با ما همراه باشید

گفتگو

ارتقای امنیت غذایی کشور با ترویج کشاورزی هوشمند

منتشر شده

در

پایگاه خبری Da1news: استادیار کشاورزی هوشمند دانشگاه محقق اردبیلی گفت: ترویج کشاورزی هوشمند نقش بسیار زیادی در ارتقای امنیت غذایی کشور ایفا می کند اما توسعه آن نیازمند تدوین برنامه‌ها و سیاست‌های بالادستی است.

علی روشنیان فرد  اظهار کرد: در سال ۲۰۵۰ جمعیت جهان به ۹.۸ میلیارد نفر خواهد رسید و اگر بخواهیم آینده و امنیت غذایی انسان‌ها را تامین و تضمین کنیم باید خروجی صنعت کشاورزی را صددرصد افزایش دهیم؛ یعنی هر چه کشت می‌کنیم دو برابر محصول داشته باشد.

این کارشناس و متخصص خودروهای خودران کشاورزی در تعریف کشاورزی هوشمند اظهار کرد: کشاورزی هوشمند، گام بعدی کشاورزی دقیق است و با استحصال و تحلیل داده‌های حاصل از کشاورزی دقیق و ارائه داده‌ها به ربات‌ها ، زمینه کشاورزی هوشمند ایجاد می‌شود.

فارغ التحصیل دانشگاه هوکایدو ژاپن و معاون فناوری و پشتیبانی پارک علم و فناوری استان اردبیل ادامه داد: فناوری ممکن است در کوتاه مدت به بیکاری دامن بزند، اما به دلیل اینکه پیش زمینه‌ها را برای اشتغالزایی فراتر و بیشتر ایجاد می‌کند، بعد از سپری شدن یکی دو سال، باعث اشتغالزایی مضاعف می‌شود به عنوان مثال؛ وقتی اسنپ وارد بازار کار شد، خیلی از تاکسی تلفنی‌ها از کار افتادند اما الان همان اسنپ اشتغال چند صدهزار نفری را ایجاد کرده است.

وی در تشریح نقش ربات‌ها در کشاورزی هوشمند گفت: ربات‌ها وقتی وارد این صنعت می‌شوند سبب افزایش بهره وری می‌شوند؛ تصور کنید یک نفر را در خط تولید یک فرآورده قرار داده‌ایم و آن فرد فقط یک پیچ را می‌بندد؛ اما اگر بتوانیم از بهره هوشی آن فرد در مدیریت و کارهای انسانی استفاده کنیم و کارهای سخت را به ربات‌ها بسپاریم شاهد بهره‌وری بیشتر خواهیم بود.

اتکا به درآمد نفت ما را از دوراندیشی بازداشته است

روشنیان فرد افزود: کشاورزی هوشمند مبحث جدیدی است که ژاپن در سال ۱۹۹۰ به حوزه کشاورزی هوشمند وارد شد اما ما همواره با مکث وارد این قبیل فضاها می‌شویم و دلیل آن وجود منابع مالی نفتی است و در واقع تا زمانی که نفت داریم و آن را فروخته و غذا وارد می‌کنیم کمتر احساس کمبود می‌کنیم.

استادیار کشاورزی هوشمند دانشگاه محقق اردبیلی ادامه داد: کشورهایی نظیر ژاپن که منابع ثروت آنها صفر یا نزدیک به صفر است، از قبل به فکر می‌افتند که چطور نسبت به تامین نیازها اقدام کنند و با ایجاد گلخانه‌های مدرن به افزایش بهره وری دست بزنند اما در کشور ما نه تنها جایگاه کشاورزی هوشمند به خوبی تبیین نشده است و باید چهار سال تلاش کنیم تا حداقل‌های آن را اجرا کنیم.

روشنیان فرد اضافه کرد: وقتی با کشاورز صحبت می‌کنیم متوجه می‌شویم او تا زمانی که آب مورد نیاز را به راحتی به مزرعه خود جاری می‌سازد یا به کود لازم برای مزرعه دسترسی دارد و به عنوان مثال، طالبی بزرگ تری را استحصال کرده و آن را نه بر حسب کیفیت بلکه بر حسب وزن می‌فروشد، هرگز به فکر رواج کشاورزی هوشمند نخواهد بود.

تا زمانی که کشاورز آب مورد نیاز را به راحتی به مزرعه خود جاری می‌سازد یا به کود لازم برای مزرعه دسترسی دارد و به عنوان مثال، طالبی بزرگ‌تری را استحصال کرده و آن را نه بر حسب کیفیت بلکه بر حسب وزن می‌فروشد، هرگز به فکر رواج کشاورزی هوشمند نخواهد بود.

