با ما همراه باشید

دانستنی ها

وظایف موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور در یک نگاه

منتشر شده

در

پایگاه خبری DA1news: یکی از ریز مجموعه ها و موسسات تحقیقاتی سازمان تات، موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور می باشد.

موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور فعاليت‌هاي خود را از سال 1371 در 5 ايستگاه اصلي و 9 ايستگاه فرعي در مناطق مختلف اگروكليمائي سردسيري، گرمسيري و نيمه سردسيري و معتدل ديم كشور به منظور افزايش عملكرد محصولات زراعي ديم شامل غلات (گندم نان، گندم دوروم، جو و تریتیکاله )، حبوبات ( نخود و عدس)، دانه هاي روغني ( كلزا، آفتابگردان و گلرنگ) و علوفه شروع نموده است.

ايستگاه‌هاي اصلي موسسه :

– مراغه (ايستگاه اصلي مناطق سردسير)

– سرارود كرمانشاه (ايستگاه اصلي مناطق معتدل)

– گچساران (ايستگاه اصلي مناطق گرمسير و نيمه‌گرمسير)

– شيروان در شمال خراسان (ايستگاه اصلي مناطق سرد و كم باران شمالشرق)

– قاملو كردستان (ايستگاه اصلي مناطق سرد و كوهستاني غرب).

ستاد موسسه در شهرستان مراغه و معاونت موسسه در سرارود كرمانشاه قرار دارد.

بخش‌هاي تحقيقاتي موسسه :

-بخش تحقيقات غلات
شرح وظايف بخش تحقيقات غلات:
– بررسي مسائل تحقيقاتي غلات (گندم نان، گندم ماكاروني و جو) در مناطق مختلف اگروكليما
– تهيه و تنظيم طرح‌ها و برنامه‌هاي تحقيقاتي براساس مسائل بررسي شده و نياز اقليم‌هاي مختلف و پيشنهاد آن به كميته علمي- فني مؤسسه جهت تصويب
– بررسي و تائيد و يا تعديل طرح‌ها و برنامه‌هاي تحقيقاتي پيشنهادي مراكز و واحدهاي تحقيقاتي مناطق مختلف و تلفيق آنها از لحاظ ملي
– ابلاغ برنامه‌ها و طرح‌هاي تصويب شده به مراكز و واحدهاي تحقيقاتي مناطق مختلف
– اجراي طرح‌هاي تحقيقاتي طبق برنامه‌هاي مصوب در مزارع و آزمايشگاههاي مؤسسه
– نظارت بر اجراي برنامه‌هاي تحقيقاتي ابلاغ شده در ايستگاه‌ها و مراكز تحقيقاتي از طريق اعزام كارشناس و دريافت گزارش
– جمع‌آوري و دريافت نتايج حاصله از تحقيقات انجام شده در مراكز و ايستگاه‌هاي تحقيقاتي و در صورت لزوم انجام محاسبات آماري در واحد مربوطه و ارزيابي و نتيجه‌گيري از تحقيقات انجام شده
– تهيه و تنظيم نشريات حاوي نتايج تحقيقات بطور ساليانه و چند ساله و تدوين بروشورها و دستورالعمل‌هاي فني براي استفاده مروجين و زارعين
– برقراري ارتباط با مراكز تحقيقات بين‌المللي غلات و كشورهاي پيشرفته و تبادل اطلاعات و مواد ژنتيكي
– مطالعه بيماري‌هاي مهم و ارزيابي مقاومت ارقام و لاين‌ها نسبت به اين بيماريها مانند زنگ‌ها، سياهك‌ها، فوزاريوم، سفيدك، اسكالد، لكه نواري جو و غيره
– جمع آوري، حفظ و نگهداري ژرم پلاسم گندم، جو، ترتيكاله و شناسايي خصوصيات ژنتيكي آنها.

