با ما همراه باشید

اسلایدر

مهندس علی موسی خانی: برداشت پنبه، مکانیزه نشده/ ماشین برداشت: 12 میلیارد تومان

منتشر شده

در

پایگاه خبری DA1news- مجید احمد میرمحمدعلی

علی موسی‌خانی، رییس اداره پنبه جهاد کشاورزی گلستان می‌گوید: یک چهارم هزینه پنبه به برداشت آن برمی‌گردد که هنوز ماشینی نشده و میانگین قیمت ماشین برداشت بین 10 تا 12 میلیارد است و ضرورت دارد دولت به پنبه‌کاران یارانه بدهد.

استان گلستان به سبب برخورداری از اراضی جلگه‌ای وسیع و حاصل خیز، یکی از قطب‌های اصلی کشاورزی در کشور است. همچنین این استان را سرزمین پنبه یا همان «طلای سفید» هم می‌دانند البته در سال‌های اخیر به‌خاطر بی‌آبی و تغییرات اقلیمی، همچنین بی‌توجهی‌ها و تصمیم‌های غلط، سطح کشت این محصول، سیر نزولی داشته است. به همین‌خاطر به گفت‌وگو با مهندس علی موسی‌خانی، رییس اداره پنبه جهاد کشاورزی گلستان نشسته‌ایم که شما را به خواندنش دعوت می‌کنیم:

به نظر، گرگان تنها مرکز استانی است که بخش مستقلی را در اداره جهاد کشارزی به کشت پنبه و دانه‌های روغنی اختصاص داده است؟
پیش از این گلستان، بخشی از مازندران به‌شمار می‌آمد و سازمان پنبه کشور در اینجا (شهر گرگان) مستقر بود؛ آن‌قدر کشت پنبه در این منطقه زیاد بود که گرگان و گنبد را سرزمین طلای سقید می‌نامیدند. از سال 72 به این‌سو، سازمان پنبه و دانه‌های روغنی به مرکز کشورمنتقل شد و مراکز مرتبط با این محصولات در شهر گرگان در قالب اداره به کار خود ادامه دادند. خوشبختانه استان گلستان، قطب تولید پنبه و دانه‌های روغنی، به‌‍ویژه سویاست و ما رتبه اول یا دوم را در کشوور دارا هستیم.

قدمت کشت پنبه به چه دوره‌ای برمی‌گردد؟
سابقه کشت پنبه به بیش از 80 سال قبل برمی‌گردد. در دهه 30 و 40 بود که کارخانجات پنبه‌پاک‌کنی شکل گرفت. در دهه 50، پنبه در 150 هکتار از زمین‌های زراعی کشت می‌شد. همان زمان هم، کاشت 60 درصد پنبه مورد نیاز کشور به استان گلستان اختصاص داشت؛ پنبه‌ای که از نظر کیفیت و طول الیاف و استحکام، آن‌قدر خوب بود که به کشورهای دیگر، حتی کشورهای اروپایی صادر می‌شد. بعد سطح کشت پنبه کاهش پیدا کرد و تعداد کارخانه‌های پنبه‌پاک‌کنی هم از 42 به 9 رسید.

 

تغییرات اقلیمی چه اندازه مثر بر کشت پنبه بوده‌اند؟
کشت پنبه، تابستانه و نیازمند آب است. اما به نسبت برنج و ذرت به آب کمتری احتیاج دارد. از سوی دیگر اگر از بخش زراعی پنبه بگذریم و به جنبه اشتغالزایی آن فکر کنیم متوجه می‌شویم که با گسترده کردن کاشت و برداشت پنبه می‌توانیم کارخانه‌های پنبه‌پاک‌کنی، ریسندگی، پارچه‌بافی، تولید پوشاک، دانه‌کشی‌ها و کارگاه‌‌های تولید روغن و خوراک دام را فعال کنیم چون 50 درصد این محصول، پنبه دانه است. پس کشت وسیع پنبه می‌تواند ارزآور باشد و به بهتر شدن اوضاع اقتصادی کمک کند.

