دوره کارنس چیست؟ اهمیت آن در سلامت جامعه چقدر است؟
پایگاه خبری DA1news: مدت زمان دوره کارنس بر روی برچسب قوطی سم با عنوان دوره کارنس و یا با PHI مخفف ( Preharvest Interval) مشخص شده است.
به گزارش اخبار روزانه کشاورزی، دوره کارنس عبارت است از: از حداقل زمانی که بین آخرین سمپاشی و برداشت محصول باید رعایت گردد تا در این مدت باقیمانده سم در اثر عوامل طبیعی « نور، دما، آب و هوا» و فرآیند های شیمیایی تجزیه شده و باقیمانده آن در میوه و سبزی ها به حد مجاز برسد.
به عبارت دیگر، دوره کارنس به زمانی اشاره دارد که پس از سمپاشی، محصولات برای مصرف بدون خطر میشوند. این دوره به دو نوع کوتاه مدت و بلندمدت تقسیم میشود. در دوره کارنس کوتاه مدت، سموم استفاده شده تا 5 روز پس از سم پاشی به میزان قابل قبولی از محصول حذف میشوند، در حالی که در دوره کارنس بلندمدت، این دوره تا 30 روز ادامه دارد.
رعایت دوره کارنس برای سبزی ها و محصولات جالیزی و میوه هایی که مصرف تازه خوری دارند اهمیت حیاتی دارد.
در بسیاری از موراد مشاهده می شود که بعد از سمپاشی و بدون توجه به دوره کارنس در حالی که باقیمانده سموم هنوز در نسوج سبزیجات و محصولات جالیزی وجود دارد، محصول برداشت شده روانه بازار می شود و مردم غافل از هر اتفاق، میوه را شسته و با پوست مورد تغذیه قرار می دهند.
هر چند شستن میوه با رفتن پوست آن هنگام مصرف می تواند باعث کاهش آلودگی شود، اما این کاهش، تنها شامل آلودگی های سطحی است چرا که زدودن آفت کش هایی که به دوره بافت نفوذ کرده باشد ( سموم سیستمیک) تقریبا غیر ممکن است و بدین ترتیب مصرف محصولات، سلامت مصرف کنندگان را به خطر می اندازد.
لازم به ذکر است که دوره کارنس بسته به نوع سم، میزان مصرف، فرمولاسیون سم و نوع گیاه متفاوت است و کشاورزان در صورت نیاز به مبارزه شیمیایی به عنوان آخرین راهکار مبارزه با افات، با راهنمایی کارشناسان حفظ نباتات و کلینیک های یاهپزشکی به تهیه سموم با دوره کارنس کم اقدام نمایند.
باید یادآوری کنیم که مبارزه شیمیایی با استفاده از سموم کم خطر که خاصیت ماندگاری کمتری دارند، گامی موثر در جهت تولید محصول سالم و سلامت جامعه است.