با ما همراه باشید

آموزش

اهمیت دمای ناحیه ریشه در گیاهان

منتشر شده

در

پایگاه خبری Da1news: هنگامی‌که به دما در زمینه یک محیط رشد فکر می‌کنید، می‌توانید به دمای هوای اطراف گیاهان یا به دمای محلول غذایی یا آب آبیاری اشاره کنید که بر دمای منطقه ریشه تأثیر می‌گذارد.

درحالی‌که دمای هوا مهم است، در این مقاله، ما بر دمای ناحیه ریشه و تأثیر آن بر جذب مواد مغذی و سلامت کلی گیاه تمرکز خواهیم کرد به این دلیل که سیستم ریشه گیاهان شما محل دو فرآیند ضروری جذب آب و مواد مغذی است. برای این‌که هر یک از این فرآیندها به‌طور مؤثر اتفاق بیفتد، داشتن دمای مناسب ناحیه ریشه، بسیار مهم است.

نقش دمای ناحیه ریشه در جذب عناصر غذایی
به‌طور خلاصه، دمای ناحیه ریشه روی سرعتی که گیاهان شما قادر به جذب مواد مغذی هستند تأثیر می‌گذارد. اگر اجازه دهید دمای ناحیه ریشه گیاه کنترل نشده باقی بماند، این می‌تواند اثرات مخربی بر عملکرد کلی محصول شما داشته باشد.

جذب مواد مغذی عمدتاً توسط فرآیندهای شیمیایی انجام می‌شود که در ریشه گیاهان اتفاق می‌افتد. اثربخشی این فرآیندها با دمایی که ریشه‌ها در معرض آن قرار دارند تعیین می‌شود. هنگامی‌که دمای ناحیه ریشه شما از محدوده بهینه خود خارج شود، گیاه قادر نخواهد بود سطوح بهینه مواد غذایی و آب را جذب و به شاخ و برگ‌ها ارائه دهد.

در حالت ایده‌آل، باید هدفتان این باشد که دمای محلول غذایی یا آب آبیاری خود را در حدود ۱۸ تا ۲۲ درجه سانتی‌گراد (۶۵ تا ۷۲ درجه فارنهایت) نگه دارید تا از جذب بهینه مواد مغذی و آب اطمینان حاصل کنید.

دمای ناحیه ریشه گیاهان علاوه بر تأثیر بر جذب مواد غذایی، بر دسترسی و حلالیت اکسیژن نیز تأثیر می‌گذارد. اگر آب آبیاری خیلی گرم باشد ممکن است خطر کمبود اکسیژن در ناحیه ریشه را داشته باشید زیرا آب گرم نمی‌تواند به اندازه آب با دمای پایین‌تر اکسیژن محلول را در خود نگه دارد. از سوی دیگر، اگر آب آبیاری خیلی سرد باشد، این می‌تواند به ریشه‌های گیاه شما شوک وارد کند، سرعت متابولیسم گیاه را کاهش دهد و رشد گیاه را متوقف کند.

همان‌طور که در مورد پارامترهای pH و EC مشاهده کردیم، هر نوع گیاه دارای یک محدوده دمایی ترجیحی منطقه ریشه است، بنابراین توصیه می‌شود این مورد را برای گیاهانی که در حال پرورش آن‌ها هستید بررسی کنید.

به‌طورکلی، توانایی حفظ دمای ناحیه ریشه به تعدادی از عوامل بستگی دارد: آب‌وهوای محلی، محیط رشد انتخابی، دمای منطقه رشد (چراغ‌های LED می‌توانند گرمای اضافی ایجاد کنند) و موارد دیگر.

در حقیقت تنظیم دمای ناحیه ریشه می‌تواند طیف گسترده‌ای از فواید را به همراه داشته باشد: می‌تواند جذب آب و مواد مغذی را بهینه کند، اثرات دمای هوای کمتر از حد مطلوب را متعادل کند و رشد مداوم برگ و میوه را ارتقا دهد.