در حال حاضر، ارقام سرآمد پنبه ما چقدر است؟
پیش ازاین کشت پنبه، 180 روز برابر با شش ماه طول می‌کشید. به همین‌خاطر، پنبه تک محصولی شده و کشت آن، کاهش پیدا کرده بود. اما در دهه 80، چند رقم که مهم‌ترین آن «رقم گلستان» است از سوی موسسه تحقیقاتی پنبه کشور اعلام شد. الان طول دوره رشد، 150 روز است. به این ترتیب هم در در مصرف آب، صرفه‌جویی می‌شود هم کشاورز می‌تواند، همزمان با فصل پاییز در زمین خود، گندم و جو هم بکارد و از تک محصولی بودن خارج شود. البته به جز «گلستان»، رقم‌های دیگری هم اعلام شده مثل «لطیف، حکمت، ارمغان، تابان و پرتو» که مشابه هم هستند. یک‌سری رقم‌های وارداتی هم از یونان و ترکیه می‌آیند و مورد استفاده قرار می‌گیرند.

آیا تولید ما بیش از نیازمان است؟ به این معنی که می‌توانیم بخشی از پنبه خود را، حداقل به کشورهای همسایه صادر کنیم؟
ما در زمینه تولید بذر پنیه برای استان خود به خودکفایی رسیده‌‍ایم. حتی به استان‌های همجوار هم بذر پنبه صادر می‌کنیم چراکه دو کارخانه تولید بذر در استان گلستان با مشارکت بخش خصوصی راه‌‌اندازی شده که بذرها را ضدعفونی و کُرک‌زدایی هم می‌کنند. در بحث «بِه‌زراعی» و پایش مزارع هم اقدامان خوبی انجام شده. برگزاری کارگاه های آموزشی برای کشاورزان هم از دیگر اقدامات مهم و موثر در این زمینه است اما همچنان ما تنها 50 درصد نیاز خود به پنبه(و نه بذر) را در داخل تولید می‌کنیم. البته در سال‌های اخیر، چند کارخانه‌ ریسندگی ایجاد شده که نیاز به پنبه دارند و کشاورزان ما می‌توانند پنبه مورد نیازشان را تامین کنند.

بخش خصوصی در بخش تولید بذر و به طور کلی در فرآیند کشت و داشت و برداشت پنبه تا چه اندازه حضور دارد؟ حمایت‌های دولتی از این بخش به چه شکل و صورتی بوده؟
پنبه، یک محصول صنعتی است. وزارت کشاورزی کوشیده تا حامی کشاورزان و بخش خصوصی باشد. یعنی به کشاورزان، شرایط کشت بهتر را آموزش می‌دهد و محصول را از آنها خریداری می‌کند از سوی دیگر، یک کارخانه ریسندگی هم با حمایت‌های اداره جهاد کشارزی در استان گلستان راه‌اندازی شده است. به عبارتی زنجیره تولید در استان ما شکل گرفته و ما حواس‌مان به پنبه از کشت تا کارخانه هست.

از کاشت تا برداشت پنبه، چقدر از تکنولوژی نوین استفاده کرده‌اید؟ طرح الگوی کشت، چه اندازه موثر بوده؟
کشت ما از دیرباز مکانیزه بوده و نزدیک به 100 درصد آن، مکانیزه است. همچنین در سال‌های اخیر از یک تکنولوزی جدید بهره می‌بریم و بذرهای پنبه را کرک زدایی و ضدعفونی می‌کنیم. در بخش داشت هم از سیستم پایش مزارع بهره می‌بریم. به این معنی که کارشناسان ما، زمین‌های کشاورزی را بررسی و اطلاعات به‌دست‌آمده را در سامانه پایش ثبت می‌کنند تا اگر در نقطه‌ای از استان به لحاظ وجود آفات یا هر علت دیگری، احساس خطر کردند، آن را با کشاورزان در میان بگذارند. اما برداشت پنبه همچنان دستی است.

