با ما همراه باشید

گفتگو

کاهش ضایعات محصولات کشاورزی؛ حفظ نهاده‌های تولید و زمین 

منتشر شده

در

پَِایگاه خبری DA1news: علی‌اکبر باغستانی معتقد است هدررفت مواد غذایی از مرحله تولید تا خرده‌فروشی و سفره مردم علاوه بر دلایل مدیریتی و فناوری به عواملی همچون تغییر فصل، بی‌ثباتی قیمت مواد غذایی و نگرانی از کمبود و رویدادهایی مانند مناسبت‌های ملی، مذهبی که موجب خرید بیش از نیاز خانواده‌ها و فشار تقاضا می‌شود، مربوط است.

به گزارش اخبار روزانه کشاورزی به نقل پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت جهاد کشاورزی، باغستانی مدیر گروه پژوهشی برنامه‌ریزی، راهبردی کشاورزی می‌گوید: کاهش تلفات و ضایعات محصولات کشاورزی، فرصتی برای کشورها فراهم می‌کند تا نهاده‌های تولید و زمین را حفظ و به پایداری تولید غذا در سطح جهان کمک کنند.

متن کامل گفت و گو فرحناز هاشمی، خبرنگار پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت جهاد کشاورزی را با علی‌اکبر باغستانی می خوانید:

– اجازه دهید نخستین پرسش را درباره آمار هدررفت محصولات کشاورزی و مواد غذایی مطرح کنم. در ایران هدررفت مواد غذایی چقدر است و آیا تلفات رو به افزایش است یا کاهش؟

یکی از بزرگترین چالش‌ها در سطح جهان در مورد تلفات و ضایعات غذا مبحث آمار و اطلاعات است. آمارهایی هم که ارایه می‌شود برآوردی است و مطالعات علمی در جهان هنوز نتوانسته به آمار دقیقی در این زمینه برسد. با این حال آمارهای جهانی حاکی از آن است که ۱۷ تا ۲۵ درصد غذای جهان معادل حدود ۹۰۰ میلیون تن، هدر می‌رود. در کشورهایی با سطح درآمد بالاتر تا ۶۰ درصد این مقدار در مرحله خانوار به ضایعات تبدیل می‌شود. در ایران نیز به دلیل تفاوت زمانی و مکانی که سیستم توزیع و بازاررسانی مواد غذایی دارد و شرایط متفاوت در رویدادهای ملی و مذهبی نمی‌توان آمار دقیقی از تلفات و ضایعات مواد غذایی ارایه داد. البته انتظار می‌رود با توجه به افزایش قیمت غذا و نرخ تورم غذا و آشامیدنی، ضایعات مواد غذایی کاهش یافته باشد.

– اگر بخواهیم به همین برآوردها تکیه کنیم، سرانه ضایعات مواد غذایی در جهان و ایران چقدر است؟

در ایالات متحده در سال ۲۰۲۱ سرانه ضایعات مواد غذایی ۵۹ کیلوگرم به ازای هر نفر و در سایر کشورهای توسعه یافته سرانه ضایعات ۶۰ تا ۷۰ کیلوگرم برای هر نفر برآورد شده است. در همین سال سرانه ضایعات مواد غذایی کشورهایی با درآمد بالا مانند انگلستان، فرانسه، دانمارک و نروژ بیش از ۷۵ کیلوگرم برآورد شده است. اما آمارها نشان می دهد که تلفات محصولات کشاورزی در کشورهای توسعه یافته در مرحله تولید، فرآوری، توزیع و حمل و نقل تا خرده فروشی کمتر از میزان ضایعات مواد غذایی در مرحله مصرف است. سرانه ضایعات مواد غذایی در سال ۲۰۲۱ در کشورهای اسلامی بین ۸۰ تا ۱۰۰ کیلوگرم برای هر نفر در سال برآورد شده است. نکته ای مهمی که می‌خواهم به آن اشاره کنم این است که میان تلفات و ضایعات مواد غذایی باید تمایز قایل شویم، زیرا ممکن است منجر به جهت‌گیری و تصمیم گیری نادرست از سوی برنامه‌ریزان و مسوولان شود. تلفات شامل هدررفت محصولات کشاورزی از لحظه تولید، برداشت، حمل و نقل، فرآوری، بسته‌بندی و توزیع می‌شود و ضایعات شامل مواد غذایی است که از مرحله خرده‌فروشی تا سفره مردم از چرخه مصرف خارج شده و هدر می‌رود. این تعریف کمک می‌کند که بدانیم تلفات و ضایعات هر یک، بیشتر تحت تاثیر چه عواملی است.