-بخش تحقيقات حبوبات
شرح وظايف بخش تحقيقات حبوبات :
– بررسي مسائل تحقيقاتي حبوبات در مناطق مختلف اگروكليما
– تهيه و تنظيم طرحها و برنامه‌هاي تحقيقاتي براساس مسائل بررسي شده و نياز اقليمهاي مختلف و پيشنهاد آن به كميته علمي- فني مؤسسه جهت تصويب
– بررسي و تائيد و يا تعديل طرحها و برنامه‌هاي تحقيقاتي پيشنهادي مراكز و واحدهاي تحقيقاتي مناطق مختلف و تلفيق آنها از لحاظ ملي
– ابلاغ برنامه‌ها و طرحهاي تصويب شده به مراكز و واحدهاي تحقيقاتي مناطق مختلف
– اجراي طرحهاي تحقيقاتي طبق برنامه‌هاي مصوب در مزارع و آزمايشگاههاي مؤسسه
– نظارت بر اجراي برنامه‌هاي تحقيقاتي ابلاغ شده در ايستگاهها و مراكز تحقيقاتي از طريق اعزام كارشناس و دريافت گزارش
-دريافت و جمع‌آوري نتايج حاصله از تحقيقات انجام شده در مراكز و ايستگاههاي تحقيقاتي و در صورت لزوم انجام محاسبات آماري در واحد مربوطه و ارزيابي و استنتاج تحقيقات انجام شده
– تهيه و تنظيم نشريات تحقيقاتي حاوي نتايج حاصله از تحقيقات و تدوين آنها بطور ساليانه و يا چند ساله و تدوين نشريات و دستورالعملهاي ترويجي جهت استفاده مروجين و كشاورزيان كشور
– برقراري ارتباط با مراكز تحقيقات بين‌المللي حبوبات كشورهاي پيشرفته و تبادل اطلاعات و مواد ژنتيكي
– مطالعه بيماري‌هاي مهم حبوبات ديم و ارزيابي مقاومت ارقام و لاينها نسبت به اين بيماريها
– جمع آوري، حفظ و نگهداري ژرم پلاسم نخود، عدس و شناسايي خصوصيات ژنتيكي آنها.

-بخش تحقيقات دانه‌هاي روغني
بخش تحقيقات دانه‌هاي روغني و علوفه:
– بررسي مسائل تحقيقاتي دانه‌هاي روغني و علوفه در مناطق مختلف ديم خيز كشور.
-تهيه و تنظيم طرحها و برنامه‌هاي تحقيقاتي براساس مسائل بررسي شده و نياز اقليمهاي مختلف كشور و پيشنهاد آن به كميته علمي – فني مؤسسه ديم جهت تصويب.
– بررسي و تائيد و يا تعديل طرحها و برنامه‌هاي تحقيقاتي پيشنهادي مراكز و واحدهاي تحقيقاتي مناطق و تلفيق آنها از لحاظ كشوري
– ابلاغ برنامه‌ها و طرحهاي تصويب شده به مراكز و واحدهاي تحقيقاتي مناطق مختلف كشور.
– اجراي طرحهاي تحقيقاتي طبق برنامه‌هاي مصوبه در مزارع و آزمايشگاههاي مؤسسه
– نظارت بر اجراي برنامه‌هاي تحقيقاتي ابلاغ شده در ايستگاهها و مراكز تحقيقاتي از طريق اعزام كارشناس و دريافت گزارش
– دريافت و جمع‌آوري نتايج حاصله از تحقيقات انجام شده در مراكز و ايستگاههاي تحقيقاتي، انجام محاسبات آماري در واحد مربوطه و ارزيابي و استنتاج تحقيقات انجام شده.
– تهيه و تنظيم نشريات تحقيقاتي حاوي نتايج حاصله از تحقيقات و تدوين آنها بطور ساليانه و يا چند ساله و تدوين نشريات و دستورالعملهاي ترويجي جهت استفاده مروجين و كشاورزان كشور.
– برقراري ارتباط با مراكز تحقيقات بين‌المللي دانه‌هاي روغني و نباتات علوفه‌اي كشورهاي پيشرفته و تبادل اطلاعات و مواد ژنتيكي
– مطالعه بيماري‌هاي مهم دانه‌هاي روغني و نباتات علوفه‌اي ديم و ارزيابي مقاومت ارقام و لاينها نسبت به بيماريهاي مهم آن‌ها
– جمع آوري حفظ و نگهداري ژرم پلاسم گياهان دانه‌هاي روغني و نباتات علوفه‌اي ديم و شناسايي خصوصيات ژنتيكي آنها