اثرات دمای نادرست ناحیه ریشه
اگر گیاهان خود را در خاک پرورش می‌دهید دمای ناحیه ریشه گیاه نوسانات کمتری خواهد داشت، زیرا خاک، به‌ویژه انواع خاک‌های متراکم، به‌عنوان یک بافر مؤثر دما عمل می‌کنند. در کشت هیدروپونیک، ناحیه ریشه در برابر نوسانات دما آسیب‌پذیرتر است. بااین‌حال، صرف‌نظر از اینکه از کدام روش کشت استفاده می‌کنید، مهم است که دمای ناحیه ریشه گیاه را کنترل کنید و بدانید که در صورت مشاهده هرگونه مشکل، چگونه آن را تنظیم کنید.

در نهایت، اگر دمای ناحیه ریشه گیاه شما در یک دوره زمانی ثابت خیلی گرم یا خیلی سرد شود، این می‌تواند منجر به خواب گیاهان شود، زیرا ریشه‌های گیاه نمی‌توانند عملکرد طبیعی خود را انجام دهند. این امر به شدت بر رشد طبیعی گیاه و همچنین عملکرد محصول تأثیر می‌گذارد. به همین ترتیب، اگر محلول غذایی یا آب آبیاری خیلی گرم یا خیلی سرد استفاده کنید، این تغییر بزرگ و ناگهانی دما می‌تواند ریشه‌های گیاه شما را در شوک قرار دهد.

جدا از این اثرات متداول که در بالا توضیح داده شد، در اینجا برخی از اثرات دیگر وجود دارد که هنگامی‌که دمای ناحیه ریشه گیاهان خیلی گرم می‌شود، می‌توانید انتظار داشته باشید:

یک منطقه ریشه گرم‌تر منجر به افزایش واکنش‌های متابولیک، ازجمله افزایش جذب مواد مغذی می‌شود. این می‌تواند علائم سمیت مواد مغذی، ازجمله تغییر رنگ برگ، ضخیم شدن یا نکروز ریشه‌ها و تغییر در اندازه و مقدار برگ در گیاهان شما را ایجاد کند.

داشتن ناحیه ریشه گرم‌تر نیز احتمالاً منجر به افزایش عوامل بیماری‌زا مانند عفونت‌ها یا بیماری‌ها می‌شود. در هیدروپونیک، با اطمینان از استریل نگه داشتن سیستم خود تا حد امکان می‌توان از این امر جلوگیری کرد.

هنگامی‌که دمای ناحیه ریشه گیاه افزایش می‌یابد، اکسیژن محلول کمتری در دسترس خواهد بود. این بر فرآیندهای حیاتی گیاه مانند تنفس تأثیر می‌گذارد.

علاوه بر اثرات متداول داشتن دمای بالا و نادرست ناحیه ریشه، اثرات دیگری که می‌توانید هنگامی‌که دمای ناحیه ریشه شما خیلی پایین است انتظار داشته باشید عبارت‌اند از:

واکنش‌های متابولیک گیاهان شما کند می‌شود، به این معنی که گیاهان شما مستعد کمبود مواد مغذی خواهند بود. شما می‌توانید انتظار داشته باشید که علائمی مانند کلروز بین رگبرگی، توقف رشد گیاه، لبه‌ها یا لکه‌های قهوه‌ای برگ و همچنین نکروز برگ را مشاهده کنید.

مانند دماهای گرم‌تر، دمای پایین منطقه ریشه نیز می‌تواند عفونت‌ها و بیماری‌های ناخواسته را جذب کند.

چگونه دمای ناحیه ریشه را کاهش دهیم
در کشت هیدروپونیک، چند راه وجود دارد که می‌توانید دمای ناحیه ریشه را کاهش دهید. این کار عمدتاً با نظارت و در صورت نیاز، کاهش دمای محلول مغذی در مخزن شما انجام می‌شود.

