گزیده ها
دکتر حجتاله ربانی نسب: هماهنگی با طبیعت بکر با استفاده از کنترل بیولوژیک
پایگاه خبری Da1news: رئیس بخش تحقیقات گیاهپزشکی جهاد کشاورزی استان گلستان به ضرورت توجه به کشاورزی سبز و گلخانهای اشاره و بیان کرد: در این استان، هنوز دانش فنی مربوط به کشاورزی عمودی و گلخانهای رشد نکرده از سوی دیگر، کشاورزی سبز و بیولوژیک معنا پیدا نکرده است.
به گزارش اخبار روزانه کشاورزی، گلها و گیاهان هم بیمار میشوند و نیاز به توجه و مراقبت و دارو و درمان دارند. به همینخاطر است که رشتهای به نام «گیاهپزشکی» شکل گرفته. در این خصوص به سراغ دکتر حجتاله ربانی نسب، رئیس بخش تحقیقات گیاهپزشکی سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان رفتهایم که در ادامه میخوانید:
گیاهپزشکی را چگونه تعریف میکنید؟ چه اثری در کشاورزی ما دارد؟
مهمترین هدف در وزارت جهاد کشاورزی، تامین امنیت غذایی است چون این مساله مهم، قدرت هر کشور را نشان میدهد. در بحث امنیت غذایی هم چند رکن وجود دارد که دسترسی فیزیکی به غذا، مهمترین آن است و ما بر آنیم تا ضایعات بخش کشاورزی و آفات و بیماریها را کاهش دهیم تا میزان تولید و به دنبال آن دست پیدا کردن به غذا آسانتر باشد. موضوع دیگر، پایداری دسترسی به غذاست. با توجه به تغییرات اقلیمی که کشاورزی ما را تهدید میکند، باید به بررسی آفات جدید بپردازیم. چون مردم حق دارند غذای سالم بخورند و کشاورزان هم باید از ارقام مقاوم استفاده کنند و توان مالی برای خرید محصولات کشاورزی را داشته باشند.
این اتفاقات باید در سطح کلان انجام شود. شما در بخش تحقیقات گیاهپزشکی استان گلستان چه میکنید؟
کاری که در استان انجام میشود شناسایی آفات، علفها، بیماریها و روشهای مدیریت آفات و بیماریهاست. ما می خواهیم سم کمتری مصرف کنیم. زمان و میران استفاده از سم مهم است به همینخاطر هم به کارشناسان جهاد کشاورزی و هم به بهره وران آموزش میدهیم.
شما از امنیت غذایی گفتید. آیا دادههایی که از مرکز شما در قالب آموزش در اختیار مراکز دیگر قرار می گیرد، دستوری است یا مشاورهای؟
کارهای پژوهشی که در مرکز گیالهپزشکی انجام میشود هم با استانداردهای جهانی همسو و همگام است هم نتیجه فعالیت و پژوهش کارشناسان خودمان است. ما بزرگترین جایگاه را در سطح استان داریم و دستورالعملهای فنی و اجرایی ما قابل استناد است و مرجعیت دارد.
جایگاه آموزش در وزارت کشاورزی و بهطور ویژه بخش گیاهپزشکی استان گلستان کجاست؟
دادههای ما پایش میشود چراکه بدون کار تحقیقی، اتفاق خوبی در حوزه کشاورزی نمیافتد. نظارت عالیه بر این پژوهشها هم از سوی موسسه تحقیقات گیاهپزشکی تهران صورت میگیرد و نتایج ارزیابی می شوند تا در نهایت به یک نتیجه درست که قابل تعمیم برای همه باشد برسیم. خوشبختانه سازمان جهاد کشاورزی هم همراه است و به پیشبرد اهداف ما کمک می کند.
نتیجه این پژوهشها چگونه در اختیار کشاورزان قرار میگیرد؟
ما مسیرهای مختلفی داریم تا چکیده و حاصل این تحقیقات را به دست هم کشاورزان و هم علاقهمندان برسانیم از انتشار یک متن پیچیده علمی به زبان انگلیسی در نشریات خارجی گرفته تا یک بروشور ساده که در اختیار کشاورز قرار میگیرد. از سوی دیگر ما از پلتفرمها و بسترهای مختلف چون بروشور و مجله و وبینارو شبکههای مجازی استفاده میکنیم تا کشاورزان از هر روشی که دوست دارند بهره ببرند و آموزش ببینند. هیچکدام از این رشها را هم که به کار نبرند و دوست نداشته باشند برایشان، کارگاه آموزشی برگزار میکنیم.