-بخش تحقيقات علوفه
بخش تحقيقات علوفه و دانه‌هاي روغني:
– بررسي مسائل تحقيقاتي نباتات علوفه‌اي و دانه‌هاي روغني در مناطق مختلف ديم خيز كشور.
– تهيه و تنظيم طرحها و برنامه‌هاي تحقيقاتي براساس مسائل بررسي شده و نياز اقليمهاي مختلف كشور و پيشنهاد آن به كميته علمي – فني مؤسسه جهت تصويب.
– بررسي و تائيد و يا تعديل طرحها و برنامه‌هاي تحقيقاتي پيشنهادي مراكز و واحدهاي تحقيقاتي مناطق و تلفيق آنها از لحاظ كشوري
– ابلاغ برنامه‌ها و طرحهاي تصويب شده به مراكز و واحدهاي تحقيقاتي مناطق مختلف كشور.
– اجراي طرحهاي تحقيقاتي طبق برنامه‌هاي مصوبه در مزارع و آزمايشگاههاي مؤسسه
– نظارت بر اجراي برنامه‌هاي تحقيقاتي ابلاغ شده در ايستگاهها و مراكز تحقيقاتي از طريق اعزام كارشناس و دريافت گزارش
– دريافت و جمع‌آوري نتايج حاصله از تحقيقات انجام شده در مراكز و ايستگاههاي تحقيقاتي، انجام محاسبات آماري در واحد مربوطه و ارزيابي و استنتاج تحقيقات انجام شده.
– تهيه و تنظيم نشريات تحقيقاتي حاوي نتايج حاصله از تحقيقات و تدوين آنها بطور ساليانه و يا چند ساله و تدوين نشريات و دستورالعملهاي ترويجي جهت استفاده مروجين و كشاورزان كشور.
– برقراري ارتباط با مراكز تحقيقات بين‌المللي نباتات علوفه‌اي و دانه‌هاي روغني و كشورهاي پيشرفته و تبادل اطلاعات و مواد ژنتيكي
– مطالعه بيماري‌هاي مهم نباتات علوفه‌اي ديم و دانه‌هاي روغني و ارزيابي مقاومت ارقام و لاينها نسبت به بيماريهاي مهم آن‌ها
– جمع آوري حفظ و نگهداري ژرم پلاسم نباتات علوفه‌اي و دانه‌هاي روغني ديم و شناسايي خصوصيات ژنتيكي آنها

-بخش تحقيقات مديريت منابع
شرح وظايف بخش تحقيقات مديريت منابع :
-بررسي مسائل تحقيقاتي بر روي منابع و عوامل محيطي (اقليم و خاك)، آفات و بيماريها و ايجاد روشهاي مناسب در زمينه‌هاي مختلف به‌زراعي محصولات عمده و اساسي كشاورزي ديم
-تهيه و تنظيم طرحها و برنامه‌هاي تحقيقاتي در زمينه‌هاي به‌ زراعي محصولات عمده و اساسي (غلات، حبوبات، علوفه و دانه‌هاي روغني ) از قبيل آفات، علف‌هاي هرز، عمليات خاك‌ورزي، آبياري تكميلي، حاصلخيزي خاك و تغذيه گياهي، تناوب و … و پيشنهاد آن به كميته علمي- فني مؤسسه جهت تصويب
-بررسي و تاييد و يا تعديل طرحها و برنامه‌هاي تحقيقاتي پيشنهاد شده از مراكز و واحدهاي تحقيقاتي مناطق و تلفيق آن با برنامه‌هاي تهيه شده
-ابلاغ برنامه‌ها و طرحهاي مصوب به مراكز و واحدهاي تحقيقاتي و واحدهاي تحقيقاتي مناطق مختلف
– اجراي تحقيقات طبق برنامه‌هاي مصوب در مزارع و يا آزمايشگاههاي مؤسسه
-نظارت بر اجراي برنامه هاي تحقيقاتي ابلاغ شده در ايستگاهها و مراكز تحقيقاتي از طريق اعزام كارشناس و دريافت گزارش
-جمع آوري و دريافت نتايج حاصل از تحقيقات انجام شده در مراكز و ايستگاههاي تحقيقاتي و در صورت لزوم انجام محاسبات آماري در واحد مربوطه و ارزيابي و نتيجه گيري از تحقيقات انجام شده
-تهيه و تنظيم نشريات حاوي نتايج تحقيقات بطور ساليانه و چندين ساله و تدوين بروشورها و دستور العمل‌هاي فني براي استفاده مروجين و زارعين
-برقراري ارتباط با مراكز تحقيقاتي بين‌المللي به منظور تبادل نظر و همكاريهاي علمي.