– از بُعد اقتصادی کدام مخرب‌تر است؟

هر دو مخربند. وقتی محصولات کشاورزی و مواد غذایی تلف و ضایع می‌شوند در واقع منابع و نهاده‌هایی که صرف تولید محصول و خرید مواد غذایی شده، هدر می‌رود، ضمن آن که بخشی از درآمد تولید کنندگان هم از دست می‌رود و هزینه‌هایی نیز به خانواده‌ها تحمیل می‌شود. از طرفی انباشت زباله‌های ناشی از ضایعات غذا، آلودگی خاک و آب را به همراه دارد و به تنوع زیستی آسیب می‌زند و موجب انتشار گازهای گلخانه‌ای نیز می‌شود.

– به نظر می‌رسد افزایش جمعیت و محدودیت منابع تولید، نگرانی‌هایی را برای تامین امنیت غذایی و رفع گرسنگی بخشی از مردم جهان بوجود آورده و موجب شده کاهش تلفات و ضایعات مواد غذایی به عنوان یک راه‌حل جدی مطرح شود.

یکی از چالش‌های جهان به صفر رساندن گرسنگی است. برآوردهای سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد(FAO) نشان می‌دهد تا سال ۲۰۳۰ همچنان ۵۷۵ میلیون نفر در جهان در فقر شدید زندگی خواهند کرد و به رغم تمام تلاش‌هایی که طی یک دهه گذشته انجام شده، تقریبا نرخ گرسنگی ثابت مانده است. برای به صفر رساندن گرسنگی در جهان ناچاریم در مقیاس جهانی، تولید غذا را افزایش دهیم و برای آن نیاز است نهاده‌های بیشتری مصرف شود و زمین‌های بیشتری زیر کشت برود و یا با افزایش ضریب نفوذ و فناوری و بکارگیری روش‌های نوین، میزان تلفات و ضایعات محصولات کشاورزی کاهش یابد. البته کاهش تلفات و ضایعات محصولات کشاورزی تنها به معنای غذا دادن به مردم گرسنه جهان نیست بلکه کاهش تلفات و ضایعات، فرصتی برای کشورها فراهم می‌کند تا نهاده‌های تولید و زمین را حفظ و به پایداری تولید غذا در سطح جهان کمک کنند.

– با این توضیح، موضوع صرفه‌جویی در مصرف نهاده‌ها هم مد نظر است؟

همین‌طوره، با کاهش تلفات و ضایعات محصولات کشاورزی علاوه بر کاهش گرسنگان و امکان تغذیه کافی، هم در مصرف آب و خاک و نهاده‌هایی مانند کود شیمیایی صرفه‌جویی خواهیم کرد و فشار کمتری به منابع پایه تولید و تنوع زیستی می‌آید و هم پسماندها و زباله‌های کمتری ایجاد می‌کنیم. یکی از مهمترین عوامل تولید و انتشار گازهای گلخانه‌ای که منجر به گرم شدن کره زمین و تغییر اقلیم می‌شود، وجود پسماندها و زباله‌های غذایی است. امروزه تبعات ناشی از تغییر اقلیم، جهان را درگیر خود کرده است، از این بُعد، اهمیت کاهش ضایعات مواد غذایی بیشتر می‌شود.

– میزان تولید گازهای گلخانه‌ای از پسماند و زباله‌های مواد غذایی چقدر برآورد می‌شود؟

برآوردهای وزارت کشاورزی ایالات متحده نشان می‌دهد نزدیک به ۱۷۰ میلیون تن معادل گاز دی اکسید کربن و گازهای گلخانه‌ای از بقایا و ضایعات مواد غذایی تنها در این کشور تولید می‌شود. در جهان نیز به طور متوسط هر کیلوگرم ضایعات مواد غذایی معادل ۲.۵ کیلوگرم گاز دی اکسید کربن در جو آزاد می‌کند. انتشار گازهای گلخانه‌ای از زباله‌ها به طور عمده مربوط به مواد غذایی هستند که تخمیر می‌شوند.