آیا مرکز گیاهپزشکی گلستان،آنقدر رشد کرده که استانهای همجوار از شما کمک بخواهند؟
ارتباط با جهاد کشاورزی هر چه بهتر باشد به موفقیت کشاورزان استان کمک بیشتری میکند. ما در استان گلستان، خود را از یک خانواده میبینیم. ما با کشاورزان در ارتباط هستیم و نیاز آنها را در نظر میگیریم و بیخبر از خواستشان، پروژهای را تعربف نمی کنیم.
از سوی دیگر، وضعیت اقیلیمی استان بهگونهای است که بیش از 90 درصد آفات و بیماریهای کل کشور در اینجا بهچشم میخورد. یعنی اگر یک قارچ یا حشره، یک چرخه زندگی دارد که باید آن را طی کند، در استان گلستان این چرخه را به شکل کامل پشت سر میگذارد. فشار خسارتها هم بیشتر از جاهای دیگر است. مثلا بیماریهای مربوط به هسته داران و انار در استان گلستان، شدیدتر از جاهای دیگر است؛ پس آنچه ما به دست میآوریم در جاهای دیگر کشور هم جواب میدهد و خود بهخود، مرجعیت دارد.
درباره آفات دانههای روغنی توضیح دهید؟
دانش فنی یکسری چیزها تکمیل شده و در ارتباط با آنها مشکل چندانی نداریم. برای مثال درمورد سویا که دانه مهمی است، دانش فنی ما تکمیل شده و مشکل اصلی ما به مکندههای سویا برمیگردد که موجب «اختلال عدم غلافبندی» میشوند. حالا یک کار گروهی در این زمینه انجام شده و به نتایج خوبی هم رسیدهایم. یکی دیگر از مسایل ما، مگس میوه مدیترانهای است. به عبارتی ما باید جلوتر اعلام کنیم که فلان بیماری میآید یا نه؟ پس از آن باید به کشاورزان خبر بدهیم به سمپاشی نیاز هست یا خیر؟
درباره سموم چه کاری انجام شده؟
ما همچنان زنگ زرد و زنگ قهوهای را درباره غلات داریم. اما ارقام مقاومی هم تولید کردهایم که درگیر نمیشوند. اما طبیعی است که پس از 4 یا 5 سال این مقاومت میشکند. ما به اندازه کافی، سم داریم. مشکل اصلی ما مقاومت علفهای هرز به علفکشهاست.
آیا بحث نسخههای الکترونیکی در استان جا افتاده؟
این کار به مدیریت حفظ نباتات ربط پیدا میکند و البته در یکی دو استان اجرا شده است تا به استانهای دیگر هم تعمیم پیدا کند. ما آموزش کلینیکها و سمفروشیها را در دستور کار خود قرار دادهایم. اینکه روال درست برای اصلاح و مقاومت به علفکشها چیست و دیگر مواردی که کشاورزان با آن دست و پنجه نرم میکنند.
در ارتباط با استفاده از سموم کمضرر این شما هستید که دستورات لازم را ارائه میدهید؟
هر شیوه کنترلی چه شیمیایی چه بیولوزیک از این بخش صادر میشود. ما در پنج سال اخیر 20 درصد از قارچ کش، 56 درصد علف کش و 9 درصد از حشره کش استفاده کرده و 15 درصد کنترلمان در حوزه بیولوزیک بوده است. ما سعی میکنیم سمومی را ثبت کنیم تا بهرهبردار، کنترل بهتری روی آن داشته باشد. برای مثال، وقتی از یک قارچکش، نتیجه بهتری بگیرد از آن کمتر استفاده میکند. به عبارتی ما آفتکَشی را در اختیار او گذاشتهایم که اثربخشی بالایی دارد؛ پس دفعات استفاده از آن کمتر میشود و کاهش مصرف سموم، یکی از اهداف مهم ماست.
پس تلاشتان بر کنترل بیولوژیک است؟
بله. حالا سهم کنترل بیولوژیکمان از 15 به 40 درصد رسیده. یعنی تقریبا این نوع کنترل، بیشتراستفاده می کنیم. دانش فنی پرورش حشرات مفید را هم داریم و باید استفاده صحیح از آن را به کشاورزان یاد بدهیم. اصلا باید به سمت تولید محصولات سالمتر برویم. برای مثال ما تولید برنج سالم داشتایم. برچسب «تات» هم به آن دادهاند. یعنی برنجی با کمترین مصرف حشرهکش، تولید کردهاند. حالا ما میتوانیم در سطح استان از کشارزان بخواهیم چنین برنجی بکارند.