تراکتور رباتیک بدون سرنشین وارد مزارع کشورهای پیشرفته شده است

معاون فناوری و پشتیبانی پارک علم و فناوری استان اردبیل ادامه داد: بعد از مدت‌ها، آبیاری‌های هوشمند وارد مزارع ما شده است اما این یکی از ارکان ساده کشاورزی هوشمند است در حالی که در کشورهای مدرن، سم پاشی‌ها و مه پاشی‌ها با استفاده از پهپادها رواج یافته است و برخی کمپانی‌ها تراکتور رباتیک بدون سرنشین را وارد صنعت کشاورزی کرده اند و فقط این نیست، بلکه برای همبستگی چند رباط جهت انجام یک یا چند کار همزمان نیز اقدام کرده اند.

روشنایان‌فرد تصریح کرد: اگر بخواهیم از یک هکتار اراضی تحت کشت عدس، محصول برداشت کنیم، باید روزانه ۲۸ نفر در امر برداشت محصول کار کنند و اگر برای هر نفر روزانه سه میلیون ریال دستمزد پرداخت کنیم، کل سود حاصل صرف هزینه‌ها خواهد شد.در صورتی که اگر همان کشاورز در چند نقطه ایران مزارع مختلفی داشته باشد، از طریق کشاورزی هوشمند در یک نقطه مستقر می‌شود و طبق برنامه‌ای که به ربات‌ها می‌دهد، از دور آنها را کنترل و برای عملیات برداشت گسیل می‌کند و در واقع یک نفر همه این کارها را انجام می‌دهد.

این محقق و استادیار دانشگاه محقق اردبیلی که متولد ۶۸ است، با همراهی و همکاری “سینا فیض الله زاده اردبیلی” کتابی درباره ادوات خودران کشاورزی تالیف کرده اند که راهنمای جامع ربات‌های کشاورز است. این کتاب در یکی از معتبرترین انتشارات جهان به زبان انگلیسی و در ۱۰ فصل طی سه سال منتشر شده است.

 

منبع: ایرنا

ادامه مطلب
تبلیغات
برای افزودن دیدگاه کلیک کنید

یک پاسخ بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پرونده ویژه

قوانین به‌روز منابع ژنتیکی در هفته ملی کتاب کشاورزی

منتشر شده

در

پایگاه خبری داوان نیوز: در هفتمین دوره «هفته ملی کتاب کشاورزی و منابع طبیعی»، مرکز ملی مدیریت منابع ژنتیک کشاورزی و منابع طبیعی با رونمایی از تازه‌ترین تألیفات خود در حوزه قوانین و راهبردهای حفاظت از ذخایر ژنتیکی، بر نقش حاکمیتی و راهبردی خود در این عرصه تأکید کرد.

به گزارش خبرنگار ما، مرکز ملی مدیریت منابع ژنتیک کشاورزی و منابع طبیعی در هفتمین دوره «هفته ملی کتاب کشاورزی و منابع طبیعی» با برپایی غرفه ای تخصصی حاضر شد و آخرین آثار انتشارات خود را در معرض دید علاقه‌مندان قرار داد.

در حاشیه این مراسم، گفت‌وگویی با دکتر رها عابدینی، مسئول غرفه این مرکز انجام شد. وی با معرفی مرکز ملی مدیریت منابع ژنتیک، به تشریح اهداف و محتوای کتاب‌های ارائه‌شده پرداخت.

دکتر عابدینی با اشاره به نقش حاکمیتی این مرکز، عنوان کرد: تمرکز اصلی مرکز، بر حفاظت و بهره‌برداری از منابع ژنتیکی است. در این راستا، مجموعه‌ای از کتاب‌ها شامل قوانین، آیین‌نامه‌ها و راهبردهای مربوطه تدوین شده است.

وی افزود: از جمله این آثار، می‌توان به کتاب‌هایی اشاره کرد که به بررسی راهبردها و اصول حفاظت از منابع ژنتیک در کشورهای پیشرو می‌پردازند و فعالیت‌های کشورهای مختلف در حوزه بهره‌برداری از این منابع را مورد مقایسه تطبیقی قرار می‌دهند.

