اسلایدر
مدیر باغبانی جهاد کشاورزی استان گلستان عنوان کرد: اهمیت بخش بازرگانی در افزایش تولید محصولات باغی
پایگاه خبری DA1news- مجید احمد میرمحمدعلی:
اهمیت کشاورزی و جایگاه آن در کشور و به تبع آن گستردگی نیروهای فعال در حوزه ستادی و چه فعالان این بخش مهم و استراتژیک کشور و با در نظر گرفتن نقش مهم آن در امنیت غذایی کشور موجب شده است که در سال های اخیر نگاه ویژه و حمایت های بسیاری از طرف دولتها در بخش های مختلف زراعت، مراتع، و باغبانی به صورت جدی تر و علمیاتی صورت بگیرد.
این نگاه ویژه به صورتی است که در بیانات و تاکیدات مقام معظم رهبری و همچنین ریاست محترم جمهوری نیز به وضوح و مکرر به چشم میخورد چرا که این بخش سهم بسزایی در تولید و تامین و امنیت غذایی جامعه دارد.
در این بین تولیدات محصولات باغی در کشور یکی از ارکان مهم بخش کشاورزی بشمار میرود که شامل تولیدات باغی، گیاهان دارویی و گیاهان گلخانه ای را دربر میگیرد.
همچنین با توجه به حجم تولیدات محصولات باغی و ارزش اقتصادی بالای آن و سهم آن اشتغالزایی به اهمیت آن می افزاید.
استان گلستان در تولیدات باغی سهم بسیار بالایی در سطح کشور برخوردار می باشد و به همین منظور خبرنگار اعزامی پایگاه خبری اخبار روزانه کشاورزی(DA1news) به استان گلستان با مهندس نویدرضا فرهانی معاون مدیریت باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان گفت و گویی انجام داده است که می خوانید:
مهندس نوید رضا فرهانی معاون مدیریت باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان در ابتدای این گفت و گو گفت: با در نظر گرفتن سرمایه گذاری های صورت گرفته دولتی و همچنین سیاست های اجرایی وزارت جهاد کشاورزی کشور درانتقال محصولات زراعی به زیر پوشش کشت گلخانه ها و با در نظر گرفتن ، موجب آن شده است که اهمیت تولیدات باغبانی کشور پررنگ تر شود چرا که گشت گلخانه، موجب تولید بیشتر محصول ، صرفه جوی در آب و همچنین اشتغالزایی میشود.
مهندس نوید رضا فرهانی گفت: با این مقدمه که گفته شده و همچنین از مجموع 650 هزار هکتار زمین های کشاورزی استان گلستان، بین 35 تا 40 هزار هکتار آن را کشت محصولات باغی و گیاهان دارویی را شامل می شود که این حجم از کشاورزی اهمیت تولیدات باغی را در استان و همچنین در کشور می رساند.
وی افزود: با وجود پتانسل های موجود و تنوع اقلیمی در استان گلستان، تنوع مختلفی در تولیدات باغی را در استان دار هستیم که تولید بیش از 26 گونه محصولات باغی به صورت عمده را شامل می شود.
وی در باره عمده ترین محصولات باغی استان توضیح داد و گفت: عمده ترین محصولات باغی استان گلستان را درختان سیاه ریشه تشکیل می دهد که گلستان دراین بین در تولید میوه های آلو، هلو و شلیل، رتبه های اول تا سوم را در تولید این محصولات به لحاظ سطح و تولید را به خود اختصاص داده است.
فرهانی در بخش تولید مرکبات در استان گلستان گفت: در بخش مرکبات و با توجه به دارا بودن اقلیم معتدل، حدود 6 هزار هکتار از اراضی زیر کشت محصولات باغی استان به مرکبات اختصاص دارد که بین 100 تا 120 هزار تن در طول سال را دربر میگیرد.
وی افزود: در تولید زیتون ،با توجه به این که کشت درخت و تولید زیتون از گذشته های دور در استان متداول بوده به همین دلیل استان گلستان یکی از مناطق زیتون کاری در کشور بشمار میرفته است .
