بردارن و فعالان کشاورزی میرسد.
عملکرد در دفع آفت های همگانی و خصوصی
دکتر حق نما در بخش دیگری از سخنان خود گفت: ما در استان گلستان در سه بخش فعال هستیم که بخش اول را می توان آفت های عمومی نام ببریم . مانند ملخ و جوندگان ، که از تامین سم تا مرحله سم پاشی و پایش تا کپسول برداری بر عهده مدیریت حفظ نباتات استان است. در توضیح ملخ مراکشی در استان باید گفت که حدود 100 سال پیش هم استان گلستان گزارشی از هجوم این نوع ملخ را در کارنامه خود ثبت کرده است و این تاریخچه پایش آفت ها در استان را ثابت می کند.
وی در ادامه گفت: در سال1398 هم طغیان این آفت را داشتیم که باعث شد حدود 24 هزار هکتار از مراتع استان را برای دفع و نابودی این آفت سم پاشی کنیم و این موضوع باعث شد که حتی نیم هکتار از مراتع و مزارع استان متضرر نشود.
وی افزود: از دیگر فعالیت های حفظ نباتات استان گلستان می توان به عدم استفاده از سموم تکنیکال قوی که مضرهستند اشاره کنم و با رعایت دوره کارنس وماندگاری سموم در منطقه از سموم تجاری معمولی استفاده کردیم.
دکتر کیانوش حق نما در بخسش دیگری از این گفت و گو گفت: از دیگر فعالیت ما مبارزه با آفت های همگانی است که دراستان گلستان مگس مدیترانه ای و مگس زیتون از آفات های عمومی است که می توان نام ببرم. در این بخش از مبارزه ، اطلاع رسانی، آموزش و سایر مواردی که کمک به باغداران استان است از وظایف حفظ نباتات استان بشمار میرود.
وی در ادامه افزود: به طورمثال این آفت نسبت به سال های قبل، تراکم 100 برابری داشت اما با اطلاع رسانی دقیق و همچنین آموزش و در اختبار گذاشتن تله و انواع سموم که توسط سازمان صورت گرفت و،با کنترل های صورت گرفته باعث شد کمترین خسارت به باغ داران وارد شود.
وی در توضیح بخش آفت های خصوصی در استان توضیح داد و گفت: منظور از آفت های خصوصی به آفت های اشاره میشود که مخصوص استان است، مثل کرم قوزه پنبه، با در نظر گرفتن این که تمرکز مرکز تحقیقات پنبه کشور در استان است به همین جهت بهترین کمیته پایش پنبه در کشور را دارا هستیم.
وی افزود: به همین دلیل و با دستورالعمل شبکه مراقبت و پایش و پیش آگاهی پنبه کشور که توسط حفظ نباتات جهاد کشاورزی استان گلستان و موسسه پنبه کشور تهیه گردیده ودر دسترس استان و کل کشور قرار دارد و بر مبنای آن اجرا می شود.
مدیر حفظ نباتات استان گلستان ادامه داد: با وجود کارشناسان خبره و توانا در استان توانسته ایم به صورت موضوعی برای هر محصول کارشناس متخصص آن محصول را قرار دهیم.
وی با اشاره به کمبود پرسنل سازمانی در استان ادامه داد و گفت: حفظ نباتات استان در سال های اخیر با کمبود نیروی مواجه شده است به صورتی که هر کارشناس متخصص، بالاجبار به دو یا سه محصول گمارده شده است که با در نظر گرفت تنوع محصولات استان و همچنین تنوع اقلیم ، کار فشرده و طاقت فرسایی بر عهده کارشناس ما قرار دارد و باید گفت که همه کارشناسان با در نظر گرفتن همه موارد گفته شده دلسوزانه و پر تلاش به کار و مسئولیت های خود ادامه می دهند. که بنده به این وسیله کمال تشکر و قدردانی را از کلیه پرسنل حفظ نباتات استان گلستان را دارم.