وضعیت کشاورزی گلخانهای به چه شکل است؟
توجه به گلخانهها از رویکردهای مهم وزارت کشاورزی است. ما با توجه به افزایش جمعیت و کمبود منابع باید به کشاورزی عمودی رو بیاوریم. در استان گلستان هم گلخانههایی شکل گرفته اما دانش فنی آن توسعه پیدا نکرده و تعداد گلخانه داران ناموفق بیش از افراد موفق است. حالا از گلخانهدارها خواستهایم به جیرفت و جنوب تهران بروند و آموزش ببینند و بدانند چه تولید کنند که متضرر نشوند و بازار تولیدش اشباع نباشد.
تاثیر این کودها و سمهای جدید که ماندگاری کمتری دارند روی کشاورزی چه بوده؟
بعضی از قارچکشها یا حشرهکشها، ماهیت بیولوژیک دارند و گاهی آنها را به عنوان «کود-سم» میشناسند. به عبارت دیگر، کسانی که تفکر سبز دارند و میخواهند محصول سالم پرورش دهند، از این سموم استفاده میکنند. اصلا حوزه بیولوژیک باید در تفکر آدمها و در اخلاق بهرهبردار ریشه داشته باشد. طبیعی است که استفاده از مواد بیولوژیک یعنی هماهنگی با طبیعت بکر. پس ما محصولی با کمترین میزان سم تولید میکنیم. اصلا سم خوب، مصرف سم را کم میکند؛ چون به اندازه کافی، اثربخش است.
در استان گلستان چه اندازه از کشاورزی سبز استقبال میشود؟
این حوزه،جای کار دارد. بچههایی که در زمینه بیولوژیک کار میکنند، بهره کمتری میبرند و اگر بازارشان اینطور بماند، ممکن است کاررا رها کنند و به سمت دلالی سم بروند.
****
دکتر حجتاله ربانی نسب، در پایان به دستاوردها و اقدامات مهمی که در بخش تحقیقات گیاهپزشکی سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان صورت پذیرفته است توضیح داد و گفت: در بخش پیشرو در عرصه پژوهش، مرکز تحقیقات استان موفق به شناسایی و گزارش 48 ویورس و باکتری برای اولین بار در کشور شده است.
همچنین در مدیریت عوامل گیاهپزشکی نیز حدود 50 آفت کش شیمیایی و بیولوژیک(قارچ کش، علف کش، حشره کش و قارچ ها و حشرات مفید ثبت و معرفی کرده ایم.
وی در ادامه در توضیح واکنش های سریع مرکز گیاهپزشکی اسشتان توضیح داد و گفت: با توسعه پروژه های مبتنی بر بیوانفورماتیک و کشاورزی هوشمند در مدیریت بیمار های گیاهی، تحقیقات مولکولی برای فعالیت در حوزه پدافند غیرعامل نیز فعالیت داشته ایم.
وی در ادامه توضیحات خود افزود: با تهیه دستورالعمل اجرایی، نشریه های فنی و کاربردی برای آفات ، بیماری ها و علف های هرز مهم گندم، کلزا سویا، انار، زیتون، هسته داران، برنج و بالقلا در انتقال یافته های تحقیقاتی مرکز نیز فعالیت های مثمر ثمری انجام داده ایم.
وی افزود در بخش های توانمندسازی بهره بردارانو کارشناسن، حفظ ذخایز ژنتیکیريال همکاری و نظارت بر الگوی کشت و همچنین در فعالیت های میان بخشی نیز مرکزفعالیت های مفیدی داشته است.
دکتر حجتاله ربانی نسب در پایان در باره چالش های در حال بررسی مرکز توضیح داد و گفت: کنترل برخی علف های هرز مانند چچم و شمعدانی برگ بریده، کنترل علف های هرز در مزارع سیاه دانه، بیماری های پوسیدگی قلبی اناز و بیماری های ویروسی گلخانه های از موردی است که مرکز تحقیقات گیاه پزشکی در حال بررسی می باشد.
وی ادامه داد: همچنین بیماری ناشی از ماکروفومینا در کنجد، سوسک ریشه و طوقه در درختان هسته دار، ناهنجاری های غیر قارچی در کلزا، آفات مکنده سویا از دیگر چالش های در حال بررسی مرکز بشمار میرود که با تهیه بسته های آموزشی، پژوهشی برای تولید محصول سالم سعی در کنترل و از بین بردن این موارد هستیم.
ویدئو کامل این گفت و گو را در کانال آپارات DA1news.com ببنید:
اسلایدر
همایش ملی «تغییر اقلیم»؛ یافتن راهکارهای مدیریت پایدار
پایگاه خبری داوان نیوز: غلامرضا صالحی جوزانی، معاون پژوهشی و فناوری سازمان تات، از برگزاری همایش ملی «تغییر اقلیم؛ مدیریت پایدار کشاورزی و منابع طبیعی» خبر داد.