مهندس فرهانی گفت: همچنین در سال 1371 با اجرای طرح طوبی با سرمایه گذاری وزارت جهاد کشاورزی تولید زیتون در استان توسعه بیشتری پیدا کرد.
طرح کشت درختان مثمر
وی اظهار داشت: با مطالعاتی که در سال 82 در 110هزار هکتار از اراضی شیب دار استان انجام شد و با همچنین به رانش زمین در این اراضی که در پی آن فرسایش آبی و خاکی میشد و همچنین وقوع سیل و روان آب هایی که خسارت های زیادی به کشاورزی در مناطق پایین دست استان وارد می آورد، باعث گردید که طرح کشت درختان مثمر در اراضی شیب دار توسط دولت وقت مصوب شد.
فرهانی افزود: با اجرای این طرح 70 هزار هکتار از اراضی شیب دار استان، مساعد کشت محصولات باغی شناخته شد که در طی این سال ها با اعتبار بیش از 40 میلیارد تومان 30 هزار هکتار از این زمین ها ، توسط باغداران عزیز زیر کشت محصولات باغی قرار گرفت.
وی گفت: با توجه به اینکه کاربری بعضی از این زمینها به دلایلی تغییر داده شد اما همچنان عمده این زمینها به امر باغبانی مشغول هستند که کشت و تولید درخت زیتون از اصلی ترین و مهمترین آنهاست.
وی در ادامه افزود: از دیگر محصولات استان در حوزه باغی کشت و تولید گردو و فندق است و همچنین در چند سال اخیر تولید گیاهان دارویی نیز به محصولات استان افزوده شده است. همچنین کشت گل محمدی و زعفران و کشت گونه هایی که سازگاری با استان را دارا هستند را هم زیر کشت قرار داده ایم.

کشت گلخانه ای
معاون مدیریت امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان در بخش دیگری از سخنان خود در خصوص کشت گلخانه ای در استان گلستان گفت: تا قبل از سال 95، هفت هکتار گلخانه داشتیم که عمده تولیدات آن به کشت گل و گیاه زینتی اختصاص داشت.
وی گفت: از سال 95 به بعد با تخصیص اعتبارات و تسهیلات به کشاورزان و سیاست های اعمال شده توسط وزارت جهاد کشاورزی گام های خوبی برداشته شده که در حال حاضر حدود 80 هکتار در زمینه کشاورزی گلخانه ای فعال و مشغول به کار هستند.
فرهانی ادامه داد: این 80 هکتار گلخانه در بخش های گل و گیاه زینتی، کشت سبزی و صیفی جات که شامل گوجه، خیار و فلفل است و بخشی از این نیز به تولید لیمو ترش اختصاص دارد وهمچنین اختصاص 75 هکتار دیگر از زمین های زراعی به گشت گلخانه ای از برنامه های در دست اجرا توسط سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان است که می توان نام برد.
وی در ادامه گفت: همچنین مجوز 550 هکتار دیگر در موضوع صادر شده است که فعالان این حوزه بعد از دریافت مجوز ها و دریافت تسهیلات دولتی به چرخه کشت و تولید اضافه خواهند شد.
وی اظهار داشت: طبق برنامه، استان گلستان باید 650 هکتار از زمین های زراعی را زیر پوشش کشت گلخانه ای قرار دهد که انشاالله با تدابیر و طرح هایی که برنامه ریزی شده است و همچنین ورود سرمایه گذاری های بخش خصوصی به این مهم دست پیدا خواهیم کرد.
مهندس فرهانی در پاسخ سوال خبرنگار DA1news در خصوص استفاده از تکنولوژی روز و مکانیزاسیون در بخش کشاورزی گلخانه ای گفت: همه گلخانه هایی که جدیدا احداث می شوند باید تابع استاندارد و دستورالعمل هایی علمی و مهندسی مصوب باشند که مکانیزاسیون، یکی از آنهاست همچنین بانک کشاورزی به عنوان کارگزار اصلی مالی، پرداخت تسهیلات را منوط به این استانداردهای قرار داده است.