مسئول غرفه مرکز ملی مدیریت منابع ژنتیک از انتشار ویرایش جدیدی از «مجموعه قوانین حفاظت، دسترسی و بهره‌وری از منابع ژنتیکی» خبر داد و تصریح کرد: این مجموعه به‌روزرسانی شده و علاوه بر آن، مقررات مربوط به ورود و صادرات منابع ژنتیک و نیز نحوه دسترسی اشخاص حقیقی و حقوقی به این منابع، در قالب آیین‌نامه‌های جداگانه تدوین شده است.

دکتر عابدینی در پایان با تفکیک مخاطبان این آثار خاطرنشان کرد: کتاب‌های مرتبط با قوانین و آیین‌نامه‌ها، دارای کاربرد ملی و برای تمامی دستگاه‌های ذی‌ربط و بهره‌برداران منابع ژنتیک الزامی است. در مقابل، کتاب‌هایی مانند «راهبردها» دارای ماهیت علمی هستند و منبعی ارزشمند برای پژوهشگران، دانشجویان و اساتید دانشگاه به شمار می‌روند.

ادامه مطلب

پرونده ویژه

دانش بیوتکنولوژی کشاورزی به کتابخانه‌ها می‌آید

تمرکز بر انتشار «دستورالعمل‌های آزمایشگاهی» کاربردی و «ای‌بوک» از جمله برنامه‌های پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی برای نهادینه کردن فناوری‌های نوین، از بذر هیبرید تا نانو بیوتکنولوژی است.

منتشر شده

در

پایگاه خبری داوان نیوز: رییس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی از برنامه‌ریزی این پژوهشگاه برای انتشار دستاوردهای علمی پژوهشگران در قالب کتاب و همچنین تولید «ای‌بوک» (کتاب الکترونیکی) خبر داد.

به گزارش خبرنگار داوان نیوز، «محمدعلی ابراهیمی» در حاشیه مراسم هفتمین دوره «هفته ملی کتاب کشاورزی و منابع طبیعی» با اعلام این مطلب گفت: پس از ۲۵ سال فعالیت علمی، اکنون دستاوردهای پژوهشگاه به مرحله‌ای رسیده که دانشمندان این مجموعه می‌توانند آنها را در قالب تألیف و تصنیف به جامعه علمی ارائه دهند.

وی از فعال‌شدن شورای انتشارات پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی در این زمینه خبر داد و افزود: درخواست مجوز نشر به عنوان یک ناشر از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ارائه شده و تمامی تمهیدات لازم برای انتشار مطلوب آثار علمی دانشمندان پژوهشگاه در دستور کار قرار گرفته است.

رییس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی با اشاره به استقبال از کتاب‌های الکترونیک، خاطرنشان کرد: با توجه به فضای شکل‌گرفته در کشور، تولید کتاب به صورت «ای‌بوک» نیز در دستور کار همکاران ما قرار گرفته و در حال تلاش برای تهیه و انتشار کتاب‌ها در این قالب هستیم.

ابراهیمی از کلیه متخصصان و پژوهشگران فعال در حوزه‌های مختلف بیوتکنولوژی کشاورزی دعوت کرد آثار خود را در قالب تألیف کتاب به پژوهشگاه ارسال کنند.

وی با اشاره به برنامه‌ریزی برای سال ۱۴۰۵، اظهار داشت: برنامه‌ریزی شده که در سال آینده حدود ۴ تا ۵ اثر ارزشمند منتشر شود که محور اصلی این آثار، «اثربخشی» و «ارائه دستاوردهای کاربردی» به بازار نشر حوزه بیوتکنولوژی کشاورزی خواهد بود.

رییس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی از تدوین «دستورالعمل‌های آزمایشگاهی» به عنوان یکی دیگر از اولویت‌های انتشاراتی خبر داد و توضیح داد: هدف از این طرح، تدوین دستورالعمل‌های حاصل از تجربیات متخصصان در بخش‌های مختلف است تا به صورت درس‌نامه‌ای مناسب و کاربردی در اختیار عموم علاقه‌مندان قرار گیرد.

ابراهیمی افزود: موضوع تدوین این دستورالعمل‌ها در همه بخش‌ها از جمله فیزیولوژی، ژنومیکس و زیست‌شناسی سامانه‌ها به طور جدی در دست پیگیری است.

وی نهادینه‌سازی و تبیین جایگاه فناوری‌های نوین را از دیگر اهداف انتشاراتی پژوهشگاه برشمرد و گفت: طیف وسیعی از دستاوردها، از «بذر هیبرید» گرفته تا حوزه‌های پیشرفته‌ای مانند «نانو بیوتکنولوژی» و دیگر فناوری‌های نوین، در این برنامه گنجانده شده‌اند.