– دلایل عمده تلفات و ضایعات محصولات کشاورزی و غذایی در کشور چیست؟

عمده‌ترین دلایل تلفات محصولات کشاورزی به ضعف عملیات و اقداماتی که هنگام کاشت، داشت، برداشت و پس از برداشت انجام می‌شود، برمی‌گردد. استفاده از روش‌ها و تکنولوژی نامناسب برداشت و فرآوری و آسیب‌هایی که در این مرحله به محصول و میوه‌ها وارد می‌شود، نبود تجهیزات کافی مانند سردخانه‌ها، انبارهای استاندارد و وسایل حمل و نقل استاندارد همگی موجب می‌شود بخشی از محصول در مسیر از دست برود. البته بروز تلفات تنها مربوط به دلایل مدیریتی و نبود فناوری‌های روز نیست. گاهی تغییرات فصلی، افزایش قیمت و کاهش قدرت خرید مصرف کننده موجب می‌شود محصول، داخل فروشگاه‌ها بماند و ضایع شود. در ایام تعطیلات و رویدادهایی مانند مناسبت‌های ملی و مذهبی و افزایش مصرف محصولات غذایی در این دوران، نگران‌هایی را بابت کمبود مواد غذایی به وجود می‌آورد و از این رو مردم بیش از نیاز خود، خرید می‌کنند و بخشی از محصولات غذایی بر اثر عدم مصرف به موقع از بین می‌رود. ارزان بودن قیمت محصولات می‌تواند از دیگر عوامل ضایعات مواد غذایی باشد. از سوی دیگر پرداخت یارانه زیاد به برخی محصولات، این سیگنال نادرست را به مصرف کننده می‌دهد که در کشور فراوانی تولید است. وقتی محصولات غذایی ارزان باشد و مصرف کننده متوجه ارزش آن نشود، فکر می‌کند در صورت ضایع شدن آن می‌تواند سریع محصول تازه‌ای را جایگزین کند و بنابراین از محصولات به خوبی نگهداری نمی‌کنند.

– عدم شکل‌گیری زنجیره ارزش چه نقشی در تلفات محصولات کشاورزی دارد؟

یکی از دلایل شکل‌گیری تلفات محصولات کشاورزی، ناکارآمد بودن یا نارسا بودن زنجیره ارزش است. برای مثال اگر کانون تولید یک محصول در یک منطقه و صنایع تبدیلی و تکمیلی و واحدهای بسته‌بندی آن در منطقه دیگری باشد، وجود همین فاصله و جابجایی محصول میان دو منطقه می‌تواند منجر به تلفات محصولات شود. ضعف در وجود ناوگان سرد حمل و نقل محصولات خام گیاهی یکی دیگر از مثال‌هایی است که تلفات بیشتری را سبب می‌شود. توجه به حلقه‌های زنجیره ارزش و پیوندهای پسین و پیشین بر میزان موفقیت زنجیره ارزش تاثیر زیادی دارد.

– مهمترین اقدامات برای کاهش تلفات که به گفته شما شامل مرحله تولید تا خرده‌فروشی می‌شود کدامند؟

افزایش ضریب نفوذ دانش و فناوری در زنجیره تولید تا تامین محصولات کشاورزی و غذایی در این زمینه کمک کننده است. اگر آگاهی کشاورزان درباره مدیریت و روش‌های مناسب برداشت و نگهداری اولیه محصولات را ارتقا دهیم و اگر ضریب مکانیزاسیون و فناوری‌های نوین و هوشمند را در مرحله برداشت، انتقال و جابجایی محصول افزایش یابد، این موارد می‌تواند به کاهش تلفات کمک کند. علاوه بر این، استفاده از ناوگان حمل و نقل تخصصی محصولات کشاورزی و ایجاد زنجیره سرد در آن برای انتقال و نگهداری محصولات و استفاده از سردخانه‌های مجهز، انبارداری هوشمند و انبارهای سرد و استاندارد برای محصولات زراعی، باغی، دام، طیور و آبزیان کاهش تلفات را به دنبال خواهد داشت. اما در مقیاس کلان‌تر باید برای مکان‌یابی و مدرن‌سازی صنایع تبدیلی و غذایی در کشور برنامه‌ریزی کرد.