چه اقداماتی برای مکانیزه کردن برداشت پنبه انجام شده؟
یک چهارم هزینه پنبه به برداشت مربووط می‌شود.علاوه بر این‌که کشاورزان در فصل برداشت با کمبود کارگر مواجه می‌شوند، «بدچینی» هم مشکل دیگری است که در برداشت دستی به چشم می‌خورد. چون در این نوع برداشت، آشغال، غوزه های نرسیده و به اصطلاح «الیاف غریبه» یافت می‌شود چون کارگرها و خود کشاورزان از کیسه‌هایی استفاده می کنند که الیاف‌شان با پنبه یکی می‌شود و رنگ پذیری پارچه را دچار مشکل می‌کند پس اگر ما برداشت ماشینی داشته باشیم، این مسایل حل می‌شد. در حال حاضر وزارت کشاورزی، اقداماتنی انجام داده اما کافی نیست چون میانگین قیمت ماشین برداشت بین 10 تا 12 میلیارد است. از سوی دیگر این دستگاه‌ها، برخلاف کمباین که گندم و جو و برنج، تنها برای یک محصول به کار می‌روند و لازم است دولت به پنبه‌کاران یارانه بدهد.

برای اصلاح فرآیند کشت، داشت و برداشت به کشاورزان چه آموزش‌هایی داده‌اید؟
مدیریت ترویج در سازمان ما فعال است. از سوی دیگر، کشت پنبه در استان گلستان از سال‌ها پیش تاکنون وجود داشته و خود کشاورزان و کارشناسان، تجربه‌های خوبی در این زمینه دارند؛ با این وجود ما به بخش آموزش توجه کرده‌ایم. ما روش‌های نوین را در مزارع الگویی خود به کشاورزان یاد داده‌ایم. ارقام مختلف مثل تابان و پرتو و ارمغان و… را کشت کرده و به بحث درباره بذر، استفاده ازمواد تنظیم کننده رشد، روش‌های آبیاری قطره‌ای پرداخته‌ایم.

آیا از کشاورزان نمونه در زمینه کشت پنبه حمایت می‌کنید؟
تقریبا هر سال یک کشارز نمونه را معرفی می‌کنیم. در هر هکتار زمین برابر با 4 تا 5 تُن پنبه می‌توان کاشت اما دو سال پیش، یک کشاورز نمونه گلستانی موفق به برداشت هشت تن پنبه شده بود که ما از او تقدیر و مزرعه‌اش را به عنوان مزارع الگویی معرفی کردیم تا هم او و هم دیگران به کشت و برداشت بیشتر و بهتر تشویق شوند.

سخن آخر؟
درست است ما با کمبود آب و تغییرات اقلیمی روبه‌رو هستیم اما خوب است نظارت درست و دقیقی بر واردات و صادرات پنبه داشته باشیم و آن‌قدر وارد نکنیم که کارخانجات، تمایلی به خرید محصول داخلی نداشته باشند. مثل امسال که دولت تصمیم گرفت جهت جلوگیری از افزایش بیش از حد محصولات کشاورزی، میزان واردات را بالا ببرد و این موضوع به صنایع ما لطمه زد.

ویدئو کامل این گفت و گو را در کانال آپاراتDA1news.com  ببنید:

ادامه مطلب
تبلیغات
برای افزودن دیدگاه کلیک کنید

یک پاسخ بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسلایدر

همایش ملی «تغییر اقلیم»؛ یافتن راهکارهای مدیریت پایدار

منتشر شده

در

پایگاه خبری داوان نیوز: غلامرضا صالحی جوزانی، معاون پژوهشی و فناوری سازمان تات، از برگزاری همایش ملی «تغییر اقلیم؛ مدیریت پایدار کشاورزی و منابع طبیعی» خبر داد.

