تاثیر سیاست های آب و هوایی بر قیمت مواد غذایی

پایگاه خبری DA1news: سیاست های آب و هوایی به طور نابرابر بر قیمت مواد غذایی در سطح جهان تأثیر می گذارد.

به گزارش اخبار روزانه کشاورزی، عملکرد سیستم‌های غذایی در مناطق مختلف بسیار متفاوت است و بنابراین تأثیرات سیاست‌های کاهش گازهای گلخانه‌ای بر مصرف‌کنندگان در سراسر جهان متفاوت است. کشورهای کم درآمد به دلیل سیاست های اقلیمی با چالش های بیشتری در مدیریت افزایش قیمت مواد غذایی مواجه هستند.

در کشورهای پردرآمد مانند ایالات متحده یا آلمان، کشاورزان کمتر از یک چهارم هزینه های غذایی را دریافت می کنند، در مقایسه با بیش از 70 درصد در کشورهای جنوب صحرای آفریقا، جایی که هزینه های کشاورزی بخش بیشتری از قیمت مواد غذایی را تشکیل می دهد. این اثر نحوه واکنش قیمت مواد غذایی به سیاست‌های آب و هوایی کشاورزی را شکل می‌دهد: مطالعه موسسه پوتسدام آلمان برای تحقیقات تأثیر آب و هوا PIK که در ژانویه 2025 منتشر شد نشان می‌دهد در حالی که اجزای ارزش افزوده تغییرات قیمت مصرف‌کننده را در کشورهای ثروتمندتر حفظ می‌کند، کشورهای کم‌درآمد – که هزینه‌های کشاورزی در آنها غالب است – با چالش‌های بیشتری در مدیریت افزایش قیمت مواد غذایی به دلیل سیاست‌های اقلیمی روبرو هستند.

محققان پیش‌بینی می‌کنند که با توسعه اقتصادها و صنعتی شدن سیستم‌های غذایی، کشاورزان به طور فزاینده‌ای سهم کمتری از هزینه‌های مصرف‌کننده را دریافت خواهند کرد، معیاری که به عنوان «سهم مزرعه» از دلار غذا شناخته می‌شود. در کشورهای ثروتمند، بیشتر قیمت برای پردازش، خرده فروشی، بازاریابی و حمل و نقل هزینه می شود. این همچنین بدان معنی است که مصرف کنندگان تا حد زیادی از نوسانات قیمت مزارع ناشی از سیاست های آب و هوایی مانند مالیات بر آلودگی یا محدودیت در گسترش زمین محافظت می شوند، اما نشان می دهد که کشاورزان واقعاً چقدر درآمد کمی دارند. محققان می‌گویند زنجیره‌های تامین طولانی سیستم‌های غذایی مدرن، قیمت‌های مصرف‌کننده را از افزایش شدید، به‌ویژه در کشورهای ثروتمندتر محافظت می‌کند.

حتی تحت سیاست های آب و هوایی بسیار بلندپروازانه با قیمت گذاری قوی گازهای گلخانه ای بر فعالیت های کشاورزی، تاثیر آن بر قیمت های مصرف کننده تا سال 2050 در کشورهای ثروتمندتر بسیار کمتر خواهد بود. قیمت مواد غذایی مصرفی در کشورهای ثروتمندتر با سیاست های اقلیمی 1.25 برابر بیشتر خواهد شد، حتی اگر قیمت های تولیدکننده تا سال 2050 2.73 برابر افزایش یابد. در مقابل، کشورهای کم درآمد تحت سیاست های جاه طلبانه آب و هوایی تا سال 2050 شاهد افزایش 2.45 برابری قیمت مواد غذایی مصرفی خواهند بود، در حالی که قیمت های تولید کننده ضریب 3.3 افزایش می یابد. در حالی که حتی در کشورهای کم درآمد، افزایش قیمت مصرف کننده کمتر از کشاورزان است، اما این امر هنوز برای مردم کشورهای با درآمد پایین تر برای تهیه غذای کافی و سالم دشوارتر می شود.

علیرغم تورم قیمت مواد غذایی، مصرف کنندگان فقیر لزوماً نیازی ندارند که از سیاست های کاهش آب و هوا رنج ببرند. مطالعه قبلی توسط PIK (Soergel et al 2021) نشان داد که اگر درآمدهای حاصل از قیمت‌گذاری کربن برای حمایت از خانوارهای کم درآمد استفاده شود، این خانوارها علیرغم تورم قیمت مواد غذایی، به لطف درآمدهای بالاتر، وضعیت بهتری خواهند داشت.

هرمان لوتز-کامپن، رئیس بخش تحقیقات «تاب آوری آب و هوا» در PIK و نویسنده این مطالعه می گوید: «سیاست های آب و هوایی ممکن است در کوتاه مدت برای مصرف کنندگان، کشاورزان و تولیدکنندگان مواد غذایی چالش برانگیز باشد، اما برای حفاظت از کشاورزی و سیستم های غذایی در بلندمدت ضروری است.

بدون سیاست‌های جاه‌طلبانه اقلیمی و کاهش انتشار، تأثیرات بسیار بزرگ‌تر تغییرات آب و هوایی بدون کاهش، مانند شکست در برداشت محصول و اختلالات زنجیره تأمین، احتمالاً قیمت مواد غذایی را حتی بیشتر می‌کند. سیاست‌های اقلیمی باید به گونه‌ای طراحی شوند که شامل مکانیسم‌هایی باشد که به تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان کمک می‌کند تا به آرامی گذار کنند، مانند قیمت‌گذاری منصفانه کربن، حمایت مالی از مناطق آسیب‌پذیر و گروه‌های جمعیتی، و سرمایه‌گذاری در شیوه‌های کشاورزی پایدار.