به گزارش داوان نیوز، صالحی جوزانی با اشاره به چالشهای جدی ناشی از تغییرات اقلیمی، اظهار داشت: در شرایط حاضر، تغییر اقلیم و گرمایش جهانی از موضوعات بسیار مهم و تأثیرگذاری است که افکار جامعه علمی و اجرایی را به خود معطوف کرده است. شاهد کاهش قابل توجه بارشها، افزایش دما، کمرنگ شدن بارش برف، کاهش روزهای آسمان آبی، خشکی و شور شدن زمینها و خشکیدن چشمهها هستیم.
وی با تأکید بر پیوند امنیت غذایی و امنیت ملی با تولید محصولات کشاورزی، خاطرنشان کرد: این تغییرات اگرچه پیچیده به نظر میرسند، اما غیرقابل مدیریت نیستند. نمونه موفق جهانی در این حوزه، جمهوری خلق چین است که توانسته بخش وسیعی از یکی از بیابانهای خود را به جنگل و مزارع محصول تبدیل کند.
معاون پژوهش و فناوری سازمان تات تصریح کرد: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی به عنوان متولی و مرجع علمی بخش کشاورزی و منابع طبیعی، با درک عمیق اهمیت این چالش، همایش ملی تغییر اقلیم را برگزار خواهد کرد.
به گفته صالحی جوزانی، این همایش دو فرصت مهم برای جامعه پژوهشی و محققان کشور فراهم میآورد:
1. ارائه سخنرانی و ارائه آخرین دستاوردهای پژوهشی کشور در حوزه تغییر اقلیم و مدیریت پایدار.
2. برگزاری رویداد «ایدههای برتر» با هدف شناسایی و شکوفایی نوآوریها.
وی از تمامی پژوهشگران، اساتید دانشگاهها، شرکتهای دانشبنیان، دانشجویان و حتی کشاورزان پیشرو دعوت کرد تا ایدههای نوآورانه خود را در زمینههای مدیریت و فناوری برای مقابله با تغییرات اقلیمی ارسال نمایند.
معاون پژوهش و فناوری سازمان تات در توضیح این ایدهها گفت: این ایدهها میتوانند در قالب اختراعات جدید محققین، ایدههای بکر و تست نشده، یا حتی تولیدات علمی، فرهنگی، اجتماعی و هنری با محوریت مدیریت تغییر اقلیم باشند.
به گزارش اخبار روزانه کشاورزی، این همایش ملی با هدف یافتن راهکارهای بومی و نوآورانه برای کاهش اثرات تغییرات اقلیمی و حرکت به سمت کشاورزی و مدیریت منابع طبیعی پایدار برگزار میشود.
بر اساس این گزارش و بر پایه اطلاعیه سازمان تات، مهلت نهایی ارسال مقالات کامل، ۲۵ آبانماه بوده و این همایش در روزهای ۱۰ و ۱۱ آذر ۱۴۰۴ برگزار میگردد.
اسلایدر
تخفیف و سازگاری؛ تدابیر سازمانی برای مدیریت تغییر اقلیم
پایگاه خبری داوان نیوز: تغییر اقلیم به عنوان یکی از بزرگترین چالشهای زیستمحیطی قرن حاضر، تأثیرات عمیقی بر بخش کشاورزی و مدیریت منابع طبیعی داشته است. این پدیده با نمود افزایش دما و کاهش بارش، امنیت غذایی و معیشت خانوارهای روستایی را با مخاطره مواجه ساخته است.
ناظم رامتین؛ خبرنگار داوان نیوز: این مقاله با بررسی ابعاد مختلف تغییرات اقلیمی در ایران، به تبیین اهمیت مدیریت پایدار کشاورزی و منابع طبیعی پرداخته و راهبردهای سازگاری و کاهش اثرات این پدیده را ارائه مینماید. همچنین، برنامهها و سیاستهای سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی به عنوان نهاد متولی در این زمینه مورد بررسی قرار گرفته است.
بخش کشاورزی در ایران با سهم ۱۸ درصدی در تولید ناخالص داخلی، بیش از ۲۰ درصد اشتغال و ۸۵ درصد عرضه مواد غذایی، نقش حیاتی در اقتصاد و امنیت غذایی کشور ایفا میکند. با این حال، ایران در منطقهای خشک و نیمهخشک واقع شده و پیشبینیها حاکی از افزایش ۲ تا ۳.۵ درجهسانتیگراد دمای هوا و کاهش بارش در دهههای آینده است. این تغییرات اقلیمی، پایداری تولیدات کشاورزی را با تهدید جدی مواجه ساخته و لزوم حرکت به سمت مدیریت پایدار را بیش از پیش ضروری ساخته است. همایش ملی “تغییر اقلیم؛ مدیریت پایدار کشاورزی و منابع طبیعی” توسط سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در آذر ۱۴۰۴، فرصتی برای بررسی علمی این چالش و ارائه راهکارهای عملی است.