به گزارش داوان نیوز، صالحی جوزانی با اشاره به چالش‌های جدی ناشی از تغییرات اقلیمی، اظهار داشت: در شرایط حاضر، تغییر اقلیم و گرمایش جهانی از موضوعات بسیار مهم و تأثیرگذاری است که افکار جامعه علمی و اجرایی را به خود معطوف کرده است. شاهد کاهش قابل توجه بارش‌ها، افزایش دما، کم‌رنگ شدن بارش برف، کاهش روزهای آسمان آبی، خشکی و شور شدن زمین‌ها و خشکیدن چشمه‌ها هستیم.

وی با تأکید بر پیوند امنیت غذایی و امنیت ملی با تولید محصولات کشاورزی، خاطرنشان کرد: این تغییرات اگرچه پیچیده به نظر می‌رسند، اما غیرقابل مدیریت نیستند. نمونه موفق جهانی در این حوزه، جمهوری خلق چین است که توانسته بخش وسیعی از یکی از بیابان‌های خود را به جنگل و مزارع محصول تبدیل کند.

معاون پژوهش و فناوری سازمان تات تصریح کرد: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی به عنوان متولی و مرجع علمی بخش کشاورزی و منابع طبیعی، با درک عمیق اهمیت این چالش، همایش ملی تغییر اقلیم را برگزار خواهد کرد.

به گفته صالحی جوزانی، این همایش دو فرصت مهم برای جامعه پژوهشی و محققان کشور فراهم می‌آورد:
1. ارائه سخنرانی و ارائه آخرین دستاوردهای پژوهشی کشور در حوزه تغییر اقلیم و مدیریت پایدار.
2. برگزاری رویداد «ایده‌های برتر» با هدف شناسایی و شکوفایی نوآوری‌ها.

وی از تمامی پژوهشگران، اساتید دانشگاه‌ها، شرکت‌های دانش‌بنیان، دانشجویان و حتی کشاورزان پیشرو دعوت کرد تا ایده‌های نوآورانه خود را در زمینه‌های مدیریت و فناوری برای مقابله با تغییرات اقلیمی ارسال نمایند.

معاون پژوهش و فناوری سازمان تات در توضیح این ایده‌ها گفت: این ایده‌ها می‌توانند در قالب اختراعات جدید محققین، ایده‌های بکر و تست نشده، یا حتی تولیدات علمی، فرهنگی، اجتماعی و هنری با محوریت مدیریت تغییر اقلیم باشند.

به گزارش اخبار روزانه کشاورزی، این همایش ملی با هدف یافتن راهکارهای بومی و نوآورانه برای کاهش اثرات تغییرات اقلیمی و حرکت به سمت کشاورزی و مدیریت منابع طبیعی پایدار برگزار می‌شود.

بر اساس این گزارش و بر پایه اطلاعیه سازمان تات، مهلت نهایی ارسال مقالات کامل، ۲۵ آبان‌ماه بوده و این همایش در روزهای ۱۰ و ۱۱ آذر ۱۴۰۴ برگزار می‌گردد.

ادامه مطلب

اسلایدر

طرح دیمزارها؛ پایان فاز اول و آغاز جهشی نوین

اجرای «طرح جهش تولید در دیمزارها» در پایان برنامه پنج‌ساله اول، به طور کلی مثبت ارزیابی می‌شود و این طرح هم‌اکنون وارد فاز دوم پنج‌ساله خود با تأکید بر تولید پایدار شده است. هدفگذاری جدید، افزایش سطح زیر پوشش از ۴.۵ میلیون هکتار به ۵.۳ میلیون هکتار است تا سهم این طرح در تأمین امنیت غذایی کشور بیش از پیش تثبیت شود.

منتشر شده

در

پایگاه خبری داوان نیوز: اجرای موفقیت‌آمیز «طرح جهش تولید در دیمزارها» در پایان برنامه پنج‌ساله اول، نه تنها نقش بی‌بدیلی در افزایش ۳۶ درصدی عملکرد محصولات دیم و تأمین امنیت غذایی کشور ایفا کرده، بلکه با ورود به فاز دوم، افق‌های تازه‌ای از کشاورزی پایدار را در ۵.۳ میلیون هکتار از اراضی کشور ترسیم می‌کند.