وی ادامه داد: گماردن کارشناسان متخصص موضوعی هر محصول باعث شده که از نظر فنی، خروجی و دستاوردهای خوبی را در تولید محصولات کشاورزی داشته باشیم. به طور مثال در بحث IPM ( کنترل مدیریت یکپارچه آفات) همه بند هایی آن را اجرایی کردیم، این کنترل ها شامل کنترل های زراعی، مکانیکی ، شیمیایی را شامل می شود.
وی در توضیح کنترل شیمیایی افزود: ما امسال در بیش از 1000 هکتار از اراضی کشت محصولات سبزی و صیفی که تازه خوری هم دارند را مثل گوجه فرنگی از سموم میکروبی استفاده کردیم که هیچ دروه کارنس هم نداشت. و یا در اراضی تحت کشت از سموم پایه گیاهی استفاده شد مثل عصاره تلخ بیان.
کشت بیولوژیک
دکتر حق نما درباره کشت بیولوژیک گفت: استان گلستان جزو اولین استانهایی است که در حوزه بیولوژیک از سال 1374 فعال بوده که بالغ بر 15هزار هکتار از اراضی استان گلستان در کشت محصولاتی مثل گوجه و سویا و انار و… را شامل بوده که زراعت در بخش بیولوژیک بوده است.
وی ادامه داد: بر پایه همین موضوع به دنبال شناسه دار کردن محصولات استان هستیم . جه اطلاع عمومی باید بگویم که شناسه دار شدن محصولات باعث می شود، که در پروسه تولید از سموم و کود استفاده شده است مطلع و در نهایت چه اطلاع دقیق از عملیات تولید محصول داشته باشیم.
امنیت غذایی
مدیر حفظ نباتات استان گلستان در توضیح عملکرد سازمان در امنیت غذایی گفت: در بخش امنیت غذایی ما سه پست قرنطینه داخلی و یک پست قرنطینه خارجی را دایر کرده ایم. باید این توضیح را بدهم که که ما در سازمان مدیریت حفظ نباتات، مجری افزایش عملکرد نیستیم و وظیفه ما جلوگیری از کاهش عملکرد در تولید است.
وی در ادامه این بخش از سخنان خود گفت: به همین منظور ما در حفظ نباتات استان گلستان در بخش قرنطینه داخلی در ورودی های استان مراقبت و مدیریت می کنیم حتی در ترانزیت کالا هم از مسیرهای ارتباطی استان صورت می گیرد، مدیریت و اعمال می کنیم. به همین جهت استان گلستان محصول برگشتی نداشته است. چرا که محصولات در صورت بی کیفیت و یا مضر بودن حتی در محصولات پستی معدوم و از بین میرود.حتی درخواست داده ایم که با تمرکز در فرودگاه استان از مواردی که به صورت چمدانی ورود یا خروج می شود اعمال نظر و نظارت داشته باشیم.
وی در باره استفاده از کود های ازته توضیح داد و گفت: با در نظر گرفتن این موضوع که موضوع کود در حوزه حفظ نباتات نبوده اما همواره متذکر می شویم که با استفاده بی رویه کودها که باعث افزایش عناصر ازته میشود و زمینه ساز افزایش آفت و بیماری میشود، کمتر استفاده شود و همواره به استفاده کمتر از کود در کشاورزی را گوشزد می کنیم.
وی ادامه داد: باید از عناصری استفاده شود که هم توان گیاه را بالا ببرد و هم باعث بیماری در جامعه نشود در همین پیرامون دستورالعملل هایی را آماده و ارائه کرده ایم که انشاالله مورد استفاده قرار می گیرد.
دکتر کیانوش حق نما در استفاده از تکنولوژی نوین در مدیریت حفظ نباتات استان گفت: در بخش استفاده از تکنولوژی های روز باید بگوییم که در سطح استان بیش از 23 تا دستگاه دیتا لاگر نصب شده که به صورت آلاین گزارش هایی را از شرایط آب و هوایی، رطوبت و دیگر موارد را ثبت و به کارشناسان ارائه می دهد .
وی درخاتمه در باره استفاده از نسل جوان و دانشگاهی در استان گفت: باید بگویم که ما در اعمال اصل 44 به طور احسن ورود و اجرا کردیم به همین جهت وظایفی را به بخش خصوصی و همچنین نیروی های جوانی که در استان فعالیت دارند برون سپاری انجام شده است. ما در استان گلستان 32 کلینیک گیاه پزشکی داریم که همه از جوانان و تحصیلکردگان خبره بشمار میروند. و همچنین 500 کارشناس و فروشنده سم داریم.