فرهانی گفت: با ورود کشاورزان به کشت گلخانه ای، در کنار افزایش بیشتر تولید، در مصرف آب نیز صرفه جویی زیادی صورت می گیرد و در بخش اشتغالزایی هم افزایش 30 برابری را خواهد داشت.
وی ادامه داد: با درنظر گرفتن سیاست ها و اولویت اصلی وزیر محترم وزارت جهاد کشاورزی ،جناب ساداتی نژاد در اجرای کشت گلخانه و همچنین حمایت های انجام گرفته و در دست اجرا، امیدواریم در این بخش به موفقیت های بسیاری دست یابیم.
اهمیت بخش بازرگانی
مهندس نوید رضا فرهانی در بخش دیگری از این گفت و گو گفت: یکی از معضلات محصولات باغی، بخش بازرگانی این محصولات است . و با توجه به هزینه بر بودن تولید محصولات باغی، باعث شده در بعضی موارد و مواقع تولید محصول، صرفه اقتصادی نداشته باشد.
وی ادامه داد: با توجه به این موضوع که 70 تا 80 درصد تولیدات به صورت تازه خوری در خود استان صورت می گیرد و یا به سایر استان های همجوار ارسال می شود و 20 درصد باقیمانده نیز با توجه به همجواری استان گلستان با کشورهای اوراسیا به این کشورها صادر میشود.
وی درباره صادرات تولیدات باغی به کشورهای اوراسیا توضح داد و گفت: از آنجایی که صادرات محصولات باید با استانداردهای کشور مقصد سازگاری داشته باشد و با توجه به سختگیریهای بعضی از این کشورها، مسائل و مشکلاتی بوجود می آورد که تاثیر زیادی در صادرات بوجود می آورد که بعضا موجب ضرر و زیان به کشاورزی منطقه می شود.
فرهانی گفت: در این بین در صورت تدوین سیاست ها و ثبات در روابط خارجی که توسط وزارت جهاد کشاورزی، وزارت امور خارجه و وزارت صمت صورت میگیرد، می توانیم گام های خوب و مثبتی در امر صادرات محصولات باغی داشته باشیم چرا که بخش بازرگانی مهمترین مقوله در تولید محصولات کشاورزی است.
اشتغالزایی و حضور بانوان
مهندس فرهانی در باره حضور بانوان در بخش باغبانی و کشت گلخانه ای توضیح داد و گفت: ما در بخش گلخانه ای که حدود 15 هزار بهره بردار را تشکیل می دهند دو بخش را داریم که یک بخش از آن به گلخانه های بزرگ مقیاس که بالای 3هزار متر می باشد اختصاص دارد و بخش دیگر، مربوط به کمک به خانوارهای روستایی می باشد که اختصاصا به فعالیت در بافت روستایی به تولیدات باغی و گلخانه ای بانوان روستایی می پردازد. که این بخش ، نقش زیادی در بازار های محلی داشته و به نوع خود به اشتغالزایی نیز کمک میکند.
وی در پایان درباره صنایع تبدیلی تولیدات باغی استان گفت: خام فروشی در بخش محصولات باغی یکی از معظلاتی است که در سطح کشور نیز وجود دارد. استان گلستان در بخش زیتون توانسته است باایجاد کارخانجات و واحد های تولیدی مختلف در بسته بندی و روغن گیری زیتون ورود کند و در این بخش وضعیت خوبی داریم. اما در دیگر محصولات به دلایل مختلف از وضعیت خوب و مطلوبی برخوردار نیستیم.
ویدئو کامل این گفت را در کانال آپارات DA1news.com ببنید:
اسلایدر
همایش ملی «تغییر اقلیم»؛ یافتن راهکارهای مدیریت پایدار
پایگاه خبری داوان نیوز: غلامرضا صالحی جوزانی، معاون پژوهشی و فناوری سازمان تات، از برگزاری همایش ملی «تغییر اقلیم؛ مدیریت پایدار کشاورزی و منابع طبیعی» خبر داد.