به گزارش محسن شکربیگی، خبرنگار داوان نیوز؛ طرح «جهش تولید در دیمزارها» به عنوان یک برنامه ملی و بخشی از جهش تولید در بخش کشاورزی، با هدف افزایش پایداری و بهره‌وری در زمین‌های دیم، پس از پایان برنامه پنج‌ساله اول خود، به مرحله دوم اجرا وارد شده است. این گزارش به بررسی چگونگی اجرا و دستاوردهای این طرح در استان‌های مختلف می‌پردازد.

چشم‌انداز ملی و اجرای استانی

این طرح با پوشش میلیون‌ها هکتار از اراضی دیم کشور، در استان‌های متعددی به اجرا درآمده است. بر اساس گزارش‌های رسمی، این طرح در فاز اول خود با استقبال و موفقیت چشمگیری در بسیاری از استان‌ها روبرو شده است.

نمونه‌ای از اجرای استانی طرح:

استان اردبیل: این استان با تحت پوشش بردن ۴۳۲ هزار هکتار از اراضی دیم، به عنوان استان برتر کشوری در دو سال متوالی شناخته شده است. گزارش‌ها حاکی از افزایش ۷۰ درصدی تولید در طول چهار سال اجرای طرح است.
استان آذربایجان شرقی: طرح در ۶۹۰ هزار هکتار از اراضی این استان در حال اجراست. برگزاری بیش از ۲۳۴۵ دوره آموزشی-ترویجی و توسعه مکانیزاسیون از مهمترین اقدامات همراه طرح بوده است.
استان لرستان: سطح زیر پوشش طرح در این استان از ۲۷۰ هزار هکتار به ۴۲۰ هزار هکتار افزایش یافته که نشان از توسعه کمی و کیفی برنامه دارد.
استان آذربایجان غربی: این استان نیز با ۴۱۰ هزار هکتار اراضی زیر پوشش، از جمله مناطق پیشرو در اجرای کامل زیرپروژه‌های مختلف طرح است.
استان فارس: طرح در ۱۷ شهرستان این استان و در مساحتی بالغ بر ۲۷۰ هزار هکتار در حال اجراست و تسهیلات کم‌بهره به کشاورزان اختصاص یافته است.
استان مازندران: اگرچه استان مازندران به کشت برنج و باغات معروف است، اما اجرای این طرح در ۶۰ هزار هکتار از اراضی دیم کوهپایه‌ای این استان، با هدف توسعه کشت گیاهان دارویی، غلات و دانه‌های روغنی در دستور کار قرار دارد.

دستاوردها و پیامدهای کلان طرح

اجرای این طرح در سطح ملی منجر به نتایج مثبت و ملموسی شده است:

افزایش بهره‌وری و عملکرد: بر اساس آمارها، این طرح موجب رشد ۳۶ درصدی عملکرد در واحد سطح در سال زراعی ۱۴۰۱-۱۴۰۲ نسبت به سال قبل از آن شده است. در سال سوم اجرا، یک و نیم میلیون تن به بهره‌وری محصولات دیم اضافه شد.
تغییر الگوی کشت و تنوع‌بخشی: علاوه بر غلات اصلی مانند گندم و جو، کشت گیاهانی مانند حبوبات (نخود و عدس)، گیاهان علوفه‌ای، دانه‌های روغنی و گیاهان دارویی به منظور غنی‌سازی خاک و درآمدزایی بیشتر برای کشاورزان ترویج شده است.
مدیریت پایدار منابع آب و خاک: ترویج روش‌های نوینی مانند کشت مستقیم (No-Till) و کاشت روی خطوط تراز، نقش بسزایی در حفظ رطوبت خاک، جلوگیری از فرسایش و ارتقای سلامت اراضی داشته است.
پشتیبانی مالی و فنی: پرداخت تسهیلات کم‌بهره (۴ درصد) برای خرید نهاده‌ها و ماشین‌آلات، برگزاری دوره‌های آموزشی گسترده و توسعه بیمه محصولات دیم، از جمله حمایت‌های کلیدی برای کشاورزان بوده است.