ویدئو کامل این گفت و گو را در کانال آپارات DA1news.com ببنید:
اسلایدر
همایش ملی «تغییر اقلیم»؛ یافتن راهکارهای مدیریت پایدار
پایگاه خبری داوان نیوز: غلامرضا صالحی جوزانی، معاون پژوهشی و فناوری سازمان تات، از برگزاری همایش ملی «تغییر اقلیم؛ مدیریت پایدار کشاورزی و منابع طبیعی» خبر داد.
به گزارش داوان نیوز، صالحی جوزانی با اشاره به چالشهای جدی ناشی از تغییرات اقلیمی، اظهار داشت: در شرایط حاضر، تغییر اقلیم و گرمایش جهانی از موضوعات بسیار مهم و تأثیرگذاری است که افکار جامعه علمی و اجرایی را به خود معطوف کرده است. شاهد کاهش قابل توجه بارشها، افزایش دما، کمرنگ شدن بارش برف، کاهش روزهای آسمان آبی، خشکی و شور شدن زمینها و خشکیدن چشمهها هستیم.
وی با تأکید بر پیوند امنیت غذایی و امنیت ملی با تولید محصولات کشاورزی، خاطرنشان کرد: این تغییرات اگرچه پیچیده به نظر میرسند، اما غیرقابل مدیریت نیستند. نمونه موفق جهانی در این حوزه، جمهوری خلق چین است که توانسته بخش وسیعی از یکی از بیابانهای خود را به جنگل و مزارع محصول تبدیل کند.
معاون پژوهش و فناوری سازمان تات تصریح کرد: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی به عنوان متولی و مرجع علمی بخش کشاورزی و منابع طبیعی، با درک عمیق اهمیت این چالش، همایش ملی تغییر اقلیم را برگزار خواهد کرد.
به گفته صالحی جوزانی، این همایش دو فرصت مهم برای جامعه پژوهشی و محققان کشور فراهم میآورد:
1. ارائه سخنرانی و ارائه آخرین دستاوردهای پژوهشی کشور در حوزه تغییر اقلیم و مدیریت پایدار.
2. برگزاری رویداد «ایدههای برتر» با هدف شناسایی و شکوفایی نوآوریها.
وی از تمامی پژوهشگران، اساتید دانشگاهها، شرکتهای دانشبنیان، دانشجویان و حتی کشاورزان پیشرو دعوت کرد تا ایدههای نوآورانه خود را در زمینههای مدیریت و فناوری برای مقابله با تغییرات اقلیمی ارسال نمایند.
معاون پژوهش و فناوری سازمان تات در توضیح این ایدهها گفت: این ایدهها میتوانند در قالب اختراعات جدید محققین، ایدههای بکر و تست نشده، یا حتی تولیدات علمی، فرهنگی، اجتماعی و هنری با محوریت مدیریت تغییر اقلیم باشند.
به گزارش اخبار روزانه کشاورزی، این همایش ملی با هدف یافتن راهکارهای بومی و نوآورانه برای کاهش اثرات تغییرات اقلیمی و حرکت به سمت کشاورزی و مدیریت منابع طبیعی پایدار برگزار میشود.
بر اساس این گزارش و بر پایه اطلاعیه سازمان تات، مهلت نهایی ارسال مقالات کامل، ۲۵ آبانماه بوده و این همایش در روزهای ۱۰ و ۱۱ آذر ۱۴۰۴ برگزار میگردد.
اسلایدر
طرح دیمزارها؛ پایان فاز اول و آغاز جهشی نوین
اجرای «طرح جهش تولید در دیمزارها» در پایان برنامه پنجساله اول، به طور کلی مثبت ارزیابی میشود و این طرح هماکنون وارد فاز دوم پنجساله خود با تأکید بر تولید پایدار شده است. هدفگذاری جدید، افزایش سطح زیر پوشش از ۴.۵ میلیون هکتار به ۵.۳ میلیون هکتار است تا سهم این طرح در تأمین امنیت غذایی کشور بیش از پیش تثبیت شود.