این اقدام پژوهشی در راستای ترویج دانش بیوتکنولوژی و انتقال دستاوردهای تحقیقاتی به بخش‌های کاربردی کشاورزی انجام شده است.

ادامه مطلب

استان ها

بازارهای جهانی مشتاق فرآورده‌های انار ساوه

در اولین رویداد ملی فناورانه انار ساوه، فعالان بخش بازرگانی با اشاره به تأثیر خشکسالی بر کاهش کیفیت و کمیت این محصول، بر لزوم بهره‌گیری از فناوری‌های نوین برای عبور از چالش‌های موجود و تثبیت جایگاه بین‌المللی انار ایران تأکید کردند.

منتشر شده

در

پایگاه خبری داوان نیوز: تغییرات اقلیمی و خشکسالی‌های پی‌درپی، کیفیت و کمیت تولید انار در کشور را با افت محسوسی مواجه کرده؛ چالشی که به گفته فعالان بخش بازرگانی، هزینه تمام‌شده را افزایش داده و جایگاه برند بین‌المللی «انار ساوه» در بازارهای صادراتی را تحت تأثیر قرار داده است.

به گزارش خبرنگار ما؛ ابراهیم رضایی مهر، مدیرعامل شرکت نیکداد پارس و از فعالان بخش تجاری و بازرگانی محصول انار، در حاشیه اولین رویداد ملی فناورانه انار در ساوه، از تأثیرات قابل توجه تغییرات اقلیمی بر کیفیت و کمیت تولید این محصول و تبعات آن در بازار داخلی و صادراتی خبر داد.

وی با اشاره به چالش‌های پیش‌روی این صنعت، اظهار داشت: متأسفانه به دنبال خشکسالی‌های پی‌درپی سال‌های اخیر، به‌ویژه امسال که با پدیده کم‌آبی و خشکسالی شدید مواجه بودیم، کیفیت و کمیت محصول انار آن‌گونه که باید مطلوب نبوده و با افت کیفی محسوسی روبرو شده‌ایم.

رضایی مهر افزود: این موضوع به‌طور مستقیم بر هزینه تمام‌شده محصول تأثیر گذاشته؛ به‌گونه‌ای که هم برای کشاورز و هم برای واحدهای فرآوری و سردخانه‌دار، هزینه‌ها افزایش یافته است. وقتی عرضه کاهش می‌یابد، اما تقاضای داخلی و خارجی برای این محصول روندی روزافزون دارد، طبیعتاً این عدم تعادل در بازار، چالش‌برانگیز خواهد بود.

انار ساوه؛ برندی با جایگاه بین‌المللی

این فعال بازرگانی با اشاره به جایگاه برند «انار ساوه» در بازارهای جهانی، خاطرنشان کرد: با وجود تمامی این چالش‌ها، انار ساوه همچنان به‌عنوان یک برند بین‌المللی شناخته می‌شود و احتمالاً کمبود تولید ناشی از شرایط جاری، جایگاه آن را در بازارهای جهانی با تغییراتی مواجه خواهد کرد.

وی در ادامه به فرصت‌های گسترده حوزه فرآورده‌های انار اشاره و تصریح کرد: خوشبختانه استقبال از فرآورده‌های انار در جهان بسیار قابل توجه است. پوست و هسته انار در فرآوری‌های مختلف، به‌عنوان مواد اولیه در صنایع آرایشی، بهداشتی و به‌ویژه صنایع غذایی و نوشیدنی مورد استفاده قرار می‌گیرد. کنسانتره انار یکی از محصولات پرمصرف و پرطرفدار است که کاربرد فراوانی در این صنایع دارد.

مدیرعامل شرکت نیکداد پارس، هدف از حضور در این رویداد ملی را به‌روزرسانی اطلاعات از آخرین دستاوردها و فناوری‌های این حوزه عنوان کرد و گفت: امیدواریم با به‌کارگیری این دانش و فناوری‌های نوین، بتوانیم بر چالش‌های موجود فائق آمده و نقش خود را در توسعه تجارت این محصول باارزش داخلی و صادراتی، به‌خوبی ایفا کنیم.

به گزارش اخبار روزانه کشاورزی، اولین رویداد ملی فناورانه انار با هدف معرفی آخرین نوآوری‌ها و فناوری‌های مرتبط با زنجیره ارزش محصول انار، این روزها در شهر ساوه در حال برگزاری است.

ادامه مطلب
تبلیغات

پرطرفدار

کلیه حقوق این پایگاه خبری متعلق به داوان‌نیوز است.