چالش‌های پیش رو

با وجود موفقیت‌ها، این طرح با چالش‌هایی نیز مواجه است:
تغییرات اقلیمی و خشکسالی: استان‌هایی مانند آذربایجان شرقی با کاهش ۵۱ درصدی بارش‌ها مواجه بوده‌اند که ادامه کار را با دشواری روبرو می‌کند.
مسائل قیمت‌گذاری و بیمه: برخی کشاورزان از پایین بودن قیمت تضمینی دولت برای محصولاتی مانند جو و عدس و نیز تأخیر در پرداخت خسارات بیمه گلایه دارند.

به گزارش اخبار روزانه کشاورزی، اجرای «طرح جهش تولید در دیمزارها» در پایان برنامه پنج‌ساله اول، به طور کلی مثبت ارزیابی می‌شود و این طرح هم‌اکنون وارد فاز دوم پنج‌ساله خود با تأکید بر تولید پایدار شده است. هدفگذاری جدید، افزایش سطح زیر پوشش از ۴.۵ میلیون هکتار به ۵.۳ میلیون هکتار است تا سهم این طرح در تأمین امنیت غذایی کشور بیش از پیش تثبیت شود.

ادامه مطلب

اسلایدر

تخفیف و سازگاری؛ تدابیر سازمانی برای مدیریت تغییر اقلیم

منتشر شده

در

پایگاه خبری داوان نیوز: تغییر اقلیم به عنوان یکی از بزرگترین چالش‌های زیست‌محیطی قرن حاضر، تأثیرات عمیقی بر بخش کشاورزی و مدیریت منابع طبیعی داشته است. این پدیده با نمود افزایش دما و کاهش بارش، امنیت غذایی و معیشت خانوارهای روستایی را با مخاطره مواجه ساخته است.

ناظم رامتین؛ خبرنگار داوان نیوز: این مقاله با بررسی ابعاد مختلف تغییرات اقلیمی در ایران، به تبیین اهمیت مدیریت پایدار کشاورزی و منابع طبیعی پرداخته و راهبردهای سازگاری و کاهش اثرات این پدیده را ارائه می‌نماید. همچنین، برنامه‌ها و سیاست‌های سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی به عنوان نهاد متولی در این زمینه مورد بررسی قرار گرفته است.

بخش کشاورزی در ایران با سهم ۱۸ درصدی در تولید ناخالص داخلی، بیش از ۲۰ درصد اشتغال و ۸۵ درصد عرضه مواد غذایی، نقش حیاتی در اقتصاد و امنیت غذایی کشور ایفا می‌کند. با این حال، ایران در منطقه‌ای خشک و نیمه‌خشک واقع شده و پیش‌بینی‌ها حاکی از افزایش ۲ تا ۳.۵ درجه‌سانتی‌گراد دمای هوا و کاهش بارش در دهه‌های آینده است. این تغییرات اقلیمی، پایداری تولیدات کشاورزی را با تهدید جدی مواجه ساخته و لزوم حرکت به سمت مدیریت پایدار را بیش از پیش ضروری ساخته است. همایش ملی “تغییر اقلیم؛ مدیریت پایدار کشاورزی و منابع طبیعی” توسط سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در آذر ۱۴۰۴، فرصتی برای بررسی علمی این چالش و ارائه راهکارهای عملی است.

تأثیرات تغییرات اقلیمی بر کشاورزی و منابع طبیعی

تأثیر بر منابع آبی
افزایش دما منجر به افزایش سطح تبخیر و تعرق سالانه و کاهش منابع آبی قابل دسترس شده است. بهره‌وری پایین آب در بخش کشاورزی ایران در مقایسه با استانداردهای جهانی، این آسیب‌پذیری را تشدید کرده است.