پایگاه خبری داوان نیوز: اجرای موفقیتآمیز «طرح جهش تولید در دیمزارها» در پایان برنامه پنجساله اول، نه تنها نقش بیبدیلی در افزایش ۳۶ درصدی عملکرد محصولات دیم و تأمین امنیت غذایی کشور ایفا کرده، بلکه با ورود به فاز دوم، افقهای تازهای از کشاورزی پایدار را در ۵.۳ میلیون هکتار از اراضی کشور ترسیم میکند.
به گزارش محسن شکربیگی، خبرنگار داوان نیوز؛ طرح «جهش تولید در دیمزارها» به عنوان یک برنامه ملی و بخشی از جهش تولید در بخش کشاورزی، با هدف افزایش پایداری و بهرهوری در زمینهای دیم، پس از پایان برنامه پنجساله اول خود، به مرحله دوم اجرا وارد شده است. این گزارش به بررسی چگونگی اجرا و دستاوردهای این طرح در استانهای مختلف میپردازد.
چشمانداز ملی و اجرای استانی
این طرح با پوشش میلیونها هکتار از اراضی دیم کشور، در استانهای متعددی به اجرا درآمده است. بر اساس گزارشهای رسمی، این طرح در فاز اول خود با استقبال و موفقیت چشمگیری در بسیاری از استانها روبرو شده است.
نمونهای از اجرای استانی طرح:
استان اردبیل: این استان با تحت پوشش بردن ۴۳۲ هزار هکتار از اراضی دیم، به عنوان استان برتر کشوری در دو سال متوالی شناخته شده است. گزارشها حاکی از افزایش ۷۰ درصدی تولید در طول چهار سال اجرای طرح است.
استان آذربایجان شرقی: طرح در ۶۹۰ هزار هکتار از اراضی این استان در حال اجراست. برگزاری بیش از ۲۳۴۵ دوره آموزشی-ترویجی و توسعه مکانیزاسیون از مهمترین اقدامات همراه طرح بوده است.
استان لرستان: سطح زیر پوشش طرح در این استان از ۲۷۰ هزار هکتار به ۴۲۰ هزار هکتار افزایش یافته که نشان از توسعه کمی و کیفی برنامه دارد.
استان آذربایجان غربی: این استان نیز با ۴۱۰ هزار هکتار اراضی زیر پوشش، از جمله مناطق پیشرو در اجرای کامل زیرپروژههای مختلف طرح است.
استان فارس: طرح در ۱۷ شهرستان این استان و در مساحتی بالغ بر ۲۷۰ هزار هکتار در حال اجراست و تسهیلات کمبهره به کشاورزان اختصاص یافته است.
استان مازندران: اگرچه استان مازندران به کشت برنج و باغات معروف است، اما اجرای این طرح در ۶۰ هزار هکتار از اراضی دیم کوهپایهای این استان، با هدف توسعه کشت گیاهان دارویی، غلات و دانههای روغنی در دستور کار قرار دارد.
دستاوردها و پیامدهای کلان طرح
اجرای این طرح در سطح ملی منجر به نتایج مثبت و ملموسی شده است:
افزایش بهرهوری و عملکرد: بر اساس آمارها، این طرح موجب رشد ۳۶ درصدی عملکرد در واحد سطح در سال زراعی ۱۴۰۱-۱۴۰۲ نسبت به سال قبل از آن شده است. در سال سوم اجرا، یک و نیم میلیون تن به بهرهوری محصولات دیم اضافه شد.
تغییر الگوی کشت و تنوعبخشی: علاوه بر غلات اصلی مانند گندم و جو، کشت گیاهانی مانند حبوبات (نخود و عدس)، گیاهان علوفهای، دانههای روغنی و گیاهان دارویی به منظور غنیسازی خاک و درآمدزایی بیشتر برای کشاورزان ترویج شده است.
مدیریت پایدار منابع آب و خاک: ترویج روشهای نوینی مانند کشت مستقیم (No-Till) و کاشت روی خطوط تراز، نقش بسزایی در حفظ رطوبت خاک، جلوگیری از فرسایش و ارتقای سلامت اراضی داشته است.