بسته به بودجه خود، می‌توانید از یک سردکننده مکانیکی استفاده کنید که دارای یک ترموستات داخلی است که به آن‌ امکان می‌دهد دمای از پیش برنامه‌ریزی ‌شده را حفظ کند. بااین‌حال، کویل‌های خنک‌کننده فولاد ضدزنگ محبوب‌تر هستند که می‌توانند در مخزن شما نصب شوند. همیشه گزینه‌هایی که به بهترین وجه با بودجه و نیازهای سیستم شما مطابقت دارند را بررسی کنید.

علاوه بر این، می‌توانید مخزن خود را عایق‌بندی کنید، زیرا این کار به حفظ دمای پایدارتر کمک می‌کند.

در خاک، نوسانات دمای کمتری را تجربه خواهید کرد، به‌خصوص اگر نوع خاک شما متراکم‌تر باشد. بااین‌حال، روش‌های آزمایش‌شده‌ای برای حفظ دمای منطقه ریشه وجود دارد. این روش‌ها شامل استفاده از محصولات پوششی است که بین محصولات اصلی کاشته می‌شوند تا سایه ایجاد کنند و در نتیجه خاک را خنک کنند و همچنین از تبخیر آب از خاک جلوگیری کنند. همچنین می‌توانید از پوشش‌ها یا پارچه‌های سایه‌بان در ماه‌های گرم‌تر استفاده کنید که ممکن است به خنک نگه داشتن ناحیه ریشه کمک کند.

همچنین می‌توانید در طول ماه‌های گرم‌تر، از نوعی عایق استفاده کنید. این به جلوگیری از جذب نور و گرمای خورشید به خاک و در نتیجه ناحیه ریشه شما کمک می‌کند. انواع متداول عایق شامل مالچ پاشی و همچنین استفاده از پوشش‌های خاک مصنوعی است.

نحوه افزایش دمای ناحیه ریشه
در کشت هیدروپونیک، یکی از ساده‌ترین راه‌ها برای افزایش دمای ناحیه ریشه، استفاده از یک مخزن نگه‌دارنده جداگانه است. به‌این‌ترتیب، اگر آب آبیاری یا محلول غذایی شما به‌طور مداوم بیش‌ازحد سرد می‌شود، می‌توانید آن را در مخزن جداگانه نگه دارید و اجازه دهید آب قبل از افزودن به مخزن مواد غذایی دمای گرم‌تری به خود بگیرد. اگر در منطقه‌ای زندگی می‌کنید که معمولاً آب‌وهوای سردتری دارد، می‌توانید از مخازن نگه‌دارنده گرم شده نیز استفاده کنید.

علاوه بر این، می‌توانید مخزن خود را عایق‌بندی کرده و آن را بالاتر از سطح بتنی قرار دهید. این به حفظ دمای بیشتر محیط کمک می‌کند.

شما همچنین می‌توانید از بخاری‌های مکانیکی استفاده کنید. بااین‌حال، ازآنجایی‌که محلول مواد مغذی خورنده است، باید یک مبدل حرارتی استفاده کنید. گزینه‌های مختلفی جهت متعادل نگه داشتن دمای آب و محلول غذایی وجود دارد، بنابراین بهتر است متناسب با نیازها و بودجه خود، گزینه مناسب را انتخاب کنید.

در خاک، نوسانات دمایی کمتری را خواهید داشت، زیرا خاک می‌تواند به‌عنوان یک حائل عمل کند (به‌خصوص در خاک‌های متراکم‌تر). بااین‌حال، اگر متوجه شدید که دمای ناحیه ریشه شما به‌طور مداوم بسیار پایین است، راه‌حل‌های فنی وجود دارد که می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید، مانند تعبیه کابل‌های گرمایشی در بستر شنی یا استفاده از تشک‌های حرارتی که دارای سنسور کنترل دما هستند؛ مانند هر تجهیزات جدید، بهتر است راهکاری را بیابید که به بهترین وجه متناسب با بودجه و نیازهای شما باشد.