– برای کاهش ضایعات چه پیشنهادهایی ارایه می‌دهید؟

در این مرحله ما احتیاج داریم بر عادت و ترجیحات مصرف کننده اثر بگذاریم و آگاهی آنان را افزایش دهیم تا از روش‌های مناسب نگهداری، استفاده کنند و متناسب با نیاز خانواده خود، محصولات کشاورزی و غذایی خریداری کنند، ضمن آن که متوجه باشند کاهش ضایعات به نوعی سبب پس‌انداز برای آن‌ها است.

– به نظر می‌رسد در این مرحله فقط افزایش آگاهی مصرف کننده کارساز نیست بلکه ثبات قیمت محصولات هم در ترجیح خرید مصرف کننده اهمیت دارد؟

ثبات قیمت‌ها به معنی حداقل‌سازی نوسان قیمت در کوتاه‌ مدت و جلوگیری از جهش‌های قیمتی، به میزان زیادی بر انتظارات مصرف کننده تاثیر دارد، از این رو علاوه بر دسترسی آسان مردم به غذا باید به ثبات قیمت محصولات غذایی کمک کرد تا مصرف کننده مازاد بر نیاز خود را خرید و ذخیره‌سازی نکند.

فرحناز هاشمی- پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت جهاد کشاورزی

پرونده ویژه

قوانین به‌روز منابع ژنتیکی در هفته ملی کتاب کشاورزی

منتشر شده

در

پایگاه خبری داوان نیوز: در هفتمین دوره «هفته ملی کتاب کشاورزی و منابع طبیعی»، مرکز ملی مدیریت منابع ژنتیک کشاورزی و منابع طبیعی با رونمایی از تازه‌ترین تألیفات خود در حوزه قوانین و راهبردهای حفاظت از ذخایر ژنتیکی، بر نقش حاکمیتی و راهبردی خود در این عرصه تأکید کرد.

به گزارش خبرنگار ما، مرکز ملی مدیریت منابع ژنتیک کشاورزی و منابع طبیعی در هفتمین دوره «هفته ملی کتاب کشاورزی و منابع طبیعی» با برپایی غرفه ای تخصصی حاضر شد و آخرین آثار انتشارات خود را در معرض دید علاقه‌مندان قرار داد.

در حاشیه این مراسم، گفت‌وگویی با دکتر رها عابدینی، مسئول غرفه این مرکز انجام شد. وی با معرفی مرکز ملی مدیریت منابع ژنتیک، به تشریح اهداف و محتوای کتاب‌های ارائه‌شده پرداخت.

دکتر عابدینی با اشاره به نقش حاکمیتی این مرکز، عنوان کرد: تمرکز اصلی مرکز، بر حفاظت و بهره‌برداری از منابع ژنتیکی است. در این راستا، مجموعه‌ای از کتاب‌ها شامل قوانین، آیین‌نامه‌ها و راهبردهای مربوطه تدوین شده است.

وی افزود: از جمله این آثار، می‌توان به کتاب‌هایی اشاره کرد که به بررسی راهبردها و اصول حفاظت از منابع ژنتیک در کشورهای پیشرو می‌پردازند و فعالیت‌های کشورهای مختلف در حوزه بهره‌برداری از این منابع را مورد مقایسه تطبیقی قرار می‌دهند.

مسئول غرفه مرکز ملی مدیریت منابع ژنتیک از انتشار ویرایش جدیدی از «مجموعه قوانین حفاظت، دسترسی و بهره‌وری از منابع ژنتیکی» خبر داد و تصریح کرد: این مجموعه به‌روزرسانی شده و علاوه بر آن، مقررات مربوط به ورود و صادرات منابع ژنتیک و نیز نحوه دسترسی اشخاص حقیقی و حقوقی به این منابع، در قالب آیین‌نامه‌های جداگانه تدوین شده است.