هر يك از اين بخشها در موضوعات خاص خود در زمينه هاي به‌نژادي و به‌زراعي بر روي مشكلات موجود كشور در زمينه كشاورزي ديم تحقيقات مورد نياز را انجام و نتايج حاصله را به دستگاه‌هاي اجرائي (از طريق آموزشهاي لازم با تشكيل كلاسهاي انتقال يافته‌ها و روز مزرعه، ايجاد مزارع تحقيقي-تطبيقي و اجراي طرحهاي تحقيقي-ترويجي) و مراجع تصميم گيري ارائه مي‌نمايند.

دانستنی ها

پاسخ به معضل دیرینه ضایعات کشاورزی و غذایی

موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، با هدف واکاوی علل و ارائه راه‌حل‌های عملی برای معضل دیرپای «ضایعات محصولات کشاورزی و غذایی»، نشست تخصصی را روز چهارشنبه، ۲۸ آبان ۱۴۰۴ به صورت حضوری و آنلاین برگزار می‌کند.

منتشر شده

در

پایگاه خبری داوان نیوز: نشست تخصصی برای واکاوی چالش‌های مدیریت ضایعات کشاورزی و غذایی برگزار می‌شود.

به گزارش خبرنگار ما و به نقل از روابط عمومی موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، نشست تخصصی با عنوان «چالش‌های اجرایی و راهکارهای عملیاتی مدیریت ضایعات محصولات کشاورزی و غذایی» روز چهارشنبه، ۲۸ آبان ۱۴۰۴ برگزار می‌شود.
این نشست تخصصی که در چارچوب «همایش ملی مدیریت ضایعات محصولات کشاورزی و غذا و ترویج فرهنگ مصرف درست» سازماندهی شده است، با هدف واکاوی عمیق موانع پیشِ رو و ارائه راه حل‌های کاربردی برای کاهش ضایعات در این حوزه حیاتی برگزار می‌گردد.

جزئیات برگزاری نشست:
زمان: چهارشنبه، ۲۸ آبان ۱۴۰۴، از ساعت ۹ تا ۱۱:۳۰
محل برگزاری: موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
شیوه برگزاری: حضوری و وبیناری

بر اساس این اطلاعیه، متخصصان، پژوهشگران، فعالان بخش کشاورزی و تمامی علاقه‌مندان به این موضوع می‌توانند به صورت حضوری در محل برگزاری نشست حاضر شده و یا از طریق بستر وبینار به صورت آنلاین در این رویداد مشارکت کنند.

به گزارش اخبار روزانه کشاورزی، مدیریت ضایعات محصولات کشاورزی و غذایی به عنوان یکی از کلیدی‌ترین حلقه‌های زنجیره تأمین امنیت غذایی کشور، نیازمند عزمی ملی و بهره‌گیری از دانش و فناوری روز است. انتظار می‌رود این نشست با ایجاد فضایی برای تبادل نظر بین صاحب‌نظران و مجریان، گامی مؤثر در جهت تدوین راهکارهای عملی و کاهش چالش‌های پیشِ رو بردارد.