تأثیرات تغییرات اقلیمی بر کشاورزی و منابع طبیعی
تأثیر بر منابع آبی
افزایش دما منجر به افزایش سطح تبخیر و تعرق سالانه و کاهش منابع آبی قابل دسترس شده است. بهرهوری پایین آب در بخش کشاورزی ایران در مقایسه با استانداردهای جهانی، این آسیبپذیری را تشدید کرده است.
تأثیر بر تولید و امنیت غذایی
بر اساس پژوهشها، تغییرات اقلیمی میتواند بر عملکرد محصول در واحد سطح و مجموع تولید به ویژه در مناطق نیمهخشک که ۷۷ درصد محصولات زراعی کشور را تولید میکنند، اثر منفی بگذارد. این امر از طریق تأثیر بر میزان تولیدات کشاورزی، بر قیمت، صادرات و واردات این محصولات نیز اثرگذار خواهد بود.
تخریب خاک و کاهش تنوع زیستی
استفاده نامتعادل از منابع خاک و آب و کاربرد بیرویه نهادههای شیمیایی، منجر به فرسایش خاک و کاهش حاصلخیزی شده است. این عوامل در کنار تغییرات اقلیمی، تنوع زیستی و تعادل اکولوژیکی را با مخاطره مواجه ساخته است.
راهبردهای مدیریت پایدار در برابر تغییرات اقلیمی
مدیریت پایدار زمین (SLM)
مدیریت پایدار زمین به عنوان یک راهبرد کلیدی، شامل استفاده از منابع زمین (خاک، آب، حیوانات و گیاهان) برای تولید کالاها جهت رفع نیازهای انسانی، در حالی که پتانسیل تولید بلندمدت این منابع و عملکردهای زیست محیطی آنها حفظ شود، تعریف میشود. پژوهشها نشان میدهد روشهایی مانند شخم زدن عمود بر جهت شیب، ایجاد بند در بالادست زمین و استفاده از کود حیوانی بیشترین تأثیر را در افزایش عملکرد محصولات کشاورزی داشتهاند.
مؤلفههای کلیدی مدیریت پایدار زمین:
– سیاستهای حمایتی و نهادی: توسعه مکانیسمهای انگیزشی برای پذیرش مدیریت اراضی پایدار
– روشهای کاربری زمین مشارکتی: involvement of local communities
– استفاده یکپارچه از منابع طبیعی: توسط کشاورزان و در مقیاس اکوسیستم
کشاورزی هوشمند به اقلیم
کشاورزی هوشمند به اقلیم شامل مجموعهای از practices است که به کشاورزان در سازگاری با تغییرات اقلیمی و کاهش پیامدهای منفی آن کمک میکند. این راهبرد شامل انتخاب ارقام مناسب، تغییر تاریخ کاشت، تناوب زراعی، حرکت به سمت روشهای مدرن آبیاری و کشت محصولات با نیاز آبی کمتر است.
مدیریت تلفیقی آفات (IPM)
مدیریت تلفیقی آفات به عنوان یک رویکرد جامع و پایدار، با ترکیب روشهای زیستی، مکانیکی، زراعی و شیمیایی، سبب کاهش وابستگی به آفتکشهای شیمیایی و حفظ تعادل بومشناختی میشود. از مهمترین مزایای این روش میتوان به کاهش هزینههای تولید، افزایش کیفیت و بازدهی محصولات، امنیت غذایی، کاهش آلودگی منابع طبیعی و حفظ تنوع زیستی اشاره کرد.
برنامهها و سیاستهای سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
راهبردهای تخفیف و سازگاری
سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاوری، راهبردهای تخفیف (Mitigation) و سازگاری (Acclimation) را به عنوان دو روش شناخته شده برای کاهش اثرات منفی تغییر اقلیم ترویج میدهد:
– راهبردهای تخفیف: کاهش انتشار گازهای گلخانهای از طریق فعالیتهای مدیریتی مختلف از قبیل کاهش کاربرد کودهای شیمیایی، مکانیزاسیون، افزایش ترسیب کربن، حرکت به سمت کشاورزی ارگانیک
– راهبردهای سازگاری: تنظیم رشد و نمو گیاه به گونهای که کمتر در معرض تغییرات اقلیمی قرار بگیرد از طریق انتخاب رقم مناسب، تغییر تاریخ کاشت، تراکم کاشت، تناوب زراعی و الگوی کشت
توسعه و ترویج فناوریهای پایدار
این سازمان بر تأمین فناوریهای کشاورزی و حمایتهای نهادی از کشاورزان و روستاییان به عنوان عوامل مهم در مدیریت پایدار زمین تأکید دارد. این امر از طریق در اختیار قرار دادن فناوریهای جدید به کشاورزان و حمایت دولتی و مشارکتی محقق میشود.