به گزارش داوان نیوز، صالحی جوزانی با اشاره به چالشهای جدی ناشی از تغییرات اقلیمی، اظهار داشت: در شرایط حاضر، تغییر اقلیم و گرمایش جهانی از موضوعات بسیار مهم و تأثیرگذاری است که افکار جامعه علمی و اجرایی را به خود معطوف کرده است. شاهد کاهش قابل توجه بارشها، افزایش دما، کمرنگ شدن بارش برف، کاهش روزهای آسمان آبی، خشکی و شور شدن زمینها و خشکیدن چشمهها هستیم.
وی با تأکید بر پیوند امنیت غذایی و امنیت ملی با تولید محصولات کشاورزی، خاطرنشان کرد: این تغییرات اگرچه پیچیده به نظر میرسند، اما غیرقابل مدیریت نیستند. نمونه موفق جهانی در این حوزه، جمهوری خلق چین است که توانسته بخش وسیعی از یکی از بیابانهای خود را به جنگل و مزارع محصول تبدیل کند.
معاون پژوهش و فناوری سازمان تات تصریح کرد: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی به عنوان متولی و مرجع علمی بخش کشاورزی و منابع طبیعی، با درک عمیق اهمیت این چالش، همایش ملی تغییر اقلیم را برگزار خواهد کرد.
به گفته صالحی جوزانی، این همایش دو فرصت مهم برای جامعه پژوهشی و محققان کشور فراهم میآورد:
1. ارائه سخنرانی و ارائه آخرین دستاوردهای پژوهشی کشور در حوزه تغییر اقلیم و مدیریت پایدار.
2. برگزاری رویداد «ایدههای برتر» با هدف شناسایی و شکوفایی نوآوریها.
وی از تمامی پژوهشگران، اساتید دانشگاهها، شرکتهای دانشبنیان، دانشجویان و حتی کشاورزان پیشرو دعوت کرد تا ایدههای نوآورانه خود را در زمینههای مدیریت و فناوری برای مقابله با تغییرات اقلیمی ارسال نمایند.
معاون پژوهش و فناوری سازمان تات در توضیح این ایدهها گفت: این ایدهها میتوانند در قالب اختراعات جدید محققین، ایدههای بکر و تست نشده، یا حتی تولیدات علمی، فرهنگی، اجتماعی و هنری با محوریت مدیریت تغییر اقلیم باشند.
به گزارش اخبار روزانه کشاورزی، این همایش ملی با هدف یافتن راهکارهای بومی و نوآورانه برای کاهش اثرات تغییرات اقلیمی و حرکت به سمت کشاورزی و مدیریت منابع طبیعی پایدار برگزار میشود.
بر اساس این گزارش و بر پایه اطلاعیه سازمان تات، مهلت نهایی ارسال مقالات کامل، ۲۵ آبانماه بوده و این همایش در روزهای ۱۰ و ۱۱ آذر ۱۴۰۴ برگزار میگردد.
اسلایدر
طرح دیمزارها؛ پایان فاز اول و آغاز جهشی نوین
اجرای «طرح جهش تولید در دیمزارها» در پایان برنامه پنجساله اول، به طور کلی مثبت ارزیابی میشود و این طرح هماکنون وارد فاز دوم پنجساله خود با تأکید بر تولید پایدار شده است. هدفگذاری جدید، افزایش سطح زیر پوشش از ۴.۵ میلیون هکتار به ۵.۳ میلیون هکتار است تا سهم این طرح در تأمین امنیت غذایی کشور بیش از پیش تثبیت شود.
پایگاه خبری داوان نیوز: اجرای موفقیتآمیز «طرح جهش تولید در دیمزارها» در پایان برنامه پنجساله اول، نه تنها نقش بیبدیلی در افزایش ۳۶ درصدی عملکرد محصولات دیم و تأمین امنیت غذایی کشور ایفا کرده، بلکه با ورود به فاز دوم، افقهای تازهای از کشاورزی پایدار را در ۵.۳ میلیون هکتار از اراضی کشور ترسیم میکند.