پشتیبانی مالی و فنی: پرداخت تسهیلات کمبهره (۴ درصد) برای خرید نهادهها و ماشینآلات، برگزاری دورههای آموزشی گسترده و توسعه بیمه محصولات دیم، از جمله حمایتهای کلیدی برای کشاورزان بوده است.
چالشهای پیش رو
با وجود موفقیتها، این طرح با چالشهایی نیز مواجه است:
تغییرات اقلیمی و خشکسالی: استانهایی مانند آذربایجان شرقی با کاهش ۵۱ درصدی بارشها مواجه بودهاند که ادامه کار را با دشواری روبرو میکند.
مسائل قیمتگذاری و بیمه: برخی کشاورزان از پایین بودن قیمت تضمینی دولت برای محصولاتی مانند جو و عدس و نیز تأخیر در پرداخت خسارات بیمه گلایه دارند.
به گزارش اخبار روزانه کشاورزی، اجرای «طرح جهش تولید در دیمزارها» در پایان برنامه پنجساله اول، به طور کلی مثبت ارزیابی میشود و این طرح هماکنون وارد فاز دوم پنجساله خود با تأکید بر تولید پایدار شده است. هدفگذاری جدید، افزایش سطح زیر پوشش از ۴.۵ میلیون هکتار به ۵.۳ میلیون هکتار است تا سهم این طرح در تأمین امنیت غذایی کشور بیش از پیش تثبیت شود.
اسلایدر
تخفیف و سازگاری؛ تدابیر سازمانی برای مدیریت تغییر اقلیم
پایگاه خبری داوان نیوز: تغییر اقلیم به عنوان یکی از بزرگترین چالشهای زیستمحیطی قرن حاضر، تأثیرات عمیقی بر بخش کشاورزی و مدیریت منابع طبیعی داشته است. این پدیده با نمود افزایش دما و کاهش بارش، امنیت غذایی و معیشت خانوارهای روستایی را با مخاطره مواجه ساخته است.
ناظم رامتین؛ خبرنگار داوان نیوز: این مقاله با بررسی ابعاد مختلف تغییرات اقلیمی در ایران، به تبیین اهمیت مدیریت پایدار کشاورزی و منابع طبیعی پرداخته و راهبردهای سازگاری و کاهش اثرات این پدیده را ارائه مینماید. همچنین، برنامهها و سیاستهای سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی به عنوان نهاد متولی در این زمینه مورد بررسی قرار گرفته است.
بخش کشاورزی در ایران با سهم ۱۸ درصدی در تولید ناخالص داخلی، بیش از ۲۰ درصد اشتغال و ۸۵ درصد عرضه مواد غذایی، نقش حیاتی در اقتصاد و امنیت غذایی کشور ایفا میکند. با این حال، ایران در منطقهای خشک و نیمهخشک واقع شده و پیشبینیها حاکی از افزایش ۲ تا ۳.۵ درجهسانتیگراد دمای هوا و کاهش بارش در دهههای آینده است. این تغییرات اقلیمی، پایداری تولیدات کشاورزی را با تهدید جدی مواجه ساخته و لزوم حرکت به سمت مدیریت پایدار را بیش از پیش ضروری ساخته است. همایش ملی “تغییر اقلیم؛ مدیریت پایدار کشاورزی و منابع طبیعی” توسط سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در آذر ۱۴۰۴، فرصتی برای بررسی علمی این چالش و ارائه راهکارهای عملی است.
تأثیرات تغییرات اقلیمی بر کشاورزی و منابع طبیعی
تأثیر بر منابع آبی
افزایش دما منجر به افزایش سطح تبخیر و تعرق سالانه و کاهش منابع آبی قابل دسترس شده است. بهرهوری پایین آب در بخش کشاورزی ایران در مقایسه با استانداردهای جهانی، این آسیبپذیری را تشدید کرده است.