تقویت بنیه اقتصادی کشاورزان
تقویت بنیه اقتصادی کشاورزان از طریق برنامههای آموزشی ترویجی برای افزایش عملکرد در واحد سطح، تعیین قیمت تضمینی متناسب با هزینههای تولید هر محصول، و حمایتهای اعتباری، بیمهای و نهادی با مشارکت کشاورزان از دیگر برنامههای این سازمان است.
ترویج کشت گونههای مقاوم
سازمان، کشت و توسعه گونههای مقاوم به خشکی و شوری را به عنوان یکی از محورهای اصلی برنامههای خود دنبال میکند. از جمله این گونهها میتوان به درختان بنه، بادام کوهی، گز، ارس و کهور اشاره کرد که هر کدام دارای ویژگیهای منحصر به فرد مقاومتی در برابر شرایط سخت محیطی هستند.
جدول ۱: گونههای درختی مقاوم و ویژگیهای آنها

توسعه نظامهای بهرهوری آب
با توجه به پایین بودن بهرهوری آب در بخش کشاورزی ایران در مقایسه با استانداردهای جهانی, این سازمان بر توسعه و ترویج روشهای مدرن آبیاری و کشت محصولات کمآببر مانند زعفران، پسته، گیاهان دارویی و موسیر تأکید دارد.
به گزارش اخبار روزانه کشاورزی، تغییرات اقلیمی به عنوان یک چالش جدی، پایداری بخش کشاورزی و منابع طبیعی ایران را با تهدید مواجه ساخته است. با این حال، با اتخاذ راهبردهای مناسب مدیریت پایدار میتوان این تهدید را به فرصتی برای تحول در نظام کشاورزی تبدیل کرد. سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با محور قرار دادن مدیریت پایدار زمین، کشاورزی هوشمند به اقلیم، توسعه فناوریهای پایدار و تقویت بنیه اقتصادی کشاورزان، برنامهریزی جامعی برای مقابله با اثرات تغییرات اقلیمی تدوین کرده است.
همایش ملی “تغییر اقلیم؛ مدیریت پایدار کشاورزی و منابع طبیعی” در آذر ۱۴۰۴، فرصت ارزشمدی برای تبادل دانش بومی و علمی، معرفی راهکارهای عملی و تقویت همکاریهای بینبخشی در این زمینه است. موفقیت این راهبردها مستلزم مشارکت فعال کشاورزان، حمایت نهادی پایدار و عزم ملی برای حرکت به سمت کشاورزی پایدار است تا از این طریق، هم امنیت غذایی نسل حاضر تأمین شود و هم منابع برای نسلهای آینده حفظ گردد.
منابع گزارش
1. بر اساس پژوهشهای منتشر شده در نشریات علمی داخلی (۱۳۹۱)
2. مطالعات مؤسسه تحقیقات خاک و آب (۱۳۹۳)
3. پژوهشهای بینالمللی در زمینه مدیریت پایدار زمین
4. گزارشهای هیئت بینالدولی تغییر اقلیم (IPCC)
5. مطالعات سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
پرونده ویژه
کارزار سخت تأمین نهادهها؛ از میز مذاکره تا زمین کشاورزی
پایگاه خبری داوان نیوز: تصور کنید که در میانه یک نبرد نابرابر ایستادهاید؛ نبردی که نتیجهاش سرنوشت سفرههای میلیونها ایرانی را تعیین میکند. از یک سو، کشاورزانی که با دستان پرزحمتشان، امید به بار نشستن زمین را در دل میپرورانند و از سوی دیگر، کمبودهایی که مانند موریانه، پایههای تولید را میجوند. اینجا، داستان “طلای سیاه” کشاورزی ایران است؛ داستان کود و سمومی که باید به موقع و باکیفیت به دست کشاورز برسند، اما در پیچ و خم تحریمها، بوروکراسی و نوسان قیمتها، راه به مزرعه نمییابند. این گزارش، روایت گرههایی است که بر گلوی کشاورزی ایران تنگ شده و راهحلهایی که میتواند دوباره جان را به رگهای این زمینها جاری کند.
