با ما همراه باشید

علوم و آموزش

کوددهی هوشمند چیست؟/ مزایای روش کوددهی هوشمند

منتشر شده

در

پایگاه خبری Da1news: در دهه اخیر صنعت کشاورزی به دلیل ازدیاد فشار بر سیستم غذایی جهانی و ازدیاد جمعیت تصمیم بر این گرفته است که از تکنولوژی جدید و هوشمند در کارهای مرتبط با کشاورزی استفاده کند.

ترکیبی از از فناوری بیوتکنولوژی و نانو می‌تواند این پتانسیل را داشته باشد که انقلابی در صنعت کشاورزی ایجاد کرده و راه حل هایی برای مشکلات کشاورزی ارائه دهد.

امروزه به دلیل کاهش اثرات منفی بر محیط ناشی از کودهای شیمیایی استفاده از فناوری های مدرن در سیستم کشاورزی و کود دهی ضروری است. یکی از راه های بهبود کشاورزی در صورت افزایش جمعیت و افزایش تقاضای غذا و علوفه بهبود استراتژی کوددهی گیاهان می باشد و در این مطلب میخواهیم در مورد کوددهی هوشمند صحبت کنیم.

سیستم کوددهی هوشمند را می توان تزریق مستقیم کود یا سایر فرآورده‌های محلول در آب به سیستم آبیاری برای تعیین مقدار دقیق کود مورد نیاز تعریف کرد که این کود برای درمان کردن کمبودهای مواد مغذی در محصول تزریق می شود.این تکنیک یک تکنیک کشاورزی برای طولانی مدت است که در سالهای اخیر از محبوبیت روز افزونی برخوردار شده است.

کوددهی هوشمند چیست؟
کود ها معمولاًموادی هستند که دارای نیتروژن و فسفر هستند که این دو ماده برای تغذیه گیاه بسیار مهم است و استفاده از این ماده در زمین های کشاورزی از اهمیت زیادی برخوردار است چرا که شما باید میزان کود و شکل صحیح کود دهی به گیاهان خود را بدانید تا بتوانید آنها را به نحوه درستی تغذیه کنید. کودها برای جبران کمبود مقادیر مواد مغذی خاک به خاک اضافه می شوند.

کود هوشمند به شما این امکان را می دهد که سرعت، زمان و مدت زمان انتشار مواد مغذی خود را به محصول کنترل کنید.

در روش کوددهی هوشمند مشکلات جذب مواد مغذی توسط گیاهان و محصولات بهتر شده و دیگر همچون روش سنتی نیاز نیست که شما بر اساس نوع خاک و کود دهی انجام دهید.

لازم به ذکر است که در کوددهی هوشمند نیتروژن و فسفر اضافی در خاک نمی‌ماند که موجب آلودگی مزارع شما شود.

مزایای روش کوددهی هوشمند
کوددهی هوشمند می تواند باعث افزایش عملکرد مزرعه شود و همچنین کشاورز در هر هکتار هزینه کمتری پرداخت می کند در نتیجه درآمد کشاورزان افزایش پیدا میکند و دولت می تواند در واردات برخی از محصولات صرفه جویی کند این کودها در مقایسه با کود های قدیمی کرد با محیط زیست سازگارترند و یک موقعیت مناسب برای کشاورزان است.

دسته بندی کودهای هوشمند
کودهای هوشمند شامل سه دسته تقسیم بندی هستند که شامل کودهای نانو، کودهایی با فرمولاسیون زیستی و کودهای دارای مواد مرکب می شوند.

نانو کود
نانوذرات در برخی موارد شامل موارد میکرو مواد مغذی می شوند و می توانند اندازهای در حد ۲۰۰ تا ۵۰۰ نانومتر داشته باشند که از سه طریق فیزیکی شیمیایی و زیستی سنتز می شوند.

روش زیستی را سنتز زیر یا شیمی سبز می نامند و روش فیزیکی را top down می گویند و همچنین روش شیمیایی را نیز bottom up می‌گویند.

امروزه این نانوذرات به روش شیمیایی ساخته می شوند و اندازه آن ها میتوانند در آزاد سازی مواد مغذی بسیار فوق العاده عمل کند اما نانوذراتی که به روش فیزیکی ساخته می شوند اندازه بسیار بزرگی دارند که به اندازه نانو ذرات ساخته شده به روش شیمیایی کاربرد ندارند.