تأثیر بر تولید و امنیت غذایی
بر اساس پژوهش‌ها، تغییرات اقلیمی می‌تواند بر عملکرد محصول در واحد سطح و مجموع تولید به ویژه در مناطق نیمه‌خشک که ۷۷ درصد محصولات زراعی کشور را تولید می‌کنند، اثر منفی بگذارد. این امر از طریق تأثیر بر میزان تولیدات کشاورزی، بر قیمت، صادرات و واردات این محصولات نیز اثرگذار خواهد بود.

تخریب خاک و کاهش تنوع زیستی
استفاده نامتعادل از منابع خاک و آب و کاربرد بیرویه نهاده‌های شیمیایی، منجر به فرسایش خاک و کاهش حاصلخیزی شده است. این عوامل در کنار تغییرات اقلیمی، تنوع زیستی و تعادل اکولوژیکی را با مخاطره مواجه ساخته است.

راهبردهای مدیریت پایدار در برابر تغییرات اقلیمی

مدیریت پایدار زمین (SLM)
مدیریت پایدار زمین به عنوان یک راهبرد کلیدی، شامل استفاده از منابع زمین (خاک، آب، حیوانات و گیاهان) برای تولید کالاها جهت رفع نیازهای انسانی، در حالی که پتانسیل تولید بلندمدت این منابع و عملکردهای زیست محیطی آنها حفظ شود، تعریف می‌شود. پژوهش‌ها نشان می‌دهد روش‌هایی مانند شخم زدن عمود بر جهت شیب، ایجاد بند در بالادست زمین و استفاده از کود حیوانی بیشترین تأثیر را در افزایش عملکرد محصولات کشاورزی داشته‌اند.

مؤلفه‌های کلیدی مدیریت پایدار زمین:
– سیاست‌های حمایتی و نهادی: توسعه مکانیسم‌های انگیزشی برای پذیرش مدیریت اراضی پایدار
– روش‌های کاربری زمین مشارکتی: involvement of local communities
– استفاده یکپارچه از منابع طبیعی: توسط کشاورزان و در مقیاس اکوسیستم

کشاورزی هوشمند به اقلیم
کشاورزی هوشمند به اقلیم شامل مجموعه‌ای از practices است که به کشاورزان در سازگاری با تغییرات اقلیمی و کاهش پیامدهای منفی آن کمک می‌کند. این راهبرد شامل انتخاب ارقام مناسب، تغییر تاریخ کاشت، تناوب زراعی، حرکت به سمت روش‌های مدرن آبیاری و کشت محصولات با نیاز آبی کمتر است.

مدیریت تلفیقی آفات (IPM)
مدیریت تلفیقی آفات به عنوان یک رویکرد جامع و پایدار، با ترکیب روش‌های زیستی، مکانیکی، زراعی و شیمیایی، سبب کاهش وابستگی به آفتکش‌های شیمیایی و حفظ تعادل بوم‌شناختی می‌شود. از مهمترین مزایای این روش می‌توان به کاهش هزینه‌های تولید، افزایش کیفیت و بازدهی محصولات، امنیت غذایی، کاهش آلودگی منابع طبیعی و حفظ تنوع زیستی اشاره کرد.

برنامه‌ها و سیاست‌های سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

راهبردهای تخفیف و سازگاری
سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاوری، راهبردهای تخفیف (Mitigation) و سازگاری (Acclimation) را به عنوان دو روش شناخته شده برای کاهش اثرات منفی تغییر اقلیم ترویج می‌دهد:

– راهبردهای تخفیف: کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای از طریق فعالیت‌های مدیریتی مختلف از قبیل کاهش کاربرد کودهای شیمیایی، مکانیزاسیون، افزایش ترسیب کربن، حرکت به سمت کشاورزی ارگانیک
– راهبردهای سازگاری: تنظیم رشد و نمو گیاه به گونه‌ای که کمتر در معرض تغییرات اقلیمی قرار بگیرد از طریق انتخاب رقم مناسب، تغییر تاریخ کاشت، تراکم کاشت، تناوب زراعی و الگوی کشت