تأثیر بر تولید و امنیت غذایی
بر اساس پژوهشها، تغییرات اقلیمی میتواند بر عملکرد محصول در واحد سطح و مجموع تولید به ویژه در مناطق نیمهخشک که ۷۷ درصد محصولات زراعی کشور را تولید میکنند، اثر منفی بگذارد. این امر از طریق تأثیر بر میزان تولیدات کشاورزی، بر قیمت، صادرات و واردات این محصولات نیز اثرگذار خواهد بود.
تخریب خاک و کاهش تنوع زیستی
استفاده نامتعادل از منابع خاک و آب و کاربرد بیرویه نهادههای شیمیایی، منجر به فرسایش خاک و کاهش حاصلخیزی شده است. این عوامل در کنار تغییرات اقلیمی، تنوع زیستی و تعادل اکولوژیکی را با مخاطره مواجه ساخته است.
راهبردهای مدیریت پایدار در برابر تغییرات اقلیمی
مدیریت پایدار زمین (SLM)
مدیریت پایدار زمین به عنوان یک راهبرد کلیدی، شامل استفاده از منابع زمین (خاک، آب، حیوانات و گیاهان) برای تولید کالاها جهت رفع نیازهای انسانی، در حالی که پتانسیل تولید بلندمدت این منابع و عملکردهای زیست محیطی آنها حفظ شود، تعریف میشود. پژوهشها نشان میدهد روشهایی مانند شخم زدن عمود بر جهت شیب، ایجاد بند در بالادست زمین و استفاده از کود حیوانی بیشترین تأثیر را در افزایش عملکرد محصولات کشاورزی داشتهاند.
مؤلفههای کلیدی مدیریت پایدار زمین:
– سیاستهای حمایتی و نهادی: توسعه مکانیسمهای انگیزشی برای پذیرش مدیریت اراضی پایدار
– روشهای کاربری زمین مشارکتی: involvement of local communities
– استفاده یکپارچه از منابع طبیعی: توسط کشاورزان و در مقیاس اکوسیستم
کشاورزی هوشمند به اقلیم
کشاورزی هوشمند به اقلیم شامل مجموعهای از practices است که به کشاورزان در سازگاری با تغییرات اقلیمی و کاهش پیامدهای منفی آن کمک میکند. این راهبرد شامل انتخاب ارقام مناسب، تغییر تاریخ کاشت، تناوب زراعی، حرکت به سمت روشهای مدرن آبیاری و کشت محصولات با نیاز آبی کمتر است.
مدیریت تلفیقی آفات (IPM)
مدیریت تلفیقی آفات به عنوان یک رویکرد جامع و پایدار، با ترکیب روشهای زیستی، مکانیکی، زراعی و شیمیایی، سبب کاهش وابستگی به آفتکشهای شیمیایی و حفظ تعادل بومشناختی میشود. از مهمترین مزایای این روش میتوان به کاهش هزینههای تولید، افزایش کیفیت و بازدهی محصولات، امنیت غذایی، کاهش آلودگی منابع طبیعی و حفظ تنوع زیستی اشاره کرد.
برنامهها و سیاستهای سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
راهبردهای تخفیف و سازگاری
سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاوری، راهبردهای تخفیف (Mitigation) و سازگاری (Acclimation) را به عنوان دو روش شناخته شده برای کاهش اثرات منفی تغییر اقلیم ترویج میدهد:
– راهبردهای تخفیف: کاهش انتشار گازهای گلخانهای از طریق فعالیتهای مدیریتی مختلف از قبیل کاهش کاربرد کودهای شیمیایی، مکانیزاسیون، افزایش ترسیب کربن، حرکت به سمت کشاورزی ارگانیک
– راهبردهای سازگاری: تنظیم رشد و نمو گیاه به گونهای که کمتر در معرض تغییرات اقلیمی قرار بگیرد از طریق انتخاب رقم مناسب، تغییر تاریخ کاشت، تراکم کاشت، تناوب زراعی و الگوی کشت
توسعه و ترویج فناوریهای پایدار
این سازمان بر تأمین فناوریهای کشاورزی و حمایتهای نهادی از کشاورزان و روستاییان به عنوان عوامل مهم در مدیریت پایدار زمین تأکید دارد. این امر از طریق در اختیار قرار دادن فناوریهای جدید به کشاورزان و حمایت دولتی و مشارکتی محقق میشود.