یک گزینه با تکنولوژی پایین استفاده از مالچ کشی در ماه‌های سرد سال است. مالچ کردن خاک عایق را فراهم می‌کند و از خروج گرما از خاک جلوگیری می‌کند. همچنین می‌توانید انواع دیگری از پوشش‌ها مانند پلاستیک را برای عایق‌کاری خاک خود استفاده کنید.

جمع‌بندی
صرف‌نظر از اینکه از کدام روش رشد استفاده می‌کنید، مهم است که دمای ناحیه ریشه گیاه را کنترل کنید و بدانید که در صورت مشاهده هرگونه مشکل، چگونه آن را تنظیم کنید. اگر دمای ناحیه ریشه گیاه شما در یک دوره زمانی ثابت خیلی گرم یا خیلی سرد شود، این می‌تواند منجر به خواب گیاهان شود، زیرا ریشه‌های گیاه نمی‌توانند عملکرد طبیعی خود را انجام دهند. این امر به شدت بر رشد طبیعی گیاه و همچنین عملکرد محصول تأثیر می‌گذارد. به همین ترتیب، اگر از محلول غذایی یا آب آبیاری خیلی گرم یا خیلی سرد استفاده کنید، این تغییر بزرگ و ناگهانی دما می‌تواند ریشه‌های گیاه شما را در شوک قرار دهد. یک منطقه ریشه گرم‌تر منجر به افزایش واکنش‌های متابولیک، ازجمله افزایش جذب مواد مغذی می‌شود. این می‌تواند علائم سمیت مواد مغذی، ازجمله تغییر رنگ برگ، ضخیم شدن یا نکروز ریشه‌ها و تغییر در اندازه و مقدار برگ در گیاهان را ایجاد کند. در دمای ناحیه ریشه خیلی پایین واکنش‌های متابولیک گیاه کند می‌شود، به این معنی که گیاه مستعد کمبود مواد مغذی خواهد بود. شما می‌توانید انتظار داشته باشید که علائمی مانند کلروز بین رگبرگی، توقف رشد گیاه، لبه‌ها یا لکه‌های قهوه‌ای برگ و همچنین نکروز برگ را مشاهده کنید.

 

منبع: مجمع ملی خبرگان کشاورزی کشور

ادامه مطلب
تبلیغات
برای افزودن دیدگاه کلیک کنید

یک پاسخ بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آموزش

نگهداری اصولی ابزارهای باغبانی

 فرآیند نگهداری ابزار کشاورزی را می‌توان در چهار اصل کلی تمیز کردن، خشک کردن، روغن‌کاری و نگهداری در محل مناسب خلاصه کرد. با رعایت این اصول، نه تنها در هزینه‌های خود صرفه‌جویی می‌کنید، بلکه کار باغبانی و کشاورزی را برای خود لذت‌بخش‌تر و ایمن‌تر می‌سازید.

منتشر شده

در

پایگاه خبری داوان نیوز: با اختصاص دادن تنها چند دقیقه پس از هر بار استفاده به مراقبت از ابزارهای کشاورزی، می‌توانید سال‌ها از سرمایه خود محافظت کنید.

به گزارش داوان نیوز، نگهداری صحیح از ابزارهای باغبانی و کشاورزی نه تنها طول عمر آنها را افزایش میدهد، بلکه کارایی بهتری در حین کار برای شما به ارمغان میآورد. در ادامه یک راهنمای کامل برای نگهداری از این تجهیزات پس از هر بار استفاده ارائه شده است.

پس از اتمام کار، با رعایت این چهار مرحله‌ی اصلی، ابزارهای خود را برای استفاده‌ی بعدی آماده نگه دارید.