توسعه و ترویج فناوری‌های پایدار
این سازمان بر تأمین فناوری‌های کشاورزی و حمایت‌های نهادی از کشاورزان و روستاییان به عنوان عوامل مهم در مدیریت پایدار زمین تأکید دارد. این امر از طریق در اختیار قرار دادن فناوری‌های جدید به کشاورزان و حمایت دولتی و مشارکتی محقق می‌شود.

تقویت بنیه اقتصادی کشاورزان
تقویت بنیه اقتصادی کشاورزان از طریق برنامه‌های آموزشی ترویجی برای افزایش عملکرد در واحد سطح، تعیین قیمت تضمینی متناسب با هزینه‌های تولید هر محصول، و حمایت‌های اعتباری، بیمه‌ای و نهادی با مشارکت کشاورزان از دیگر برنامه‌های این سازمان است.

ترویج کشت گونه‌های مقاوم
سازمان، کشت و توسعه گونه‌های مقاوم به خشکی و شوری را به عنوان یکی از محورهای اصلی برنامه‌های خود دنبال می‌کند. از جمله این گونه‌ها می‌توان به درختان بنه، بادام کوهی، گز، ارس و کهور اشاره کرد که هر کدام دارای ویژگی‌های منحصر به فرد مقاومتی در برابر شرایط سخت محیطی هستند.

جدول ۱: گونه‌های درختی مقاوم و ویژگی‌های آنها

توسعه نظام‌های بهره‌وری آب
با توجه به پایین بودن بهره‌وری آب در بخش کشاورزی ایران در مقایسه با استانداردهای جهانی, این سازمان بر توسعه و ترویج روش‌های مدرن آبیاری و کشت محصولات کم‌آب‌بر مانند زعفران، پسته، گیاهان دارویی و موسیر تأکید دارد.

به گزارش اخبار روزانه کشاورزی، تغییرات اقلیمی به عنوان یک چالش جدی، پایداری بخش کشاورزی و منابع طبیعی ایران را با تهدید مواجه ساخته است. با این حال، با اتخاذ راهبردهای مناسب مدیریت پایدار می‌توان این تهدید را به فرصتی برای تحول در نظام کشاورزی تبدیل کرد. سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با محور قرار دادن مدیریت پایدار زمین، کشاورزی هوشمند به اقلیم، توسعه فناوری‌های پایدار و تقویت بنیه اقتصادی کشاورزان، برنامه‌ریزی جامعی برای مقابله با اثرات تغییرات اقلیمی تدوین کرده است.

همایش ملی “تغییر اقلیم؛ مدیریت پایدار کشاورزی و منابع طبیعی” در آذر ۱۴۰۴، فرصت ارزشمدی برای تبادل دانش بومی و علمی، معرفی راهکارهای عملی و تقویت همکاری‌های بین‌بخشی در این زمینه است. موفقیت این راهبردها مستلزم مشارکت فعال کشاورزان، حمایت نهادی پایدار و عزم ملی برای حرکت به سمت کشاورزی پایدار است تا از این طریق، هم امنیت غذایی نسل حاضر تأمین شود و هم منابع برای نسل‌های آینده حفظ گردد.

منابع گزارش
1. بر اساس پژوهش‌های منتشر شده در نشریات علمی داخلی (۱۳۹۱)
2. مطالعات مؤسسه تحقیقات خاک و آب (۱۳۹۳)
3. پژوهش‌های بین‌المللی در زمینه مدیریت پایدار زمین
4. گزارش‌های هیئت بین‌الدولی تغییر اقلیم (IPCC)
5. مطالعات سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

ادامه مطلب
تبلیغات

پرطرفدار

کلیه حقوق این پایگاه خبری متعلق به داوان‌نیوز است.