به گزارش محسن شکربیگی، خبرنگار داوان نیوز؛ طرح «جهش تولید در دیمزارها» به عنوان یک برنامه ملی و بخشی از جهش تولید در بخش کشاورزی، با هدف افزایش پایداری و بهرهوری در زمینهای دیم، پس از پایان برنامه پنجساله اول خود، به مرحله دوم اجرا وارد شده است. این گزارش به بررسی چگونگی اجرا و دستاوردهای این طرح در استانهای مختلف میپردازد.
چشمانداز ملی و اجرای استانی
این طرح با پوشش میلیونها هکتار از اراضی دیم کشور، در استانهای متعددی به اجرا درآمده است. بر اساس گزارشهای رسمی، این طرح در فاز اول خود با استقبال و موفقیت چشمگیری در بسیاری از استانها روبرو شده است.
نمونهای از اجرای استانی طرح:
استان اردبیل: این استان با تحت پوشش بردن ۴۳۲ هزار هکتار از اراضی دیم، به عنوان استان برتر کشوری در دو سال متوالی شناخته شده است. گزارشها حاکی از افزایش ۷۰ درصدی تولید در طول چهار سال اجرای طرح است.
استان آذربایجان شرقی: طرح در ۶۹۰ هزار هکتار از اراضی این استان در حال اجراست. برگزاری بیش از ۲۳۴۵ دوره آموزشی-ترویجی و توسعه مکانیزاسیون از مهمترین اقدامات همراه طرح بوده است.
استان لرستان: سطح زیر پوشش طرح در این استان از ۲۷۰ هزار هکتار به ۴۲۰ هزار هکتار افزایش یافته که نشان از توسعه کمی و کیفی برنامه دارد.
استان آذربایجان غربی: این استان نیز با ۴۱۰ هزار هکتار اراضی زیر پوشش، از جمله مناطق پیشرو در اجرای کامل زیرپروژههای مختلف طرح است.
استان فارس: طرح در ۱۷ شهرستان این استان و در مساحتی بالغ بر ۲۷۰ هزار هکتار در حال اجراست و تسهیلات کمبهره به کشاورزان اختصاص یافته است.
استان مازندران: اگرچه استان مازندران به کشت برنج و باغات معروف است، اما اجرای این طرح در ۶۰ هزار هکتار از اراضی دیم کوهپایهای این استان، با هدف توسعه کشت گیاهان دارویی، غلات و دانههای روغنی در دستور کار قرار دارد.
دستاوردها و پیامدهای کلان طرح
اجرای این طرح در سطح ملی منجر به نتایج مثبت و ملموسی شده است:
افزایش بهرهوری و عملکرد: بر اساس آمارها، این طرح موجب رشد ۳۶ درصدی عملکرد در واحد سطح در سال زراعی ۱۴۰۱-۱۴۰۲ نسبت به سال قبل از آن شده است. در سال سوم اجرا، یک و نیم میلیون تن به بهرهوری محصولات دیم اضافه شد.
تغییر الگوی کشت و تنوعبخشی: علاوه بر غلات اصلی مانند گندم و جو، کشت گیاهانی مانند حبوبات (نخود و عدس)، گیاهان علوفهای، دانههای روغنی و گیاهان دارویی به منظور غنیسازی خاک و درآمدزایی بیشتر برای کشاورزان ترویج شده است.
مدیریت پایدار منابع آب و خاک: ترویج روشهای نوینی مانند کشت مستقیم (No-Till) و کاشت روی خطوط تراز، نقش بسزایی در حفظ رطوبت خاک، جلوگیری از فرسایش و ارتقای سلامت اراضی داشته است.
پشتیبانی مالی و فنی: پرداخت تسهیلات کمبهره (۴ درصد) برای خرید نهادهها و ماشینآلات، برگزاری دورههای آموزشی گسترده و توسعه بیمه محصولات دیم، از جمله حمایتهای کلیدی برای کشاورزان بوده است.