 

ادامه مطلب

دانستنی ها

حفظ میراث ژنتیکی؛ اسب کاسپین، گنجینه‌ای در آستانه فراموشی

منتشر شده

در

پایگاه خبری داوان نیوز: در گستره متنوع ذخایر ژنتیکی ایران، گونه‌های ارزشمندی وجود دارند که نه تنها از نظر زیست‌شناسی حائز اهمیت هستند، بلکه بخشی از هویت تاریخی و فرهنگی این مرز و بوم محسوب می‌شوند. در این میان، اسب کاسپین به عنوان یکی از اصیل‌ترین و نادرترین نژادهای اسب در جهان، جایگاهی بی‌بدیل دارد. نژادی که با قدمتی بیش از پنج هزار سال، در نقش‌برجسته‌های تخت جمشید جاودانه شده و منشأ پیدایش اسب‌های خونگرم امروزی شناخته می‌شود.

متأسفانه این میراث ارزشمند ملی، به رغم شهرت جهانی، در داخل کشور با چالش‌های جدی مواجه است. کاهش جمعیت، محدودیت تنوع ژنتیکی و فقدان برنامه اقتصادی پایدار، بقای این نژاد منحصربه‌فرد را با تهدید روبرو ساخته است.

این گزارش که بر اساس بیانات دکتر هوشنگ دهقان‌زاده، معاون پژوهشی و رئیس بخش تحقیقات علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گیلان تهیه شده، به بررسی تاریخچه، اهمیت و اقدامات در دست اجرا برای حفظ و احیای این گنجینه ژنتیکی می‌پردازد. در ادامه، جزئیات علمی، چالش‌های پیش‌رو و راهکارهای نوین برای تضمین آینده اسب کاسپین را از زبان مباشر این پروژه ملی خواهیم شنید.

وی در ابتدای این گزارش با معرفی مسئولیت خود گفت: «به عنوان مسئول بخش تحقیقات علوم دامی، یکی از مهم‌ترین مأموریت‌های ما مدیریت مجتمع تحقیقات و آموزش حفظ ذخایر ژنتیکی اسب کاسپین است که یک مجتمع کاملاً منحصربه‌فرد در سطح کشور محسوب می‌شود.»

دهقان‌زاده با اشاره به پیشینه تاریخی این نژاد ارزشمند افزود: «اسناد و شواهد تاریخی از جمله نقوش برجسته در تخت جمشید، نشان می‌دهد که اسب کاسپین با قدمتی بیش از ۵۰۰۰ سال، یکی از اجداد اصلی اسب‌های خونگرم امروزی است. تحقیقات پروفسور گاس کاتران از آمریکا نیز این موضوع را از نظر ژنتیکی تأیید کرده است.»

معاون پژوهش مرکز تحقیقات گیلان در ادامه به ویژگی‌های منحصربه‌فرد این نژاد اشاره کرد و گفت: «مهم‌ترین ویژگی ظاهری اسب کاسپین، قد کوتاه آن است که آن را به استانداردی جهانی برای آموزش سوارکاری به کودکان و نوجوانان تبدیل کرده است.»

وی با بیان چالش‌های پیش‌روی حفظ این نژاد اظهار داشت: «متأسفانه تمامی اسب‌های کاسپین خارج از ایران، از نوادگان تعداد محدودی هستند که دهه‌ها پیش از کشور خارج شدند. این امر باعث کاهش شدید تنوع ژنتیکی و افزایش هم‌خونی در جمعیت جهانی آنان شده است.»

دهقان‌زاده در بخش دیگری از گزارش خود به اقدامات عملی صورت گرفته پرداخت و توضیح داد: «پس از انتقال گله اصلی از ایستگاه تحقیقاتی خوجیر به مجتمع فعلی در سال ۱۳۹۰، برنامه‌ریزی ما بر دو محور اصلی متمرکز شده است: اول، حفظ و توسعه گله تحت مدیریت با اجرای برنامه‌های دقیق اصلاح نژادی، و دوم، شناسایی و ثبت اسب‌های کاسپین در سراسر کشور که تاکنون منجر به میکروچیپ‌گذاری حدود ۳۰۰ تا ۴۰۰ رأس شده است.»