1. تمیز کردن کامل: باقی‌مانده‌های خاک، شیره‌ی گیاهان و کثیفی‌ها، دشمنان اصلی ابزارهای شما هستند چرا که باعث زنگ‌زدگی و کندی می‌شوند. خاک‌های چسبنده به تیغه‌ی بیل و بیلچه را با یک برس سیمی یا کاردک پاک کنید. برای قیچی، ابتدا با یک پارچه‌ی مرطوب شیره‌ی گیاهان را پاک کرده و سپس برای ضدعفونی‌کردن، آن را با محلولهای مناسب مانند الکل یا محلول رقیق سفیدکننده تمیز کنید تا از انتقال بیماری بین گیاهان جلوگیری شود.

2. خشک کردن دقیق: رطوبت عامل اصلی زنگ‌زدگی است. پس از شستشو و تمیز کردن، تمام سطوح فلزی و دسته‌های چوبی را با یک پارچه‌ی خشک کاملاً خشک کنید.

3. روغن‌کاری منظم: روغن‌کاری، یک لایه‌ی محافظ در برابر رطوبت ایجاد می‌کند و حرکت قطعات متحرک را روان می‌سازد. پس از تمیز و خشک کردن، با یک پارچه، کمی روغن گیاهی یا روغن دانه کتان (برای ابزارهای دستی) یا روغن صنعتی و گریس (برای ابزارهای بزرگتر و قطعات متحرک) به سطح فلزی و مفاصل بمالید. برای قیچی‌ها، حتماً اتصالات میانی و فنرها را روغن‌کاری کنید.

4. تیز کردن دوره‌ای: ابزارهای تیز، هم کارایی بیشتری دارند و هم ایمن‌تر هستند، زیرا برای برش یا ورود به خاک به نیروی کمتری نیاز دارند. لبه‌ی قیچی‌ها و بیل‌ها را به صورت دوره‌ای با سوهان دستی تیز کنید. برای تیز کردن قیچی یا بیلچه، ابزار را محکم گرفته و سوهان را با زاویهی ۲۰ تا ۴۵ درجه در امتداد لبهی اصلی حرکت دهید. از برش شاخه‌های خشک و سخت با قیچی معمولی خودداری کنید، زیرا این کار به سرعت باعث کندی تیغه‌ها می‌شود.

محل و روش صحیح نگهداری

محل نگهداری ابزارها نقش بسیار مهمی در حفظ آنها دارد.

* محل مناسب: بهترین مکان، یک انبار خشک، تمیز و سرپوشیده است که ابزارها را از باران، برف و نور مستقیم خورشید محافظت کند. در صورت اجبار به نگهداری در فضای باز، حتماً از کاور یا چادر ضدآب استفاده کنید.
* روش چیدمان: تا حد امکان ابزارها را آویزان کنید. این کار هم از تماس آنها با رطوبت کف زمین جلوگیری می‌کند و هم دسترسی به آنها را آسان‌تر می‌سازد. بین ابزارها فاصله بگذارید تا جریان هوا برقرار باشد و از ایجاد رطوبت راکد جلوگیری شود.

نگهداری از تجهیزات ایمنی فردی

تجهیزات حفاظت فردی نیز پس از کار در مزرعه یا باغ، نیاز به مراقبت دارند تا هم عمر مفیدشان افزایش یابد و هم در استفاده‌ی بعدی، ایمنی شما را تضمین کنند.

* لباس‌کار، دستکش و چکمه: پس از سمپاشی یا کوددهی، این تجهیزات را قبل از ورود به خانه خارج کنید. آنها را جدا از سایر لباس‌ها و با آب گرم و صابون بشویید و در هوای آزاد و زیر نور آفتاب کاملاً خشک کنید.
* ماسک‌های تنفسی: فیلترهای ماسک را طبق دستورالعمل تولیدکننده تعویض کنید. بدنه‌ی ماسک را با یک دستمال مرطوب تمیز کرده و در جای خشک و دور از گرد و غبار نگهداری کنید.

برنامه‌ریزی برای نگهداری دوره‌ای و فصلی

علاوه بر مراقبت‌های روزانه، برنامه‌ریزی برای نگهداری در بازه‌های زمانی طولانی‌تر بسیار مفید است.