هزینه ساخت نانو ذرات فیزیکی بسیار پایین تر بوده اما نانوذرات شیمیایی کاربرد بیشتری دارند و همچنین نانوذرات شیمیایی امکان ضرر به دلیل ماهیت شیمیایی دارد اما لازم به ذکر است که امروزه کود پهایی که به روش زیستی و با استفاده از شیمی سبز ساخته می شوند بسیار بیشتر مورد توجه هستند.

کودهای نانو زیستی
در روش نانو زیستی از کوددهی هوشمند با استفاده از گیاهان قارچها باکتریها و جلبکها و همچنین مخمرها نانوذرات ای را تولید می کنند که هم اندازه مناسبی داشته باشند و هم بتوانند سمیت آنها را کنترل کرده و مواد زائد کمتری داشته باشند.

نانو کود ها شامل سه دسته نانوذرات کود ای و نانو ذرات پوششی و نانوذرات افزودنی هستند.

نانو ذرات افزودنی ذراتی هستند که می‌توانند مواد مکملی برای نانوذرات داشته باشند و قابلیت ذخیره آب را در خود دارند.

نانو ذرات پوششی را زمانی تولید می کنند که بتوانند در موقعیت های متفاوت در خاک و در کنار گیاه مواد مغذی را آزاد کنند. خصوصیاتی همچون دما افزایش میزان نمک و خواص مکانیکی و یا ph خاک می توانند بر این نانوذرات تاثیر داشته باشند و همچنین موجب آزادسازی مواد مغذی شود.

کودهای حاوی مواد مرکب
کود های دیگری نیز وجود دارد که حاوی مواد مرکب یا پوشش دار نامیده می شوند این کودها معمولا با تجزیه ضایعات گیاهی و غذایی و بازیافت مواد آلی تهیه می‌شوند و غنی از مواد مغذی گیاهی و موجوداتی مثل کرم ها و میسیلیوم قارچی است.

این کودها از مواد ارگانیک و غیر ارگانیک برای پوشش کوتاه استفاده می کنند این نوع کودها نیز به دو نوع فیزیکی و شیمیایی آزاد می شوند. پلیمرها یکی از انواع کودهای فیزیکی آزاد شده مرکب هستند و برای حفاظت از مواد غذایی حلال در آب استفاده می شود.

کودهایی با فرمولاسیون زیستی نیز وجود دارند که از میکروارگانیسم فعال یا غیرفعال استفاده می‌کنند تا سبب افزایش تعداد گیاهان و رشد آن ها و همچنین افزایش میزان تغذیه آن ها و مهمتر از همه محافظت گیاهان در برابر انواع آفات و بیماریها شوند. بنابراین یکی از روش های مناسب برای کوددهی هوشمند به حساب می آید.

مقایسه کوددهی هوشمند و کوددهی سنتی
نانو کودها و سیستم کوددهی هوشمند را اگر با کوددهی سنتی مقایسه کنیم کوددهی هوشمند بسیار موفق تر عمل می‌کند اما طی مطالعاتی که بر روی سیستم کوددهی هوشمند انجام شده است کودهای نانو میتوانند ضررهایی نیز بر کشاورزی ما داشته باشد.

برای مثال آزاد شدن بیش از اندازه مواد مغذی میتوانند در جوانه زنی بذر و رشد محصولات و همچنین بافت گیاهان تاثیرات نامناسب و منفی داشته باشد.

همچنین نانو کودها شامل موادی مانند زینک و آهن و منگنز و مس و سیلیکون میباشند.

منبع : https://khobregancorc.com/

ادامه مطلب
تبلیغات
برای افزودن دیدگاه کلیک کنید

یک پاسخ بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

علوم و آموزش

فناوری خشک‌سازی پوست انار رونمایی شد

با هدف توسعه فناوری‌های نوین و ارزش آفرینی از ضایعات انار، کارگاه آموزشی «فناوری‌های پاک در فرآوری انار» با نمایش خشک‌سازی پوست انار در تنها ۱۸ دقیقه و با حفظ ترکیبات دارویی ارزشمند، در پردیس تحقیقات و آموزش انار ساوه برگزار شد.

منتشر شده

در

پایگاه خبری داوان نیوز: کارگاه فناوری‌های پاک در فرآوری انار در جشنواره ملی انار ساوه برگزار شد.

به گزارش داوان نیوز، وحیده نرجسی، سرپرست پردیس تحقیقات و آموزش انار ساوه، از برگزاری کارگاه آموزشی «فناوری‌های پاک در فرآوری انار» در دومین روز از چهارمین جشنواره ملی انار ساوه خبر داد.