وی در ادامه پروژه‌های تحقیقاتی در دست اجرا را برشمرد و افزود: «پروژه‌های مهمی از قبیل “ثبت و پایش اسب کاسپین” و “بررسی پروفایل مولکولی با استفاده از نشانگرهای میکروساتلایت” در حال انجام است. هدف نهایی ما تدوین نخستین کتاب تبارنامه این نژاد ارزشمند است.»

این مقام مسئول در پایان با اشاره به ضرورت توسعه اقتصادی این نژاد، راهکار استراتژیک خود را اینگونه تشریح کرد: «برای خروج از چالش انقراض، باید توجیه اقتصادی ایجاد کنیم. با توجه به ممنوعیت‌های نسبی صادرات، ما پیشنهاد داده‌ایم که صادرات اسپرم و انتقال جنین در دستور کار قرار گیرد. یک طرح ملی نیز با همکاری نهادهای پژوهشی معتبر کشور پیشنهاد شده که امیدواریم با تأمین اعتبار، شاهد اجرایی شدن آن باشیم.»

وی در پایان تأکید کرد: «حفظ اسب کاسپین تنها یک وظیفه تحقیقاتی نیست، بلکه یک مسئولیت ملی برای نگهداری از میراث ژنتیکی و تاریخی کشورمان است.»

ادامه مطلب

دانستنی ها

نجات تنوع زیستی در گرو کاهش ضایعات مواد غذایی

منتشر شده

در

پایگاه خبری داوان نیوز: دو پژوهشگر برجسته کشاورزی کشور، کاهش ضایعات مواد غذایی از مزرعه تا سفره را نماد درک نوینی از توسعه پایدار خواندند و تأکید کردند: هر لقمه نجات‌یافته از هدررفت، گامی به سوی جهانی غنی‌تر و سالم‌تر است. این امر با کاهش نیاز به گسترش کشت و بهره‌برداری بی‌رویه از منابع، مستقیم‌ترین راه برای حفظ تنوع زیستی محسوب می‌شود.

به گزارش داوان نیوز، دکتر اسکندر زند (عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور) و دکتر هما بهمدی (عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی) در یادداشتی مشترک، کاهش ضایعات مواد غذایی را گامی بلند در مسیر بهره‌وری و تحقق عدالت در نظام غذایی دانستند. در این یادداشت آمده است؛

امروزه یکی از چالش‌های بزرگ جهان از بین رفتن تنوع زیستی است، به طوری که در آخرین گزارش جهانی، خطر از بین رفتن یک میلیون گونه گیاهی و جانوری گوشزد شد.
بر اساس گزارش‌های منتشر شده، اصلی‌ترین عوامل کاهش تنوع زیستی در کره زمین به ترتیب اهمیت عبارت‌اند از: بهره‌برداری بیش از حد از منابع (با سهم 37 درصد)، تخریب و تغییر زیستگاه (با سهم ۳۱ درصد) ، نابودی زیستگاه (با سهم 13 درصد)، تغییر اقلیم (با سهم 7 درصد)، گونه‌های مهاجم (با سهم 5 درصد)، آلودگی (با سهم 4 درصد) و بیماری (با سهم 2 درصد). همان‌طور که ملاحظه می‌شود بهره‌برداری بیش از حد از منابع بیشترین نقش را در کاهش تنوع زیستی دارد.