چالشهای پیش رو
با وجود موفقیتها، این طرح با چالشهایی نیز مواجه است:
تغییرات اقلیمی و خشکسالی: استانهایی مانند آذربایجان شرقی با کاهش ۵۱ درصدی بارشها مواجه بودهاند که ادامه کار را با دشواری روبرو میکند.
مسائل قیمتگذاری و بیمه: برخی کشاورزان از پایین بودن قیمت تضمینی دولت برای محصولاتی مانند جو و عدس و نیز تأخیر در پرداخت خسارات بیمه گلایه دارند.
به گزارش اخبار روزانه کشاورزی، اجرای «طرح جهش تولید در دیمزارها» در پایان برنامه پنجساله اول، به طور کلی مثبت ارزیابی میشود و این طرح هماکنون وارد فاز دوم پنجساله خود با تأکید بر تولید پایدار شده است. هدفگذاری جدید، افزایش سطح زیر پوشش از ۴.۵ میلیون هکتار به ۵.۳ میلیون هکتار است تا سهم این طرح در تأمین امنیت غذایی کشور بیش از پیش تثبیت شود.
اسلایدر
تخفیف و سازگاری؛ تدابیر سازمانی برای مدیریت تغییر اقلیم
پایگاه خبری داوان نیوز: تغییر اقلیم به عنوان یکی از بزرگترین چالشهای زیستمحیطی قرن حاضر، تأثیرات عمیقی بر بخش کشاورزی و مدیریت منابع طبیعی داشته است. این پدیده با نمود افزایش دما و کاهش بارش، امنیت غذایی و معیشت خانوارهای روستایی را با مخاطره مواجه ساخته است.
ناظم رامتین؛ خبرنگار داوان نیوز: این مقاله با بررسی ابعاد مختلف تغییرات اقلیمی در ایران، به تبیین اهمیت مدیریت پایدار کشاورزی و منابع طبیعی پرداخته و راهبردهای سازگاری و کاهش اثرات این پدیده را ارائه مینماید. همچنین، برنامهها و سیاستهای سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی به عنوان نهاد متولی در این زمینه مورد بررسی قرار گرفته است.
بخش کشاورزی در ایران با سهم ۱۸ درصدی در تولید ناخالص داخلی، بیش از ۲۰ درصد اشتغال و ۸۵ درصد عرضه مواد غذایی، نقش حیاتی در اقتصاد و امنیت غذایی کشور ایفا میکند. با این حال، ایران در منطقهای خشک و نیمهخشک واقع شده و پیشبینیها حاکی از افزایش ۲ تا ۳.۵ درجهسانتیگراد دمای هوا و کاهش بارش در دهههای آینده است. این تغییرات اقلیمی، پایداری تولیدات کشاورزی را با تهدید جدی مواجه ساخته و لزوم حرکت به سمت مدیریت پایدار را بیش از پیش ضروری ساخته است. همایش ملی “تغییر اقلیم؛ مدیریت پایدار کشاورزی و منابع طبیعی” توسط سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در آذر ۱۴۰۴، فرصتی برای بررسی علمی این چالش و ارائه راهکارهای عملی است.
تأثیرات تغییرات اقلیمی بر کشاورزی و منابع طبیعی
تأثیر بر منابع آبی
افزایش دما منجر به افزایش سطح تبخیر و تعرق سالانه و کاهش منابع آبی قابل دسترس شده است. بهرهوری پایین آب در بخش کشاورزی ایران در مقایسه با استانداردهای جهانی، این آسیبپذیری را تشدید کرده است.
تأثیر بر تولید و امنیت غذایی
بر اساس پژوهشها، تغییرات اقلیمی میتواند بر عملکرد محصول در واحد سطح و مجموع تولید به ویژه در مناطق نیمهخشک که ۷۷ درصد محصولات زراعی کشور را تولید میکنند، اثر منفی بگذارد. این امر از طریق تأثیر بر میزان تولیدات کشاورزی، بر قیمت، صادرات و واردات این محصولات نیز اثرگذار خواهد بود.