این کارگاه تخصصی در روز جمعه هفتم آذرماه ۱۴۰۳ در این پردیس برگزار شد و مورد استقبال تجار، صادرکنندگان و تولیدکنندگان صنعتی فرآورده‌های انار شهرستان ساوه، روسا و کارشناسان این پردیس و مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان، قرار گرفت.

در این کارگاه، عباس رنجی، مدیرعامل شرکت پارسی گیل، به عنوان مدرس، توضیحات مبسوطی در خصوص تکنولوژی دستگاه‌های نوین ارائه نمود و دستگاه خشک‌سازی خانگی را به طور عملی رونمایی و معرفی کرد. در این رونمایی، پوست انار در مدت زمان کوتاه ۱۸ دقیقه و با حفظ ترکیبات ارزشمند فنولی و آنتی‌اکسیدانی خشک شد.

دکتر نرجسی در حاشیه این کارگاه با اشاره به تولید حدود ۵۰ درصدی پوست انار به عنوان ضایعات در حوزه‌های خانگی، صنعتی و نیمه‌صنعتی شهرستان ساوه، که تاکنون بهره‌برداری اقتصادی مناسبی از آن صورت نگرفته است، اظهار داشت: با توجه به وجود بالاترین سطوح ترکیبات آنتی‌اکسیدانی در پوست انار که از ارزش غذایی و دارویی بسیار بالایی برخوردار است، بهره‌گیری از این فناوری‌های پاک می‌تواند نقش به‌سزایی در تکمیل زنجیره ارزش افزوده محصول استراتژیک انار ایفا کند.

سرپرست پردیس تحقیقات و آموزش انار ساوه افزود: استفاده از این دستگاه‌ها در سطوح مختلف، در کنار تولید فرآورده‌های متعارف مانند آب، کنستانتره و رب انار، نه تنها از هدررفت این ماده باارزش جلوگیری می‌کند، بلکه سبب رونق اقتصادی و ایجاد اشتغال برای بهره‌برداران حوزه انار در شهرستان ساوه خواهد شد.

در پایان این کارگاه، مقرر شد در راستای توسعه این فناوری و عینی‌سازی نتایج آن، یک دستگاه در ابعاد نیمه‌صنعتی توسط شرکت پارسی گیل در اختیار یکی از تولیدکنندگان فرآورده‌های انار قرار گیرد تا پروژه پایلوت تولید صنعتی پوست انار خشک در شهرستان ساوه آغاز گردد.

ادامه مطلب

علوم و آموزش

طرح برتر «رویداد ملی فناورانه انار» معرفی شد

در نخستین رویداد ملی فناورانه انار، طرح نوآورانه دکتر محمدرضا وظیفه‌شناس با موضوع «غنی‌سازی خاک و کاهش مصرف آب به روش شبه‌گلدانی» که راهکاری برای مقابله با چالش‌های عمده باغداران انار است، به عنوان طرح برتر انتخاب شد.

منتشر شده

در

پایگاه خبری داوان نیوز: طرح نوآورانه «شبه‌گلدانی» پژوهشکده مرکبات، طرح برتر نخستین رویداد ملی فناورانه انار شد.

به گزارش خبرنگار داوان نیوز، نخستین رویداد ملی فناورانه انار با معرفی طرح‌های برتر به کار خود پایان داد. در این رویداد که با حضور ۳۷ ایده فناورانه از سراسر کشور برگزار شد، طرح دکتر محمدرضا وظیفه‌شناس با موضوع «غنی‌سازی خاک و کاهش مصرف آب در باغ‌های انار به روش شبه‌گلدانی» به عنوان طرح برتر انتخاب شد.

این رویداد ملی میزبان پژوهشگران و صاحبان ایده بود که پس از ارزیابی‌های اولیه، ۲۷ طرح برای ارائه انتخاب شدند و در نهایت، ۱۰ طرح به مرحله نهایی راه یافتند.

بر اساس رأی هیأت داوران تخصصی، طرح دکتر محمدرضا وظیفه‌شناس، عضو هیأت علمی پژوهشکده مرکبات و مروج ارشد انار کشور، که با سه ایده فناورانه در این رویداد حضور یافته بود، موفق به کسب عنوان برتر شد. این طرح نوآورانه، راه‌حلی مؤثر برای بهینه‌سازی مصرف آب و افزایش حاصلخیزی خاک در باغ‌های انار ارائه می‌دهد.

دکتر وظیفه‌شناس علاوه بر عضویت در هیأت علمی پژوهشکده، معاونت پژوهش و فناوری مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد را نیز بر عهده دارد.

برگزاری چنین رویدادهایی، نقش بسزایی در شناسایی و شکوفایی ظرفیت‌های فناورانه بخش کشاورزی و توسعه پایدار این صنعت دارد.