دکتر عابدینی در پایان با تفکیک مخاطبان این آثار خاطرنشان کرد: کتاب‌های مرتبط با قوانین و آیین‌نامه‌ها، دارای کاربرد ملی و برای تمامی دستگاه‌های ذی‌ربط و بهره‌برداران منابع ژنتیک الزامی است. در مقابل، کتاب‌هایی مانند «راهبردها» دارای ماهیت علمی هستند و منبعی ارزشمند برای پژوهشگران، دانشجویان و اساتید دانشگاه به شمار می‌روند.

ادامه مطلب

پرونده ویژه

دانش بیوتکنولوژی کشاورزی به کتابخانه‌ها می‌آید

تمرکز بر انتشار «دستورالعمل‌های آزمایشگاهی» کاربردی و «ای‌بوک» از جمله برنامه‌های پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی برای نهادینه کردن فناوری‌های نوین، از بذر هیبرید تا نانو بیوتکنولوژی است.

منتشر شده

در

پایگاه خبری داوان نیوز: رییس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی از برنامه‌ریزی این پژوهشگاه برای انتشار دستاوردهای علمی پژوهشگران در قالب کتاب و همچنین تولید «ای‌بوک» (کتاب الکترونیکی) خبر داد.

به گزارش خبرنگار داوان نیوز، «محمدعلی ابراهیمی» در حاشیه مراسم هفتمین دوره «هفته ملی کتاب کشاورزی و منابع طبیعی» با اعلام این مطلب گفت: پس از ۲۵ سال فعالیت علمی، اکنون دستاوردهای پژوهشگاه به مرحله‌ای رسیده که دانشمندان این مجموعه می‌توانند آنها را در قالب تألیف و تصنیف به جامعه علمی ارائه دهند.

وی از فعال‌شدن شورای انتشارات پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی در این زمینه خبر داد و افزود: درخواست مجوز نشر به عنوان یک ناشر از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ارائه شده و تمامی تمهیدات لازم برای انتشار مطلوب آثار علمی دانشمندان پژوهشگاه در دستور کار قرار گرفته است.

رییس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی با اشاره به استقبال از کتاب‌های الکترونیک، خاطرنشان کرد: با توجه به فضای شکل‌گرفته در کشور، تولید کتاب به صورت «ای‌بوک» نیز در دستور کار همکاران ما قرار گرفته و در حال تلاش برای تهیه و انتشار کتاب‌ها در این قالب هستیم.

ابراهیمی از کلیه متخصصان و پژوهشگران فعال در حوزه‌های مختلف بیوتکنولوژی کشاورزی دعوت کرد آثار خود را در قالب تألیف کتاب به پژوهشگاه ارسال کنند.

وی با اشاره به برنامه‌ریزی برای سال ۱۴۰۵، اظهار داشت: برنامه‌ریزی شده که در سال آینده حدود ۴ تا ۵ اثر ارزشمند منتشر شود که محور اصلی این آثار، «اثربخشی» و «ارائه دستاوردهای کاربردی» به بازار نشر حوزه بیوتکنولوژی کشاورزی خواهد بود.

رییس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی از تدوین «دستورالعمل‌های آزمایشگاهی» به عنوان یکی دیگر از اولویت‌های انتشاراتی خبر داد و توضیح داد: هدف از این طرح، تدوین دستورالعمل‌های حاصل از تجربیات متخصصان در بخش‌های مختلف است تا به صورت درس‌نامه‌ای مناسب و کاربردی در اختیار عموم علاقه‌مندان قرار گیرد.

ابراهیمی افزود: موضوع تدوین این دستورالعمل‌ها در همه بخش‌ها از جمله فیزیولوژی، ژنومیکس و زیست‌شناسی سامانه‌ها به طور جدی در دست پیگیری است.

وی نهادینه‌سازی و تبیین جایگاه فناوری‌های نوین را از دیگر اهداف انتشاراتی پژوهشگاه برشمرد و گفت: طیف وسیعی از دستاوردها، از «بذر هیبرید» گرفته تا حوزه‌های پیشرفته‌ای مانند «نانو بیوتکنولوژی» و دیگر فناوری‌های نوین، در این برنامه گنجانده شده‌اند.

این اقدام پژوهشی در راستای ترویج دانش بیوتکنولوژی و انتقال دستاوردهای تحقیقاتی به بخش‌های کاربردی کشاورزی انجام شده است.

