علوم و آموزش
کشت گیاهان شور زیست در اراضی شور استان خوزستان
DA1news: ستاد توسعه زیستفناوری معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان با همکاری برخی از شرکتهای دانشبنیان، اقدام به کشت گیاهان شور زیست در اراضی شور استان خوزستان با هدف تثبیت کانونهای گردوغبار کرده که نتایج این طرح پایلوت نشان داد این روش علاوه بر عدم جابهجایی خاک، زمینه کشاورزی پایدار را نیز در منطقه فراهم کرده است.
به گزارش اخبار روزانه کشاورزی، یکی از بحرانهایی که سالهای اخیر بخش وسیعی از غرب و جنوب غرب کشور و به خصوص استان خوزستان را به تناوب تحت تاثیر قرار داده است، هجوم ذرات معلق در هوا موسوم به گرد و غبار است و در پژوهشهای انجام شده، چند کانون اصلی تولید ریزگرد در استان خوزستان شناسایی شده است.
در مجاورت این کانونهای گرد و غبار، منابع عظیمی از زهآب نیز وجود دارد که بلااستفاده در نواحی خلیج فارس و همچنین هورهای محلی پراکنده هستند و در مواردی، حجم زیاد زه آب در زهکشهای اصلی مشکلساز شده و منجر به پس زدن مجدد زهآب به شبکه آبیاری و زهکشی شده است.
به منظور کاهش کانونهای ریزگرد و همچنین کاهش معضلات ناشی از زهآبها، طرح پایلوتی با عنوان “مدلسازی، طراحی و ایجاد پایلوت پژوهشی با هدف ایده پردازی، ایده پروری، توسعه و بکارگیری فناوریهای زیستی در تثبیت کانونهای بحرانی تولید گرد و غبار” از سوی گروه پژوهش، زیرساخت و توسعه فناوری ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری اجرایی شده است.
محققان این طرح در نظر دارند تا با استفاده تلفیقی از منابع زهآب شور به منظور تولید آبزیان (میگو و آرتمیا)، علوفه و چوب به صورت یک چرخه کامل شورورزی در کانونهای ریزگرد، ضمن تثبیت این کانونها، زمینه اقتصادی پایداری را برای اشتغال و بهبود معیشت ساکنین از طریق بخش خصوصی و شرکتهای دانش بنیان فراهم کنند.
همچنین با استفاده از این منابع زهآب در شورورزی، مسائل مربوط به دفع این زهآبها و باقی ماندن احتمالی ریزگردهای نمکی در سطح حوضچههای تبخیری نیز به صورت اصولی رفع خواهد شد.
“تطبیق فناوریهای معرفی شده برای شرایط محلی در شرایط مشابه خوزستان”، “مدیریت و هدایت پتانسیلهای فناوری کشور” و “انجام تحقیقات مختلف برای توسعه فناوریهای زیستی کشور” از اهداف کلان این طرح پایلوت در حوزه شورورزی به شمار میرود.
مجریان این طرح که با مشارکت شرکتهای دانشبنیان اجرایی شده است، به دنبال “استفاده اقتصادی و پایدار از منابع زهآب بلا استفاده در استان”، “فراهم کردن فرصت اشتغال و تولید اقتصادی با استفاده از منابع حاشیهای، “امکانسنجی برای ورود بخش خصوصی و شرکتهای دانشبنیان برای توسعه فعالیتها”، “بررسی سازگاری ارقام و گونههای جدید گیاهی و آبزی معرفی شده”، “آزمون راهکارها، فناوریها و ایدههای نوین” و “مدل سازی سرنوشت زیست بوم با اجرای پایلوت شورورزی” هستند.
جزئیات تثبیت کانونهای گردوغبار با گیاهان
ماهرو شایق از محققان ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری ، با اشاره به جزئیات اجرای پایلوت شورورزی برای تثبیت کانونهای گرد و غبار، گفت: اجرای این طرح در راستای تثبیت کانونهای گرد و غبار، طراحی شده است و ما برای این منظور از فناوری شوروزی استفاده کردیم.
وی ادامه داد: در طی اجرای این طرح از کشت گیاهان شور زیست در کانونهای گرد و غبار بهره بردیم و توانستیم با استفاده از برخی از گیاهان منتخب، گرد و غبار را تثبیت کنیم.