* نگهداری پایان فصل: پیش از انبار کردن ابزارها برای مدتی طولانی (مثلاً در زمستان)، یک بازرسی و سرویس کامل انجام دهید. قطعات فلزی را به خوبی روغن‌کاری کنید، تسمه‌ها را شل کنید و باتری ابزارهای موتوری را جدا کرده و در محل مناسبی نگهداری کنید.
* مستندسازی: یک دفترچه برای ثبت تاریخ سرویس، تعمیرات و تعویض قطعات ابزارهای خود داشته باشید. این کار به شما کمک می‌کند تا برنامه‌ی مراقبتی منظمی داشته باشید.

ادامه مطلب

آموزش

قاسمی‌: «پل دانش تات» صدای رسای تحقیقات کشاورزی

منتشر شده

در

پایگاه خبری داوان نیوز: آیین تقدیر از برگزیدگان اولین دوره مسابقه «پل دانش تات» با حضور دکتر کمال قاسمی بزدی، مشاور معاون وزیر و مدیرکل دفتر حوزه ریاست سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، برگزار شد.

به گزارش داوان نیوز، این مراسم با هدف شناسایی و تشویق تولیدکنندگان محتوای فاخر در حوزه کشاورزی برگزار گردید.

دکتر قاسمی در این مراسم با تقدیر از تیم روابط عمومی به مدیریت مهندس سید اسحاقی، بر اهمیت انتقال سریع و مؤثر دستاوردهای پژوهشی به بهره‌برداران واقعی تأکید کرد. وی اظهار داشت: «یکی از مشکلات اصلی، شنیده نشدن صدای محققان و نرسیدن اطلاعات صحیح به جامعه هدف است. ما باید از تمامی ابزارهای ممکن برای پر کردن این فاصله استفاده کنیم.»

مدیرکل دفتر حوزه ریاست سازمان، کانال «پل دانش تات» را ابزاری مؤثر برای رساندن یافته‌های پژوهشی به کشاورزان معرفی و خاطرنشان کرد: این کانال با قالب‌های محتوایی متنوع، کوتاه و کاربردی، طراحی شده است تا نقش بارزی در اطلاع‌رسانی دقیق و به‌موقع ایفا کند. انتظار داریم این رسانه در کنار دیگر رسانه‌ها، باعث افزایش دامنه مخاطبان و ارتقای بهره‌وری در بخش کشاورزی شود.

ویژگی‌های محتوای مؤثر از نگاه مدیران ارشد
در این مراسم بر تولید محتوای ساده، کاربردی و قابل فهم برای تمامی کشاورزان، انتشار منظم و هدفمند و توجه به نیازهای بومی و منطقه‌ای تأکید شد. همچنین بر لزوم تعامل دوسویه با کشاورزان و انتقال تجربیات موفق میان آنان تصریح گردید.

درخواست همکاری گسترده
در پایان، از تمامی واحدهای زیرمجموعه سازمان تحقیقات، سازمان‌های اجرایی و خبرگزاری‌ها دعوت شد تا با ارسال محتواهای علمی و آموزشی و انعکاس نیازهای میدانی کشاورزان، در غنای این کانال و تحقق اهداف آن همکاری نمایند.

به گزارش اخبار روزانه کشاورزی، در این مراسم خانم نوروز زاده و آقای بابازاده با اشاره به روند فعالیت این کانال به برنامه ها و سیاست های سازمان تات در تقویت و اثرگذاری این کانال سخنانی اظهار داشتند و در ادامه هر یک از برگزیدگان، ضمن بیان ثبت تجربیات خود بر اهمیت، تاثیرگذاری و ادامه فعالیت کانال «پل دانش تات» اشاره کردند.