تخریب خاک و کاهش تنوع زیستی
استفاده نامتعادل از منابع خاک و آب و کاربرد بیرویه نهادههای شیمیایی، منجر به فرسایش خاک و کاهش حاصلخیزی شده است. این عوامل در کنار تغییرات اقلیمی، تنوع زیستی و تعادل اکولوژیکی را با مخاطره مواجه ساخته است.
راهبردهای مدیریت پایدار در برابر تغییرات اقلیمی
مدیریت پایدار زمین (SLM)
مدیریت پایدار زمین به عنوان یک راهبرد کلیدی، شامل استفاده از منابع زمین (خاک، آب، حیوانات و گیاهان) برای تولید کالاها جهت رفع نیازهای انسانی، در حالی که پتانسیل تولید بلندمدت این منابع و عملکردهای زیست محیطی آنها حفظ شود، تعریف میشود. پژوهشها نشان میدهد روشهایی مانند شخم زدن عمود بر جهت شیب، ایجاد بند در بالادست زمین و استفاده از کود حیوانی بیشترین تأثیر را در افزایش عملکرد محصولات کشاورزی داشتهاند.
مؤلفههای کلیدی مدیریت پایدار زمین:
– سیاستهای حمایتی و نهادی: توسعه مکانیسمهای انگیزشی برای پذیرش مدیریت اراضی پایدار
– روشهای کاربری زمین مشارکتی: involvement of local communities
– استفاده یکپارچه از منابع طبیعی: توسط کشاورزان و در مقیاس اکوسیستم
کشاورزی هوشمند به اقلیم
کشاورزی هوشمند به اقلیم شامل مجموعهای از practices است که به کشاورزان در سازگاری با تغییرات اقلیمی و کاهش پیامدهای منفی آن کمک میکند. این راهبرد شامل انتخاب ارقام مناسب، تغییر تاریخ کاشت، تناوب زراعی، حرکت به سمت روشهای مدرن آبیاری و کشت محصولات با نیاز آبی کمتر است.
مدیریت تلفیقی آفات (IPM)
مدیریت تلفیقی آفات به عنوان یک رویکرد جامع و پایدار، با ترکیب روشهای زیستی، مکانیکی، زراعی و شیمیایی، سبب کاهش وابستگی به آفتکشهای شیمیایی و حفظ تعادل بومشناختی میشود. از مهمترین مزایای این روش میتوان به کاهش هزینههای تولید، افزایش کیفیت و بازدهی محصولات، امنیت غذایی، کاهش آلودگی منابع طبیعی و حفظ تنوع زیستی اشاره کرد.
برنامهها و سیاستهای سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
راهبردهای تخفیف و سازگاری
سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاوری، راهبردهای تخفیف (Mitigation) و سازگاری (Acclimation) را به عنوان دو روش شناخته شده برای کاهش اثرات منفی تغییر اقلیم ترویج میدهد:
– راهبردهای تخفیف: کاهش انتشار گازهای گلخانهای از طریق فعالیتهای مدیریتی مختلف از قبیل کاهش کاربرد کودهای شیمیایی، مکانیزاسیون، افزایش ترسیب کربن، حرکت به سمت کشاورزی ارگانیک
– راهبردهای سازگاری: تنظیم رشد و نمو گیاه به گونهای که کمتر در معرض تغییرات اقلیمی قرار بگیرد از طریق انتخاب رقم مناسب، تغییر تاریخ کاشت، تراکم کاشت، تناوب زراعی و الگوی کشت
توسعه و ترویج فناوریهای پایدار
این سازمان بر تأمین فناوریهای کشاورزی و حمایتهای نهادی از کشاورزان و روستاییان به عنوان عوامل مهم در مدیریت پایدار زمین تأکید دارد. این امر از طریق در اختیار قرار دادن فناوریهای جدید به کشاورزان و حمایت دولتی و مشارکتی محقق میشود.