شایق با تاکید بر اینکه در این طرح، گیاهان شور زیست، در اراضی شور رشد کردند، یادآور شد: مزیت این روش نسبت به روشهای دیگر استفاده از زهآب کشاورزی است. این روش نسبت به سایر روشها به دلیل انجام فرایند خاکورزی و مدیریت خاک از پیچیدگیهایی برخوردار است.
شایق با بیان اینکه در این روش از آب شور برای آبیاری گیاهان شور زیست در اراضی شور استفاده شد، خاطر نشان کرد: روش استفاده شده در این طرح تحقیقاتی به گونهای است که در عین آنکه شرایط مناسبی را برای رشد گیاهان در اراضی شور فراهم کرده، ولی به میزان شوری خاک منطقه اضافه نکرده است.
این محقق ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاستجمهوری با بیان اینکه فاز اول این طرح اجرایی شده است، ابراز امیدواری کرد در فاز دوم با همکاری سازمان جنگلها و مراتع، از طریق کشت و تولید محصولاتی با ارزش افزوده بالا، اقدام به تثبیت کانونهای گرد و غبار خواهد شد.
اجرای طرح زیست فناورانه تثبیت ریزگرد در خوزستان
وی اجرای این طرح پایلوت شورورزی برای تثبیت کانونهای گرد و غبار را در منطقه “جفیر” خوزستان ذکر کرد و ادامه داد: از آنجایی که مخزنی از بذر گیاهان بومی منطقه تهیه شده است، ما در این طرح، بذر ژنتیکی گیاهان بومی منطقه اعم از گیاهان دارویی و برخی درختان را برای کشت انتخاب کردیم.
وی اضافه کرد: علاوه بر این گیاهان، گیاهانی که میتوانستند از نظر اقتصادی به صرفه باشند مانند “کینوا” و “سالیکورنیا” و همچنین درختانی برای زراعت چوب مانند “اکالیپتوس” و “گز” در این منطقه تست شدند.
شایق به دستاوردهای فاز اول پایلوت تثبیت کانونهای گرد و غبار اشاره کرد و گفت: گیاهانی که در طرح پایلوت در منطقه جفیر خوزستان کاشت شدند، توانستند کانونهای گرد و غبار را تثبیت کنند و نتایج نشان داد که این گیاهان خاک را نگه میدارند و مانع از جا به جایی خاک میشوند.
وی تاکید کرد: اگر بتوانیم در این طرح محصولاتی با ارزش افزوده بالا تولید کنیم، علاوه بر تثبیت کانونهای گرد و غبار، قادر خواهیم بود کشاورزی پایداری را در منطقه ایجاد کنیم.
شایق، فاز بعدی این طرح را پرورش آبزی پروری و پرورش آرتمیا دانست که هنوز اجرایی نشده است.
وی خاطرنشان کرد: این روش برای تثبیت کانون گرد و غبار در یزد نیز آغاز شده است.
علوم و آموزش
فناوری خشکسازی پوست انار رونمایی شد
با هدف توسعه فناوریهای نوین و ارزش آفرینی از ضایعات انار، کارگاه آموزشی «فناوریهای پاک در فرآوری انار» با نمایش خشکسازی پوست انار در تنها ۱۸ دقیقه و با حفظ ترکیبات دارویی ارزشمند، در پردیس تحقیقات و آموزش انار ساوه برگزار شد.
پایگاه خبری داوان نیوز: کارگاه فناوریهای پاک در فرآوری انار در جشنواره ملی انار ساوه برگزار شد.
به گزارش داوان نیوز، وحیده نرجسی، سرپرست پردیس تحقیقات و آموزش انار ساوه، از برگزاری کارگاه آموزشی «فناوریهای پاک در فرآوری انار» در دومین روز از چهارمین جشنواره ملی انار ساوه خبر داد.
این کارگاه تخصصی در روز جمعه هفتم آذرماه ۱۴۰۳ در این پردیس برگزار شد و مورد استقبال تجار، صادرکنندگان و تولیدکنندگان صنعتی فرآوردههای انار شهرستان ساوه، روسا و کارشناسان این پردیس و مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان، قرار گرفت.
در این کارگاه، عباس رنجی، مدیرعامل شرکت پارسی گیل، به عنوان مدرس، توضیحات مبسوطی در خصوص تکنولوژی دستگاههای نوین ارائه نمود و دستگاه خشکسازی خانگی را به طور عملی رونمایی و معرفی کرد. در این رونمایی، پوست انار در مدت زمان کوتاه ۱۸ دقیقه و با حفظ ترکیبات ارزشمند فنولی و آنتیاکسیدانی خشک شد.