این مراسم با تجلیل از تولیدکنندگان محتوای برتر حوزه کشاورزی به کار خود پایان داد.
اسامی تولیدکنندگان محتوای برتر حوزه کشاورزی به شرح ذیل اعلام شد؛
نفر اول؛ داود حسن پناه، پژوهشگر مروج ارشد (اردبیل)
دوم دوم؛ مهدی سلیمی، کارگردان
نفر سوم؛ لیلا موسوی مقدم، کارشناس کشاورزی (ارومیه)
سجاد تنها- مدیر کانال کشاورز نیوز؛ برگزیده ویژه
سید حسن ملکشی، عضو هیئت علی موسسه تحقیقات گیاهپزشکی، شایسته تقدیر

بر اساس گزارش خبرنگار ما، اولین مسابقه «پل دانش تات» با هدف شناسایی و تقدیر از تولیدکنندگان محتوای کشاورزی برگزار شد. در این مراسم، بر لزوم انتقال سریع و مؤثر یافته‌های پژوهشی به کشاورزان از طریق ابزارهایی مانند کانال پل دانش تات تأکید شد. ویژگی‌های کلیدی این کانال، تولید محتوای کوتاه، کاربردی، ساده و قابل فهم برای جامعه هدف اعلام شد و از تمامی نهادهای مرتبط برای همکاری و غنا بخشیدن به این کانال دعوت به عمل آمد.

ادامه مطلب

آموزش

کم‌بارشی؛ احتمال افزایش جمعیت آفت سن گندم

منتشر شده

در

پایگاه خبری داوان نیوز: سازمان حفظ نباتات کشور نسبت به طغیان آفت سن گندم در پی پیش‌بینی پاییز کم‌بارش و گرم هشدار داد.

به گزارش داوان نیوز به نقل از روابط عمومی سازمان حفظ نباتات کشور، سعید معین، مدیر مبارزه با آفات سازمان حفظ نباتات، با اشاره به پیش‌بینی‌های هواشناسی، اظهار داشت: با توجه به شرایط جوی و پیش‌بینی کم‌بارشی در فصل پاییز، احتمال افزایش جمعیت آفت سن گندم در مزارع وجود دارد.

وی با بیان اینکه پاییز و زمستان پیش‌رو گرم و خشک خواهد بود، افزود: بر اساس پیش‌بینی‌ها، دمای هوا در این فصل ۱ تا ۱.۵ درجه سلسیوس نسبت به سال گذشته گرم‌تر است. این شرایط گرم و خشک، تبعات خود را در فصل بهار نشان خواهد داد و می‌تواند به افزایش جمعیت آفات منجر شود.

معین با اشاره به تأثیر این شرایط بر کشت‌های پاییزه، خاطرنشان کرد: کم‌آبی، چالشی جدی برای کشت‌های پاییزه خواهد بود. در مورد وضعیت آینده آفت سن گندم نیز، این موضوع به میزان بقا و پایداری کشت‌ها بستگی دارد و در حال حاضر نمی‌توان پیش‌بینی دقیقی از وضعیت ارائه داد.

این مقام مسئول، شرایط اقلیمی حاضر را «بدترین شرایط در ۱۵ تا ۲۰ سال اخیر» برای کنترل آفت سن گندم توصیف کرد و توضیح داد: گرمای هوا باعث کاهش کارایی عوامل کنترل‌کننده طبیعی شده و فرصت طلایی مبارزه با این آفت را بسیار کوتاه می‌کند. هرگونه تأخیر در اجرای عملیات مبارزه، خسارت ناشی از سن را به طور تصاعدی افزایش خواهد داد.

بر اساس آمار رسمی، در سال زراعی گذشته، سطح مبارزه با آفت سن غلات در کشور به ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار هکتار رسید. این در حالی است که اینمنطقه در سال ماقبل آن، ۳ میلیون و ۱۲۶ هزار هکتار بود.

به نظر می‌رسد کشاورزان و مسئولان استان های مرتبط باید از هم اکنون تمهیدات لازم برای پایش مستمر مزارع و آمادگی برای مبارزه به موقع با این آفت را در دستور کار قرار دهند.

ادامه مطلب
تبلیغات

پرطرفدار

کلیه حقوق این پایگاه خبری متعلق به داوان‌نیوز است.