جواد احمدی، گزارشگر داوان نیوز: در کشاورزی مدرن، کود و سموم دو نهاده حیاتی محسوب میشوند که کیفیت و کمیت تولیدات کشاورزی به صورت مستقیم به تأمین به موقع و مناسب آنها وابسته است. در شرایط کنونی ایران که با تورم افسارگسیخته و محدودیتهای بینالمللی مواجه است، بررسی چالشهای پیش روی بخش دولتی و خصوصی در تأمین این نهادهها از اهمیت ویژهای برخوردار است. دیدارهای انجمنهای واردکنندگان و تولیدکنندگان کود و سم کشور با خانم جلیلیمقدم، رئیس سازمان حفظ نباتات کشور، نشاندهنده عزم جدی برای حل این معضلات است. این گزارش به بررسی عمیق این چالشها، پیامدهای آن برای کشاورزان و راهکارهای ممکن برای عبور از این بحران میپردازد.
چالشهای پیش روی بخش دولتی
۱. محدودیتهای بینالمللی و تحریمها
تحریمهای بینالمللی دسترسی به بازارهای جهانی و واردات مواد اولیه با کیفیت را با مشکل مواجه ساخته است. این محدودیتها نه تنها بر واردات مستقیم محصولات نهایی تأثیر گذاشته، بلکه دسترسی به فناوریهای روز و دانش فنی مورد نیاز برای تولید داخلی را نیز محدود کرده است. همانطور که شینا انصاری، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست اشاره کرده، موضوعات محیطزیستی نباید تحت تأثیر تحریمها قرار گیرد، زیرا مستقیماً با سلامت و کیفیت زندگی مردم مرتبط است .
۲. موانع قانونی و بوروکراسی اداری
فرآیندهای طولانی و پیچیده اداری برای صدور مجوزهای تولید و واردات، از سرعت و چابکی لازم در پاسخگویی به نیازهای فصلی کشاورزی جلوگیری میکند. همچنین نبود ثبات در سیاستگذاریها و تغییرات مکرر در قوانین و مقررات، برنامهریزی بلندمدت را برای فعالان این عرصه دشوار ساخته است.
۳. چالشهای نظارتی و کنترل کیفیت
نبود سیستمهای نظارتی کارآمد و یکپارچه منجر به ورود محصولات تقلبی و غیراستاندارد به بازار شده است. همچنین پایش ناکافی بر توزیع و مصرف کود و سموم در سطح کشور، اجرای سیاستهای کلان را با مشکل مواجه ساخته است.
چالشهای بخش خصوصی
۱. مشکلات تأمین مالی و افزایش هزینهها
نوسانات شدید نرخ ارز و تورم لجامگسیخته، برنامهریزی مالی برای واردکنندگان و تولیدکنندگان را غیرممکن ساخته است. همچنین دسترسی محدود به منابع مالی ارزانقیمت و افزایش نرخ سود بانکی، سرمایهدرگردش مورد نیاز برای واردات و تولید را به شدت کاهش داده است.
۲. اختلال در زنجیره تأمین بینالمللی
مشکلات در انتقال پول به فروشندگان خارجی و تأخیر در حمل و نقل بینالمللی به دلیل محدودیتهای تحریمی، زنجیره تأمین را با اختلال جدی مواجه کرده است. همچنین رقابت با خریداران از سایر کشورها که با محدودیتهای مشابه مواجه نیستند، موقعیت خریداران ایرانی را در بازارهای جهانی تضعیف کرده است.
۳. چالشهای داخلی در تولید و توزیع
فرسودگی خطوط تولید و ناکارآمدی تکنولوژیکی در واحدهای تولید داخلی، کیفیت و کمیت محصولات را محدود ساخته است. همچنین سیستمهای توزیع ناکارآمد باعث ایجاد شکاف بین تولیدکننده و مصرفکننده نهایی شده است.

تأثیر چالشها بر کشاورزان و بهرهبرداران
۱. فشار اقتصادی و کاهش سودآوری
افزایش شدید قیمت کود و سموم، هزینه تولید را برای کشاورزان به میزان قابل توجهی افزایش داده است. همچنین نوسانات قیمتی و کمبودهای دورهای، امکان برنامهریزی برای فصل کشت را از کشاورزان سلب کرده است.
۲. مخاطرات کیفیت و سلامت محصولات
استفاده از نهادههای نامطمئن و بیکیفیت به دلیل کمبود محصولات استاندارد، سلامت محصولات کشاورزی و در نتیجه سلامت مصرفکنندگان را به خطر انداخته است. همانطور که شینا انصاری تأکید کرده، استفاده از نهادههای شیمیایی باید در حد مجاز و بر اساس استانداردها انجام شود تا سلامت محصولات و حفظ منابع آب و خاک تضمین شود .