دکتر نرجسی در حاشیه این کارگاه با اشاره به تولید حدود ۵۰ درصدی پوست انار به عنوان ضایعات در حوزههای خانگی، صنعتی و نیمهصنعتی شهرستان ساوه، که تاکنون بهرهبرداری اقتصادی مناسبی از آن صورت نگرفته است، اظهار داشت: با توجه به وجود بالاترین سطوح ترکیبات آنتیاکسیدانی در پوست انار که از ارزش غذایی و دارویی بسیار بالایی برخوردار است، بهرهگیری از این فناوریهای پاک میتواند نقش بهسزایی در تکمیل زنجیره ارزش افزوده محصول استراتژیک انار ایفا کند.
سرپرست پردیس تحقیقات و آموزش انار ساوه افزود: استفاده از این دستگاهها در سطوح مختلف، در کنار تولید فرآوردههای متعارف مانند آب، کنستانتره و رب انار، نه تنها از هدررفت این ماده باارزش جلوگیری میکند، بلکه سبب رونق اقتصادی و ایجاد اشتغال برای بهرهبرداران حوزه انار در شهرستان ساوه خواهد شد.
در پایان این کارگاه، مقرر شد در راستای توسعه این فناوری و عینیسازی نتایج آن، یک دستگاه در ابعاد نیمهصنعتی توسط شرکت پارسی گیل در اختیار یکی از تولیدکنندگان فرآوردههای انار قرار گیرد تا پروژه پایلوت تولید صنعتی پوست انار خشک در شهرستان ساوه آغاز گردد.
علوم و آموزش
طرح برتر «رویداد ملی فناورانه انار» معرفی شد
در نخستین رویداد ملی فناورانه انار، طرح نوآورانه دکتر محمدرضا وظیفهشناس با موضوع «غنیسازی خاک و کاهش مصرف آب به روش شبهگلدانی» که راهکاری برای مقابله با چالشهای عمده باغداران انار است، به عنوان طرح برتر انتخاب شد.
پایگاه خبری داوان نیوز: طرح نوآورانه «شبهگلدانی» پژوهشکده مرکبات، طرح برتر نخستین رویداد ملی فناورانه انار شد.
به گزارش خبرنگار داوان نیوز، نخستین رویداد ملی فناورانه انار با معرفی طرحهای برتر به کار خود پایان داد. در این رویداد که با حضور ۳۷ ایده فناورانه از سراسر کشور برگزار شد، طرح دکتر محمدرضا وظیفهشناس با موضوع «غنیسازی خاک و کاهش مصرف آب در باغهای انار به روش شبهگلدانی» به عنوان طرح برتر انتخاب شد.
این رویداد ملی میزبان پژوهشگران و صاحبان ایده بود که پس از ارزیابیهای اولیه، ۲۷ طرح برای ارائه انتخاب شدند و در نهایت، ۱۰ طرح به مرحله نهایی راه یافتند.
بر اساس رأی هیأت داوران تخصصی، طرح دکتر محمدرضا وظیفهشناس، عضو هیأت علمی پژوهشکده مرکبات و مروج ارشد انار کشور، که با سه ایده فناورانه در این رویداد حضور یافته بود، موفق به کسب عنوان برتر شد. این طرح نوآورانه، راهحلی مؤثر برای بهینهسازی مصرف آب و افزایش حاصلخیزی خاک در باغهای انار ارائه میدهد.
دکتر وظیفهشناس علاوه بر عضویت در هیأت علمی پژوهشکده، معاونت پژوهش و فناوری مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد را نیز بر عهده دارد.
برگزاری چنین رویدادهایی، نقش بسزایی در شناسایی و شکوفایی ظرفیتهای فناورانه بخش کشاورزی و توسعه پایدار این صنعت دارد.
علوم و آموزش
بیوتکنولوژی به کمک صرفهجویی در مصرف آب آمد
یک نوآوری فرانسوی در حوزه کشاورزی پایدار، مصرف آب را تا ۲۰ درصد کاهش میدهد. این فناوری که بر پایه مولکولهای طبیعی گیاهی (فیتواسترولها) توسعه یافته، به محصولات کمک میکند تا با کمآبی سازگار شده و در برابر تغییرات اقلیمی مقاومت کنند.
پایگاه خبری داوان نیوز: در پی تشدید تغییرات اقلیمی و افزایش دورههای خشکسالی، یک شرکت نوپای فرانسوی با استفاده از بیوتکنولوژی، راهحلی امیدبخش برای کاهش مصرف آب در کشاورزی ارائه کرده است. این نوآوری میتواند آینده تولید غذا در سراسر جهان را متحول کند.