ادامه مطلب

استان ها

بازارهای جهانی مشتاق فرآورده‌های انار ساوه

در اولین رویداد ملی فناورانه انار ساوه، فعالان بخش بازرگانی با اشاره به تأثیر خشکسالی بر کاهش کیفیت و کمیت این محصول، بر لزوم بهره‌گیری از فناوری‌های نوین برای عبور از چالش‌های موجود و تثبیت جایگاه بین‌المللی انار ایران تأکید کردند.

منتشر شده

در

پایگاه خبری داوان نیوز: تغییرات اقلیمی و خشکسالی‌های پی‌درپی، کیفیت و کمیت تولید انار در کشور را با افت محسوسی مواجه کرده؛ چالشی که به گفته فعالان بخش بازرگانی، هزینه تمام‌شده را افزایش داده و جایگاه برند بین‌المللی «انار ساوه» در بازارهای صادراتی را تحت تأثیر قرار داده است.

به گزارش خبرنگار ما؛ ابراهیم رضایی مهر، مدیرعامل شرکت نیکداد پارس و از فعالان بخش تجاری و بازرگانی محصول انار، در حاشیه اولین رویداد ملی فناورانه انار در ساوه، از تأثیرات قابل توجه تغییرات اقلیمی بر کیفیت و کمیت تولید این محصول و تبعات آن در بازار داخلی و صادراتی خبر داد.

وی با اشاره به چالش‌های پیش‌روی این صنعت، اظهار داشت: متأسفانه به دنبال خشکسالی‌های پی‌درپی سال‌های اخیر، به‌ویژه امسال که با پدیده کم‌آبی و خشکسالی شدید مواجه بودیم، کیفیت و کمیت محصول انار آن‌گونه که باید مطلوب نبوده و با افت کیفی محسوسی روبرو شده‌ایم.

رضایی مهر افزود: این موضوع به‌طور مستقیم بر هزینه تمام‌شده محصول تأثیر گذاشته؛ به‌گونه‌ای که هم برای کشاورز و هم برای واحدهای فرآوری و سردخانه‌دار، هزینه‌ها افزایش یافته است. وقتی عرضه کاهش می‌یابد، اما تقاضای داخلی و خارجی برای این محصول روندی روزافزون دارد، طبیعتاً این عدم تعادل در بازار، چالش‌برانگیز خواهد بود.

انار ساوه؛ برندی با جایگاه بین‌المللی

این فعال بازرگانی با اشاره به جایگاه برند «انار ساوه» در بازارهای جهانی، خاطرنشان کرد: با وجود تمامی این چالش‌ها، انار ساوه همچنان به‌عنوان یک برند بین‌المللی شناخته می‌شود و احتمالاً کمبود تولید ناشی از شرایط جاری، جایگاه آن را در بازارهای جهانی با تغییراتی مواجه خواهد کرد.

وی در ادامه به فرصت‌های گسترده حوزه فرآورده‌های انار اشاره و تصریح کرد: خوشبختانه استقبال از فرآورده‌های انار در جهان بسیار قابل توجه است. پوست و هسته انار در فرآوری‌های مختلف، به‌عنوان مواد اولیه در صنایع آرایشی، بهداشتی و به‌ویژه صنایع غذایی و نوشیدنی مورد استفاده قرار می‌گیرد. کنسانتره انار یکی از محصولات پرمصرف و پرطرفدار است که کاربرد فراوانی در این صنایع دارد.

مدیرعامل شرکت نیکداد پارس، هدف از حضور در این رویداد ملی را به‌روزرسانی اطلاعات از آخرین دستاوردها و فناوری‌های این حوزه عنوان کرد و گفت: امیدواریم با به‌کارگیری این دانش و فناوری‌های نوین، بتوانیم بر چالش‌های موجود فائق آمده و نقش خود را در توسعه تجارت این محصول باارزش داخلی و صادراتی، به‌خوبی ایفا کنیم.

به گزارش اخبار روزانه کشاورزی، اولین رویداد ملی فناورانه انار با هدف معرفی آخرین نوآوری‌ها و فناوری‌های مرتبط با زنجیره ارزش محصول انار، این روزها در شهر ساوه در حال برگزاری است.

ادامه مطلب
تبلیغات

پرطرفدار

کلیه حقوق این پایگاه خبری متعلق به داوان‌نیوز است.