تقویت بنیه اقتصادی کشاورزان
تقویت بنیه اقتصادی کشاورزان از طریق برنامههای آموزشی ترویجی برای افزایش عملکرد در واحد سطح، تعیین قیمت تضمینی متناسب با هزینههای تولید هر محصول، و حمایتهای اعتباری، بیمهای و نهادی با مشارکت کشاورزان از دیگر برنامههای این سازمان است.
ترویج کشت گونههای مقاوم
سازمان، کشت و توسعه گونههای مقاوم به خشکی و شوری را به عنوان یکی از محورهای اصلی برنامههای خود دنبال میکند. از جمله این گونهها میتوان به درختان بنه، بادام کوهی، گز، ارس و کهور اشاره کرد که هر کدام دارای ویژگیهای منحصر به فرد مقاومتی در برابر شرایط سخت محیطی هستند.
جدول ۱: گونههای درختی مقاوم و ویژگیهای آنها

توسعه نظامهای بهرهوری آب
با توجه به پایین بودن بهرهوری آب در بخش کشاورزی ایران در مقایسه با استانداردهای جهانی, این سازمان بر توسعه و ترویج روشهای مدرن آبیاری و کشت محصولات کمآببر مانند زعفران، پسته، گیاهان دارویی و موسیر تأکید دارد.
به گزارش اخبار روزانه کشاورزی، تغییرات اقلیمی به عنوان یک چالش جدی، پایداری بخش کشاورزی و منابع طبیعی ایران را با تهدید مواجه ساخته است. با این حال، با اتخاذ راهبردهای مناسب مدیریت پایدار میتوان این تهدید را به فرصتی برای تحول در نظام کشاورزی تبدیل کرد. سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با محور قرار دادن مدیریت پایدار زمین، کشاورزی هوشمند به اقلیم، توسعه فناوریهای پایدار و تقویت بنیه اقتصادی کشاورزان، برنامهریزی جامعی برای مقابله با اثرات تغییرات اقلیمی تدوین کرده است.
همایش ملی “تغییر اقلیم؛ مدیریت پایدار کشاورزی و منابع طبیعی” در آذر ۱۴۰۴، فرصت ارزشمدی برای تبادل دانش بومی و علمی، معرفی راهکارهای عملی و تقویت همکاریهای بینبخشی در این زمینه است. موفقیت این راهبردها مستلزم مشارکت فعال کشاورزان، حمایت نهادی پایدار و عزم ملی برای حرکت به سمت کشاورزی پایدار است تا از این طریق، هم امنیت غذایی نسل حاضر تأمین شود و هم منابع برای نسلهای آینده حفظ گردد.
منابع گزارش
1. بر اساس پژوهشهای منتشر شده در نشریات علمی داخلی (۱۳۹۱)
2. مطالعات مؤسسه تحقیقات خاک و آب (۱۳۹۳)
3. پژوهشهای بینالمللی در زمینه مدیریت پایدار زمین
4. گزارشهای هیئت بینالدولی تغییر اقلیم (IPCC)
5. مطالعات سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
-
اقتصاد2 هفته پیشتغییر پارادایم در اقتصاد کشاورزی؛ از محدودیت منابع تا سازوکارهای نوین توسعه
-
دانستنی ها9 ماه پیشکسب و کار؛ شرایط ورود به شغل سم فروشی چیست؟
-
آموزش8 ماه پیشگام به گام با کاشت نهال های کشت بافتی خرمای مجول (قسمت اول؛ انتخاب زمین)
-
بازرگانی1 سال پیشآیا قیمت کود یارانه ای را می دانید؟
-
اسلایدر3 هفته پیشهمایش ملی «تغییر اقلیم»؛ یافتن راهکارهای مدیریت پایدار
-
اسلایدر8 ماه پیشروش های کشت، صادرات و استان های فعال در کشت تنباکو
-
خبرهای سازمانی3 هفته پیشانتقاد تند آنجفی؛ «دستفرمان خطا» ما را به بحران کشانده
-
استان ها7 ماه پیشکشت، صادرات و مناطق مهم تولید سیر در ایران