برای مهار این فشارهای فزاینده بر نظام‌های طبیعی و توقف روند تخریب تنوع زیستی، «چارچوب جهانی تنوع زیستی کومینگ-مونترال» در سال ۲۰۲۲ به تصویب رسید. این چارچوب که حاصل سال‌ها مذاکره فشرده سیاسی و علمی میان کشورهای عضو کنوانسیون تنوع زیستی از جمله ایران است، با دربرگیری ۲۳ هدف مشخص، نقشه ‌راهی برای حفاظت از تنوع زیستی و بازسازی رابطه انسان و طبیعت تا سال ۲۰۳۰ ترسیم می‌کند.در میان این اهداف دو گانه، هدف ۱۶ چنین عنوان می‌کند که: لازم است از طریق اعمال سیاست‌ها، آیین‌نامه‌ها و چارچوب‌های نظارتی حمایتی، ارتقای آموزش و دسترسی مناسب به اطلاعات موردنیاز و دقیق، یا جایگزین‌های آنها، نسبت به ترغیب و توانمندسازی مردم برای امکان انتخاب گزینه‌های مصرف پایدار اطمینان حاصل شود تا در سال ۲۰۳۰ ردپای جهانی مصرف، به‌گونه‌ای منصفانه و برابر و از طریق نصف کردن ضایعات جهانی غذا، کاهش قابل‌ملاحظه در پرمصرفی، همچنین کاهش پایدار تولید ضایعات کاهش یابد و از این مسیر، تمامی مردم در هماهنگی با کره زمین، زندگی خوبی داشته باشند.

اجرای هدف ۱۶ می‌تواند نقطه پیوندی میان امنیت غذایی، پایداری منابع و حفاظت از تنوع زیستی ایجاد کند. کاهش ضایعات، فشار بر نظام تولید را کاهش داده و نیاز به گسترش سطح زیر کشت، استفاده از نهاده‌های شیمیایی و تخریب زیستگاه‌های طبیعی را محدود می‌سازد. کاهش ضایعات مواد غذایی در نظام پایدار کشاورزی و غذا و حرکت به سمت ضایعات صفر با بهره‌گیری از مدیریت بهینه ضایعات و پسماندهای تولید و فراوری، ایجاد ارزش افزوده بالاتر در قالب اقتصاد چرخشی، کاهش دفع غیراصولی پسماندها و ترویج فرهنگ مصرف مسئولانه، راهکاری مؤثر در افزایش بهره‌وری تولید و کاهش بهره‌برداری بیش از حد از منابع، به‌ویژه منابع پایه مانند آب و خاک است.از آنجایی که دستیابی به این اهداف ۲۳ گانه برای کشورهای عضو کنوانسیون تنوع زیستی لازم‌الاجرا است، شایسته است که دست‌اندرکاران برنامه هفتم پیشرفت کشور، برنامه‌های لازم برای عملیاتی شدن این اهداف را در دستور کار قرار دهند.

این اهداف در تطابق و هماهنگی کامل با اهداف و برنامه‌های مندرج در «سند ملی دانش‌بنیان امنیت غذایی» و سایر اسناد بالادستی موجود در کشور است. به این منظور مشارکت هم‌افزای سیاست‌گذاران، کنشگران عرصه محیط‌زیست و تنوع زیستی و همچنین فعالان زنجیره ارزش مواد غذایی مختلف از مزرعه تا سفره، ضرورتی اجتناب‌ناپذیر است. محقق شدن این اهداف تا سال ۲۰۳۰، زمینه‌ساز دستیابی به آرمان‌های کلان طراحی‌شده برای سال ۲۰۵۰ با محوریت «زندگی همگام با طبیعت» خواهد بود.

بنابراین، کاهش ضایعات مواد غذایی گامی بلند در مسیر بهره‌وری و تحقق عدالت در نظام غذایی است، و هم‌زمان راهی کارآمد برای حفاظت از تنوع زیستی و افزایش تاب‌آوری سیاره زمین محسوب می‌شود. پیوند میان این دو حوزه، نماد درک نوینی از توسعه پایدار است که در آن، هر لقمه نجات‌یافته از هدررفت، گامی به سوی جهانی غنی‌تر، سالم‌تر و هماهنگ‌تر با طبیعت محسوب می‌شود.

ادامه مطلب
تبلیغات

پرطرفدار

کلیه حقوق این پایگاه خبری متعلق به داوان‌نیوز است.