تقویت بنیه اقتصادی کشاورزان
تقویت بنیه اقتصادی کشاورزان از طریق برنامههای آموزشی ترویجی برای افزایش عملکرد در واحد سطح، تعیین قیمت تضمینی متناسب با هزینههای تولید هر محصول، و حمایتهای اعتباری، بیمهای و نهادی با مشارکت کشاورزان از دیگر برنامههای این سازمان است.
ترویج کشت گونههای مقاوم
سازمان، کشت و توسعه گونههای مقاوم به خشکی و شوری را به عنوان یکی از محورهای اصلی برنامههای خود دنبال میکند. از جمله این گونهها میتوان به درختان بنه، بادام کوهی، گز، ارس و کهور اشاره کرد که هر کدام دارای ویژگیهای منحصر به فرد مقاومتی در برابر شرایط سخت محیطی هستند.
جدول ۱: گونههای درختی مقاوم و ویژگیهای آنها

توسعه نظامهای بهرهوری آب
با توجه به پایین بودن بهرهوری آب در بخش کشاورزی ایران در مقایسه با استانداردهای جهانی, این سازمان بر توسعه و ترویج روشهای مدرن آبیاری و کشت محصولات کمآببر مانند زعفران، پسته، گیاهان دارویی و موسیر تأکید دارد.
به گزارش اخبار روزانه کشاورزی، تغییرات اقلیمی به عنوان یک چالش جدی، پایداری بخش کشاورزی و منابع طبیعی ایران را با تهدید مواجه ساخته است. با این حال، با اتخاذ راهبردهای مناسب مدیریت پایدار میتوان این تهدید را به فرصتی برای تحول در نظام کشاورزی تبدیل کرد. سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با محور قرار دادن مدیریت پایدار زمین، کشاورزی هوشمند به اقلیم، توسعه فناوریهای پایدار و تقویت بنیه اقتصادی کشاورزان، برنامهریزی جامعی برای مقابله با اثرات تغییرات اقلیمی تدوین کرده است.
همایش ملی “تغییر اقلیم؛ مدیریت پایدار کشاورزی و منابع طبیعی” در آذر ۱۴۰۴، فرصت ارزشمدی برای تبادل دانش بومی و علمی، معرفی راهکارهای عملی و تقویت همکاریهای بینبخشی در این زمینه است. موفقیت این راهبردها مستلزم مشارکت فعال کشاورزان، حمایت نهادی پایدار و عزم ملی برای حرکت به سمت کشاورزی پایدار است تا از این طریق، هم امنیت غذایی نسل حاضر تأمین شود و هم منابع برای نسلهای آینده حفظ گردد.
منابع گزارش
1. بر اساس پژوهشهای منتشر شده در نشریات علمی داخلی (۱۳۹۱)
2. مطالعات مؤسسه تحقیقات خاک و آب (۱۳۹۳)
3. پژوهشهای بینالمللی در زمینه مدیریت پایدار زمین
4. گزارشهای هیئت بینالدولی تغییر اقلیم (IPCC)
5. مطالعات سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
-
اقتصاد2 هفته پیشتغییر پارادایم در اقتصاد کشاورزی؛ از محدودیت منابع تا سازوکارهای نوین توسعه
-
دانستنی ها9 ماه پیشکسب و کار؛ شرایط ورود به شغل سم فروشی چیست؟
-
آموزش8 ماه پیشگام به گام با کاشت نهال های کشت بافتی خرمای مجول (قسمت اول؛ انتخاب زمین)
-
بازرگانی1 سال پیشآیا قیمت کود یارانه ای را می دانید؟
-
اسلایدر3 هفته پیشهمایش ملی «تغییر اقلیم»؛ یافتن راهکارهای مدیریت پایدار
-
اسلایدر8 ماه پیشروش های کشت، صادرات و استان های فعال در کشت تنباکو
-
خبرهای سازمانی3 هفته پیشانتقاد تند آنجفی؛ «دستفرمان خطا» ما را به بحران کشانده
-
استان ها7 ماه پیشکشت، صادرات و مناطق مهم تولید سیر در ایران