به گزارش داوان نیوز، نسل جدیدی از نوآوران حوزه بیوتکنولوژی کشاورزی در اروپا در حال بازتعریف روشهای تولید مواد غذایی تحت شرایط سخت اقلیمی هستند. در میان این پیشگامان، شرکت «الیسیت پلنت» (Elicit Plant) فرانسوی بهدلیل توسعه فناوری که به گیاهان در مقابله با کمآبی کمک میکند، شناخته شده است.
دفتر مرکزی این استارتاپ که در عین حال یک مرکز تحقیقاتی و زمین آزمایش است، مجهز به آزمایشگاههای پیشرفته زیستشناسی و شیمی و همچنین یک واحد تولیدی کوچک میباشد. در این مرکز، تیمی بینالمللی از دانشمندان مشغول تبدیل ایدههای تحقیقاتی به راهحلهای عملی و قابل اجرا در مزرعه هستند.
کلید این فناوری، استفاده از «فیتواسترولها» است. به گفته «امریک مولین»، مهندس زراعت و مدیر ارشد عملیات الیسیت پلنت، «فیتواسترولها مولکولهای طبیعی هستند که در تمام گیاهان یافت میشوند. آنها به تنظیم تبادلات سلولی گیاه کمک کرده و آن را قادر میسازند تا با تنشهای محیطی مختلف، از جمله کمآبی، سازگار شود.»
نتایج ملموس: ۲۰ درصد صرفهجویی در مصرف آب
دادههای میدانی این شرکت، اثربخشی چشمگیر این فناوری را تأیید میکند. «مگدالنا کوتنیک»، رئیس آزمایشگاههای الیسیت پلنت، در این باره میگوید: «ما بر روی طیف وسیعی از محصولات از جمله ذرت، سویا، آفتابگردان و غلات کار میکنیم. آزمایشهای میدانی به وضوح نشان دادهاند که گیاهان ذرت تیمار شده با این فناوری، به طور متوسط ۲۰ درصد آب کمتری در مقایسه با گیاهان untreated مصرف میکنند.»
این محصول در دسته «محرکهای زیستی» قرار میگیرد که برای اولین بار در دهه ۱۹۹۰ معرفی شدند و از سال ۲۰۲۲ تحت مقررات سختگیرانه اتحادیه اروپا قرار گرفتهاند.
گسترش در بازار اروپا
مولین با اشاره به موفقیتهای قانونی این شرکت میافزاید: «ما یکی از اولین مجوزهای اروپایی را دریافت کردیم که به ما امکان میدهد با همان مجوز در تمام کشورهای عضو اتحادیه اروپا فعالیت توزیع داشته باشیم. این یک فرصت استثنایی برای گسترش سریع فناوری ما محسوب میشود.»
با توجه به تشدید بحرانهای آبوهوایی، راهحلهایی که به بهرهوری بیشتر آب در کشاورزی کمک میکنند، دیگر یک گزینه لوکس نیستند، بلکه یک ضرورت اجتنابناپذیر برای امنیت غذایی جهان به شمار میروند. کار شرکت الیسیت پلنت نمادی از توانمندی بیوتکنولوژی کشاورزی اروپا در ارائه همزمان نوآوری علمی و تأثیر ملموس در مزرعه است.
-
اقتصاد2 هفته پیشتغییر پارادایم در اقتصاد کشاورزی؛ از محدودیت منابع تا سازوکارهای نوین توسعه
-
دانستنی ها9 ماه پیشکسب و کار؛ شرایط ورود به شغل سم فروشی چیست؟
-
آموزش8 ماه پیشگام به گام با کاشت نهال های کشت بافتی خرمای مجول (قسمت اول؛ انتخاب زمین)
-
بازرگانی1 سال پیشآیا قیمت کود یارانه ای را می دانید؟
-
اسلایدر3 هفته پیشهمایش ملی «تغییر اقلیم»؛ یافتن راهکارهای مدیریت پایدار
-
اسلایدر8 ماه پیشروش های کشت، صادرات و استان های فعال در کشت تنباکو
-
خبرهای سازمانی3 هفته پیشانتقاد تند آنجفی؛ «دستفرمان خطا» ما را به بحران کشانده
-
استان ها7 ماه پیشکشت، صادرات و مناطق مهم تولید سیر در ایران