۳. تهدید امنیت غذایی کشور
کاهش کیفیت و کمیت تولیدات کشاورزی به دلیل مشکلات تأمین نهادهها، در بلندمدت امنیت غذایی کشور را با مخاطره مواجه میسازد. همچنین کاهش انگیزه کشاورزان برای ادامه فعالیت، خالی شدن روستاها و کاهش سطح زیر کشت را در پی خواهد داشت.
راهکارها و برنامههای آینده
۱. راهکارهای فناورانه و نوآورانه
توسعه کودهای زیستی و ارگانیک میتواند وابستگی به واردات را کاهش داده و آثار منفی زیستمحیطی را بکاهد. همانطور که در پژوهشی درباره تأثیر فرمولاسیون ارزانقیمت کود زیستی تهیهشده از سودوموناس پوتیدا نشان داده شد، این کودها میتوانند رشد گیاه را به طور چشمگیری افزایش دهند . همچنین هوشمندسازی کشاورزی و استفاده از فناوریهای نوین میتواند مصرف بهینه این نهادهها را ممکن سازد. همانطور که در گزارش پایگاه خبری داوان نیوز اشاره شده، هوشمندسازی این حوزه از اولویتهای اصلی دولت دانسته شده است .
۲. راهکارهای سیاستی و نهادی
اصلاح الگوی کشت متناسب با شرایط اقلیمی هر منطقه میتواند مصرف نهادهها را بهینه کند. همچنین تقویت همکاریهای منطقهای و بینالمللی میتواند راهی برای دور زدن محدودیتها باشد. همانطور که وزیر جهاد کشاورزی بر تقویت همکاریهای منطقهای، به ویژه در حوزههای آبخیز مشترک با همسایگان تأکید کرده است .
۳. راهکارهای مدیریتی و نظارتی
سادهسازی فرآیندهای اداری و حذف بوروکراسیهای زائد میتواند سرعت تأمین و توزیع نهادهها را افزایش دهد. همچنین استقرار سیستم رهگیری و ردیابی میتواند بر کیفیت و کمیت محصولات از تولید تا مصرف نظارت کند.
۴. راهکارهای مالی و اقتصادی
تثبیت نرخ ارز ترجیحی برای واردات نهادههای اساسی میتواند به ثبات بازار کمک کند. همچنین حمایتهای هدفمند از کشاورزان خردهپا میتواند فشار اقتصادی بر آنان را کاهش دهد.
جدول خلاصه چالشها و راهکارهای پیش رو

به گزارش اخبار روزانه کشاورزی، چالشهای پیش روی تأمین کود و سموم کشاورزی در ایران، پیچیده و چندبعدی است و راه حل برونرفت از این بحران، نیازمند عزم ملی و همکاری همه جانبه تمامی ذینفعان است. بخش دولتی باید با سیاستگذاری شفاف و کارآمد، زمینه را برای فعالیت بخش خصوصی فراهم کند. بخش خصوصی نیز باید با بهرهگیری از فناوریهای نوین و تقویت توان تولید داخلی، وابستگی به بیرون را کاهش دهد. کشاورزان نیز به عنوان حلقه پایانی این زنجیره، باید با آموزش و توانمندسازی، مصرف بهینه و منطقی این نهادهها را فراگیرند.
همانطور که وزیر جهاد کشاورزی اشاره کرده، راه حل چالشهای پیچیده پیشرو در رویکرد یکپارچه، مشارکتی و دانشبنیان نهفته است. تنها از طریق چنین رویکردی میتوان از چالشهای کنونی عبور کرد و به آیندهای پایدار برای کشاورزی ایران دست یافت. آیندهای که در آن امنیت غذایی، سلامت جامعه و حفاظت از محیط زیست به صورت همزمان و متوازن تأمین شود.
-
اقتصاد2 هفته پیشتغییر پارادایم در اقتصاد کشاورزی؛ از محدودیت منابع تا سازوکارهای نوین توسعه
-
دانستنی ها9 ماه پیشکسب و کار؛ شرایط ورود به شغل سم فروشی چیست؟
-
آموزش8 ماه پیشگام به گام با کاشت نهال های کشت بافتی خرمای مجول (قسمت اول؛ انتخاب زمین)
-
بازرگانی1 سال پیشآیا قیمت کود یارانه ای را می دانید؟
-
اسلایدر8 ماه پیشروش های کشت، صادرات و استان های فعال در کشت تنباکو
-
اسلایدر3 هفته پیشهمایش ملی «تغییر اقلیم»؛ یافتن راهکارهای مدیریت پایدار
-
خبرهای سازمانی3 هفته پیشانتقاد تند آنجفی؛ «دستفرمان خطا» ما را به بحران کشانده
-
استان ها8 ماه پیشکشت، صادرات و مناطق مهم تولید سیر در ایران