ادامه مطلب

علوم و آموزش

بیوتکنولوژی به کمک صرفه‌جویی در مصرف آب آمد

یک نوآوری فرانسوی در حوزه کشاورزی پایدار، مصرف آب را تا ۲۰ درصد کاهش می‌دهد. این فناوری که بر پایه مولکول‌های طبیعی گیاهی (فیتواسترول‌ها) توسعه یافته، به محصولات کمک می‌کند تا با کم‌آبی سازگار شده و در برابر تغییرات اقلیمی مقاومت کنند.

منتشر شده

در

پایگاه خبری داوان نیوز: در پی تشدید تغییرات اقلیمی و افزایش دوره‌های خشکسالی، یک شرکت نوپای فرانسوی با استفاده از بیوتکنولوژی، راه‌حلی امیدبخش برای کاهش مصرف آب در کشاورزی ارائه کرده است. این نوآوری می‌تواند آینده تولید غذا در سراسر جهان را متحول کند.

به گزارش داوان نیوز، نسل جدیدی از نوآوران حوزه بیوتکنولوژی کشاورزی در اروپا در حال بازتعریف روش‌های تولید مواد غذایی تحت شرایط سخت اقلیمی هستند. در میان این پیشگامان، شرکت «الیسیت پلنت» (Elicit Plant) فرانسوی به‌دلیل توسعه فناوری که به گیاهان در مقابله با کم‌آبی کمک می‌کند، شناخته شده است.

دفتر مرکزی این استارتاپ که در عین حال یک مرکز تحقیقاتی و زمین آزمایش است، مجهز به آزمایشگاه‌های پیشرفته زیست‌شناسی و شیمی و همچنین یک واحد تولیدی کوچک می‌باشد. در این مرکز، تیمی بین‌المللی از دانشمندان مشغول تبدیل ایده‌های تحقیقاتی به راه‌حل‌های عملی و قابل اجرا در مزرعه هستند.

کلید این فناوری، استفاده از «فیتواسترول‌ها» است. به گفته «امریک مولین»، مهندس زراعت و مدیر ارشد عملیات الیسیت پلنت، «فیتواسترول‌ها مولکول‌های طبیعی هستند که در تمام گیاهان یافت می‌شوند. آنها به تنظیم تبادلات سلولی گیاه کمک کرده و آن را قادر می‌سازند تا با تنش‌های محیطی مختلف، از جمله کم‌آبی، سازگار شود.»

نتایج ملموس: ۲۰ درصد صرفه‌جویی در مصرف آب
داده‌های میدانی این شرکت، اثربخشی چشمگیر این فناوری را تأیید می‌کند. «مگدالنا کوتنیک»، رئیس آزمایشگاه‌های الیسیت پلنت، در این باره می‌گوید: «ما بر روی طیف وسیعی از محصولات از جمله ذرت، سویا، آفتابگردان و غلات کار می‌کنیم. آزمایش‌های میدانی به وضوح نشان داده‌اند که گیاهان ذرت تیمار شده با این فناوری، به طور متوسط ۲۰ درصد آب کمتری در مقایسه با گیاهان untreated مصرف می‌کنند.»
این محصول در دسته «محرک‌های زیستی» قرار می‌گیرد که برای اولین بار در دهه ۱۹۹۰ معرفی شدند و از سال ۲۰۲۲ تحت مقررات سختگیرانه اتحادیه اروپا قرار گرفته‌اند.

گسترش در بازار اروپا
مولین با اشاره به موفقیت‌های قانونی این شرکت می‌افزاید: «ما یکی از اولین مجوزهای اروپایی را دریافت کردیم که به ما امکان می‌دهد با همان مجوز در تمام کشورهای عضو اتحادیه اروپا فعالیت توزیع داشته باشیم. این یک فرصت استثنایی برای گسترش سریع فناوری ما محسوب می‌شود.»

با توجه به تشدید بحران‌های آب‌وهوایی، راه‌حل‌هایی که به بهره‌وری بیشتر آب در کشاورزی کمک می‌کنند، دیگر یک گزینه لوکس نیستند، بلکه یک ضرورت اجتناب‌ناپذیر برای امنیت غذایی جهان به شمار می‌روند. کار شرکت الیسیت پلنت نمادی از توانمندی بیوتکنولوژی کشاورزی اروپا در ارائه همزمان نوآوری علمی و تأثیر ملموس در مزرعه است.

 

ادامه مطلب
تبلیغات

پرطرفدار

کلیه حقوق این پایگاه خبری متعلق به داوان‌نیوز است.